Demografske statistike u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7506 times
Been thanked: 17550 times
Status: Online

Re: BiH ima najmanji broj djece po ženskoj osobi na svijetu

Post by Maja » 08 Oct 2013, 18:34

I zar nije u Kini zakon da se može imati jedno dijete?
Također ne vjerujem ni u ovo

U svijetu najveći broje djece po ženskoj osobi ima Niger i on iznosi nevjerovatnih 7,6.

Neke žene ne mogu roditi pa ako i one ulaze u prosjek znači da svaka žena koja je sposobna za rađanje ima preko osmero djece. Ma de ba..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9244 times
Been thanked: 10975 times
Status: Offline

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 18:36

Treba postaviti pitanje da li se tu računaju djeca koja umiru.
Na žalost, u tako tim zemljama poput afričkih to je povisok procenat.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14140 times
Been thanked: 9746 times

Post by Julia-Klara » 08 Oct 2013, 18:36

ja vjerujem da je ovako... pogledajte nase roditelje, i oni su uglavnom imali po dvoje djece, nije se moglo vise

sada je financijska situacija gora... nemojte mi smao poceti pricu o djecijoj nafaki, i o tome da "ako ima za dvoje naci ce se i za trece", ne radi se o tome, i naravno da ce se za dijete uvijek naci... ali cinjenica je da sve to kosta, pocev od hrane, pelena, pa sve do skolovanja...
zalosno,ali tako je... i da, jako je malo "novih" brakova koji imaju vise od jednog djeteta, i eto prosjeka
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 08 Oct 2013, 18:39

Krokodil Behko wrote:Treba postaviti pitanje da li se tu računaju djeca koja umiru.
Jedino tako.

A i ovo po ženi 1,2 djeteta jel se sad tu računaju sve žive ženske osobe ili samo one zrele za rađanje ili žene u braku.
Kako god, malo mi je glupa ova statistika.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 08 Oct 2013, 18:41

U Kini,mislim da im je sad dozvoljeno da imaju dvoje....
Za ostatak svjeta nisam sigur,A Indija....nezna se ko koga.....
Sto se tice zapadne evrope,tu je stanje nepromjenjeno ili je u opadanju.
Sta im dize prosjek...doseljenicke familije radjaju vise djece,sto ja ne ubrajam ...razumije se....
Drugo,zapadnjaci sve vise adaptiraju,pogotovu poslednjih godina.
Jednostavno zene nece da radjaju....hoce da gustiraju.... :hihi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 18:53

Maja wrote:
Krokodil Behko wrote:Treba postaviti pitanje da li se tu računaju djeca koja umiru.
Jedino tako.

A i ovo po ženi 1,2 djeteta jel se sad tu računaju sve žive ženske osobe ili samo one zrele za rađanje ili žene u braku.
Kako god, malo mi je glupa ova statistika.
Ako krenemo od podatka da u BiH živi oko 3.8 miliona ljudi, to znači da je punoljetnih oko 2.4-2.5 miliona ljudi. Od toga su oko pola žene a to znači oko 1.2 miliona žena. To uporedimo sa cifrom koja je preostala maloljetnima i dođemo do kakvog-takvog podudaranja. Ovo je bilo ugrubo ali mislim da su računali svaku punoljetnu žensku osobu. Možda mi se cifre ne poklapaju ali ovo je iz glave a princip jeste taj.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 08 Oct 2013, 22:35

Po nomenklaturi koju koristi Svjetska banka (a u skladu sa UN) to je broj djece koja će biti rođena po ženi koja je u plodnim godinama a do kraja njenog plodnog ciklusa u skladu sa stopom plodnosti zavisno od njene (ženine) dobi. Uh, zavrti mi se u glavi od ove rečenice. :D
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 22:43

Sad sam zbog tebe, morao detaljno pročitati taj članak gore. Ne spominju svjetsku banku ali nema veze. Kako to oni misle da mogu izračunati broj djece po ženi a u budućnosti? Tako ispada. Šta ako se neka zainati pa rodi sedmero? :D
Bla wrote:Po nomenklaturi koju koristi Svjetska banka (a u skladu sa UN) to je broj djece koja će biti rođena po ženi koja je u plodnim godinama a do kraja njenog plodnog ciklusa u skladu sa stopom plodnosti zavisno od njene (ženine) dobi. Uh, zavrti mi se u glavi od ove rečenice. :D

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 08 Oct 2013, 22:49

Pa na osnovu trenda.
Vidiš koliko je bilo ovaj mjesec, prošli, pretprošli, koliko je bilo prošle godine, pretprošle... spojiš tačke, povučeš ćizu malo u budućnost i eto :D
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 23:04

Ne znam kako si spojio svjetsku banku sa ovim francuskim institutom ali svejedno, to je bzvz statistika. Trebaju računati žene koje su u braku i pri tome uzeti u obzir prosječnu dob u kojoj se stupa u brak unutar neke države. Taj način kojeg si prezentirao, potpuno je ogoljen. baš kao da je riječ o ženkama koje se pare i razmnožavaju čim biološki sazriju za to, jer tu drugačija donja granica nije ni naznačena.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 08 Oct 2013, 23:05

Pa nisam ja uzeo, nego gledao definiciju fertiliteta na sajtu Svjetske banke (imaju oni raznih statistika pa su mi ko' validan izvor), valjda se svi drže nekog standarda, nije to puko naglabanje nego matematika.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 23:15

Ma ne kažem za tebe nego za njih. Kako to može biti tačno ako ne uzimaju u obzir dob u kojoj se stupa u brak?

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 08 Oct 2013, 23:21

Pa sumnjam da se sva djeca rađaju u braku... Uzima se navodno dob od 15-49 ali sa različitim stopama
vjerovatno su na tim početnim i krajnjim godinama puno manje stope u odnosu na godine kada se statistički najviše djece rađa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Oct 2013, 23:28

A šta je sa donjom granicom starosti? Ispada da je to trinaesta-četrnaesta godina?

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 08 Oct 2013, 23:34

Joj možemo li stati na ovome jer ako uzmemo sada štrebati to do u detalje gdje će nam biti kraj. Haj da bar mrvicu koristi od toga imamo nekada.
Kako ono reče Pascal:
"Bolje znati po malo o svemu nego sve o jednoj stvari".
Mislim da smo došli do granice onog "po malo" :oo

Ciklama

Post by Ciklama » 09 Oct 2013, 09:17

Ko mi kvari prosjek? :zubi

Voljela bih znati na osnovu čega su pravili ovu statistiku. Sa kojim podacima su se služili?
Mi da znamo koliko nas je ne bismo sada imali popis stanovništva.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 09 Oct 2013, 15:15

Ako ima koja žeMska da je redovno zaposlena, ja joj mogu srediti trudničko - garant ,............ i eto djece :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Bijela kuga pustoši Hercegovinu

Post by Krokodil Behko » 22 Feb 2014, 09:25

Image

Posljednji popis stanovništva, koji je pokazao da u Hercegovini živi svega 72.769 stanovnika, još jednom je upalio alarm zbog poražavajuće demografske slike u ovom dijelu Republike Srpske.

Iako Hercegovinom već godinama vlada bijela kuga, ozbiljnijih mjera za njeno suzbijanje, nažalost, nema.

Najalarmantnije stanje je u manjim opštinama, koje stanovništvo masovno napušta.

U Ljubinju se, na primjer, broj stanovnika drastično smanjio, te umjesto prijeratnih oko 5.000, u ovoj opštini danas živi svega 3.756 osoba. U Ljubinju i nemaju pravu evidenciju o odnosu nataliteta i mortaliteta jer se s osipanjem stanovništva gase i mnoge ustanove. Od nekadašnje bolnice ostao je Dom zdravlja, tako da se stanovništvo i rađa, a dobrim dijelom i umire, u Opštoj bolnici Trebinje.

Natalitet je izgubio trku sa mortalitetom i u Gacku, koje slovi za najrazvijeniju opštinu istočne Hercegovine s najvećim budžetom po glavi stanovnika. Prošlogodišnji popis stanovništva pokazao je da Gačana ima ukupno 9.734, što je za oko 1.000 stanovnika manje u odnosu na prijeratni popis.

U ovoj opštini lani su rođene 83 bebe, dok je istovremeno umrlo 90 osoba.

Iako se broj stanovnika od 31.433 povećao za oko 1.000, bijela kuga nije zaobišla ni Trebinje, u kome se, kako kažu u porodilištu Opšte bolnice, svake godine broj novorođene djece smanji za jedno školsko odjeljenje. Ipak, u 2013. godini taj broj se popeo na dva odjeljenja, odnosno rođene su 43 bebe manje u odnosu na 2012.

Poražavajuću demografsku sliku u Hercegovini nema više ko ni da analizira jer se iz istočne Hercegovine odselio i jedini demograf iz ovog dijela Republike Srpske.

"I danas iz Hercegovine odlaze visokoobrazovani ljudi, te mlađe reproduktivno sposobno stanovništvo, što je narušilo starosnu strukturu i dovelo do depopulacije, najprije u seoskim područjima, a potom i u cijeloj regiji, na čemu se mora ozbiljno raditi", kažu u trebinjskom Matičnom uredu.

Ozbiljan rad na poboljšanju demografske slike zaustavio se na stimulativnim mjerama opština koje pokušavaju zaustaviti odliv stanovništva i to dodjelom jednokratnih novčanih sredstava mladim bračnim parovima i novorođenoj djeci, što ni izbliza nije rješenje.

U Hercegovini je pred gašenjem i jedini dugoročni projekat Fondacija "Sveti Vukašin", koju je pokrenula Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i prema kome se za treće i svako naredno novorođeno dijete dodjeljivao materinski dodatak u trajanju od godinu dana.

Zbog drastično smanjenog priliva donacija, i djelovanje ove fondacije suzilo se na najugroženije krajeve.

"Opštine istočnohercegovačke regije su se obavezale na izdvajanja za Fondaciju iznosa od 0,03 odsto svojih budžeta, a u toku 2013. godine uplatile su oko 20 odsto. Grad Trebinje nije dao ništa od obećanog", rekli su u Eparhiji.

Dodaju da je za dvije godine isplaćeno oko pola miliona maraka materinskih dodataka za treće, četvrto i svako sljedeće rođeno dijete.

Odbornička većina u Trebinju je odbila i da raspravlja o izdvajanjima za ovu fondaciju, donijevši odluku da se svakom novorođenčetu dodijeli po 500 maraka, čime se i završava njihova briga za podsticaj nataliteta.

Stručnjaci upozoravaju da mjere za poboljšanje demografske slike ovog dijela RS uveliko kasne. Čak i u slučaju da se ovog trenutka počnu primjenjivati, rezultate bi dale tek za dvije ili tri decenije, do kada će Hercegovina postati zemlja staraca...

(nezavisne)

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Bijela kuga pustoši Hercegovinu

Post by laganini » 22 Feb 2014, 11:18

..srbi imaju taj problem i na teritoriju srbije...ušli su onaj đir komunista jedna obitelj jedno dite...plus teška ekonomska situacija nimalo obećavajuće...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Maja
Administrator
Administrator

Re: Bijela kuga pustoši Hercegovinu

Post by Maja » 22 Feb 2014, 11:37

Nije to bijela kuga već hidžra u veće gradove :D.

Post Reply

Return to “BiH”