Makedonija

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Makedonija

Post by Rockefeller » 11 Nov 2014, 21:56

A fakat ovi Albanci sa pet-šest miliona stanovnika oni se raširili na prostor veličine pola* Jugoslavije. :valja

Meni je Makedonija jedna od dražih država. A imam osjećaj da mnogi ljudi imaju simpatije spram njih.

*edit
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Makedonija

Post by drugrankovic » 20 Nov 2014, 08:32

Krokodil Behko wrote:
drugrankovic wrote:kad dodje do kraja, izbiće belaj, koji se samo otaljava... šiptari ne miruju nit će se promjeniti a ostali će je raskomadati... bugari, srbi, grci...
ako sami nešto ne učine s ovom šiptarskom bagrom nema im pomoći...
Ja baš mislim da su Albanci ključni u opstanku Makedonije. Mslm, njih je 40% tamo, pa nek izvinu i ti Makedonci. Šta bi htjeli? Sami svu vlast uzeti? Ukoliko budu dijelili vlast s Albancima, NIKADA Albanci ne bi podržali raspad Makedonije, jer znaju da ih i Srbi i Grci, mrze mnogo više.

eto ga... još jedan primjer podržavanja muslimana...

albanci rade na raspadu makedonije i stvaranju velike albanije... makedonija mora ostro s njima kao onda 2001... kokaj bandu... ne žali...

inace ce proc ko kosovo... price nema, bagra ne želi lijepo, stoga ako se ne upristojiš zna se...

makedonija će sebe odbraniti u to ne sumnjam... ne treba nama makedonija, mi smo u bratskim odnosima i ovako... oni koji nama zvižde su šiptarska stoka... makedoncu je najomiljeniji srbin a ti pricaj sto ti volja...

miran dobar narod, nek i ostanu takvi... a što se njihovih problma tiče nek rešavaju na vrjeme... otaljavanje bagre ne vodi na dobro...
u obore... pod kontrolu i ak ose upristoje uredu ako ne u prdekane...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9486 times
Been thanked: 11228 times

Skoplje najzagađeniji evropski grad

Post by Krokodil Behko » 17 Jan 2015, 09:48

Image

Na vrhu liste najzagađenijih evropskih gradova nalazi se prijestolnica Makedonije Skoplje, albanska prijestolnica Tirana je na 5. mjestu, dok je glavni bh. grad Sarajevo na 12. mjestu neslavne liste.

Kalendarska zima i hladno vrijeme donijeli su nove probleme sa zagađenjem u gradovima širom Balkana. Tradicionalno najviše problema sa zagađenim vazduhom imaju građani Zenice, Tirane, Sarajeva i Skoplja. Posljednja tri grada su zauzela svoje mjesto na listi najzagađenijih evropskih gradova.

Prema podacima web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama, Skoplje je najzagađeniji evropski grad s indeksom zagađenosti od 84,82. I prethodnih godina građani Skoplja su se borili sa zagađenim vazduhom. Najveći uzročnici ovog stanja su cementara i željezara u glavnom makedonskom gradu.

Građani se nadaju da će ovaj problem biti sistematski riješen, a do tada spas traže na planini Vodno, gdje odlaze kako bi barem na nekoliko sati mogli udisati svjež i čist vazduh.

Sarajevo pod "poklopcem"

Na drugom mjestu liste je Moskva s indeksom 81,58, a na trećem mjestu je Kiev. Italijanski industrijski centar Torino cijenu svog ekonomskog razvoja plaća lošom kvalitetom vazduha koji se nalazi na 4. mjestu ove liste.

Na petom mjestu je još jedan grad iz regije Zapadnog Balkana, glavni grad Albanije, Tirana.

Između pete Tirane i 12. Sarajeva nalaze se Bukurešt, Varna, Barcelona, Milan, St. Petersburg i Mannheim. Sarajevo, koje zimske dane provodi ispod poklopca od smoga, ima indeks zagađenosti 71,53.

Zbog visokog stepena zagađenosti, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo je zbog visoke zagađenosti zraka proglasio drugu epizodu upozorenja i donio niz mjera kako bi se stanje popravilo. Između ostalog, da sva postrojenja za sagorijevanje smanje produkciju toplotne energije, a vozilima težim od 3,5 tona je zabranjen saobraćaj centralnim dijelovima grada, na relaciji od Baščaršije do Otoke.

Ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais kaže da uzrok zagađenosti zraka u Sarajevu jesu sve češće upotrebe kućnih ložišta te upotreba uglja zbog skupoće plina. Dodatni problem, kako je istakao, predstavlja i povećan broj vozila u Kantonu Sarajevo koji također doprinose dodatnom zagađenju zraka.

Tais je također upozoravao kako Sarajevska kotlina zbog specifičnosti geografskog položaja "teško podnosi" smog, koji kotlinu ispunjava i do 300 metara prema nebu te tako stvara "poklopac".

Visok stepen zagađenja i u Beogradu i Banjoj Luci

Napomenuo je i to kako "infrastruktura Sarajeva nije predviđena za broj automobila koji je danas na ulicama". Podaci Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, pokazuju kako je zaključno s 31. decembrom 2014. godine u Kantonu Sarajevo bilo 158.530 aktivnih registrovanih vozila

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: Skoplje najzagađeniji evropski grad

Post by storm » 17 Jan 2015, 09:54

Ogrijev na ugalj je užas u gusto naseljenim područjima..... kod nas je zabranjen :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 17 Jan 2015, 13:47

storm wrote:Ogrijev na ugalj je užas u gusto naseljenim područjima..... kod nas je zabranjen :cudi
Ako budu zalaufali TEŠ6, onda ćeš vidjeti vraga :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 17 Jan 2015, 14:58

mrki62 wrote:
storm wrote:Ogrijev na ugalj je užas u gusto naseljenim područjima..... kod nas je zabranjen :cudi
Ako budu zalaufali TEŠ6, onda ćeš vidjeti vraga :pusi
Takih gluposti nema nigdje, osim u kini možda još... Njima ekologija ne igra ništa...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 17 Jan 2015, 15:17

Hoću samo da ti pojasnim da znam šta se događa u Seleškoj dolini ;)

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 17 Jan 2015, 15:22

mrki62 wrote:Hoću samo da ti pojasnim da znam šta se događa u Seleškoj dolini ;)
Ma tko ne zna za te nebuloze u sloveniji.... ej zbubaju milijardu i još ne bu dosta.... ali ajde razumio bi da treba potrošiti domaći ugalj, ok... niska ti je ulazna cijena energenta i uz ulaganje u ekološku proizvodnju tipa filteri i to, prihvatljivo....
ali idioti pozatvarali sve rudnike, velenjski je na izdisaju, i ugalj će se uvoziti iz rumunjske, bugarske i bosne ....
netko je tu budala.....ja nisam neki stručnjak, ali nemoj mi vrijeđati inteligenciju :lud
a na krasu vjetrenjače smetaju pticama :sok
tako handre ovu raju, a ovi se samo naguze i šute :lupa

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 17 Jan 2015, 15:37

Ne, prije ćemo mi umrijeti, nego Velenjski premogovnik zatvore ;)

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 17 Jan 2015, 15:46

mrki62 wrote:Ne, prije ćemo mi umrijeti, nego Velenjski premogovnik zatvore ;)
Pa kopat će dok im grad ne potone .... odavno su trebali prestati :lud

ja sam ipak duže planirao poživjeti :pusi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 18 Jan 2015, 00:17

Ovo je ono kad ljudi govore "dajte nam fabrike". Od fabrika možemo samo pocrkati, em je neuslovno, nehigijenski, nezdravo sve ne negativno em nam zagadjuje okolinu.

Dajte nam kakvo božije svjetlo pa da promijenimo našu paradigmu, naučimo biti hrabriji u donošenju odluka, odlučniji u njihovom sprovodjenju, dosljedniji u našem ponašanju i iskreniji u našim djelima. Ovo sam sastavio malo opit snom al' jesam ga vala ( :hihi ) zato i izgleda k'o da držim hutbu. Ovo je otprilike ono što mali čovjek nema. I razlog zbog čega ne zaslužuje dženet ili raj. Mali ljudi nikad neće svijet učiniti boljim mjestom, mali ljudi svijet hrane zlobom. Mali ljudi su obični ljudi. Samo veliki ljudi su sposobni svijet promijeniti na bolje. I treba nam njih. I ja sam optimista jer generacije koje dolaze su fantastične. Nikad više odličnih ljudi nije koračalo zemljom. I vjerujem da će biti sve bolje i bolje.

Što se mene tiče nama u BiH ne treba nijedna fabrika. Bavićemo se bankarstvom i uslužnim djelatnostima, jer nam one mogu omogućiti cool život. Proizvodnju ćemo outsourcat u Vijetnam. To niko ne želi a Vijetnamci su odlično privremeno riješenje dok ne budemo u stanju potpuno automatizovati proces proizvodnje.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 18 Jan 2015, 08:03

Malo radikalno ti to rocke gledaš... Dobro slažem se za prljavu industriju (,crna metalurgija, kemija, i slične grane koje opterećuju okoliš)
Ali imamo mi i pozitivnih iskustava kao npr autodijelovi... U Sloveniji jako puno malih tvornica proizvodi dijelove za renomirane firme... Bitno je činiti veliku dodanu vrijednost... A to donosi završni proizvod najviše kvalitete!
Naravno, pogađate, sve su to strani investitori... Mi znamo samo balvane i šine u vlastitoj režiji proizvesti... A tu smo nekonkurentni sa istokom... Dakle znanja i kvalitete...

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 20 Jan 2015, 01:53

storm wrote:Malo radikalno ti to rocke gledaš... Dobro slažem se za prljavu industriju (,crna metalurgija, kemija, i slične grane koje opterećuju okoliš)
Ali imamo mi i pozitivnih iskustava kao npr autodijelovi... U Sloveniji jako puno malih tvornica proizvodi dijelove za renomirane firme... Bitno je činiti veliku dodanu vrijednost... A to donosi završni proizvod najviše kvalitete!
Naravno, pogađate, sve su to strani investitori... Mi znamo samo balvane i šine u vlastitoj režiji proizvesti... A tu smo nekonkurentni sa istokom... Dakle znanja i kvalitete...
Slažem se za visoku dodanu vrijednost stim da ne mislim kako je stvaraju tvornice.

Moja ideja, tj. ono što pokušavam da kažem je zapravo na drugoj strani. Tvornica je jasan znak da u nekoj zemlji postoje neobrazovani i nepismeni ljudi. To je jasan znak nesreće. Tvornica je moderno ropstvo. Doduše ne doživljavam to ropstvo kao komunisti... ropstvo je stvar osobnog izbora. Možeš biti slobodan čovjek ili postati rob.

Rob čovjek postane onda kad robuje novcu, kad mora svako jutro ići na posao koji mrzi da bi zaradio dovoljno za mjesečne troškove. Onda on živi iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec samo zato što nije sposoban promijeniti svoju paradigmu.

Ja to ne želim Bosni, ni Bosancu. Naša nacija mora biti nacija najviših vrlina, a držim da je najviša vrlina hrabrost. A za mene simbol hrabrosti je pratiti ono što ti duša želi čak i onda kada bukvalno svi misle da treba da uradiš drugačije.

I onda tek nećemo biti robovi. I onda ćemo uspjeti promijeniti paradigmu. Zapravo raditi ono što volimo da radimo. Sreću ne tražiti u novcu nego u onom što nas usrećuje. A vrlo vjerovatno ćemo kao relativno rijetki radnici i radnici koji nešto rade iz ljubavi, cijenjeni radnici ostvariti visoke prihode i time se osloboditi i tog ropstva.

To može i svaki pojedinac za sebe, naravno. Ne postoji izgovor. No moja želja je jednog dana vidjeti cijelu Bosnu takvu. Logika mi kaže ako ti se život modernog čovjeka dijeli na "kod kuće" i "na poslu" onda bismo mi imali minimalno 50% sretnu i zadovoljnu naciju. Naciju visokih prihoda. Optimizma. I napretka. I te visoke dodane vrijednosti koju stvara zapravo ljubav do nečega.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Jan 2015, 07:42

Dobro rocke, znam na što misliš, ali malo utopično je da imaš u državi sve visoko školovane i da državu pretvoriš u naučno- trgovinski centar....
šta sa manje sposobnima?
imam utisak da bi ti to sve potjerao iz države i uvozio samo od inžinjera dalje :oo
mora biti i industrije, ali kažem samo takve sa proizvodnjom visoke dodane vrijednosti, da je konkurentna na tržištu...
i naravno ne u tolikom opsegu kakva je bila u vremenima, za kojima mnogi tu pate...
tad je to išlo, jer je bio zatvoreni sistem, a sad kad te artikle pravi istok neuporedivo jeftinije, nema nikakvog smisla da forsiramo te grane..... grane gubitaša, jer ne mogu van prodati eksera, a domaće tržište nejako...
vremena su se promijenila, tržišna ekonomija je neumoljiva, još samo da to svi saznaju :pusi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 20 Jan 2015, 10:20

Trebamo svi ko rock napušeni dolaziti na forum. :D
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 20 Jan 2015, 10:30

Lebowski wrote:Trebamo svi ko rock napušeni dolaziti na forum. :D
I odmah će ovaj forum biti bolje mjesto za boraviti. Previše ti to Rock gledaš kroz ružičaste naočale. :oo
Samo sabura

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 20 Jan 2015, 18:52

Eto Sarajlije popravili ste se :hihi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 21 Jan 2015, 01:27

Meni je uvijek bilo čudno i uvijek sam se pit'o zašto ljudi vole toliko citate kad ih uopće ne primjenjuju u životu. Ja sam se te filozofije da moraš raditi ono što voliš kako bi bio uspješan naučio od Wengera, ali evo:

[ytube][/ytube]

Previše poznatih i dobrih ljudi je tu istinu potvrdilo da joj ne bih vjerovao. I meni se čini logična. Nakon dužeg razmišljana mislim da je to ono što pravi razliku.

Mislio sam da će naredni post ispod mog biti a zašto nisam uspješan kad vjerujem u to? Lijepo što nije. Htio sam odgovoriti da su i mene odgojili bez da bi mi makar ukazali na tu istinu. Prekasno sam je shvatio ali ću je ako bog da dokazati.

Nije riječ o samim ljudima sa diplomom. Naprotiv, ja mnoge diplomirane ljude vidim kao izvor zla. Mnogi od njih mene podsjećaju da na svijetu još postoji birokratija. Samo je riječ o strasti do nečega. Prvenstveno zato sam za reformu školskog sistema. Reforma školskog sistema bi pomogla djeci da tu strast nadju od malena. Jer što u razgovoru sa svojim prijateljima, što mojim razmišljanjima, što u razgovoru sa starijim ljudima sam zapravo shvatio da se ljudi u godinama kada postaju ljudi (dvadesetim) nadju pred zidom. I mnogi životi tada umiru, postaju sluge sistema, jer nisu imali roditelja koji bi im pomogli da od malena otkriju šta vole i grade svoj život na tome. Onda ti ljudi postaju šta postaju i idu na berzu rada. I to je to. U krugu si.

Radije što po defaultu kritizirate ovakav stav uzmite vremena i o njemu razmislite.

Mašine i trake nisu za ljude. To su poslovi koji se ponavljaju i ne zahtijevaju nikakvu ljudsku emociju, pažnju, posvećenost. Njih lahko možemo prepustiti mašinama jer oni i jesu za mašina. Ljudi to uglavnom ne vole raditi. Za ljude su poslovi koji zahtijevaju emociju, posvećenost i strast. Oni daju visoku dodanu vrijednost i što je daleko najvažnije oni izazivaju emociju na licima ljudi kojima to koristi jer se u tome što radiš vidi ljubav.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9486 times
Been thanked: 11228 times

Potukli se reis i muftija kod opere

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2015, 17:14

Image
Poglavar Islamske zajednice u Makedoniji reis-u-ulema Sulejman Redžepi i Ibrahim Šabani, skopski muftija fizički su se obračunali na parkingu ispred Makedonske opere i baleta, objavio je portal Dnevnik.

Tuči je prethodila prepirka dvojice vjerskih vođa, posebno povodom Redžepijevog reagovanja na dodjelu priznanja skopskom muftiji za čuvanje imovine vakufata.

Verbalni duel je eskalirao poslije ceremonije na parkingu kada se reis fizički, pesnicama obračunao sa muftijom.

U skopskom muftijstvu su potvrdili incident i za danas najavili detalje, prenosi "Blic".

(Vijesti.ba/NN)

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4910 times
Been thanked: 6703 times

Re: Potukli se reis i muftija kod opere

Post by ina » 27 Apr 2015, 18:13

E bravo umjesto da okrenu jedni drugima obraz ( ako se tako kaze) okrenuli su bez obraza pesnice.
koja sramota....
Svijest ima sidrište.

Post Reply

Return to “EX YU”