Pa ako je reda, da..
zasto ne..
Moderator: Krokodil Behko

Pa ako je reda, da..

Ne ide to bas tako poslije 200 godina "nacjonalnog budjenja" hrvata i srba, pa jaMatan wrote: 03 Oct 2025, 11:33Bosanac je svatko ko je iz Bosne...Morgen wrote: 03 Oct 2025, 11:25 Devojka je iz Srbije i slicno kao i ja ima problema sa bosanac/bosnjak itd
Moja baka sa majkine strane je crnogorka sa kosova i secam se da je ona govorila za muslimane iz srbije i cg Bosnjaci (BosnjaNi isto)
Tek posle rata sam cula da se i u Bosni tako kaze
(Sto ne znaci da se nije govorilo, nego sam JA to tada tek cula)
a to stu u Bosni zivi vise naroda je slucaj kao npr u Svicarskoj..
Nijemci, Italijani, Francuzi..
ali su svi Svicarci..
tako bi trebalo i u Bosni..

Morgen wrote: 03 Oct 2025, 11:25 Devojka je iz Srbije i slicno kao i ja ima problema sa bosanac/bosnjak itd
Moja baka sa majkine strane je crnogorka sa kosova i secam se da je ona govorila za muslimane iz srbije i cg Bosnjaci (BosnjaNi isto)

Pa niko ti ne brani da budes, Srbin, Hrvat, Bosnjak..ElTriconi wrote: 03 Oct 2025, 11:35Ne ide to bas tako poslije 200 godina "nacjonalnog budjenja" hrvata i srba, pa jaMatan wrote: 03 Oct 2025, 11:33
Bosanac je svatko ko je iz Bosne...
ali su svi Svicarci..
tako bi trebalo i u Bosni..![]()

Matan wrote: 03 Oct 2025, 11:33Bosanac je svatko ko je iz Bosne...Morgen wrote: 03 Oct 2025, 11:25 Devojka je iz Srbije i slicno kao i ja ima problema sa bosanac/bosnjak itd
ali su svi Svicarci..

Kako bih ja mogo postat hrvat, ne bih se bakco u nacjonalizam nista nego samo zbog putovnice. Ako treba naucicu i oce nas i peses tompsonovih pjesama nije problem

Nisam ni za koga rekao da je izdajnica..Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2025, 11:36Morgen wrote: 03 Oct 2025, 11:25 Devojka je iz Srbije i slicno kao i ja ima problema sa bosanac/bosnjak itd
Bošnjak/Bošnjan je historijski naziv i tu je još od srednjeg vijeka.
Nekad su se i pravoslavci i katolici u BiH isto tako izjašnjavali. Poprilično je Hrvata koji se i dan danas prezivaju Bošnjak, Bošnjanin, Bošnjakovič i slično. Lično poznajem i srpsku porodicu koja se preziva Bošnjak.
Kasnije će doći do diobe, tek u drugoj polovini 19. vijeka pojavljuju se Hrvati i Srbi, odnosno domaći se tako počinju izjašnjavati.
Evo dokaz, staklo na sarajevskoj katedrali
U vezi s tim i to se Matana tiče, on bi ovdje najviše mogao pomoći Bojani, jer bi mogao otvoriti temu pod nazivom "Kako smo i zašto postali ono što nikad u historiji nismo bili - Hrvati".
I onda on Bojani s visoka, kobajagi ona izdajnica.

Idi u Hrvatsku, ozeni Hrvaticu i postaces..ElTriconi wrote: 03 Oct 2025, 11:39Kako bih ja mogo postat hrvat, ne bih se bakco u nacjonalizam nista nego samo zbog putovnice. Ako treba naucicu i oce nas i peses tompsonovih pjesama nije problemMatan wrote: 03 Oct 2025, 11:36
Pa niko ti ne brani da budes, Srbin, Hrvat, Bosnjak..
ali si drzavljanin BiH, dakle ...![]()

Ne mozes negirati, nesto sto je cinjenica..Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2025, 11:37Matan wrote: 03 Oct 2025, 11:33
Bosanac je svatko ko je iz Bosne...
ali su svi Svicarci..
Malo sutra pajdo. Oni su tri potpuno različite nacije i nikada nisu isto bili, niti su govorili istim jezikom.
Pomješo si ti grandmothers and frogs

Matan wrote: 03 Oct 2025, 11:40
samo si zaborasvio da su katolici bili Bosnjaci, a ne pravoslavci i muslimani, u to vrijeme..

Nek bude prva da je legla u mezar pa ja

Da prije Turaka se zvali svi stanovnici Bosnjani..Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2025, 11:45Matan wrote: 03 Oct 2025, 11:40
samo si zaborasvio da su katolici bili Bosnjaci, a ne pravoslavci i muslimani, u to vrijeme..
Na čemu si ti?
Mulsimani su se oduvijek nazivali Bošnjacima, osim u periodu Jugoslavija kad im je to bilo zabranjeno
Knjiga je zakon, samo se treba malo čitati

Matan wrote: 03 Oct 2025, 11:42Ne mozes negirati, nesto sto je cinjenica..Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2025, 11:37
Malo sutra pajdo. Oni su tri potpuno različite nacije i nikada nisu isto bili, niti su govorili istim jezikom.
Pomješo si ti grandmothers and frogs
u Bosni postoje tri naroda...
a ni cinjenicu, da i Srbi i Hrvati pricaju istim jezikom, pa nisu isti narod..

Pravosdlavci se nisu udaljavali iz prostog razloga - jer oni tad u Bosni nisu ni postojali, kao ni u Hrvatskoj.
Već sam dokazao, da se to desilo mnogo kasnije i neće mi biti mrsko da repriziram onu sliku iz katedrale?kao i katolici
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest