STOLAC
Moderator: Krokodil Behko
- drugrankovic
- Inventar foruma
- Status: Offline
Re: Uhićeni Mile Pažin, Mirko Raguž,Ivica Marković i Vide Kr
Pa da , vise dobijes za voznju pijan...

"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7423 times
- Been thanked: 17251 times
- Status: Online
Re: STOLAC
Sad se sjetih da su kod nas naisli neki zatvorenici iz tog logora. Nesjecam se detalja, kako su dospjeli do nas, ni kud su krenuli. Ja i mama im spremile rucak, spakovale hrane za ponijeti, bili su mrsavi, napaceni, strah me bilo gledat u njih 

- Maja
- Administrator
- Maja
- Administrator
Aha, pitam jer su im u logorima velikodušno nudili da idu u Ameriku kako bi nas što manje u Hercegovini bilo.
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3849 times
- Been thanked: 2894 times
...ti si taze...tek stigla....navika wrote:U Bosni sam bila sve do kraja 2000te.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Pasaga
- Hadžija
...uhh..jbt...pa jest.....navika wrote:Jah, taze, 15 god
fin je to period....
..ja sam krajem 95-te....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9147 times
- Been thanked: 10859 times
STOLAC Zašto nijedna ulica nije nazvana po Maku Dizdaru

Povratna informacija
Međutim, po ovom rođenom Stočaninu i velikanu bh. pjesničke riječi i dalje se u Stocu ništa ne zove. Osim "Makove hiže", koju je njegova porodica otkupila i svojim novcem obnovila, i biste u Gradskom parku, nijedna ulica, trg, škola ili druga ustanova ne nose njegovo ime.
- To je, zaista, porazno i otužno da autentični pjesnik ovih prostora u svom rodnom gradu nema makar ulicu koja bi nosila njegovo ime. Mnoge sredine u kojima Mak nije ni boravio, kao naprimjer Široki Brijeg ili Jajce, također, Ljubuški, imaju ulice koje nose njegovo ime, a općinska vlast u Stocu sramotno ignoriše našeg najvećeg pjesnika - kaže nam Edim Šator, predsjednik Upravnog odbora „Slova Gorčina".
On podsjeća na to da su prije tri godine općinske vlasti bile dužne razmatrati njihovu inicijativu, odnosno peticiju, ali nikakvu povratnu informaciju nisu dobili. Stoga će ponovo, dodaje on, nakon okončanja ovogodišnje manifestacije "Slovo Gorčina" pokrenuti ovu inicijativu i apelirati na nadležne da se ova nepravda ispravi.
Također, Šator izražava nadu da će Općina Stolac i Kanton, napokon, početi finansijski podržavati "Slovo Gorčina", što do sada nije bio slučaj.
Međutim, stolački načelnik Stjepan Bošković iznosi za "Dnevni avaz" da inicijativa o tome da neka ulica ili nešto drugo dobije ime Maka Dizdara nikada nije službeno podnesena.
- To su politička prepucavanja SDP-a koji i kroz "Slovo Gorčina" pokušava stvari ispolitizirati i jednu takvu kulturnu manifestaciju od velikog značaja pretvoriti u svoju političku promociju. Istina, postoje neka promišljanja i planovi, a na kraju krajeva spomenik Maka Dizdara se nalazi u središnjem parku grada Stoca - ističe Bošković.
Cijela infrastruktura
Navodi da nije tačno da stolačke vlasti ne pomažu "Slovo Gorčina", jer je Općina za održavanje manifestacije cijelu infrastrukturu stavila na raspolaganje.
Nikada na dnevnom redu
Dugogodišnji bivši predsjednik UO "Slovo Gorčina", istaknuti profesor Alija Pirić kaže da su u više navrata imali inicijativu za izmjenom imena ulica u Stocu, jer su nakon rata nazvane po hrvatskim velikanima.
- Nikada samo nismo govorili samo o Maku, jer Maka smo uzimali kao neku vrstu vertikale u cijeloj toj priči i ako je iko zaslužio to da se ulica u Stocu nazove njegovim imenom, to je Mak. O tome svi građani Stoca i predstavnici svih struktura imaju svijest. Ali, odgovor koji smo dobili na Izvršnom odboru "Slova" od bošnjačkih političkih predstavnika je da nikada nisu uspjeli na dnevni red kandidirati tu temu - pojašnjava Pirić.
(avaz)
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Re: STOLAC Zašto nijedna ulica nije nazvana po Maku Dizdaru
Amebe
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Pasaga
- Hadžija
Re: STOLAC Zašto nijedna ulica nije nazvana po Maku Dizdaru
Nevjerujem da ce...ikad...
Zahvaljujuci SDA...SDP......
Zahvaljujuci SDA...SDP......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Maja
- Administrator
- Maja
- Administrator
- Maja
- Administrator
U školskom dvorištu u Stocu postavljen vjerski spomenik, roditelji traže njegovo uklanjanje

U dvorištu osnovne škole na Hodovu u Stocu prije nekoliko dana postavljen je kip Gospe što je izazvalo nezadovoljstvo dijela roditelja koji traže uklanjanje vjerskih simbola iz dvorišta škole.
Područna škola na Hodovu, kao dio Osnovne škole Crnići, jedna je od škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojima se nastava odvija po principu "dvije škole pod jednim krovom". Osnovnu školu pohađaju i bošnjačka i hrvatska djeca, s tim da na nastavu idu odvojeno.
Katolička crkva nije učestvovala
Kip Gospe je u dvorištu škole osvanuo svega nekoliko dana prije početka nove školske godine. Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu već su pisali nadležnim institucijama sa zahtjevom da se uklone vjerski simboli iz dvorišta škole. No, do danas spomenik nije uklonjen.
Demir Mahmutćehajić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Stolac, kaže da, prema njegovim informacijama, Katolička crkva nije odobrila niti na bilo koji način učestvovala u postavljanju ovog spomenika.
"Asim ef. Bajrić, imam na Rotimlji, mi je prenio da mu je lokalni župnik potvrdio da Katolička crkva nije učestvovala u podizanju tog spomenika. Prema njegovim navodima, radi se o samovolji ljudi koji tu žive ali uz suglasnost općinskog načelnika Stjepana Boškovića", navodi Mahmutćehajić.
On dodaje da je podizanje ovog spomenika izazvalo velike tenzije u Stocu.
"Bio sam na licu mjesta i, kako ja vidim, radi se o smišljenoj provokaciji, jednoj predizbornoj igri s ciljem stvaranja tenzija. Koliko ja znam, Katolička crkva taj spomenik nije blagoslovila i sad se pokušava političkim aktivnostima ukloniti", navodi Mahmutćehajić.
Traži se uklanjanje
Prema njegovim navodima, direktnu odgovornost za postavljanje i neuklanjanje spomenika snosi i kantonalni ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović (SDA).
"U njegovoj nadležnosti su objekti u kojima se obavlja nastava, a spomenik je direktno u dvorištu škole", navodi Mahmutćehajić.
Do sada su, pored roditelja, reagirali i iz SDA i Muftijstva mostarskog.
"Općinski odbor SDA Stolac smatra da postavljanje kipa Gospe u dvorištu multietničke škole za rezultat ne može imati ništa drugo do diskriminaciju jednog dijela učenika i da taj čin predstavlja povratak u neka ranija vremena. Također, smatramo da se na ovaj način želi isprovocirati sve one koje ovaj čin diskriminira i na taj način postići određene političke ciljeve godinu dana prije lokalnih izbora", navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Stolac.
Iz Muftijstva mostarskog kažu da je postavljanje ili isticanje vjerskih simbola i obilježja u multietničkim školama neprihvatljiv i drzak čin zloupotrebe javnog prostora, te izazivanje vjerske i nacionalne isključivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem.
"Ovaj čin predstavlja direktni atak na malobrojnu povratničku populaciju koja je uspjela ponovo organizovati život u svojim prijeratnim domovima promovišući dobre komšijske odnose, suživot i mir", navodi se u saopćenju.
Iz Muftijstva mostarskog traže od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, OSCE-a, Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i svih relevantnih subjekata da poduzmu sve neophodne mjere da se ukloni vjerski simbol kojemu tu nije mjesto osiguravajući svima jednakopravnost u obrazovanju.

U dvorištu osnovne škole na Hodovu u Stocu prije nekoliko dana postavljen je kip Gospe što je izazvalo nezadovoljstvo dijela roditelja koji traže uklanjanje vjerskih simbola iz dvorišta škole.
Područna škola na Hodovu, kao dio Osnovne škole Crnići, jedna je od škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojima se nastava odvija po principu "dvije škole pod jednim krovom". Osnovnu školu pohađaju i bošnjačka i hrvatska djeca, s tim da na nastavu idu odvojeno.
Katolička crkva nije učestvovala
Kip Gospe je u dvorištu škole osvanuo svega nekoliko dana prije početka nove školske godine. Roditelji učenika koji pohađaju ovu školu već su pisali nadležnim institucijama sa zahtjevom da se uklone vjerski simboli iz dvorišta škole. No, do danas spomenik nije uklonjen.
Demir Mahmutćehajić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Stolac, kaže da, prema njegovim informacijama, Katolička crkva nije odobrila niti na bilo koji način učestvovala u postavljanju ovog spomenika.
"Asim ef. Bajrić, imam na Rotimlji, mi je prenio da mu je lokalni župnik potvrdio da Katolička crkva nije učestvovala u podizanju tog spomenika. Prema njegovim navodima, radi se o samovolji ljudi koji tu žive ali uz suglasnost općinskog načelnika Stjepana Boškovića", navodi Mahmutćehajić.
On dodaje da je podizanje ovog spomenika izazvalo velike tenzije u Stocu.
"Bio sam na licu mjesta i, kako ja vidim, radi se o smišljenoj provokaciji, jednoj predizbornoj igri s ciljem stvaranja tenzija. Koliko ja znam, Katolička crkva taj spomenik nije blagoslovila i sad se pokušava političkim aktivnostima ukloniti", navodi Mahmutćehajić.
Traži se uklanjanje
Prema njegovim navodima, direktnu odgovornost za postavljanje i neuklanjanje spomenika snosi i kantonalni ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović (SDA).
"U njegovoj nadležnosti su objekti u kojima se obavlja nastava, a spomenik je direktno u dvorištu škole", navodi Mahmutćehajić.
Do sada su, pored roditelja, reagirali i iz SDA i Muftijstva mostarskog.
"Općinski odbor SDA Stolac smatra da postavljanje kipa Gospe u dvorištu multietničke škole za rezultat ne može imati ništa drugo do diskriminaciju jednog dijela učenika i da taj čin predstavlja povratak u neka ranija vremena. Također, smatramo da se na ovaj način želi isprovocirati sve one koje ovaj čin diskriminira i na taj način postići određene političke ciljeve godinu dana prije lokalnih izbora", navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Stolac.
Iz Muftijstva mostarskog kažu da je postavljanje ili isticanje vjerskih simbola i obilježja u multietničkim školama neprihvatljiv i drzak čin zloupotrebe javnog prostora, te izazivanje vjerske i nacionalne isključivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem.
"Ovaj čin predstavlja direktni atak na malobrojnu povratničku populaciju koja je uspjela ponovo organizovati život u svojim prijeratnim domovima promovišući dobre komšijske odnose, suživot i mir", navodi se u saopćenju.
Iz Muftijstva mostarskog traže od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, OSCE-a, Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i svih relevantnih subjekata da poduzmu sve neophodne mjere da se ukloni vjerski simbol kojemu tu nije mjesto osiguravajući svima jednakopravnost u obrazovanju.
- Maja
- Administrator
Ovome se čovjek može samo nasmijati 
Bitno je da je Gospa tu a gdje žive nema veze
Nema veze ni što 20 godina žive u napola izgrađenim kućama

Bitno je da je Gospa tu a gdje žive nema veze

Nema veze ni što 20 godina žive u napola izgrađenim kućama

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Maja
- Administrator
Re: Uhićeni Mile Pažin, Mirko Raguž,Ivica Marković i Vide Kr
Krokodil Behko wrote:Uhićene osobe se terete da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u općini Stolac.
Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e su djelujući po uputama tužitelja, izvršili su uhićenje četiri osobe osumnjičene da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Stolac.
Uhićeni su Mile Pažin, rođen 02. travnja 1961.godine u Hodovu, općina Stolac, Mirko Raguž zvani “Kopiljan”, rođen 23. srpnja 1948.godine u Njivicama, općina Stolac, Ivica Marković, rođen 10. svibnja 1959. godine u selu Borojevići, općina Stolac i Vide Krešić, rođen 15. rujna 1956.godine u selu Borojevići, općina Stolac.
Osumnjičeni se terete da su početkom srpnja 1993.godine u vrijeme oružanog sukoba u BiH, zajedno s njima poznatim pripadnicima HVO-a sudjelovali u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela u okolini Stoca, prisiljavajući ih da napuste svoje kuće, a pri tome ih mučeći i nečovječno postupajući prema njima.
Osumnjičeni Mile Pažin i Raguž Mirko zv.“Kopiljan“ se terete da su kao pripadnici vojske HVO i Civilne zaštite tijekom srpnja 1993.godine rukovodili logorima organiziranim od HVO-a u selu Crnići i u selu Pješivac, općina Stolac, u kojem je bilo oko 1.500 protuzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su hrana i voda uskraćivani.
Po naredbi osumnjičenih Mirka Raguža i Mile Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom kolovoza 1993. godine bili prinudno raseljeni i protjerani izvan područja općine Stolac, kroz borbene linije usljed čega su četiri osobe smrtno stradale.
Kako je priopćeno iz Tužiteljstva, uhićene osobe se terete da su počinili krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Nakon uhićenja osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.
Dnevnik.ba
Ovaj se objesio.