Zarazne bolesti i vakcinacija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Zarazne bolesti i vakcinacija

Post by Nela » 07 Apr 2013, 21:52

spirit of nature wrote:hmm nije mi jasno kako neko prisilno može vakcinisati dijete kad se zna da postoje kontraindikacije koje mogu čak i ugroziti život djeteta, a niko za to neće preuzeti odgovornost! Pri tom roditelj ne može odbiti vakcinaciju na osnovu tih kontraindikacija koje mogu trajno naškoditi djetetu... Ovo je kao u zoni sumraka! U kakvoj nazadnoj zemlji mi živimo... Mislim, ako roditelj svojom nesavjesnošću ugrozi dijete on krivično odgovara, a ako to učine doktori (protiv volje roditelja) onda nikom ništa!
Nije to bas prisilno, cim dovedes dijete doktoru, oni podrazumijevaju da si dosla vakcinisati ga.
Za kontraindikacije ce ti reci da nisu vakcine krive, to im je posao. moras samo znati da je farmceutska industrija mnogo jaka i da njih interesuje samo nova. Vec sam ti pomenula da postoje vakcine koje se kupuju i kod privatnika daju, one su puno bolje, kvalitetnije, provjerenije, pa se jos raspitaj. Sto se tice nase zemlje, trenutno njen nazadak nema puno veze sa vakcinama. Svugdje je zastupljen ovaj problem u Njemackoj je nedavno zapoceto istrazivanje u vezi sa vakcinama koje su zastupljene u Evropi, pa izmedju ostalog i u BiH.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 07 Apr 2013, 22:01

Kako sam ja razumjela jeste prisilno jer protiv roditelja mogu dići tužbu ako ne želi vakcinisati dijete, negdje sam pročitala i da se dijete ne može upisati u školu ako nije vakcinisano, ali ne znam da li je to istina. Ma naravno, uvijek je novac u pitanju. Nisam uopšte za vakcine, pa ni te kod privatnika, jer skoro sve vakcine sadrže teške metale tako da s tim ne bih rizikovala. U većini zemalja nije baš tako, jer u velikoj većini je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, odnosno roditeljima je ostavljeno da biraju žele li vakcinisati svoje dijete ili ne...

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 07 Apr 2013, 22:18

spirit of nature wrote:Kako sam ja razumjela jeste prisilno jer protiv roditelja mogu dići tužbu ako ne želi vakcinisati dijete, negdje sam pročitala i da se dijete ne može upisati u školu ako nije vakcinisano, ali ne znam da li je to istina. Ma naravno, uvijek je novac u pitanju. Nisam uopšte za vakcine, pa ni te kod privatnika, jer skoro sve vakcine sadrže teške metale tako da s tim ne bih rizikovala. U većini zemalja nije baš tako, jer u velikoj većini je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, odnosno roditeljima je ostavljeno da biraju žele li vakcinisati svoje dijete ili ne...
da, u vecini zemalja je dobrovoljno. Kako sam shvatila ti si iz BiH, ne mogu pokenuti nikakav pravni postupak protiv tebe a djeca se mogu upisati u skolu. Cak su neke porodilje trazile i da se dijete ne vakcinise po rodjenju jer u bolnici odmah daju BSZ i Hepa B.

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 07 Apr 2013, 22:24

Jesam iz BiH. E super, sad mi je lakše :) hvala ti :kiss

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 07 Apr 2013, 23:52

spirit of nature, to je tvoja odluka i tvoje dijete, dakako, a to znači i tvoja odgovornost.
Zbog toga pretpostavljam da si svjesna da je tvoja odgovornost što će tvoje dijete rasti i živjeti bez imuniteta na razne bolesti na koje smo mi svi imuni jer smo cjepljeni a od kojih su djeca prije sedamdesetak godina umirala.
S tim se treba nositi ako se što dogodi.

To spominjem više radi onih koji će možda čitati ovu temu jer pretpostavljam da ako si donijela ovako važnu odluku, da si o svemu dobro razmislila. :)

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 08 Apr 2013, 00:08

ni meni nije jasno toliko protivljenje. :cudi

hajd da je u pitanju toliko bocanje kao u cemerici, pa et.... :oo :p
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Ruana

Post by Ruana » 08 Apr 2013, 00:23

spirit of nature wrote:Kako sam ja razumjela jeste prisilno jer protiv roditelja mogu dići tužbu ako ne želi vakcinisati dijete, negdje sam pročitala i da se dijete ne može upisati u školu ako nije vakcinisano, ali ne znam da li je to istina. Ma naravno, uvijek je novac u pitanju. Nisam uopšte za vakcine, pa ni te kod privatnika, jer skoro sve vakcine sadrže teške metale tako da s tim ne bih rizikovala. U većini zemalja nije baš tako, jer u velikoj većini je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, odnosno roditeljima je ostavljeno da biraju žele li vakcinisati svoje dijete ili ne...
U vecini zemalja zapadne Evrope ako ne i u svakoj ne mozes dijete upisati u vrtic i skolu ako nije vakcinisano.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 08 Apr 2013, 09:19

spirit of nature wrote:Jesam iz BiH. E super, sad mi je lakše :) hvala ti :kiss
nema na cemu :kiss dobro ti nama dosla
Katja ja bih rekla da dijete razvija imunitet tokom dojenja npr. pa kako su prije ljudi razvijali imunitet kad nije bilo vakcina. Te vakcine u biti ne daju nikakav imunitet jer njom u organizam ubacuju umrtvljene stanice date bolesti kako bi se organizam izborio i stvorio imunitet na tu bolest. Pod uslovom da ne bude kontraindikacija. Znaci organizam sam stvara imunitet jok vakcina.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 08 Apr 2013, 10:48

Nela wrote:
Katja ja bih rekla da dijete razvija imunitet tokom dojenja npr. pa kako su prije ljudi razvijali imunitet kad nije bilo vakcina. Te vakcine u biti ne daju nikakav imunitet jer njom u organizam ubacuju umrtvljene stanice date bolesti kako bi se organizam izborio i stvorio imunitet na tu bolest. Pod uslovom da ne bude kontraindikacija. Znaci organizam sam stvara imunitet jok vakcina.
nikako nisu razvijali imunitet... nego su djeca umirala
nuspojave vakcine su moguce ali rijetke... moje oboje djece je vakcinisano i nikad nikakvih problema nisu imali
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 08 Apr 2013, 10:56

Luna. wrote:
Nela wrote:
nikako nisu razvijali imunitet... nego su djeca umirala
nuspojave vakcine su moguce ali rijetke... moje oboje djece je vakcinisano i nikad nikakvih problema nisu imali
draga luna nisu tako umirala pa kako su onda prezivjeli moji roditelji, nane, dede?

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 10:57

Nela wrote: Katja ja bih rekla da dijete razvija imunitet tokom dojenja npr. pa kako su prije ljudi razvijali imunitet kad nije bilo vakcina.
Evo ovako kako Luna reče. Tako što bi rađali sedmero djece e da bi im preživjelo barem četvero. :oo
Da, dijete razvija imunitet ne samo tokom dojenja nego i tokom grickanja jabuke ali nadam se da ne misliš ozbiljno da te samo jabuka, mlijeko ili kokošje krilce mogu zaštititi od difterije, tetanusa, dječje paralize…?
Kamo sreće da je tako, umjesto penicilina mogli bismo jednostavno popiti šalicu kakaa. :ooo
Te vakcine u biti ne daju nikakav imunitet jer njom u organizam ubacuju umrtvljene stanice date bolesti kako bi se organizam izborio i stvorio imunitet na tu bolest.
Pa to i jest princip cijepljenja kod aktivne imunizacije (postoji i drugi princip zvan pasivna imunizacija)!
Daju se anatoksini (oslabljeni toksini) kako bi se tijelu omogućilo stvaranje specifičnih antitijela čime dobiva imunitet kojim se može obraniti od bolesti.
S druge strane, nepripremljeno tijelo, kao što su tijela djece koje roditelji ne žele cijepiti, će nažalost često podleći bolesti.
Pod uslovom da ne bude kontraindikacija.
Nuspojave koje se ponekad pojavljuju su povišena temperatura, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i sl.
Naravno, ne kod sve djece.
Kako bilo, zvuči manje strašno nego posljedice bolesti protiv kojih se cijepimo kao što su upala moždane ovojnice, paraliza udova ili smrt.
Znaci organizam sam stvara imunitet jok vakcina.
Ne.
Znači organizam stvara imunitet uz pomoć vakcine.

Znam da i ti, kao i svaki roditelj, želiš najbolje za svoje dijete i baš zato je važno pravilno se informirati.
Velika je to odgovornost jer dijete nema mogućnost donositi vlastite odluke nego mu zdravlje i život ovise o volji i znanju (ili neznanju) njegovih roditelja.
Možda su zato mnoge države uvele obavezno cijepljenje. :hm

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 08 Apr 2013, 11:10

nemam nista protiv ,,mislim da je to dobro za sve nas..a I pogotovo za nasu djecu...nekad sam se I ja protivila ali kad covjek pogleda da zaista to nista nije lose..sem sto nama dobro bude...budemo sigurniji
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 08 Apr 2013, 11:11

Katja, kontraindikacije nisu samo temperatura i sl. problem je sto su jos gore nego sto mozes zamisliti, tipa autizma i sl. vec sam postavljala linkove pa da se ne ponavljam mozete procitati.
Takodjer, vec sam rekla, poboljsanjem uslova zivota smanjena je smrtnost.
Po tvom razmisljanju dijete koje nije cijepljeno a dobije neku djeciju bolest ce podleci. Moram ti reci da to apsolutno nije tako i upravo su istrazivanja pokazala da je veca smrtnost vakcinisane djece kao i veci postotak oboljenja.
I da, u mnogim zemljama nije obavezno cijepljenje.
Pa ovdje djeca u ratu nisu cijepljena, to ne znaci da ce umrijeti ako dobiju djeciju bolest, uostalom, vakcine nisu trajna zastita.
Vec sam sve pisala, ne da mi se ponavljati, postavila sam linkove itd.

Ruana

Post by Ruana » 08 Apr 2013, 11:31

Kod nas ovdje su arapi najveci problem, oni ne daju da se djeca vakcinisu, na njih drzava potrosi masu para, organizuju im kurseve, prave brosure i ubjedjuju ih

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 08 Apr 2013, 11:36

Nela wrote:Katja, kontraindikacije nisu samo temperatura i sl. problem je sto su jos gore nego sto mozes zamisliti, tipa autizma i sl. vec sam postavljala linkove pa da se ne ponavljam mozete procitati.
Takodjer, vec sam rekla, poboljsanjem uslova zivota smanjena je smrtnost.
Po tvom razmisljanju dijete koje nije cijepljeno a dobije neku djeciju bolest ce podleci. Moram ti reci da to apsolutno nije tako i upravo su istrazivanja pokazala da je veca smrtnost vakcinisane djece kao i veci postotak oboljenja.
I da, u mnogim zemljama nije obavezno cijepljenje.
Pa ovdje djeca u ratu nisu cijepljena, to ne znaci da ce umrijeti ako dobiju djeciju bolest, uostalom, vakcine nisu trajna zastita.
Vec sam sve pisala, ne da mi se ponavljati, postavila sam linkove itd.
moji djed i nena, s oceve strane su bili u to vrijeme, prije 2. svjetskog rata jako bogate i imali najbolje uslove za zivot, koje su tad mogli imati i opet im je od sedmero djece samo troje ostalo zivo...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 11:39

Nela, jesam li ja pijana ili šta je, ne vidim nikakav tvoj link na ovoj temi? :ooo

No bez obzira, na internetu se mogu pronaći svakakve gluposti, kad se želimo informirati moramo znati tražiti vjerodostojne izvore.
Ovo s autizmom je opovrgnuto odavno, službena su istraživanja i znanstvene medicinske studije pokazale da je to laž.

Na žalost, ljudima je malo potrebno da se digne histerija i potpuno shvaćam da je to zbog straha za djecu. Jedino mi je žao što umjesto da ih taj strah motivira da prošire znanje, oni podlegnu raznim grebatorima koji iskorištavaju njihovo neznanje za svoju korist (konkretno, stvaranje nepovjerenja u modernu medicinu kako bi se ljudi okrenuli alternativnim metodama liječenja gdje šarlatani nude svoje usluge).

Dobro, svako ima svoje mišljenje, to je ok. :)

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 08 Apr 2013, 13:42

fakat nema ih, pa bili su :cudi
http://vesnamihajlovicblog.wordpress.co ... na-velkov/
evo jedan, ima i od silence, ne da mi se traziti sad.
Bio je jedan na kojem hrvatski doktor prica o vakcinama koje su dosle u BiH, uglavnom Hrvatska ih nije hjela, kao ni Srbija jer im se ne zna porijeklo.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 08 Apr 2013, 15:04

Danasnji problem je sto su svi "strucnjaci" i sto se svi prave kompetentni da pisu tekstove i neka tzv. "naucna dostignuca".. Ovaj internet ti daje prostor da procitas svasta, ali isto tako i da napises svasta..

Vakcinisao sam sve sto je bilo obavezno, mislim 3 ili 4 vakcine, zadnja ona sa 18. godina sto se daje..A bolovao nisam nista.. Osim gripe, prehlade i tako tog slicnom, drugo nista..
Isto tako doktora nisam vidio ima preko 10 godina.

To sa vakcinom je isto kao i sa onim koji cuvaju svoju djecu da se ne upraljaju, pa cim ruku na pod stave oni trci da brisu maramicama ili peru, a cisti horor im da bi dijete otislo u prasinu i pijesak da se igra.. I onda kad dijete odraste, nema razvijen odbrambeni sistem, pa dijete ima hrpu alergija, ovog onog, razboli se lako, mrsavo, krhko..
Tijelo ima sposobnost zastite, ali nece samo, nego ili mora napasti bolest, ili uz pomoc vakcinacije da probudis odbrambene celije da se proizvode..
I te celije miruju i cim male naznake te bolesti, one se aktiviraju i pocne proizvodnja jos vise, i lakse se odbrani od bolesti.. A ako ih nema, dok organizam to prepozna kao opasnost, dok proizvede neke celije, bude vec kasno jer bolest uznapreduje i nemoze tijelo samo pobijediti..

spirit of nature
Na probnom
Na probnom

Post by spirit of nature » 08 Apr 2013, 19:17

Katja wrote:spirit of nature, to je tvoja odluka i tvoje dijete, dakako, a to znači i tvoja odgovornost.
Zbog toga pretpostavljam da si svjesna da je tvoja odgovornost što će tvoje dijete rasti i živjeti bez imuniteta na razne bolesti na koje smo mi svi imuni jer smo cjepljeni a od kojih su djeca prije sedamdesetak godina umirala.
S tim se treba nositi ako se što dogodi.

To spominjem više radi onih koji će možda čitati ovu temu jer pretpostavljam da ako si donijela ovako važnu odluku, da si o svemu dobro razmislila. :)

Naravno da sam svjesna svoje odgovornosti, moja odgovornost je da učinim ono što je najbolje za moje dijete, a na osnovu svega što sam pročitala i vidjela jasno mi je da to nije vakcinacija. Statistike pokazuju da se kod djece koja su vakcinisana čak i češće javljaju bolesti protiv kojih su vakcinisana nego kod one djece koja nisu primila vakcinu, takođe tu su brojne opasnosti od ozbiljnih komplikacija koje se mogu javiti kao posljedica vakcinisanja tako da mislim da ovo drugo ipak nosi veći rizik. Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje i da odluči šta je najbolje za njegovo dijete :) By the way, nije mi jasno kako smo svi vakcinisanio protiv ospica a svi ih prebole prije ili kasnije?

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 08 Apr 2013, 19:20

Od kuda ti to da smo se svi vakcinisali protiv ospica? Mozda mislis na male boginje?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Zdravlje”