DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9311 times
Been thanked: 11071 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2014, 10:14

Luna. wrote:
Krokodil Behko wrote:Može li depresija biti urođena, makar djelimično?
genetika igra kod depresije vaznu ulogu. nije nasljedna kao neke druge bolesti, ali neko je vec genetski skoln tome i u nekoj zivotnoj situaciji lakse postane depresivan...

depresija je strasna bolest
Pa i nije baš. Evo ja sam depresivan ili bar tako kažu doktori :cudi

Moja je majka oduvijek bila pomalo "na živcima" pa me zanima.
S tim da smo mi bitno drugačije osobe. Ona može sjediti i pričati satima a ja kad se ućutim, onda se baš ušutim.

Ruana

Post by Ruana » 27 Jan 2014, 10:27

Najgore se u sebe zatvoriti. Pisala sam prije, imala sam jedan jako tezak period u zivotu. Doktori su mi rekli da je depresija. Dobila sam tablete, strucnu pomoc ali i anoreksiju od koje su i danas ostale posljedice.
Tada su mi savjetovali da se vise druzim i izlazim. Tada sam se ponovo poslje duge pauze pocela baviti plivanjem.
Nasla sam sebe i u vjeri. Proces je bio dug ali uspjela sam.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 27 Jan 2014, 22:52

depra je zayebana stvar. u stanju je paralizovati covjeka skroz.
vazno je naci nacina kako je se rijesiti. mislim da je individualno kod svake osobe.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 27 Jan 2014, 22:55

Krokodil Behko wrote:
Luna. wrote:
genetika igra kod depresije vaznu ulogu. nije nasljedna kao neke druge bolesti, ali neko je vec genetski skoln tome i u nekoj zivotnoj situaciji lakse postane depresivan...

S tim da smo mi bitno drugačije osobe. Ona može sjediti i pričati satima a ja kad se ućutim, onda se baš ušutim.
..rad je najbolji lik protiv depresije... :123
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40263 times
Been thanked: 26346 times

Post by Rum » 27 Jan 2014, 22:59

ja kada padnem u depru navijem ovo i odmah mi bolje
[ytube][/ytube]
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 27 Jan 2014, 23:01

:aplauz :ruke

Shero vraca iz mrtvih. to je sasvim jasno. :hihi
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 27 Jan 2014, 23:02

...papar nije na chatu..he,he,.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2014, 23:16

laganini wrote:
Krokodil Behko wrote:
Luna. wrote:

..rad je najbolji lik protiv depresije... :123
Žao mi je ali ja ne radim a neću nikada ni raditi :)

Poneka zanimacija oko kuće ne pomaže baš..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 27 Jan 2014, 23:17

..ne pomaže..

Ruana

Post by Ruana » 27 Jan 2014, 23:18

Behko trcanje ili nesto tako.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2014, 23:20

Jes pa da ovi seljoberi pomisle da sam lud. Garant bi mi hodžu poslali na vrata :D.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 27 Jan 2014, 23:26

..dosada je uzročnik depre....

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2014, 23:29

Pa dobro, ako je tako ja nisam depresivan. Nikada mi nije dosadno :D

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana » 29 Jan 2014, 00:35

Svako od nas je u većoj ili manjoj progonjen nečim, s tim što jedni iz toga crpe inspiraciju za stvaralaštvo, a drugi za (auto)destrukciju. Nije čudno što su iz takvih duhovnih stanja proistekli neki od najgenijalnijih izuma i brojna umjetnička djela.

Ono što sam primijetio jest da je sama bolest pretežno gradska i da, primjerice, ženama koje od toga pate često daju da pletu ili vezu....iz čega bi se moglo zaključiti da bi dobro bilo što češće boraviti u prirodi ili se baviti nekim (ne nužno teškim fizičkim) poslom, koji zahtijeva punu koncentraciju.

U svakom slučaju, nemaš razloga za strah....danas niko nije normalan :)
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Post by Mala_Mu » 13 Dec 2014, 20:25

:julia

Depresija je vrlo učestala bolest, koju je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njom. Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti). Tu su i osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Depresija je više od obične tuge. Međutim, ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je ona nesrazmjerna razlogu nastanka, ako ne prestaje ili se ponovno vrati, ako nam je teško raditi, družiti se, spavati, jednom riječju više se ne možemo veseliti životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, nego depresija.
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Što nije depresija?

Depresija nije osjećaj prolaznog neraspoloženja, ona je bolest koja značajno narušava svakodnevni život.
Depresija nije osjećaj prolaznog neraspoloženja, ona je bolest koja značajno narušava svakodnevni život. Ona nije znak moralne slabosti već je posljedica narušene ravnoteže kemijskih tvari u mozgu, pri čemu važnu ulogu igra nasljeđe, stres i način života. Postoji velika razlika između običnog neraspoloženja i patnje uzrokovane depresijom. Kada smo razočarani životom, kada ostanemo bez prijatelja ili izgubimo voljenu osobu, prirodno je da smo tužni i zabrinuti. Takvi događaji gase nam radost življenja, no ubrzo se većina ljudi vraća u svoje uobičajeno stanje.

Koliko često se depresija javlja u populaciji?

Epidemiološka istraživanja govore da 3-4% populacije boluje od težih, dok 1,5 do 2% od blažih oblika depresije.
Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Broj osoba s depresivnim poremećajem raste kontinuirano od početka prošlog stoljeća u svim industrijaliziranim zemljama svijeta. Epidemiološka istraživanja govore da 3-4% populacije boluje od težih, dok 1,5 do 2% od blažih oblika depresije. Žene češće obolijevaju od muškaraca u odnosu 2:1.

Depresija se najčešće javlja u 40-im godinama života, iako se u 50% slučajeva bolest pojavi ranije.
Povišeni rizik pojavljivanja depresivnog poremećaja postoji kod obiteljske anamneze alkoholizma, depresije i gubitka roditelja prije dobi od 11 godina.
Koje je suvremeno tumačenje nastanka depresije?

Ako je predodređenost za razvoj bolesti vrlo jaka, tada postoji velika mogućnost da će se depresija javiti i bez nekog vanjskog povoda.

Danas smatramo da je depresija biopsihosocijalni poremećaj. Ona ne može nastati ako u osobe ne postoji manja ili veća urođena predodređenost za pojavnost depresije. Ako je ta predodređenost (predispozicija) vrlo jaka, tada postoji velika mogućnost da će se depresija javiti i bez nekog vanjskog povoda. Naprotiv, u slučaju slabe predispozicije, trebat će se zbivati brojni nepovoljni i stresni događaji da se depresija pojavi.

Kako prepoznati depresiju?

Depresivni bolesnici su slabo raspoloženi, tužni, bezvoljni i pojačano umorni. Depresija se također manifestira ravnodušnošću, bezidejnošću, apatijom, gubitkom životne radosti, ali i u nekim slučajevima pojačanom napetošću, nemirom i razdražljivošću.
Depresija je bolest koja uzrokuje smetnje u osjećajnoj, ali i tjelesnoj sferi pojedinca. Većina ljudi tijekom života iskusi žalosno raspoloženje. Stresni događaji poput smrti u obitelji ili financijskih problema mogu biti povod za depresiju, a ponekad se ljudi osjećaju depresivnima bez ikakvog jasnog razloga. Na pravu depresiju treba posumnjati kada se osoba konstantno osjeća žalosno svakog dana u razdoblju od dva tjedna ili duže i kada je više ništa ne može razveseliti.

Isto tako depresija može ometati osnovne tjelesne funkcije, te se manifestirati poremećajem sna, smanjenjem ili pojačanjem apetita, tromošću, nemirom, slabošću, isrpljenošću, gubitkom koncentracije i zaboravljivošću.

Depresivno raspoloženje onemogućava bolesnike u obavljanju normalnih i svakodnevnih životnih aktivnosti. Ljudi oboljeli od depresije mogu osjećati pretjerani sram ili krivnju i mogu se opširno baviti mišlju o smrti i umiranju, uključujući i ideje o samoubojstvu.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 28 Feb 2015, 20:48

Depresija jest u nekim slučajevima genetski uvjetovana.Moj djed je umro od depresije.Mjesec dana nije jeo, tugovao i ...umro.Tada nije bilo baš ni lijekova.Svako čovjek je bar ponekad depresivan ali klinička depresija je nešto sasvim drugo.Različito se manifestira.Netko puno jede a netko ne može ništa.To može biti žalost i patnja koja onesposobljava, teže od bilo koje fizičke boli..to je pakao na Zemlji...Nekome pomaže razgovor ali klinička depra mora na medikamentno liječenje...Poboljšanje ponekad nastupa tek nakon dva mjeseca...o antidepresivim se ne stiče ovisnost kao o anksioliticima.Bila sam u takvoj depri prije pet godina..izgubila sam 10 kg za nekoliko dana...gubim kg na dan kad me zdrma...I kad je moju mamu lupio auto a ja sam to sve gledala - mršavila sam kg na dan...ja sam zadovoljna sa sobom i nikad uzrok moje depre nije u meni ni zbog mene...nego zbog moje obitelji kad dođu u nevolju...brzo se oporavljam, najveći problem mi bude težina...s 33 godine imala sam samo 38 kg ali sve sam normalno radila, nisam bila ni tužna ali apetit gubim lako...10 godina nisam osjećala glad...s tim belajem mi je kao da ga i nema...jedem kolače i sve slatko samo da ne gubim na težini i dugo već ne mršavim...bolje da ljulja...ni ja u takvim slučajevima ne mogu pričati, inače ne volim puno pričati ...predviđa se da će depresija u Evropi za koju godinu biti bolst na drugom mjestu i istraživanja govore da sve veći broj muškaraca oboljieva a do sada se tvrdilo da iz nepoznatih razloga više obolijevaju žene, spominjali su utjecaj ženskih hormona...mislim da genetika igra jako važnu ulogu....ćovjek mora naučiti i sam sebi pomoći..mora jer lijekovi nekad i ne djeluju...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Feb 2015, 21:34

Najgore je to, što čovjek nema volje, nema snage. a baš mu je tad potrebno i jedno i drugo.
Podrazumijeva se, da bi prisustvo eventualnih stresnih situacija, duboko produbilo osjećaj besmislenosti i bezvoljnosti.
Inače, koristio sam prije nekoliko godina Amyzol, ali nisam primjetio neke spektakularne rezultate. Stanje se malo popravilo, da bi sad u zadnjih par godina, iz nekih razloga, postalo i gore nego što je bilo.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 28 Feb 2015, 21:36

Krokodil Behko wrote:Najgore je to, što čovjek nema volje, nema snage. a baš mu je tad potrebno i jedno i drugo.
Podrazumijeva se, da bi prisustvo eventualnih stresnih situacija, duboko produbilo osjećaj besmislenosti i bezvoljnosti.
Inače, koristio sam prije nekoliko godina Amyzol, ali nisam primjetio neke spektakularne rezultate. Stanje se malo popravilo, da bi sad u zadnjih par godina, iz nekih razloga, postalo i gore nego što je bilo.
..oženi se :pusi

SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara » 28 Feb 2015, 21:40

Nikada nisam koristila tablete za depresiju....bilo je losih dana..Ali pokusavam da samu sebe natjeram na pozitivne misli...smatram da su tablete poslednje koje treba poceti koristiti....
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22788 times
Been thanked: 6032 times

Post by Veca » 28 Feb 2015, 21:47

Krokodil Behko wrote:Najgore je to, što čovjek nema volje, nema snage. a baš mu je tad potrebno i jedno i drugo.

...ma,draga lutka moja :ljub
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”