KCUS

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9286 times
Been thanked: 11046 times
Status: Offline

Re: INTERVJU: Sebija Izetbegović

Post by Krokodil Behko » 10 Apr 2016, 00:37

Pa mora, kad im je gazda bio bolestan. Možda mu sad Sebija sređuje neke papire za sud, otkud znate :D

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: KCUS

Post by SPINERKA » 04 Jan 2017, 00:32

Dr. Đokanović odlazi sa UKCS: Pogrešni potezi Sebije Izetbegović mogu dovesti do tragedije

Image
Još jedan ljekar odlučio je napustiti UKCS. Ugledni pedijatar dr. Dragan Đokanović sutra, prvog radnog dana u Novoj godini, rekao nam je da će dati otkaz i uzeti svoju radnu knjižicu, piše Patria.

-S obzirom da ne želim da budem saučesnik jednog pogrešnog projekta; projekta koji je vrlo rizičan i koji, po mom mišljenju, može rezultirati krajnje neželjenim situacijama, čak i tragedijom, neću potpisati novi ugovor o radu koji mi je pripremljen, a neću ni sudskim putem da štitim moj postojeći status.

Odlučio sam da sutra dam otkaz. Naravno, napuštanjem Kliničkog centra ne mijenja se moj odnos prema mom gradu, prema mom sportu i prema mojim brojnim prijateljima, kaže dr. Đokanović.

U UKCS obavio je kompletan specijalizantski staž.

-Specijalizaciju sam počeo 1988. godine, a završio je 1992. godine. Ponovo sam u njega došao u junu 2005. godine. Desilo se to na poziv mojih kolega sa fakulteta i prijatelja doktora Senke Mesihović – Dinarević i Farisa Gavrankapetanovića.

Početak rada i povratak u Sarajevo bio je u vremenu vrlo skromne komunikacije između građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Sjećam se da je, tih mjeseci, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavljivao da i posljednji Srbi napuštaju glavni grad Bosne i Hercegovine.

Međutim, bez obzira na takvu političku situaciju, odlučio sam da prihvatim ponudu prijatelja i tako je počeo moj rad u Sarajevu. Ubrzo sam krenuo i sa obnovom porodične kuće te formiranjem gimnastičkog kluba u FIS-u, priča nam dr. Đokanović i nastavlja:

-Neonatološko odjeljenje u sarajevskom porodilištu je iz godine u godinu kadrovski jačalo, odnosi između kolega bili odlični pa sam sa zadovoljstvom dolazio na svoje radno mjesto. Izvanrednu saradnju sam imao i sa tadašnjim direktorom GAK-a, profesorom Idrizom Bukvićem. Odlična saradnja sa rukovodiocima GAK-a nastavila se i nakon odlaska profesora Bukvića u penziju. Posebno bih istakao saradnju sa profesorom Zulfom Godinjakom, tihim i izuzetno vrijednim stručnjakom.

Međutim, sve, kako bi se to u narodu reklo, što je lijepo i ne traje dugo. Na čelo Kliničkog centra dolazi gospođa Sebija Izetbegović. Nastupa vrijeme u kome, siguran sam u to, 90 posto radnika osjeća veliku neprijatnost prilikom polaska na posao. Klinički centar postaje igračka jedne doktorice; doktorice koja nikada nije uživala ugled među kolegama, ali koja se uvijek isticala arogancijom i neprijatnim komentarima upućenim zaposlenima.

Odjeljenje na kome sam radio doživljava svoj kadrovski brodolom. Od sedam doktora ostaje nas troje. I, umjesto da javnost bude o tome precizno obaviještena, a da se od nadležnog ministarstva traži odgovarajući broj specijalizacija i na edukaciju pošalju mladi ljekari, gospođa Izetbegović, ne želeći da problem postane javan, na sebi svojstven način, lukavim potezima, pokušava da zamaskira.

Valjda u želji da ne naruši, u svojoj glavi isprojektovani imidž „uspješnog menadžera“ te, samo tri mjeseca nakon jedne sistematizacije, sa svojim Upravnim odborom, organizuje još jednu ekspresnu sistematizaciju i pedijatre sa mog odjeljenja prebacuje na Neonatološko odjeljenje Pedijatrijske klinike. Znači, tim činom, i onaj nukleus od koga se moglo krenuti u napredak neonatološkog odjeljenja sarajevskog porodilišta, gospođa Izetbegović je uništila. Ne želeći da budem saučesnik jednog pogrešnog projekta odlučio sam dati otkaz.
Image

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3480 times

Post by Chloe » 04 Jan 2017, 07:24

U kojem smo mi vijeku :123
Svekrva radi svako 6. mjeseci nalaze, ima više specijalista koje posjeti pored labaratorijski nalaza,
ima dio koji mora u Sa na KCUS odraditi, kad sve odradi, čekamo da dr. pošalje krajnji nalaz i mišljnje.
Sve to ide faxom ... :why
Jedan KCUS .... :grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Yoker
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Yoker » 04 Jan 2017, 16:57

http://vijesti.ba/clanak/341896/dobitni ... zetbegovic

Seka je preporodila KCUS od kada je došla na čelo Kliničkog centra. Zajedno s menadžmentom uvela je red, rad i disciplinu. Mnogi koji su imali privatne ordinacije su napustili KCUS, što je za svaku pohvalu. Ima ih koji su živjeli od mita i korupcije pa im to nedostaje i takvi napuštaju KCUS.

Otkako je početkom januara preuzela dužnost generalne direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, Sebija Izetbegović u javnosti sve do danas izaziva oprečne reakcije. Jedni je kritikuju, drugi hvale. S jedne strane, našla se na udaru optužbi za nepotizam i političku protekciju, zbog funkcije koju obnaša njen suprug, ali i kritika na način uvođenja promjena na KCUS.

S druge strane, dobila je ogromnu podršku da se konačno uvede reda i discipline u neredom i kriminalom ogrezlo sarajevsko zdravstvo. “Argumenti“ kritičara svodili su se uglavnom na taj da je Sebija Izetbegović supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. No upravo je taj “argument“ i najslabiji. To što je supruga člana Predsjedništva BiH profesorici Izetbegović dalo je mogućnost da sebi bira komfornu poziciju. Mogla je raditi sve ili je mogla ne raditi ništa.Mogla je naprimjer raditi ono što radi supruga predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić i ine druge “predsjednice“. Dragica je primjerice osnovala fondaciju pod nazivom “Dragica Nikolić“, a onda kroz nju obilato koristeći poziciju svoga supruga prikupila desetine miliona eura, čime su se na koncu morali pozabaviti u Agenciji za borbu protiv korupcije Srbije.

No, Sebija Izetbegović izabrala je mnogo teži put. Odlučila se biti heroj u bijelom u društvu koje žive heroje baš i ne priznaje i prihvatila dužnosti menadžera ustanove koja je imala dug od 100 miliona KM. Ustanove u kojoj je nemedicinskog kadra, poput komunikologa, kriminologa, socijalnih radnika bilo skoro jednako kao i medicinskog kadra, a u kojem je opet bilo i onoga koje je trošilo enormne sume novca na službena putovanja, reprezentaciju, do onih koji su obilato koristili višemjesečna plaćena odsustva (ono kad ne dolaziš na posao, a uredno uzimaš plaću). Bilo je i onih koji su odnosili opremu sa klinika, do onih koji su napuštali posao za radnog vremena kako bi se posvetili radu u svojim privatnim ordinacijama. A bilo je i višemilionskog kriminala.

Upravo je otkrivanje kriminalnih afera u nabavkama, uvođenje reda, insistiranje na promjeni “radnih“ navika, ukidanje raznih privilegija, izazvalo bijes prethodno nabrojanih. Oni su bili i najbučniji kritičari. Neki su se promijenili, neki su predmeti istraga rada pravosudnih institucija, a neki su otišli. Ostale su činjenice.

Dolaskom novog menadžmenta veliki dio duga je vraćen – preko 65 miliona KM. Stabilizirano je poslovanje, smanjena upravljačka struktura, a povećan broj osoblja za rad sa pacijentima. Proradio je i PET CT koji je dvije godine čekao da se završi prostor za instaliranje. Ukratko i najbitnije, bolesni pacijenti sada ulaze u zdravu ustanovu.

Nema sumnje, profesorica Izetbegović se trudom i radom u korist pacijenata i Kliničkog centra oduprla svim napadima koji su dolazili i sa lijeva i sa desna, pogotovo iz centra Sarajeva.

Pogrešno je misliti da će ovi rezultati utišati kritičare, oni će i dalje napadati, najmanje zbog nje lično, a pogotovo zbog onoga što radi, već ponajviše zbog SDA i Bakira Izetbegovića. I, jer ovdašnji je mentalitet takav da se tradicionalno teško miri sa bilo kim ko iskače iz mjerila prosječnosti. Zato su postignuti rezultati i menadžerski uspjeh Sebije Izetbegović, u prošloj godini, još i veći.
"Kakve su ti misli, takav ti je život"

Pametnica
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Pametnica » 05 Jan 2017, 09:37

Chloe wrote:U kojem smo mi vijeku :123
Svekrva radi svako 6. mjeseci nalaze, ima više specijalista koje posjeti pored labaratorijski nalaza,
ima dio koji mora u Sa na KCUS odraditi, kad sve odradi, čekamo da dr. pošalje krajnji nalaz i mišljnje.
Sve to ide faxom ... :why
Jedan KCUS .... :grana
Nije to ništa.

Moja mama radila nalaze privatno, gore joj nisu htjeli uvažiti.
--------------------------------------------------------------------------------
"Hazreti Aisa prica: "Pitala sam Allahova Poslanika kome zena najvise duguje svoju poslusnost, a on mi rece: Muzu. A kome covjek najvise duguje? Majci – odgovori mi Allahov Poslanik."
(Ahmed, Nesai)
----------------------------

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 10 Jan 2017, 06:52

Ko nema 1.000 KM ne može operisati karcinom u Sarajevu!

Image
Ahmed Valjevčić ima rak pluća, ovjerenu zdravstvenu knjižicu i uredno zdravstveno osiguranje. Ima borački staž, penzionerski karton i penziju od 350 maraka. Sve je to nedovoljno da bi bio operisan na Kliničkom centru Sarajevo.

“Nemam hiljadu maraka”, žali se Valjevčić koji je na Kliničkom centru proveo sedamnaest dana čekajući operaciju.

Osamnaesti dan dobio je otpusno pismo u kojem piše: “pozivajući se na dopis broj 0203-48312 od 11.11. 2016. godine obavezni smo upoznati pacijenta sa stanjem da ZZO KS ne pokriva troškove POTROŠNOG MATERIJALA NEOPHODNOG ZA OPERATIVNI ZAHVAT, te da iz toga proističe OBAVEZA PACIJENTA DA UČESTVUJE U FINANSIRANJU DIJELA TROŠKOVA KOJI SE ODNOSI NA POTROŠNI MATERIJAL”.

“To je oko hiljadu maraka. Prvo je bilo 1500, pa su smanjili na hiljadu. Nemam taj novac i, uz svu dobru volju mojih doktora, oni me ne mogu operisati. Sve je to došlo s vrha”, kaže Ahmed za žurnal.info.

U otpusnom pismu, Ahmedovi ljekari su se upravo pozvali na dokument “s vrha”. U novembru ove godine, generalna direktorica Sebija Izetbegović poslala je svim klinikama Kliničkog centra Sarajevo obavijest u kojem je navela da pacijenti sami trebaju da finansiraju troškove “potrošnog materijala”.

“Potrebno je da prije prijema pacijenata na operativni zahvat istog upoznate sa materijalom koji se finansira od strane njegovog osiguranja, i sa materijalom koji ne pokriva osiguranje pacijenta, te prednostima i nedostacima istog, i ukoliko je pacijent saglasan da SAM FINANSIRA TROŠAK, neophodno je da PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA UPLATI AKONTATIVNO IZNOS NAVEDENOG POTROŠNOG MATERIJALA. Klinika treba da šifrira taj materijal i uputi pacijenta na jednu od blagajni KCUS-a”, piše u svom dopisu generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ove odredbe, međutim, odnose se na pacijente s područja Kantona Sarajevo, jer svi drugi kantoni djelimično ili u potpunosti snose troškove za svoje pacijente. Izetbegovićeva se u svom dopisu navodi da je ZZO i menadžment ranije upozoravao ljekare, ali da se tih upozorenja ljekari nisu pridržavali.

“Ta upozorenja se nisu poštovala, jer su pacijenti bili na prvom mjestu. Sada je sve, pa i zdravlje pacijenata podređeno navodnim uštedama Kliničkog centra Sarajevo, kako bi generalna direktorica Izetbegović mogla reći da je uspješan menadžer”, pojašnjava jedan od ljekara sa Kliničkog centra Sarajevo.

Kako saznaje Žurnal, najmanje dva pacijenta (M.H. i M.A.) proteklih su dana uplatili više od hiljadu maraka da bi bili operisani na Kliničkom centru Sarajevo, iako oba pacijenta posjeduju uredno zdravstveno osiguranje. Jedan od navedenih pacijenata se čak morao kreditno zadužiti kako bi mogao pokriti troškove svoje operacije.

“Ja se ne mogu ni zadužiti. Penzija mi je 350 KM. Vidjet ću da svaki mjesec ostavljam po 100 KM i uštedim za operaciju. Trebat će mi godina. Doktori su mi rekli da će do tada tumor vjerovatno porasti, ali nemam izbora”, kazao nam je Ahmed Valjevčić.
Image

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 14 Jan 2017, 18:52

Dali mu penziju velikih 350 maraka, za operaciju mu treba 1000 km, i licemjerni narod godinama slicne slucajeve mirno posmatra i ne reaguje. :(

Ne smeta im ni cinjenica sto je na celu KCUSa, osoba koja je na funkciju direktorice dosla ocitim nepotizmom, jer more bit mozda i oni budu nekad imali nekog hajra od njiha iz SDA.

Dobro nas Bog drzi ikako.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 14 Jan 2017, 19:01

posmatrac wrote:Dali mu penziju velikih 350 maraka, za operaciju mu treba 1000 km, i licemjerni narod godinama slicne slucajeve mirno posmatra i ne reaguje. :(

Ne smeta im ni cinjenica sto je na celu KCUSa, osoba koja je na funkciju direktorice dosla ocitim nepotizmom, jer more bit mozda i oni budu nekad imali nekog hajra od njiha iz SDA.

Ako je sve tačno što se piše o direktoru KCUS-a ja mislim da bi ga trebalo odvesti u pećinu kod Kladova na jednu seansu strandžanja.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 14 Jan 2017, 19:16

KOMESAR wrote:
posmatrac wrote:Dali mu penziju velikih 350 maraka, za operaciju mu treba 1000 km, i licemjerni narod godinama slicne slucajeve mirno posmatra i ne reaguje. :(

Ako je sve tačno što se piše o direktoru KCUS-a ja mislim da bi ga trebalo odvesti u pećinu kod Kladova na jednu seansu strandžanja.
Za Tihica klempavog kriminalnog je ZZO imao 80000 KM , ali za penzionere sa najnizmim penzijama u Evropi nemaju 1000 KM, sta vise reci nego da je osim kriminalaca iz SDA upravo najvise kriv narod, za stanje u kojem se nalazi.

"Direktor" je fakultet zavrsio jedva sa 6icom pa bi sigurno "dosao" u poziciju da zagorcava zivote gradjanima KAntona, da mu muz nije jedan od najvecih kriminalaca u Evropi.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 14 Jan 2017, 19:19

Nemam snage sve čitati, ali mi nije jasno,
kako naši pacijenti ( USK ) nemaju tih problema kad odu na KCUS?
Pa unazad desetak dana znam za tri osobe koje su operisane,
nisu u dobrom imovinskom stanju da jesu ne bih ni znala za njih. :tuga

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 14 Jan 2017, 19:20

posmatrac wrote:
KOMESAR wrote:

Za Tihica klempavog kriminalnog je ZZO imao 80000 KM , ali za penzionere sa najnizmim penzijama u Evropi nemaju 1000 KM, sta vise reci nego da je osim kriminalaca iz SDA upravo najvise kriv narod, za stanje u kojem se nalazi.

"Direktor" je fakultet zavrsio jedva sa 6icom pa bi sigurno "dosao" u poziciju da zagorcava zivote gradjanima KAntona, da mu muz nije jedan od najvecih kriminalaca u Evropi.
Kad će kritičari našeg predsjednika i njegove hanume i jarana u njega shvatiti da njih narod voli?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 14 Jan 2017, 19:21

Ko glasa za njih?

Istinu na sunce!!! :p
. . . . . . . . .

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Jan 2017, 19:23

..u hrvatskoj je to zakonski regulirano..zašto..zato što ih nema pa im more bit..ne može svatko bit dr.. :ok

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1600 times
Been thanked: 2992 times

Post by Mutevelija » 14 Jan 2017, 19:23

Nek se operišu u Tuzli ionako tuzlanske su bolnice bolje od Sarajevskih.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 14 Jan 2017, 19:26

Mutevelija wrote:Nek se operišu u Tuzli ionako tuzlanske su bolnice bolje od Sarajevskih.
Tuzla me oduševila svojim doktorima i bolnicama (ono što sam ja vidjela ) ... :ok
Ali daleko mi bila.

Ne može se ići gdje hoćeš, nego gdje te komisija uputi. :)

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 14 Jan 2017, 19:27

Ma laze Ahmed VAljevcic, cak i da mu je penzija ogromnih 350 km, inace svi imaju penzije 30000 km samo on nema, lazu raja i da je Sebija otjerala skoro sve doktore koji su gore nesto znacili.

Prije par sati je KCUS napusio i doktor Konjhodzic, valjda zbog vrlo dobrih uslova za rad koji je na Kcusu obezbijedila Bosanska MArija Antoaneta( samo na seljacki nacin)

http://www.avaz.ba/clanak/272148/kcus-n ... konjhodzic

Jos kad mi SDAovski uhljebi koji su " guzovace" nepotizmom dosli do zaposlanja, pocnu braniti kriminalce iz SDA, dodje mi da povratim.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 14 Jan 2017, 19:28

..realno plaće jednog kirurga su nikakve u odnosu na njegovu naobrazbu..znanje...nek mi neko kaže jednog dr koji je otiša van a da nije uspio...cijenjeni kadar..

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 14 Jan 2017, 19:30

KOMESAR wrote:
posmatrac wrote:
KOMESAR wrote:

Kad će kritičari našeg predsjednika i njegove hanume i jarana u njega shvatiti da njih narod voli?
Mogu misliti sta bi tek radili narodu da misle da ih narod ne voli, ovako ipak dadnu te peMzije od 350 km da covjek moze da jede 15 dana cak.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 14 Jan 2017, 19:32

Narod je direktni saucesnik.
Uvijek je i bilo da su uzimali -mito dr sestre, a i svako od nas ko ima mogucnost ce to rado uciniti ako je neko njegov blizi u pitanju.

Mogu navesti i ime dr koji se zalio kako ima malu platu i da je trazio da mu se plati procedura koju je trebao izbrsiti, penzioneru .

No , istina je i to da nema dovoljno novca da se podmire svi troskovi , tako da je uvedeno da se doplacuje za odredjene operacije. Cak i neke tablete su nametnuli da boljesnici moraju kupovati ako zele.
Last edited by SPINERKA on 14 Jan 2017, 19:35, edited 1 time in total.
Image

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 14 Jan 2017, 19:34

ok s druge strane --pogledajmo ovako .

.zasto netko ima penziju 350 KM a ne 1200KM .

Ako nije invalid , zasto nije nista ucinio u zivotu da zaradi vise i obezbjedi starost.

:rol imamo primjera i ovdje , necu imenovati za sada.
Image

Post Reply

Return to “BiH”