Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9281 times
- Been thanked: 11037 times
- Status: Offline
-
- Poneki mu pročitamo
Re: Nakon sedam godina Abu Hamza pušten na slobodu
Softicka je kcer iz prvog braka njegove divne hanume. On softicki dodje ocuh. Da ironija bude veca, ona je novinarka aljazera balkans. I da ona nije mogla uticati da se on pusti..ni sama ne mogu da vjerujem..Krokodil Behko wrote:Jeko očuh, jeko Nudžejma?

- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Re: Nakon sedam godina Abu Hamza pušten na slobodu
Ne kontam ovo "zar ona nije mogla uticati da se on pusti"SisterIbrahim wrote:Softicka je kcer iz prvog braka njegove divne hanume. On softicki dodje ocuh. Da ironija bude veca, ona je novinarka aljazera balkans. I da ona nije mogla uticati da se on pusti..ni sama ne mogu da vjerujem..Krokodil Behko wrote:Jeko očuh, jeko Nudžejma?Kazu da je osoba s kojom se ne moze pricat. A kada su je upitali za ocuha, njen komentar je bio ZAR TREBA PRESTAT SA ZIVOTOM ZBOG NJEGA

Re: Ustavni sud BiH, Sud i Tužiteljstvo BiH

Pravnici o oslobađajućim presudama u predmetima "Pendeš" i "Alkalaj"
ADAMOVIĆ: Čim je poznato ime, pravosuđe olako ulazi u proces
Kreho: Ljudi tuže državu pa dobiju novac
Advokat Senad Kreho kaže da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija mora dati odgovore na pitanja kako rade tužioci Tužilaštva BiH i kako gube procese.
- Imao sam pet predmeta u kojima su ljudi oslobođeni i onda sam morao tužiti državu BiH zbog nečije greške. Svi ti ljudi već su dobili novac. Ako je pet predmeta neko izgubio, onda se neko mora upitati kako ta osoba uopće može raditi – pita se Kreho.
Sudski troškovi veći od 30.000 KM
Država, tačnije njeni građani, platit će samo na osnovu sudskih troškova u dva izgubljena slučaja Tužilaštva BiH u predmetima Marine Pendeš i Svena Alkajala najmanje oko 30.000 KM, nezvanično nam je rečeno iz ovih pravosudnih institucija. Ukupna suma za koju je Tužilaštvo BiH u odvojenim slučajevima Pendeš i Alkalaja teretilo iznosila je ukupno 26.196 KM. U ova dva predmetu, uz izjašnjenje o krivici te izricanje presude, održano je ukupno 20 ročišta. Troškove postupka plaća država.
Sto bi neki srbi rekli nakon detaljnih analiza--Tuzilastvo i optuzeni

vuk sit -ovce na broju

- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3480 times
Re: Ustavni sud BiH, Sud i Tužiteljstvo BiH
Znam ljude koji su sve samo ne pošteni.spinerka wrote:![]()
Pravnici o oslobađajućim presudama u predmetima "Pendeš" i "Alkalaj"
ADAMOVIĆ: Čim je poznato ime, pravosuđe olako ulazi u proces
Kreho: Ljudi tuže državu pa dobiju novac
Advokat Senad Kreho kaže da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija mora dati odgovore na pitanja kako rade tužioci Tužilaštva BiH i kako gube procese.
- Imao sam pet predmeta u kojima su ljudi oslobođeni i onda sam morao tužiti državu BiH zbog nečije greške. Svi ti ljudi već su dobili novac. Ako je pet predmeta neko izgubio, onda se neko mora upitati kako ta osoba uopće može raditi – pita se Kreho.
Sudski troškovi veći od 30.000 KM
Država, tačnije njeni građani, platit će samo na osnovu sudskih troškova u dva izgubljena slučaja Tužilaštva BiH u predmetima Marine Pendeš i Svena Alkajala najmanje oko 30.000 KM, nezvanično nam je rečeno iz ovih pravosudnih institucija. Ukupna suma za koju je Tužilaštvo BiH u odvojenim slučajevima Pendeš i Alkalaja teretilo iznosila je ukupno 26.196 KM. U ova dva predmetu, uz izjašnjenje o krivici te izricanje presude, održano je ukupno 20 ročišta. Troškove postupka plaća država.
Sto bi neki srbi rekli nakon detaljnih analiza--Tuzilastvo i optuzeni-rade zajedno da opljackaju drzavu.
vuk sit -ovce na broju
I danas se bahato ponašaju jer su vidjeli da im se može.
Na sudu su dobili presudu (kupili) da nisu krivi,
a tip koji im je dao mito je platio kaznu davanja mita. (A kao nagradu što ih je prijavio. )
Iz kantonalnog budžeta očekuju isplate po 60-70 hiljada KM.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ultimatum: Apelacioni Sud BiH dogovoriti do 11. maja

Delegacija BiH, predvođena Nezirom Pivićem, zamjenikom ministra pravde BiH te predsjedavajućim Podgrupe za pravosuđe u okviru Strukturalnog dijaloga, boravila je u proteklim danima u Briselu kao vid priprema za naredni sastanak na visokom nivou.
Pivić nam je potvrdio ovu informaciju, kazavši da se u Briselu sastao s Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson), generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje i susjedstvo, koji i predsjedava Strukturalnim dijalogom o pravosuđu BiH.
- Praktično je dogovoreno mnogo stvari u vezi s reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje Apelacionog odjeljenja Suda BiH u samostalni apelacioni sud BiH. Iskreno se nadam da ćemo na sljedećim pregovorima postići dogovor i o preostalim pitanjima, kao što su nadležnost tih sudova. Time bismo završili reformu Suda BiH te bismo se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužilaštva, VSTV-a i drugih institucija, te tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnom nivou - rekao nam je Pivić.
On je kazao da se sastao i sa saradnicima komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn) te izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Danom Predom (Cristian).
- Razgovarali smo o tome da je važno osigurati pravnu i finansijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvoriti ambijent u kojem se nosioci pravosudnih funkcija biraju, a poslije i rade, nezavisno i nepristrasno. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora mora se stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države - rekao nam je Pivić.
(avaz)
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22595 times
- Been thanked: 5990 times
Re: Ultimatum: Apelacioni Sud BiH dogovoriti do 11. maja
...e,bas sam radoznala!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Ako ne bude 100 stranica do prekosutra Maja će sud obrisati 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Neće morati da se trudi, jer brisat ću je sam (kao i obično) ako ne bude imala bar 5 komentara 
Btw, ne može čovjek postavljati ono što voli, nego ono što se čita i to je neka zakonitost.
Ne bi bilo loše, da ti postavljaš, umjesto mene, bar jedan dan, pa da vidimo. Baš sam radoznao, da li bi se povinovao gorenavedenom pravilu

Btw, ne može čovjek postavljati ono što voli, nego ono što se čita i to je neka zakonitost.
Ne bi bilo loše, da ti postavljaš, umjesto mene, bar jedan dan, pa da vidimo. Baš sam radoznao, da li bi se povinovao gorenavedenom pravilu

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Ja sam pričao o predmetu teme a to je sud. A ne o temama generalno. 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Evo, saće biti bidne.Bla wrote:Ako ne bude 100 stranica do prekosutra Maja će sud obrisati
I zaista, evo čitam, ovaj će se sud formirati vrlo brzo. Dodik sretan i prvi je glasao za sve ovo. Majke mi, on nije normalan. Godinama mitinguje protiv jedinog BH suda, a sad je glasao za još jedan.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pokrenuta istraga protiv glavnog tužioca BiH

Istraga je pokrenuta nakon medijskih istupa glavnog tužioca te navoda koje je objavio magazin Žurnal o direktnoj umiješanosti Salihovića u opstruiranje istraga protiv visokih političkih dužnosnika, prije svih Milorada Dodika.
U Uredu glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ističu da primjenom člana 70. stav 2. Zakona o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je registrovao predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića.
"Navedeni predmet Ureda je registrovan po službenoj dužnosti u skladu sa nadležnošću Ureda iz člana 64. stav 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, a osnovom medijskih objava u kojima su izneseni navodi o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gorana Salihovića", kazali su u ovoj instituciji.
Ured će u skladu sa članom 66. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije te napomenuli da je obaveza Ureda da u skladu sa članom 70. stav 1. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa načelom povjerljivosti do donošenja odluke u navedenom predmetu.
"U odnosu na druge pritužbe na povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zaprimljene od strane UDT-a u periodu od 01. 02. 2013. godine do 31. 12. 2015. godine, UDT može potvrditi da je u navedenom periodu zaprimio šest pritužbi različitih podnosilaca, sa različitim navodima povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine od kojih su, nakon ispitivanja navoda pritužbi, u četiri predmeta donesene odluke kojima su pritužbe odbačene, o čemu su podnosioci pritužbi i obaviješteni.
U radu su dva predmeta po preostalim navedenim pritužbama", saopćeno je iz ove institucije.
Podsjetimo, portal Žurnal objavio je nedavno navodne transkripte razgovora između između novinara Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominje glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i direktor SIPA-e Perica Stanić.
(slobodna.bosna)
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times
Re: Pokrenuta istraga protiv glavnog tužioca BiH
Samom najavom,da ce on biti Glavni tuzioc,dovoljno je bilo da izazove gnjev kod vecine boracke populacije,civilnih zrtava rata,....cjelog Podrinja...o majkama Srebrenice..
...ntreba ni govorit....
Jel to bez razloga......?
...ntreba ni govorit....
Jel to bez razloga......?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times

Blog novinara Slobodana Vaskovića
Kako je spriječen pokušaj udara na sigurnosni sistem?!
Glavni tužilac Tužilaštva BiH, napravio je zaista impozantan spisak osoba koje je namjeravao da uhapsi ili da im se osveti na veoma brutalan način.
Na spisku se nalazi i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, i on je peti nosilac visokih funkcija kojeg je Salihović imao namjeru da uhapsi.
Osim Tegeltije, Glavni tužilac namjeravao je lišiti slobode Meddžidu Kreso, predsjednicu Suda BiH, Dragana Mektića, ministra sigurnosti, direktora SIPA-e Pericu Stanića i Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora OSA-e. Jednostavnije rečeno, namjeravao je srušiti kompletan sigurnosno-pravosudni aparat.
- Ja sam Tegeltiju stvorio, ja sam ga izgurao na ovu poziciju, ja ću ga i uništiti - saopštio je Salihović svojim najbližim saradnicima.
Bijesan što se Tegeltija interesovao o problemima unutar Tužilaštva BiH, Salihović nije birao riječi o njemu.
- Tegelija je jedan najobičniji k... i on ne znači ništa. Sada neću prihvatiti funkciju predsjednika Suda BiH, zadržaću poziciju Glavnog tužioca, jer je to najjače mjesto za obračun sa tom bagrom - saopštio je Salihović svojim najbližim saradnicima, o čemu postoji relevantna dokumentacija (službene zabilješke), kao i svjedoci.
Salihović nije štedio ni predstavnike međunarodne zajednice, posebno britanskog ambasadora Edvarda Fergusona, kojeg je nazivao najpogrdnijim imenima, jer mu nije uputio poziv za obilježavanje jednog od britanskih praznika.
Glavni tužilac imao je namjeru da pozove Fergusona, izvrijeđa njega lično, ali i britansku Kraljicu, što je dokaz da je Salihović potpuno dezorijentisana i krajnje opasna osoba, koja ne preza ni od najgroznijih diplomatskih skandala.
Disciplinski tužilac VSTS pokrenuo je disciplinski postupak protiv Salihovića, jer je kompromitovao brojne istrage, posebno one vezane za Milorada Dodika
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 15 times
OPSTRUKCIJE U PREDMETU BOBAR BANKA: Tužilac Salihović povezan sa ubicama i narko dilerima
Piše: Avdo Avdić
Nadležne službe su dokumentovale veze Gorana Salihovića sa braćom Almirom i Amirom Bilalićem iz Lukavca, koji su ranije osuđivani zbog ubistva, a policijske agencije ih godinama dovode u vezu i sa trgovinom narkoticima te autokriminalom.
“Iako je ostvarivao i neposredne kontakte sa ovim osobama, oficir za vezu između tužitelja Salihovića i braće Bilalić bio je pratilac glavnog tužitelja Mirsad Memić, inače službenik Agencije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine”, ispričao je za Žurnal izvor blizak policijsko-obavještajnim agencijama.
Dokumentovani kontakti
Žurnal je u posjedu fotodokumentacije i transkripata koji potvrđuju ove kontakte. Tako je, naime, Salihovićev pratilac Mirsad Memić (vidi sliku) snimljen kako 26. maja ove godine, oko 12 sati, izlazi iz ugostiteljskog objekta Milenium u Lukavcu koji je u vlasništvu braće Bilalić.
Neposredno nakon toga, Memić poziva Salihovića i između ostalog mu saopćava:
“Bio sam sa komšijom (kodno ime za Almira Bilalića). Kažu da su stupili u kontakt sa Jeremićem”.
Nakon što je upoznat sa ovom činjenicom, Salihović obavještava pratioca da će o tome razgovarati kasnije i da će se i on vidjeti sa komšijom.
Istražni organi sumnjaju da je pomenuti Jeremić, ustvari, Darko Jeremić, direktor Autosemberije iz Bijeljine, preduzeća u sastavu Bobar grupacije, koji je osumnjičen za pranje više od 100 miliona maraka nestalih iz Bobar banke.
Braća Bilalić su rođeni Bijeljinci, a prema policijskim saznanjima, oni godinama održavaju kontakte sa sumnjivim biznismenima iz tog grada. No, za ovu priču bitnije su druge činjenice.
Ko je Jeremiću javio za hapšenje?
Kada je SIPA 31. marta ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH, započela akciju kodnog imena “Lavina”, jedna od meta je trebao biti Darko Jeremić. Međutim, 12 sati prije početka akcije – Jeremić je napustio BiH. Nekoliko dana pred ovu akciju, pratioci Gorana Salihovića prespavali su u objektu čiji su vlasnici braća Bilalić. Tužilaštvo BiH nikad nije izvršilo provjere ko je Jeremiću dojavio za SIPA-inu akciju zbog koje je pobjegao u Srbiju.
Nedugo nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, raspisalo potjernicu za Jeremićem. Mjesec i po kasnije, Salihovićev pratilac Mirsad Memić putem telefona izvještava glavnog državnog tužioca da je komšija stupio u kontakt sa Jeremićem. Potom slijedi obrat. Na granici između Srbije i BiH, 28. juna ove godine, Darko Jeremić se dobrovoljno predaje bh. policijskim agencijama. Istog dana je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje, unatoč činjenici da je uhapšeni bio u bjekstvu, ne predlaže mjere pritvora. Jeremić je, tako, pušten da se od optužbi brani iz vlastitog doma.
(zurnal.info)
Piše: Avdo Avdić
Nadležne službe su dokumentovale veze Gorana Salihovića sa braćom Almirom i Amirom Bilalićem iz Lukavca, koji su ranije osuđivani zbog ubistva, a policijske agencije ih godinama dovode u vezu i sa trgovinom narkoticima te autokriminalom.
“Iako je ostvarivao i neposredne kontakte sa ovim osobama, oficir za vezu između tužitelja Salihovića i braće Bilalić bio je pratilac glavnog tužitelja Mirsad Memić, inače službenik Agencije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine”, ispričao je za Žurnal izvor blizak policijsko-obavještajnim agencijama.
Dokumentovani kontakti
Žurnal je u posjedu fotodokumentacije i transkripata koji potvrđuju ove kontakte. Tako je, naime, Salihovićev pratilac Mirsad Memić (vidi sliku) snimljen kako 26. maja ove godine, oko 12 sati, izlazi iz ugostiteljskog objekta Milenium u Lukavcu koji je u vlasništvu braće Bilalić.
Neposredno nakon toga, Memić poziva Salihovića i između ostalog mu saopćava:
“Bio sam sa komšijom (kodno ime za Almira Bilalića). Kažu da su stupili u kontakt sa Jeremićem”.
Nakon što je upoznat sa ovom činjenicom, Salihović obavještava pratioca da će o tome razgovarati kasnije i da će se i on vidjeti sa komšijom.
Istražni organi sumnjaju da je pomenuti Jeremić, ustvari, Darko Jeremić, direktor Autosemberije iz Bijeljine, preduzeća u sastavu Bobar grupacije, koji je osumnjičen za pranje više od 100 miliona maraka nestalih iz Bobar banke.
Braća Bilalić su rođeni Bijeljinci, a prema policijskim saznanjima, oni godinama održavaju kontakte sa sumnjivim biznismenima iz tog grada. No, za ovu priču bitnije su druge činjenice.
Ko je Jeremiću javio za hapšenje?
Kada je SIPA 31. marta ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH, započela akciju kodnog imena “Lavina”, jedna od meta je trebao biti Darko Jeremić. Međutim, 12 sati prije početka akcije – Jeremić je napustio BiH. Nekoliko dana pred ovu akciju, pratioci Gorana Salihovića prespavali su u objektu čiji su vlasnici braća Bilalić. Tužilaštvo BiH nikad nije izvršilo provjere ko je Jeremiću dojavio za SIPA-inu akciju zbog koje je pobjegao u Srbiju.
Nedugo nakon ove akcije, Tužilaštvo BiH je, preko Suda BiH, raspisalo potjernicu za Jeremićem. Mjesec i po kasnije, Salihovićev pratilac Mirsad Memić putem telefona izvještava glavnog državnog tužioca da je komšija stupio u kontakt sa Jeremićem. Potom slijedi obrat. Na granici između Srbije i BiH, 28. juna ove godine, Darko Jeremić se dobrovoljno predaje bh. policijskim agencijama. Istog dana je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje, unatoč činjenici da je uhapšeni bio u bjekstvu, ne predlaže mjere pritvora. Jeremić je, tako, pušten da se od optužbi brani iz vlastitog doma.
(zurnal.info)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Sljedeći glavni tužilac (po nacionalnom ključu) treba da bude Hrvat.
sad prevrnimo po tužiocima, da vidimo ko i kakav će ga naslijediti
sad prevrnimo po tužiocima, da vidimo ko i kakav će ga naslijediti

- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time