Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9404 times
Been thanked: 11163 times
Status: Online

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 12:06

Maja wrote:
Ja licno,nikada ne bih uputio nijednu rijec takvoj osobi ako bi me i priupitala nesto na ulici. Zasto bih ucestvovao u neravnopravnom razgovoru u kojem se ona krije i ono cisto kao da me spijunira. Otkud znam..mozda nije zena nego zirafa..
s ovim si sve rekao :mah

i ti si sa tim sve rekla... jer si prethodno tvrdila da bi ulice izgledale normalnije bez njih.. Kako bi bilo da se opredijelis napokon ?? Inekako bih mogao shvatiti ljude koji danas misle jedno a sutra drugo..ali u roku od 20-ak minuta.. promijeniti misljenje i to draticno..... :lupa

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7692 times
Been thanked: 18140 times
Status: Offline

Post by Maja » 11 Apr 2011, 12:17

Maja wrote: ovim ništa neće postići tj neće natjerati žene da skinu burke nego će ih samo strpati u kućni pritvor. ali eto bitno je to što će ulice izgledati normalnije bez njih :bije
ovo je bilo ironično ako nisi skontao. vidiš smajli na kraju koji lupa po glavi
htjela sam reći da je BITNO da će francuzima (prema njihovom mišljenju) poslije toga ulice izgledati normalnije

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 12:21

Evo...tek sad cu da ti kazem sve... i u potpunosti u skladu sa vec napisanim mojim komentarima na ovoj temi..Posto mi je mrsko pisati opsirnije postove vise puta..preuzimam svoj skromni doprinos na ovoj temi sa "nekog" foruma..a jos nisam ni doruckovao..

Sto se tice price o prisilnom pokrivanju djevojaka,tokom malodobnosti,mislim da niko nema pravo,dirati u neke tradicije.. pogotovo ako su visestoljetne.
Ne kazem da tu praksu odobravam nego kazem da su ljudi..zivi insani.. boziji stvorovi.. i niko nema pravo da im vodjen vlastitim stavom (mozda i pogresnim) oduzima nesto iz tradicije.. To su TOTALITARNI STAVOVI.
Dakle,fasisticki,komunisticki,cobanski i ulicarski stavovi..
Takva djevojka,nakon sto postane zrela i samostalna osoba,svakako moze skinuti mahramu ako zeli..pa prema tome....
I ja sa protiv potpunog pokrivanja lica i tijela.. Malo mi je to pretjerano.
Podrzavam sve muslimanke koje zele nositi hidzab (muslimansku mahramu)
Razlozi su vjerske,nacionalne i tradicijske prirode.. Mada ima tu i onog..estetskog.
Dijelim misljenje pojedinih ucesnika na ovoj temi,da su takve djevojke,jednostavno egzoticnije.. bar meni.
Koliko sam ja razumio teme,treba da zajedno krenemo u traganje,za novom definicijom zenstvenosti. tacnije receno,mza izrazom zene koja slijedi tu novu definiciju.. i sta bi to sve bilo.
Cak stavise,to uopce ne mora biti vezano za Islam.. bar ne nuzno.
Meni licno,kad neka u minicu proseta,vidim samo komad picetine u njoj..
Dakle,dodijalo vise.. svejedno mi..jel joj se vidi pupak ili gace..
U pitanju je traganje za novom formulom zenstvenosti.. a to bi trebalo ovoj planeti. Mozda bi tada,bilo manje pedera i njihovih saveznika na zenskoj strani.
Dakle,tema bi mogla biti zanimljiva,gledano kroz ovu prizmu.
Helem..,, Islam ima neki prijedlog za to.. a to je ta egzoticna odjeca.. Istina je da djevojke djeluju nekako,teze dostizne,u smislu njihovog osvajanja..
dakle i muski bi morali da promjene pristup zenama.
Osim toga,taj estetski izraz i same djevojke bi nagnao da malo drugacije razmisljaju o sebi.. Malo odgovornije..
Tragale bi za nekim drugim pogledom na zivot i momke.. ukratko,slazem se sa postovima na pocetku teme.. Dakle nije Islam,nego sta to Islam moze ponuditi a da se svecivilizacijska kriza drustva prebrodi.. a ta kriza je zaista zahvatila dosta toga u svim spektrima zivota.
Trebalo bi te fundamente covjecanstva,malo poduprijeti..
Dakle,Islam ima prijedlog i to dobar..
Ucinimo zenu privlacnijom a na drugaciji nacin.. da muskarac ne pomisli samo "da mi je da je pojebem" .. nego da pomisli "da mi je s njom zivot da gradim i da mi ona u centru bude..tak lijepa" Ujedno i zena da promijeni shvatanja..
Ne simpatisem bas one,koje misle da me mogu osvojiti sa sisama i tako to.
Dakle,nacin gradjenja savremene porodice je u pitanju.. A porodica je osnovna celija ljudske civilizacije na planeti.
Tako da neke buduce djevojke,ima ko nauciti nekim drugacijim,manje razgolicavajucim vrijednostima.. Ovo razgolicavanje,nije fizicki zamisljeno nego..onako.. cisto idejno.. Mozda su se zene razgolitile jer je to postultat..sadasnjeg nacina zivota. ovu recenicu cu ponovo da napisem .. Mozda su se zene razgolitile jer je to postultat sadasnjeg nacina zivota.
Postavlja se pitanje,sta je sljedece?? Odgovor glasi.. Nema sljedeceg jer su vec gole na ulici i nude ono zadnje sto im je preostalo.. pa koja ima bolji batak,boljeg ce i ugrabiti.. Zenstveno.. nema tu sta..
Naravno da i one u minicima mogu biti muslimanke.. Ja tako misim.. Ne mora znaciti da su one fufice neke.. Ali potrebne su nam osnovne promjene.. Ovo ide toliko duboko.. Pa mozda cak i do Adama i Have..
Takva bi ova Tema trebala biti po mom misljenju..

i jos bih samo dodao...upravo na forumima,dodjoh do zakljucka da bi mozda trebao promijeniti pristup a u vezi opamecivanja onih koji namecu neka izmisljena vjerska pravila.. Dakle,malo tvrdje..jer neki ljudi,ne zele citati neistomisljenicke stavove i nazivaju ih svadljivim,uvredljivim i sta sve ne.. Naravno..isti takav "edukativni" pristup,treba primjeniti i prema doticnim kvazi-muslimanima i kvazi-muslimankama.. Upravo gore,navedoh jedan jako dobar prijedlog..U potpunosti u duhu islama a koji bi u ome te vjere,abd,dao novi prijedlog za rjesavanje problema opstanka tradicionalne porodice u savremenom drustvu.. Ali eto.. Ima i onih koji istovremeno podrzavaju i pedre i burke a meni kroje imidz bezboznika :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 12:26

Maja wrote:
Maja wrote:
htjela sam reći da je BITNO da će francuzima (prema njihovom mišljenju) poslije toga ulice izgledati normalnije

Pa naravno.. Ipak je to njihova drzava i imaju makar to pravo... Zasto nisi dobro prositala uvodnu vijest... Svega 2000 zena u zemlji od nekih 70-80 miliona ljudi ??? Zar takva sacica zena koje uz sve to jos i strankinje,da kroji kapu zemlji koja za himnu ima Marseljezu ?? Naravno da se i Francuska suocava sa svojim fasistima olicenim u stranci narodnog fronta..ali oni se odupiru tome koliko god je to moguce... Ove sa burkama,otezavaju im posao.. Jer ih francuski fasisti,koriste kao oruzje za njihov cilj,protjerivanja muslimana iz Francuske...

Da te nesto priupitucnem Majcek ??

Kako se provedu zapadnjaci u S.Arabiji na primjer,kad ih uhvati ona neka cudna policija za ljubavne stvari da su se samo zagrlili na javnom mjestu ?????

Ocekujem odgovor.. I ja odgovorim uvijek :lopta

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7692 times
Been thanked: 18140 times

Post by Maja » 11 Apr 2011, 12:36

Da te nesto priupitucnem Majcek ??

Kako se provedu zapadnjaci u S.Arabiji na primjer,kad ih uhvati ona neka cudna policija za ljubavne stvari da su se samo zagrlili na javnom mjestu ?????

Ocekujem odgovor.. I ja odgovorim uvijek

dobro znaš koji je moj odgovor. TAKVO NEŠTO OSUĐUJEM NAJSTROŽIJE. zapravo osuđujem ZAKON isto kao što ovamo osuđujem zakon kojim je određeno da se ne smiju nositi burke. ali to sad nije tema zar ne?
nemoj misliti da ako osuđujem jednu stranu (francuze) da opravdavam drugu stranu (arapske zemlje)

nisam od onih koji uživaju u beskonačnim raspravama i kilometarskim postovima, pošto znam da niko nikog neće ubijediti u suprotno. a tebi ako je lakše jednostavno me smatraj glupom tj nedovoljno sposobnom da se raspravljam s tobom

ali pošto znam da se uvijek kraj posta odnosi na onog s kim se raspravlja pročitah ga
Ali eto.. Ima i onih koji istovremeno podrzavaju i pedre i burke a meni kroje imidz bezboznika
ne krojim ja tebi nikakav imidž, niti me zanima kakv ti je. ti u tim temama vidiš samo burke i pedere a ja vidim nešto više od toga. to je sloboda, demokratija, pravo ljudi da rade ono što žele UKOLIKO TIME NEĆE FIZIČKI NAUDITI DRUGIMA. a ako nekoga POGLED na gore spomenute vrijeđaju psihički, onda nešto nije u redu s tom psihom.

:mah

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 12:41

Maja wrote:
ne krojim ja tebi nikakav imidž, niti me zanima kakv ti je. ti u tim temama vidiš samo burke i pedere a ja vidim nešto više od toga. to je sloboda, demokratija, pravo ljudi da rade ono što žele UKOLIKO TIME NEĆE FIZIČKI NAUDITI DRUGIMA. a ako nekoga POGLED na gore spomenute vrijeđaju psihički, onda nešto nije u redu s tom psihom.

:mah

Dakle,demokratija olicena u pederima,burkama i savjesnim roditeljima,koji djeci mijenjaju spol jer om se cejfnulo.. ??
To sve vss moj kilometarski post.. Procitaj pa javi sta je bolje.. i sta jeste a sta nije u duhu Islama.. Ahh..daa.. ne smatram te glupom.. Rijetko koga tako smatram.. Malo vozuckas po dzombicama i to je sve.. Ali znam ja da si ti sasvim ok cura... :tjesi

bmw
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by bmw » 11 Apr 2011, 12:45

Napomena!
Ovo ispod je moje licno misljenje i ukoliko neko pokusa da me ubijedi da grijesim ili da on/ona zna bolje, nek ne pokusava. Moje misljenje je moje, pa neka je i pogresno i neka kroz njega budem (u tudjim ocima) ovakva ili onakva, ne zanima me. Ukoliko se neko zeli u vezi istog prepirati nek ne pokusava, jer ja odo "za poslom".

Moje misljenje je, da ne duzim previse, upravo ovo sto je i Maja navela.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 12:49

bmw wrote:Napomena!
Ovo ispod je moje licno misljenje i ukoliko neko pokusa da me ubijedi da grijesim ili da on/ona zna bolje, nek ne pokusava. Moje misljenje je moje, pa neka je i pogresno i neka kroz njega budem (u tudjim ocima) ovakva ili onakva, ne zanima me. Ukoliko se neko zeli u vezi istog prepirati nek ne pokusava, jer ja odo "za poslom".

Moje misljenje je, da ne duzim previse, upravo ovo sto je i Maja navela.

Napomena !!!

O vo je tema kao i svaka za diskusiju i ko misli da je najpamentiji taman toliko da ga se ne smije ni citirati,ne moze nikako doprinjeti raspravi....

Usput.. kako to da si izvrtala ono sto sam govorio o mijesanim brakovima..a na ovom pdf..kad sam zdusno branio pravo muslimanki na takav brak i to sa ogromnim slovima.....nista ??? ko ti je bio drag sugovornik tog dana na istoj temi i koji je tvoj problem ??

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 11 Apr 2011, 13:52

kroki,

mislim da ti poredjenje zapadnih i arapskih zemalja bas ne ide u prilog. cisto zbog toga sto su zakoni i stavovi sasvim razliciti. u arapskim zemljama je tesko i samim muslimankama, jer ih vecinom tretiraju kao stoku - a ne k'o insane. kratko receno, uopste ih ne postuju i ne odnose se prema njima lijepo, onako kako se u samom Kur'anu nalaze!
ne znam isto zasto si se okomio na turkinje u njemackoj, koje nose maramu kao nase zene/djevojke. islam nije vezan samo za tursku i arapske zemlje. uopste ne igra nikakvu ulogu gdje se nalazis. zasto se to pokrivanje vazda smatra nekim inatom i slicnim, a ne kao necijim opredjeljenjem i zeljom i njegovim pravom?! meni nikad ne bi palo na pamet da na takav nacin nekog degradiram.
recimo, ovdje u njemackoj ima isto sacica budista koji su tradiocionalno (vjerski) odjeveni, bas kao iz karate filmova. meni to nimalo ne smeta ili slicno. naprotiv, jako mi je simpaticno.

sto se tice teme - znaci zbivanje je u evropskoj demoktratskoj drzavi, gdje se podrzavaju svakojaka prava i slobode. licemjerno je podrzavati i/ili tolerisati pederluk, lezbejluk i druge stvari - a zabraniti nekom nacin nosnje.

ja licno nisam za te burke, niti mi se to svidja - ali ko voli, neka izvoli.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 14:25

paparaci wrote:kroki,
cisto zbog toga sto su zakoni i stavovi sasvim razliciti. u arapskim zemljama je tesko i samim muslimankama, jer ih vecinom tretiraju kao stoku - a ne k'o insane. kratko receno, uopste ih ne postuju i ne odnose se prema njima lijepo, onako kako se u samom Kur'anu nalaze!
.
Napokon da se kaze i da neke stvari koje se zapovijedaju u Islamu,samom njemu i ne pripadaju.. i to je sve.. Naravno da ni ja ne bih imao nista protiv tih burki a da to te zene (ili njihovi muzevi koji nalazu) nose u svojim zemljama. Napisao sam i par recenica o porastu francuskog fasizma ali to ocito,nije procitano.. Pa da ponovim.. Francuska desnica je sve jaca i jaca.. Sire islamofobiju gdje stignu,velicaju Hitlera i tome slicno.. Uvjeravam te da je Sarkozi sa ovom odlukom o zabrani burke,htio postici to,da se fasistima,izbije adut iz ruku a prema kojem,muslimani ne mogu zivjeti u Francuskoj zato sto su toboze svi ekstremisti,konzervativni puno po vjerskom pitanju i sta sve ne.. U konacnici,a s obzirom na motiv,odluka je opravdana. Post kojeg sam "doneo" govori o mojoj vlastitoj percepciji islama i islamske nosnje kao novog izazova i za muslimane i za savremeno evropsko drustvo. Posto su i jedni i drugi potonuli..mislim na arape. Dakle,ono sto se mora priznati,da islam nudi novi image zene..kako vizuelni u stilu oblacenja,tako i duhovni a u smislu njenog ponasanja. Tako ja vidim stvari. Ne vidim ama bas nista lijepo u zenama koje nose burku..To vizuelno lici samo na vrecu. A u duhovnom smislu,pitanje je sta jedna zena koja na svijet posmatra kroz tkaninu..moze pruziti svojoj vlastitoj djeci po pitanju odgoja.. Licemjerno jeste to sto podrzavaju pedere i lezbace a ukidaju burku..medjutim,eto ja sam tu bar uravnotezen...pa u cemu je sad opet problem ???

To sto ti navodis nosnje budista to je jedno.. Mi govorimo o pravu muslimanske zene da prikaze svoje lice svijetu i da se vidi,da i ona postoji.. A turkinje umotane od-do..fakat postoje u njemackoj..
I na kraju.. i sam si konstatovao da je u Arapa,lose sa demokratijom i pravima.. Ne cini li ti se da je ovo sto se desava sada,bez obzira na opasnost da se Zapad upetlja,ipak dobra stvar za njih ?? Jer gore ne moze biti od ovoga.. Zamisli samo.. u Siriji su uveli vanredno stanje prije 49 godina.. Bil ti zivio u takvoj drzavi? A to za zapad,pa oni svakako drze Arape pod kontrolom.. Ispravi me ako grijesim.. Dakle,svakako ne moze biti gore nego sto jeste.. A tragicna je cinjenica da su Arapi,dovoljno bogati da izgrade najmodernije drustvo na svijetu a u sustini,zaostaju u svemu.. Ili bar skoro svemu.. Bitnije je napraviti hotel sa sve samim zlatnim slavinmama u kupatilima nego pokusati od tog zlata,tu pustinju..polako pretvarati u plodno tlo.. Onako kako to rade Izraelci upravo..

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 11 Apr 2011, 14:40

nije meni promaklo nista sto si napisao, ni to sa desnicarima. bez obzira na sve, opet ostaje cinjenica da je to jednostavno licemjerno. to sto je zena u potpunosti zavijena, ne govori nista o njenoj sposobnosti odgoja djeteta i sta mu moze pruziti po tom pitanju. i opet ti ponavljam, podneblje po pitanu vjere ne igra nikakvu ulogu. sto se tice komplet zavijenih turkinja, ja za ovo pola zivota kojeg sam proveo ovdje, jos nijednu nisam vidio ili upoznao. sto naravno ne znaci, da ih nema. sta sam htio reci, to njima ne prilici - jer se ponasaju i nose sasvim drugacije od ovih o kojima pricamo.

dalje, da se nadovezem na kraj tvog posta.
razlog tome jeste upravo cinjenica sto su duse prodali zapadu i napustili sunnet. zato im i jeste onako kako jeste. da su pametni, kao sto nisu, mogli su biti pojam za zapad u mnogo cemu - a ovako su niko i nista. glupsoni sa debelim "šajtovom" (novčanikom).
NeK pUkNu DuSmAnI...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Apr 2011, 19:40

paparaci wrote:nije meni promaklo nista sto si napisao, ni to sa desnicarima. bez obzira na sve, opet ostaje cinjenica da je to jednostavno licemjerno. to sto je zena u potpunosti zavijena, ne govori nista o njenoj sposobnosti odgoja djeteta i sta mu moze pruziti po tom pitanju.

Haj ovako.. Savremeni demokratski napredak evropskih zemalja,uzrokovao je naucno-tehnoloski napredak tih istih zemalja. Kao sto je poznato,krscanstvo u tim zemljama,oliceno u Vatikanu,nema nikakve veze sa tim napretkom. Da je po vatikanu,naucnici bi se i dan danas,spaljivali na lomaci. A opet,oni su svoj tehnoloski napredak,u potpunosti oslonili na naucna dostignuca arapa/muslimana do kraja 14.vijeka. Odnosno,muslimani imaju isto pravo za uzivati u tim tekovinama kao i zapadnjaci. Medjutim,arapsko drustvo je posrnulo u istom tom periodu otprilike i do danasnjeg dana,nije se podiglo na nacin,da predvodi svijet..kao sto je to bilo nekada. Iz svih tih razloga,traju migracije muslimana,ponajvise arapa i turaka u zemlje zapadne Evrope. Situacija je u kojoj se Islam kao vjera,nezadrzivo siri Evropom.. Tu ne mislim na muslimane koji dolaze nego na Evropljane koji prelaze u Islam. Vise nije nikakva vijest kad neko predje u Islam. Sto ce reci,sve ide u korist muslimana. I u takvoj situaciji,ako neko upre prstom na nekih 2000 zena u Francuskoj od mogucih,otprilike 3-3.5 miliona muslimanki u toj zemlji,cisto pragmaticnih razloga radi,treba ih skloniti sa ulice kako bi se ovi "korisni" procesi nastavili. Muslimanima u Evropi,u tome pomazu i evropski lideri.. i to mnogi.. htio ti to priznati ili ne. Na primjer,Merkelka je u potpunosti u pravu kad kaze da Islam kao vjera moze biti dio njemackog drustva ali njegovi sljedbenici u toj zemlji takodjer bi trebali biti dio njemackog drustva.. Dakle,da nauce njemacki jezik i da zive u Njemackoj i rade..pridrzavaju se zakona ko i sav normalan svijet-.... Eh.. sta je na stvari..?? Na stvari je to da i tamo ima ovakvih kao sto je ovaj carobnjak iza voza ovdje u BiH.. Ne priznaje ovo drustvo i u ime tog istog arapskog drustva za kojeg si i sam rekao da i nije bas neko,zeli uspostaviti na nasoj teritoriji nesto sto nikada prije nije bilo.. Pa kao sto vidis,nikako da nadje istomisljenike na forumu.. A kako bi ti i takvi tek,nasli istomisljenike u Njemackoj.. Dakle,obracam ti paznju da se tu radi i o podmetanju mrznje..kako sa strane evropskih fasista tako i sa strane arapa koji kao i uvijek,zele sunet prikazati kao samo arapski proizvod i zadrzavaju za sebe pravo da ga oni jedini tumace i znaju tumaciti. U pitanju je dakle,tradicijska agresija na ostatak svijeta koji ne pripada arapskom krugu. Nema tu bolan ni I od Islama. I ja da sam na mjestu Merkelke,isto bih ucinio.. Rekao bih bujrum pa budite muslimani do mile volje ali ovo je njemacko drustvo i necemo se ugledati na neko drustvo koje je realno gledano iza njemackog udaljeno svjetlosnim godinama. zamolio bih samoda sad ne pricamo o kapitalizmu i bankama kao i o kamatama to moze i na nekoj drugoj temi. Jer da to nije tako,ti bi sad zivio u Bahreinu a ne u Njemackoj... Pa jel tako ??

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 12 Apr 2011, 00:09

nisam te bas skontao u ovoj zadnjoj recenici, ali nema veze.

sta da ti kazem - problem ovdje u njemackoj po pitanju turaka nije vjera tj. islam. problem je u tome sto se vecina njih nije integrirala tj prilagodila sredini u kojoj zive. znaci, druze se obicno medjusobno. imaju svoje kafice, restorane, prodavnice. rezultat svega toga i ujedno i najveci problem, jeste, to sto ne znaju nikako ili jako slabo njemacki jezik. to naravno dovodi do otezane ili nikakve komunikacije u svakodnevnom zivotu u javnim ustanovama, itd. zbog toga im djeca imaju mnogo problema i u skoli. malo ko od njih da zavrsi dobro srednju skolu, pa cak i fakultet.

ko je za takvo stanje kriv?! krivi su i turci i njemacka vlada. decenijama nista nisu poduzimali da se stanje na tom polju popravi. nisu postavili nikakve smjernice. trebali su npr. na pocetku, kad su ih pozvali u pomoc da im izgrade njemacku - postaviti uvjet da nakon recimo 5 godina moraju savladati njemacki jezik, inace moraju nazad. isto tako su krivi turci sto sami nisu na tome poradili, jer je to nesto najnormalnije i najosnovnije. bez jezika ne mozes nikud. iskreno receno, ne zamjerim uopste prvoj generaciji. to je ono bilo, trbuhom za kruhom i vecina njih mozda i u srednjim godinama i sta ti ja znam. ali im zamjerim sto svoju djecu nisu usmjerili, jer su bili svjesni da ce tu ostati zivjeti.

sad je ispao veliki problem oko toga i svabe hoce preko noci da rijese taj problem, a to je nemoguce. ipak je to dugotrajan proces.

nekako mi malo odosmo sa teme :D
ali hajd, "nije greda" :)
NeK pUkNu DuSmAnI...

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 12 Apr 2011, 00:16

Ma problem je na Zapadu Islamofobija i to ih jebe
Glupi da ne mogu biti gluplji donose razne zakone ali....
Moj stav oko burki se zna (jaran sam na internetu) zaista ne volim vidjeti zenu sa burkom ali uvijek kazem....ako je to njena zelja ona ima pravo na to

Ovdje kod nas mnogi crnci skinu pantalone da im se vidi guzica odnosno gace i samo da znate koliko to ruzno izgleda a niko od tih "dezurnih" ni mukajet ccc
Ima toga puno sto se radi ali eto zasmetase im burke umjesto sto milijarde ttrose na ratove i na finansiranje diktatora koji su i sami doprinijeli ovakvom stanju
Ma pederi su na Zapadu kraljevi, oni vladaju i niko ih ne dira
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 12 Apr 2011, 00:28

znam, komsija, znam.
svjedok sam i sam svega sto si naveo. jednostavno zalosno, ali..... sta je, tu je. valja ukljuciti "duralo" i uzivati :D
NeK pUkNu DuSmAnI...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 12 Apr 2011, 03:13

komsija wrote:.ako je to njena zelja ona ima pravo na to
Točno, al se je pokazalo u velikoj većini slučajeva da to žene ne žele al ih muževi prisiljavaju.

Paparaci, pa pogledaj samo Sandžaklije , pogledaj kakav odnos imaju prema ženama i bit će ti mnogo šta jasnije.
Pogledaj Kurde , Šiptare i pojedine Turčine.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Republikanac
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 1 time

Post by Republikanac » 14 May 2011, 22:00

Maja wrote:da pokušam objasniti svojim riječima
nadam se da neću pogriješiti

Hidžab je kada žena pokrije sve osim lica, šaka i stopala, s tim da za stopala nisam sigurna jer neki kažu ovako, neki onako. znači hidžab je ono što predstavlja naše bosanske žene

Image

Nikab je kada žena može otkriti ruke i oči. znači ima prorez za oči ali ponekad žene nose naočale i rukavice

Image

Burka je kad je žena skroz pokrivena. na očima ima mrežicu kroz koju može gledati ali nju niko ne može vidjeti

Image

šta osjetite kad vidite na ulici pokrivenu ženu
mislite li da one to nose svojom voljom ili su prisiljeno od strane muža, oca

mislite li da svako ima pravo da nosi šta hoće ili ste za to da im se zabrani da se pojavljuju na ulici u ovim nošnjama. mislite li da žena s burkom koja radi u javnim ustanovama utiče negativno na ljude npr ostavlja djeci traume

hidzab stoji svakoj djevojci a ne samo muslimanki zbilja djevojke izgledaju tako lijepo kada nose veo/mahramu/hidzab ili nesto slicno bime bi sakrile svoj izgled jer tako dobiju nekakvu tajanstvenost iskreno to u meni budi odmah neku mastu i lude misli kako ta djevojka izgleda otkrivena

burka i sl je pretjerivanje i ja nezz da je to obavezo
elem imao sam slucaj jedna poznanica je bila pokrivena od malena znaci ja sam je upoznao sa mahramom na glavi i u toj nosnji i uvijek me zanimalo kakva je kada skine mahramu/hidzab sve do skora to sam samo zamisljao onda jednog dana kaze mi sestra da se doticna otkrila i da je prelijepa ja nisam vjerovao dok je nisam ugledao prvi put na ulici znaci pao sam na dupe ostao bez rijeci

sad pitanje za zenski dio foruma da li shvacate i drugu korist od hidzaba :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 May 2011, 22:03

Ma nije se ovdje drug niko ni od zenskih ni od muskih ni bunio protiv hidzaba.. i meni takve cure djeluju lijepo i egzoticno... Fazon je u ovim sto su bezmalo pa sa vrecom pokrivene.. jbg.. to je ipak malo pretjerano..

Republikanac
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 1 time

Post by Republikanac » 14 May 2011, 22:18

ja sam samo skrenuo paznju na ljepotu toga i osjecaj koji te obuzme kada vidis sta se krilo ispod hidzaba a i meni smeta ovo pretjerivanje

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 09 Aug 2011, 00:20

FUJ!!!
kad vidim one nindje kosa mi se dugne na glavu
koliko je to samo zaostalo..
Nadam se da ce i BiH pratiti ostale eu zemlje i da ce uvesti zabranu nosenja hidzaba.,,
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

Locked

Return to “Religija”