Komarci, muhe, mravi, žohari i slično...
Moderator: spacebound
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
- Status: Offline
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19309 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Re: Komarci, muhe, mravi, žohari i slično...
Meni su poznate. Zato i nosim ovu masku. Spec zbog njih,
čak i zimi. Što je sigurno - sigurno je
čak i zimi. Što je sigurno - sigurno je
Ne boj se, eto ti imaš gas masku. Zato se ti ne bojiš virusa i bakterija.Krokodil Behko wrote:Čuj bezopasne? A šta ako uleti nekome u usta?
Neće uletjeti... Promatrala sam ih...Bude čitav roj i jako je interesantno da dolijeću do samog ulza u balkon, a na balkon ne dolijeću...ne ulijeću ni kroz prozor. Ovo što sam ja našla u sudoperu je bila slučajnost. Ja bube ne volim, ali ove mi nekako pričinjavaju zadovoljstvo kada ih vidim da letaju...to su ona fina topla junska predvečerja...I interesantne su da se pojave u isto vrijeme i nestanu u isto vrijeme...To traje kratko
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- nezaboravna
- Aktivni forumaš

Novosti
INVAZIJA KRPELJA NA LJUDE: Zašto su jako opasni, šta učiniti ako vam počnu piti krv?| 22.05.2012. - 08:00:19
--------------------------------------------------------------------------------
Krpelji su nametnici koji parazitiraju na domaćinu i prenose veći broj bolesti. Domaćin može biti čovjek ili bilo koji viši sisavac, npr. pas, mačka, govedo i sl. Ovih dana zabilježen je veći broj slučajeva medicinskih intervencija zbog ujeda krpelja. Ukoliko se to i vama dogodi, preporučujemo da ne pokušavate sami riješiti problem, već da se javite stručnoj osobi za pomoć…
Krpelji se dijele se u dvije porodice: Ixodidae – krpelji šikare – tvrdi krpelji, i
Argasidae – krpelji nastambe – meki krpelji. Pridjev “tvrd” odlično odgovara opisu (Ixodidae). Krpelja koji se nije preobrazio pijući krv domaćina je izuzetno teško mehanički uništiti.
Prenosnici bolesti
Krpelji su vrlo opasni za čovjeka i životinje, jer mogu biti prenosioci uzročnika mnogih bolesti koje izazivaju praživotinje, rikecije i virusi. Svi krpelji su paraziti. Oni sišu krv i prema tome im je podešen usni aparat. Rilcem probiju kožu, a zupcima se snažno učvrste tako da ih je iznimno teško odstraniti. Razlog tomu je prirođeni im refleks.
- Ako krpelj osjeti pokrete oko sebe, snažno se uhvati za uporište i ne pušta ga ni po cijenu toga da im glava ostane odvojena od tijela, što kasnije može izazvati infekciju. Ukoliko ih se pospe ili namaže nekim agensom koji ih guši, sadržaj svoje utrobe ispuste u domaćina izazivajući time još goru situaciju nego što je prije bila.
Ženke krpelja iz porodice Ixodidae parazitiraju na koži čovjeka i različitih drugih životinja. U toku života krpelj prema stupnjevima svoga razvoja promijeni i po nekoliko domaćina. Najpoznatiji predstavnik skupine je obični ili pseći krpelj – Ixodes ricinus.
Rasprostranjen je po Europi, živi na travi i žbunju odakle prelazi na različite sisavce i čovjeka. Prenosi uzročnike piroplazmoze, spirohetoze, encefalitisa i mnogih drugih bolesti. Kada se ženka krpelja napije krvi, pri čemu poveća svoju težinu i volumen oko 200 puta, otpadne od domaćina na zemlju gdje položi jaja, a nakon toga ugiba. Ličinka parazitira na gušterima, pticama i sitnim sisavcima hraneći se njihovom krvlju i tek poslije posljednjeg presvlačenja napada i velike sisavce. Krpelja kojega pronađete na sebi ili na svom četveronožnom ljubimcu je već pravi veteran.
Važno je napomenuti da iako krpelji prenose niz bolesti, većinom se radi o blažim oboljenjima.
Utroba glavni izvor zaraze
Krpelju treba relativno dugo vrijeme za prenošenje zaraze (24-36 h) radi toga što se bakterije koje žive u njemu ne razvijaju dok nema dotoka svježe krvi. Kada se to desi, tj. kada parazit počne piti krv, tada se i bakterije počinju razmnažati.
Kritična količina bakterija koja može zaraziti čovjeka nastaje nakon 24-36 sati nakon što se krpelj uhvatio na domaćina. Nema dodatne opasnosti od zaraze ako glava ostane u koži jer je glavni izvor bakterija njegova utroba iz koje ih on pumpa u tijelo.
Glava koja ostane u tijelu se lako može izvaditi steriliziranom iglom. Također, krpelji se ne uhvate za kožu spiralno, već glavu jednostavno gurnu u gornji sloj kože. Rilo krpelja je u obliku harpuna s kojim se uhvate za kožu domaćina.
Srodnici pauka
Latinsko ime za krpelje je “Ixodides”. Krpelji spadaju u skupinu člankonožaca iz reda grinja (Acari).
Radi se o srodnicima pauka (imaju osam nogu) dugačkim do dva centimetra, žute ili smeđe boje. Ima ih oko 300 vrsta.
INVAZIJA KRPELJA NA LJUDE: Zašto su jako opasni, šta učiniti ako vam počnu piti krv?| 22.05.2012. - 08:00:19
--------------------------------------------------------------------------------
Krpelji su nametnici koji parazitiraju na domaćinu i prenose veći broj bolesti. Domaćin može biti čovjek ili bilo koji viši sisavac, npr. pas, mačka, govedo i sl. Ovih dana zabilježen je veći broj slučajeva medicinskih intervencija zbog ujeda krpelja. Ukoliko se to i vama dogodi, preporučujemo da ne pokušavate sami riješiti problem, već da se javite stručnoj osobi za pomoć…
Krpelji se dijele se u dvije porodice: Ixodidae – krpelji šikare – tvrdi krpelji, i
Argasidae – krpelji nastambe – meki krpelji. Pridjev “tvrd” odlično odgovara opisu (Ixodidae). Krpelja koji se nije preobrazio pijući krv domaćina je izuzetno teško mehanički uništiti.
Prenosnici bolesti
Krpelji su vrlo opasni za čovjeka i životinje, jer mogu biti prenosioci uzročnika mnogih bolesti koje izazivaju praživotinje, rikecije i virusi. Svi krpelji su paraziti. Oni sišu krv i prema tome im je podešen usni aparat. Rilcem probiju kožu, a zupcima se snažno učvrste tako da ih je iznimno teško odstraniti. Razlog tomu je prirođeni im refleks.
- Ako krpelj osjeti pokrete oko sebe, snažno se uhvati za uporište i ne pušta ga ni po cijenu toga da im glava ostane odvojena od tijela, što kasnije može izazvati infekciju. Ukoliko ih se pospe ili namaže nekim agensom koji ih guši, sadržaj svoje utrobe ispuste u domaćina izazivajući time još goru situaciju nego što je prije bila.
Ženke krpelja iz porodice Ixodidae parazitiraju na koži čovjeka i različitih drugih životinja. U toku života krpelj prema stupnjevima svoga razvoja promijeni i po nekoliko domaćina. Najpoznatiji predstavnik skupine je obični ili pseći krpelj – Ixodes ricinus.
Rasprostranjen je po Europi, živi na travi i žbunju odakle prelazi na različite sisavce i čovjeka. Prenosi uzročnike piroplazmoze, spirohetoze, encefalitisa i mnogih drugih bolesti. Kada se ženka krpelja napije krvi, pri čemu poveća svoju težinu i volumen oko 200 puta, otpadne od domaćina na zemlju gdje položi jaja, a nakon toga ugiba. Ličinka parazitira na gušterima, pticama i sitnim sisavcima hraneći se njihovom krvlju i tek poslije posljednjeg presvlačenja napada i velike sisavce. Krpelja kojega pronađete na sebi ili na svom četveronožnom ljubimcu je već pravi veteran.
Važno je napomenuti da iako krpelji prenose niz bolesti, većinom se radi o blažim oboljenjima.
Utroba glavni izvor zaraze
Krpelju treba relativno dugo vrijeme za prenošenje zaraze (24-36 h) radi toga što se bakterije koje žive u njemu ne razvijaju dok nema dotoka svježe krvi. Kada se to desi, tj. kada parazit počne piti krv, tada se i bakterije počinju razmnažati.
Kritična količina bakterija koja može zaraziti čovjeka nastaje nakon 24-36 sati nakon što se krpelj uhvatio na domaćina. Nema dodatne opasnosti od zaraze ako glava ostane u koži jer je glavni izvor bakterija njegova utroba iz koje ih on pumpa u tijelo.
Glava koja ostane u tijelu se lako može izvaditi steriliziranom iglom. Također, krpelji se ne uhvate za kožu spiralno, već glavu jednostavno gurnu u gornji sloj kože. Rilo krpelja je u obliku harpuna s kojim se uhvate za kožu domaćina.
Srodnici pauka
Latinsko ime za krpelje je “Ixodides”. Krpelji spadaju u skupinu člankonožaca iz reda grinja (Acari).
Radi se o srodnicima pauka (imaju osam nogu) dugačkim do dva centimetra, žute ili smeđe boje. Ima ih oko 300 vrsta.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
- Maja
- Administrator

Ojjjj ja sam jednom nabasala na krpelja. Bila neka suknja na meni i išla sam da naberem višanja za soka. Srela sam komšinicu, pa me zovnula da sjednem s njom na travu da zadumanimo. I sjedimo mi, pričam, kad me nešto pecnu na koljenu. Pogledah...al nisam odmah skontala da je krpelj. Uzmem ga rukom i povučem i kako sam ga vukla za njim ide koža/meso. Užas. Al uspjela sam ga skinuti jer me valjda tek bio ugrizao. Nisu ostale nožice.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ja tog krpelja, nikada u životu, nisam vidio. Ili ga nisam prepoznao.
Istina, prepoznao sam u životu, dosta dvonožnih krpelja
Medjutim, ono što sam čitao o tim krpeljima, jeste da su gadsni, kad
ujedu nekoga. Čini mi se da sam čitao, da im je počesto stanište,
ovčije runo.
ovčije runo.
- nezaboravna
- Aktivni forumaš

Krokodil Behko wrote:Ja tog krpelja, nikada u životu, nisam vidio. Ili ga nisam prepoznao.
ovčije runo.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Nemam ja pojma o tome.nezaboravna wrote:Krokodil Behko wrote:Ja tog krpelja, nikada u životu, nisam vidio. Ili ga nisam prepoznao.
ovčije runo.Kroki ti krpelji su jako opasni,i ako ih na vrijeme ne izvuces (uvijek u obrnutom smijwru kazaljki sata ,i to pincetom)Mogu covjeka da paralisu ,zglobovi nogu ruku najvise stradaju ,cak i mozakk.Ti zeke ,paraziti ne ujedaju oni se podvlace pod kozu sisaju krv ,i veoma su otrovni po covjeka ako se na vrijeme ne ostrane .To bi trebali nasi ljudi da znaju jer kod nas je podnevlje gdje ih doista ima i previse.
Eh sad, ne znam, da li sam pisao o ovome, gledao sam kako i obična
muha ili kukac, može biti opasna po život ako uleti u uho. jako je teško,
istjerati je odatle.
- nezaboravna
- Aktivni forumaš

Ja sam cula za uholadje ,mislim i sam naziv govori.Ponekad s vana kad ves unosim bude koja na vesu da samo vidis vriske i skakanja po kuci kad je vidim a nikad ni bila na meni nije.Valjda i one birajuKrokodil Behko wrote:Nemam ja pojma o tome.nezaboravna wrote:Krokodil Behko wrote:Ja tog krpelja, nikada u životu, nisam vidio. Ili ga nisam prepoznao.
ovčije runo.Kroki ti krpelji su jako opasni,i ako ih na vrijeme ne izvuces (uvijek u obrnutom smijwru kazaljki sata ,i to pincetom)Mogu covjeka da paralisu ,zglobovi nogu ruku najvise stradaju ,cak i mozakk.Ti zeke ,paraziti ne ujedaju oni se podvlace pod kozu sisaju krv ,i veoma su otrovni po covjeka ako se na vrijeme ne ostrane .To bi trebali nasi ljudi da znaju jer kod nas je podnevlje gdje ih doista ima i previse.
Eh sad, ne znam, da li sam pisao o ovome, gledao sam kako i obična
muha ili kukac, može biti opasna po život ako uleti u uho. jako je teško,
istjerati je odatle.
-
Plavetnilo
- Sitna buranija

Uff komarci, da ima hiljadu ljudi i ja među njima a samo jedan komarac ja bi bila meta, ma garant, ljepe se za mene nenormalno. Mrzim žohare, sva se uspaničim kad ga vidim, ne znam bi li ja krenula na njega ili će on na mene a ne volim ni pauka, bojim se da mi onaj mali slučajno ne uđe u uho 
- Administrator

Ja sam jednom stavila ruku u džep i napipala nešto sitno. Izvadim kad uholaža. Kojom brzinom sam je bacila...nezaboravna wrote: Ja sam cula za uholadje ,mislim i sam naziv govori.Ponekad s vana kad ves unosim bude koja na vesu
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41480 times
- Been thanked: 28270 times
Komarci, muhe, mravi, žohari i slično sve volim ,muhu volim kad mi stane na usnu ,mrava volim kad me ujede,komarca volim da mi pije krv,zohare gotivim zato sto su ne unistivi mogu da zive bez glave ono stanes mu cokulom na glavu , i otkines a njemu nista oni su mi najdrazi, dragi su mi zato sto kad neko napravi pitu kolac , sarmu a zohar mu dok on spava napadne sarmu , pitu , kolac,hurmasicu ,puru i ne skuzi ga niko , a on copa i copa i setka po toj njegovoj hrani e to je magija i umjetnost , i sutradan ti spavaci papaju a nemaju pojma da je on dernecio na njihovoj hrani

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
-
Blackhawk
EH kad sam bio dijete ove sam redovno mlatiosilence wrote:Zar kod vas Majo nema ovih letećih buba?
Juni je njihov mjesec...Dođu izletaju se jedno vrijeme i samo nestanu...I to samo pred veče i kada se tek malo smrači...
Imao je na brdu jednom dud veliki i uvijek ih je znalo tu biti kao roj pcela.. i onda se nas par djece okupimo, skinemo majice i ganjamo ih..zanimljive jer zvrkte ko helikopter dok lete
A skinuo sam neku aplikaciju za mob.. protiv komaraca... al nema ih jos da isprobam da li funkcionise
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

BlackHawk wrote:EH kad sam bio dijete ove sam redovno mlatiosilence wrote:Zar kod vas Majo nema ovih letećih buba?
Juni je njihov mjesec...Dođu izletaju se jedno vrijeme i samo nestanu...I to samo pred veče i kada se tek malo smrači......
Imao je na brdu jednom dud veliki i uvijek ih je znalo tu biti kao roj pcela.. i onda se nas par djece okupimo, skinemo majice i ganjamo ih..zanimljive jer zvrkte ko helikopter dok lete....
A skinuo sam neku aplikaciju za mob.. protiv komaraca... al nema ih jos da isprobam da li funkcionise
Zar i to ima?
I kako funkcioniše? Jel to neki sprej koji se raspršuje iz moba?
-
Blackhawk
Ne, nego valjda emituje neke ultrazvukove koje komarci ne podnose .. skinuo sam to iz zezancije al isprobat cu kad cujem komarce :P
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Patka ne radi , bila je slicna i za cuke 
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Psiholozi: STRAH od pauka savladaćete ako ga pojedete

Ljudi se pauka boje zato jer ne mogu razumjeti njihovo ponašanje i nepredvidljivo kretanje, a više od svega ih plaše tamne boje i ravne duge noge, otkrila je studija.
Arahnofobija ili strah od pauka posljedica je nerazumijevanja njihova ponašanja, ali i njihova čudnog oblika, tamne boje, ali činjenice da se njihovo kretanje ne može predvidjeti, otkrila je studija britanskog Sveučilišta Plymouth. Ljudi se općenito boje nečega što ne mogu razumjeti, a ista je situacija s paucima. Osobito veliki strah izazivaju njihove ravne noge, dok se ljudi malo manje boje onih zakrivljenih, istaknuo je voditelj istraživanja, psiholog Jon May.
Najčešće nemamo problema s leptirima i bubamarama, no tamni pauci dugih nogu izazivaju najveći strah jer te karakteristike ljudi na nesvjesnoj razini povezuju s negativnim osjećajima.
Ljudima koji ih se boje najstravičnije je ugledati ga krajičkom oka kako se kreće po kutevima sobe jer ih do tada nisu spazili, piše The Telegraph.
- Dobar način da se oslobodite straha jest da naučite više od objektu vašeg straha. A jedan od načina da ga prevladate je da ih pojedete - objasnio je dr. Adam Hart s britanskog Sveučilišta Gloucestershire.
Zato će dr. Hart zajedno s dr. May na znanstvenom festivalu Cheltenham u Gloucestershireu od 12. do 17. lipnja posjetiteljima posluživati varivo do pauka.