Slažem se Lanci s tobom..mislim da se danas djeci previše dopušta.
Nekako su slobodna, smiju svašta reći roditeljima, ponekad razgovaraju s njima baš kao da su odrasle osobe a to mi se nikako ne sviđa.
Npr dijete majci kaže "jesi dosadna" kada ga ona nešto ruži..
Ja takvo nešto ni pomisliti nisam smjela, a kamoli reći roditeljima.
I još milion stvari danas čujem što djeca govore svojim roditeljima..kao da su mali gospodari.
Isto tako mi se ne sviđa što viđam često jednu ženu koja šeta sa svojom kćerkicom koja ima oko pet godina.
Oblači je kao malu princezu, neke čudne haljine i na glavu joj stavlja nesvakidašnje rajfove.
A u skladu sa odijevanjem i ponaša se prema njoj kao prema princezi.
Neki dan joj otvara vrata i govori izvolite mlada damo..
ili kada odu kod doktora, mala mora reći dobar dan doktore.
super je sve to kada je neko odgojen, ali meni je to previše kako se ona ponaša prema svojoj kćerci.
Mislim da će mala biti peviše razmažena.
Što se tiče psovki, naravno da je tačno da sve to djeca čuju od roditelja.
Naravno ne sve, nešto pokupe i u školi, i u dvorištu igrajući se sa ostalom djecom.
Ali dok su još mala i ne krenu u školu, psovke su od roditelja ..
Imam dva mala rođaka, blizanci su, tetkini..imaju pet godina i oni su jedno vrijeme baš psovali.
Tetka ih išiba, ali kakve koristi. Treba paziti šta ćeš govoriti pred djecom, a ne tući ga kada govori nešto što je čuo od roditelja.
I ne valja svašta pričati pred djecom.
Iako se igraju i čovjek bi rekao da ne čuju ništa šta se ovamo priča, sve oni čuju.
Rodica je neki dan išla na pregled dojke, ima nekih problema.
A oni počeli to govoriti rodbini, ali tiho na uho. Dakle dijete zna da je to nešto što se ne govori glasno, što treba šapnuti.
Ali ne zna zbog čega