Vjerski obicaji i narodna tradicija...

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Vjerski obicaji i narodna tradicija...

Post by Mic-Sokoli » 16 Feb 2012, 20:11

šta je loše u učenju , susretanju rođaka, prijatelja, poznanika koji se jako dugo nisu vidjeli,.... haj opiši šta to ne valja pa da vidimo ima li to smisla.
Pa lose je ako se nalaze samo za smrtne slucajeve.
Jakih mi prijatelja rodjaka i sve sto si nabrojao........
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 16 Feb 2012, 21:40

Meni je lose kad se neko gubi od tuge,da mora misliti o sofri za posjetioce :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 16 Feb 2012, 21:45

madam Bovary wrote:Meni je lose kad se neko gubi od tuge,da mora misliti o sofri za posjetioce :kafa
Ja znam da se onaj koji je u tuzi zbog smrtnog slučaja u porodici ne mora brinuti za sofru, čak ni svoju.
Običaj je oduvjek bio da se komšije, prijatelji i rodbina pobrinu za sofru ožalošćenih.

Human je jako ovaj obićaj.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 » 16 Feb 2012, 21:52

Meni nije poznato ovo da se poslije djenaze jede i pije u kuci rahmetlije. To zaista nikada nisam dozivjela u dijelu Bosne odakle sam. Za mene to da hodze i narod jedu poslije djenaze kod ozaloscenih je stvarno neki " novi fenomen."
Znam da se ozaloscenima donosi hrana, takav je obicaj, to rade komsije, prijatelji.
Uci se sedmica i tada se pece halva i dijeli. Obicaj jela je po tradiciji pravoslavni obicaj, oni to nazivaju zadushnica.
Kod muslimana bi ta zadushnica valjda trebala predstavljati cin pecenja halve, kad se jede za dushu rahmetlije.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 16 Feb 2012, 21:53

Mozda ne mora supruga,ali ne mogu i djeca,snahe,sestre,braca,roditelji,svi dignuti ruke....a svi su u tuzi....ja sam izgubila tetka i sluzila sam sofru,kad bih isla po hranu,suze su mi kapale....voljela sam ga jako,jos mi je samo tetak bio....da nisam preuzela na sebe organizaciju,slaba bi sofra bila,sviju nas je iznenadilo i pogodilo.....a trebala sam sluziti tamo neke rodjake sto ga nisu obisli 28 godina....nidje veze....tetka umjesto da ostane sama ili uz najblize,to se trlog po kuci radi,tri sofre,bureci,kokosi :lupa
kako kome,meni je to krajnje glupo i nedaj Boze zalosti jednog dana u kuci mojoj,od te gungule nema nista :ne
Jos kad sam vidjela na jednoj dzenazi janjci se okrecu,isto kao svadba,jos ostalo da poigraju.... :kafa

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 16 Feb 2012, 21:54

Hana84 wrote:Meni nije poznato ovo da se poslije djenaze jede i pije u kuci rahmetlije. To zaista nikada nisam dozivjela u dijelu Bosne odakle sam. Za mene to da hodze i narod jedu poslije djenaze kod ozaloscenih je stvarno neki " novi fenomen."
Znam da se ozaloscenima donosi hrana, takav je obicaj, to rade komsije, prijatelji.
Uci se sedmica i tada se pece halva i dijeli. Obicaj jela je po tradiciji pravoslavni obicaj, oni to nazivaju zadushnica.
Kod muslimana bi ta zadushnica valjda trebala predstavljati cin pecenja halve, kad se jede za dushu rahmetlije.
e kod nas je tako....isto kao iftar,cak malo obilnije....takodje kako se stize kahve se zalijevaju,kolaci se iznose :lupa na dan dzenaze glavna je sofra....

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 16 Feb 2012, 22:02

a mozda, kako kod muslimana tako i kod hriscana,,,je to nacin da se sa tugom malo lakse izbore, ljudi jedu, pricaju o pokojniku,ljudi su zaposleni.
Ja sam bila do sada na jednoj sahrani, posle smo otisli u jedan restoran, neki kolaci i kafa. Imali smo onda priliku da pricamo o njoj...da se isplacemo...ne znam kako bi bilo da se posle sahrane islo odmah kuci. Osecala bih se kao da je nisam "ispratila" kako treba, da se nisam dovoljno napricala nje...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9225 times
Been thanked: 10961 times

Post by Krokodil Behko » 16 Feb 2012, 22:06

Ne znam da li sam pominjao, u mom zavvicaju, red je da se posle djenaze,
odmah ide kuci i da sse ruke operu vani u avliji. Nikakvog sijela, posle djenaze
u kuci rahmetlije nema.

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 » 16 Feb 2012, 22:18

Krokodil Behko wrote:Ne znam da li sam pominjao, u mom zavvicaju, red je da se posle djenaze,
odmah ide kuci i da sse ruke operu vani u avliji. Nikakvog sijela, posle djenaze
u kuci rahmetlije nema.
Bas tako Behko, to je ono sto i ja poznajem. Da poslije djenaze ne valja prije svega nigdje svracati, a i to da se ruke operu i da nema nikakvog skupljanja. Samo uchevne zene koje se skupe da prouche djenazu, komsije obicno posluze kafu i sok i to je sve. Hodza ostane zadnji i sam na mezaru da prouci.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 16 Feb 2012, 22:19

Krokodil Behko wrote:Ne znam da li sam pominjao, u mom zavvicaju, red je da se posle djenaze,
u kuci rahmetlije nema.

Tako je i kod nas.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7488 times
Been thanked: 17492 times

Post by Maja » 16 Feb 2012, 22:20

Kod nas nije

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9225 times
Been thanked: 10961 times

Post by Krokodil Behko » 16 Feb 2012, 22:20

Jel i kod vas rucak posle djenaze Majo?

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7488 times
Been thanked: 17492 times

Post by Maja » 16 Feb 2012, 22:41

U zadnjih par godina jeste. Prije je bio samo poslije hatme. I ne pitaj me ništa... imam jedno jako loše iskustvo od prije desetak mjeseci. Ni sad to nisam uspjela prožvakati i bojim se da ću početi da psujem!

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 16 Feb 2012, 23:28

Citajuci o obicaju, kao dijelu tradicije, da komsiluk zbrinjava hranu za ozaloscenu porodicu, kao i za posjetioce istih, moram reci da taj obicaj jos jedva da se odrzava. Sjetih se jednog slucaja gdje bismo ostali obrukani da smo se uzdali u komsiluk. Znaci - nista od hrane nije doneseno. I to ne samo od hrane. Nicim nismo potpomognuti. A spremalo se dva dana i dvije noci, k'o za pohode koje bi ostale hevtu :ljut
Palo se s nogu od umora :place
Taj obicaj pruzanja gotive me jako nervira. Bilesi, i kolaci se kuhali, cc ... :mrgud
Kad je ruckom podmirena i zadnja grupa (jel se to ono kaze grupa il ono ima poseban naziv i za to :hm ? ... ah da, sofra), vec su podmirene prethodne i kafom, kolacima i po zelji napitkom (sok, kisela voda, obicnu ne zapazih da je iko trazio). Dijelim kafu, umorna, nenaspavana; jos dvije zene da pruze svoje ruke i dohvate soljicu/fildzan sta li, a snage nemam, jedva onu tablu drzim u rukama - zapikirala si vec mjesto gdje cu sjesti i konacno srknuti kafu i zapaliti. Jedna od te dvije nece kafu. Da, da, dragi moji, veli necu. Odmjerim je pogledom koji ubija, i pitah tek:"Neces?"
Umjesto nje odgovori joj kona, veli, ma ne pije ona kafu. a-haa, rekoh namjerno ironicno. Ma nisam to ni dorekla, ta Necha dobaci:" Kad bi mi donijela mlijeko, mogla bi jednu s mlijekom, eto".
:sok
"E, vala, ja ti ne ustadoh po mlijeko; ako hoces crnu hoces, nece ti od jedne nista bit', ne brini"
Nije htjela, a ni ja nisam pomakla :pusi
Odlutah malo od teme, al haj, nece vam nista bit' :pusi

E, da i ja pomenem jedan obicaj -
Kad se ide nekome na zalost, iz ozaloscene kuce se ne svraca nikome; ide se pravac svojoj kuci.
Jeste li to znali? Vazhi li se i kod vas isto?
E sad necu ni kako ja hocu

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 16 Feb 2012, 23:38

Dust wrote:
u kuci rahmetlije nema.

Tako je i kod nas.
i kodd nas je tako... i kad neko dodje na zalost, ne iznosi se nista, cak ni kafa... bas zbog toga da ia neka razlika izedju slavlja i zalosti... dodje se da se obidje ozalosceni, da nije sam, da ga se pokusa malo utjesiti... nikakvog jela i pila nema. kad je sedmica samo se, kolko ja znam dijeli halva u lepini... e tek onda kad je ceteresnica ozda buse sofra
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 16 Feb 2012, 23:40

To zadnje ti ne znam,ali znam da se navodno ne smije govoriti:alahimanet,kad izlazis ili "dodjite"kao biva,pozivas ga na zalost :lupa kod nas se pali nesto na mjestu gdje je meit bio(vani)pa se uce jasini,i to kad ode....voda na prozoru je isto obicaj,iako je jedan hodza rekao da to uopce ne treba....kao biva,kad dusa luta,veli da se napije,sta li,pa kao ujutro manje vode,napio se kao(mrtvac)Boze me prosti :kafa a donose se standardne miloste u kucu,ono sok,keks isl,a ja ne pamtim da je ikad komsiluk donosio hranu :cudi

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 16 Feb 2012, 23:41

IM_ex wrote:
E, da i ja pomenem jedan obicaj -
Kad se ide nekome na zalost, iz ozaloscene kuce se ne svraca nikome; ide se pravac svojoj kuci.
Jeste li to znali? Vazhi li se i kod vas isto?
tako je i kod nas
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 16 Feb 2012, 23:41

p.s.ovo sam odgovarala na post im_ex....ali bih jako voljela kad bi se i kod nas te gozbe ukinule

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 17 Feb 2012, 00:01

uh, sjetih se jos jednog, meni ni malo ugodnog :help potapanje odjece u vodu, odjece u kojoj je umrla osoba. Taj cin se vrsi tokom tevhida (tehvid se kod nas kaze, al, kao, nije to ispravan termin pfff :/ i haj budi pametan) kada dzenaza vec zamakne; uglavnom, pred ukop.
Ljudi moji, kako je to srkletli osjecaj, samo da znate :hm
Molim bolje upucene po ovom pitanju, za odgovor na pitanje - Je li se to zaista treba ciniti, gledavsi na vjerski aspekat? Ako treba, zasto? Ako treba, je li bitno ko to treba da ucini?
E sad necu ni kako ja hocu

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 17 Feb 2012, 00:05

nikad cula za tako nesto... neki bas jeziv obicaj :(
Djole

Post Reply

Return to “Religija”