Nasilje u porodici

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Nasilje u obitelji

Post by Spanac_113 » 21 Oct 2014, 15:51

U zadnjih 10 godina 300 žena ubili muževi, partneri ili članovi obitelji

Image

ZAGREB - Tijekom zadnjih desetak godina 300 žena ubili su njihovi supruzi, partneri, sinovi ili članovi obitelji, no iako je taj trend u padu, samo prošle godine život je izgubilo 11, a u prvom polugodištu ove godine tri žene, neki su od podataka iznesenih na današnjoj konferenciji o Konvenciji VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Hrvatskom saboru.

Sudionici konvencije isticali su potrebu da Hrvatska što prije ratificira Konvenciju i suglasili se kako, unatoč tome što nam je zakonodavstvo u području nasilja nad ženama i u obitelji usklađeno s europskim, praksa govori drugačije.

"Nasilje nad ženama je najraširenije kršenje ljudskih prava u svijetu i to nas mora zabrinuti", poručio je predsjednik Sabora Josip Leko.

Izražavajući uvjerenje kako će Hrvatska uskoro potpisati Konvenciju, Leko je kazao kako su u nju ugrađeni najbolji modeli i praksa pojedinih europskih država u reguliranju tog vrlo značajnog društvenog problema.

"Mijenjajmo, ažurirajmo i dopunjavajmo naše zakone te ih efikasno provodimo, to je i prilika da se propitamo o učinkovitosti pravosuđa kada se radi o sankcioniranju takvih kaznenih djela i društveno opasnog ponašanja", poručio je predsjednik Sabora.

"Nasilje je zlo i sramota onoga tko zlo primjenjuje, a ne žrtve tog zla, a to treba osvijestiti", rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Nasilje nad ženama je, kaže, duboko ukorjenjeno ne samo u hrvatskom društvu već u cijelom svijetu, a skala tog nasilja varira od zemlje do zemlje.

"U doba rata posebno je bilo dramatično nasilje nad ženama, a po prvi se puta na području bivše Jugoslavije silovanje pojavilo kao sredstvo borbe i kao način kako kroz taj strašni čin voditi rat i provoditi etničko čišćenje", podsjetio je Josipović.

Teška ekonomska situacija, upozorio je, potencira opasnost od nasilja. U zadnjem desetljeću u Hrvatskoj je smrtno stradalo više od 300 žena, a ubojice su bili bračni partneri, supružnici, sinovi ili članovi obitelji, rekao je Josipović dodavši da, iako broj ubijenih žena pada, prošle je godine život izgubilo njih 11, a u prvoj polovici ove godine njih tri.

Ne smanjuje se, kaže, broj silovanja, koje je teško dokazati, posebno ako se radi o ženama koje su u braku. "Zbog srama i predrasuda u društvu žene ne prijavljuju nasilnike a situacija je posebno teška na selu", upozorio je Josipović.

Također je napomenuo kako se u postupku u kojem se kažnjava asilnik treba dokinuti sekundarna viktimizacija jer, ističe, sam postupak na neki je način novo poniženje za ženu.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamenatarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Flego poručio je kako bi nam trebalo biti stalo, ne samo do sanacije posljedica, već i do prevencije.

"Kada sam 2010. pisao prijedlog Rezolucije o borbi protiv nasilja u školama, otkrili smo na švedskom primjeru da prevencija košta 150 dolara po učeniku, a da su direktne i indirektne štete za društvo i sve sudionike između milijun i tristo i milijun i petsto tisuća dolara u radnom vijeku od 35 godina", rekao je Flego.

Tijekom skupa iznesena su iskustva u procesu ratifikacije i zagovaranja za ratifikaciju Konvencije u nizu europskih zemalja, a predstavljena je i studija Analize usklađenosti zakonodavstva RH s konvencijom VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

(fena)

Rabiosa
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Nasilje u obitelji

Post by Rabiosa » 21 Oct 2014, 18:49

Zbog "rupa" u zakonu i pravnom sustavu- sve je vise tragicnih situacija. Zlostavljeno dijete, zena, muskarac, stariji i cak zivotinje su jako slabo sticeni.
Aktiviram se na dodir.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7613 times
Been thanked: 17901 times
Status: Online

Re: Nasilje nad muškarcima / muška sigurna kuća

Post by Maja » 19 Nov 2014, 23:17

[ytube][/ytube]

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 Mar 2015, 20:47

Dobra tema i slab odziv na forumu.
Još jedan od dokaza da je Nasilje u obitelji kod nas u Bosni Tabu .
Recimo isto ide ovako. Kreten zlostavlja ženu desetljeće ili dva . Ona se jadna odvaži, isto prijavi . Muž bude procesuiran od strane organa gonjenja .Ženu osuđuje okolina pa i rodbina , gdje će prijaviti muža nedaj bože.

Dok sve dođe do suda , žena jadna povuče presudu i halali zlostavljanje kretenu .

Naravno sve opet ide u krug, jer praksa je pokazala kada jedanput bude dignuta ruka i počinjeno nasilje da su velike šanse da se ponovi. Ukratko, ovo je Balkan .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 08 Mar 2015, 20:53

u partrijahalnom durstvu, kao nase, nasilje u porodici je opste prihvatjivo. najveci problem procesuiranja zlostavljaca daje blagodet zakona gdje zrtva oze povuci svoju prijavu, a tuzitelji zbog manjka dokaza ne idu dalje u proceduru. stvar je u tome, da vecina zena zbog uticaja rodbine ili ekonomske ovisnosti o muzu, ostaje u paklu nasilja. za mene su najveci problem djeca koja odrstaju u tom paklu.
radi se u nasoj zemlji puno na pruzanju podrske, ali svijet ljudi je i dalje puna predrasuda.
najteze je u ruralnim srednima jer zlostavljac, ako je ugledan, ne bude tretiran kao zlostavljac

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 Mar 2015, 20:56

Na istome smo crnokosa i mogli bi baciti dobar eglen o ovoj temi . Naravno ako se ovdje na forumu zadržim .
(Michael de Montaigne).

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3867 times
Been thanked: 2909 times

Post by Pasaga » 08 Mar 2015, 20:56

crnokosa wrote:u partrijahalnom durstvu, kao nase, nasilje u porodici je opste prihvatjivo. najveci problem procesuiranja zlostavljaca daje blagodet zakona gdje zrtva oze povuci svoju prijavu, a tuzitelji zbog manjka dokaza ne idu dalje u proceduru. stvar je u tome, da vecina zena zbog uticaja rodbine ili ekonomske ovisnosti o muzu, ostaje u paklu nasilja. za mene su najveci problem djeca koja odrstaju u tom paklu.
radi se u nasoj zemlji puno na pruzanju podrske, ali svijet ljudi je i dalje puna predrasuda.
najteze je u ruralnim srednima jer zlostavljac, ako je ugledan, ne bude tretiran kao zlostavljac
S ovim boldiranim,nemogu se slozit.
Cinjenice govore drugacije.
Sto znaci i mjenja cjeli tok price,odnosa u drustvu.
Mada je ostatak posta....okeeeee......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 08 Mar 2015, 21:00

@Pasaga jesi imao priliku biti svjedok nasilja u porodici kao direktni ili indirektni svjedok? jesi mozda prijavio kada nasilje, znas li nekoga ko je prijavio nasilje a da nije zrtva?

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 08 Mar 2015, 21:04

crnokosa wrote:@Pasaga jesi imao priliku biti svjedok nasilja u porodici kao direktni ili indirektni svjedok? jesi mozda prijavio kada nasilje, znas li nekoga ko je prijavio nasilje a da nije zrtva?
Kolegice....
Mi vec odavno ne zivimo u tom suzenom svjetu,sa zavjesom ispred.
To je za Balkan proslost,istorija.
To govorim iz saznanja i slike koju svaki dan gledam....vec 30-tak god.
Bio sam svjedokom,ucinio sam ono sto mi je moja savjest nalagala kao covjeku.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 08 Mar 2015, 21:07

pa kolega, ja se svakodnevno susrecem za zrtvama kroz posao, i vjeruj bas i nije proslost i istorija

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 08 Mar 2015, 21:09

crnokosa wrote:pa kolega, ja se svakodnevno susrecem za zrtvama kroz posao, i vjeruj bas i nije proslost i istorija
zene su uvjek zrtve , ili nekad glume zrtve , nije mi jasno sto se ne odupru, pa hebemu zna valjda zamahnuti necim....
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 08 Mar 2015, 21:10

crnokosa wrote:pa kolega, ja se svakodnevno susrecem za zrtvama kroz posao, i vjeruj bas i nije proslost i istorija
...malo je kasno,a moram rano........pricat cemo...... :pusa
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 Mar 2015, 21:16

:zid :Nije tačno da su žene uvjek žrtve . Budimo realni i šta bi tek bilo da muškarac prijavi nasilje i kako bi ga ismijavala okolina .
Da preciziran i ja malo , KZ F BIH u čl.222 kaže da postoji psihičko i fizičko nasilje , odnosno "stav " zakona počinje sa Tko drugog psihički ili fizički ................
(Michael de Montaigne).

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 08 Mar 2015, 21:20

nisu uvijek zene zrtve, imaju muskarci, rodielji, djeca

Alpha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Alpha » 08 Mar 2015, 21:26

uvjek ce i biti zrtve dok god to budu dopustali ne samo zene vec svi....
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬
COR NON MENTITUR
▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 08 Mar 2015, 22:37

Terasa svjesti wrote:Dobra tema i slab odziv na forumu.
Još jedan od dokaza da je Nasilje u obitelji kod nas u Bosni Tabu .
Recimo isto ide ovako. Kreten zlostavlja ženu desetljeće ili dva . Ona se jadna odvaži, isto prijavi . Muž bude procesuiran od strane organa gonjenja .Ženu osuđuje okolina pa i rodbina , gdje će prijaviti muža nedaj bože.

Dok sve dođe do suda , žena jadna povuče presudu i halali zlostavljanje kretenu .

Naravno sve opet ide u krug, jer praksa je pokazala kada jedanput bude dignuta ruka i počinjeno nasilje da su velike šanse da se ponovi. Ukratko, ovo je Balkan .
Zato je apsolutno potrebno izgraditi društvo potpuno slobodnih osoba, društvo individua, gradjansko društvo, individualističko. Apsolutno razvaliti islam u BiH, kao i kršćanstvo dabome ali i komunističku zaostavštinu.

Sve ove ideologije izmedju ostalog uče da uvijek neko mora ovisit o nekome, a ovisnost i jeste glavni preduslov za ako ne samo zlostavljanje onda ponavljanje zlostavljanja. I u tom naslijedju treba tražiti razlog za "ovo je Balkan" ili zlostavljanje žena, djece ili slabijih uopće.

Kod nas je u mnogim krajevima još sramota ženi raditi kao konobarica, ej!
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 08 Mar 2015, 23:00

Ne bih se u potpunosti složio sa gornjim postom ljubitelju Sarajeva . Islam ne odobrava nasilje nad ženama .
(Michael de Montaigne).

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 08 Mar 2015, 23:06

Islam je ok ali islamska zajednica i institucija islama nisu.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 09 Mar 2015, 13:59

Uzrok ,,,,A u cemu lezi glavni uzrok !zato sto smo naucene kao zene od malih nogu biti poslusne i da se moramo prilagodavati okolini rasta ili okolini udaje ,,Cinjenica jeste da statistike rastu ,,A u cemu je glavni problem=??
Nabrojite vise razloga sta prouzokuje nasilje po kucama obitelji !?
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 09 Mar 2015, 14:06

Calla wrote:Uzrok ,,,,A u cemu lezi glavni uzrok !zato sto smo naucene kao zene od malih nogu biti poslusne i da se moramo prilagodavati okolini rasta ili okolini udaje ,,Cinjenica jeste da statistike rastu ,,A u cemu je glavni problem=??
Nabrojite vise razloga sta prouzokuje nasilje po kucama obitelji !?
Neodgojenost i loš karakter.Sve ostalo su jadne isprike.Kriv mi rat,kriva mi piva,kriv mi onaj na sjednici današnjoj,izgubio moj tim utakmicu,kasnim ratu kredita itditd.........nema opravdanja.......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”