Odgoj djeteta

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

dacina_curica
Status: Offline

Re: Odgoj djeteta

Post by dacina_curica » 06 Nov 2012, 19:38

Maja wrote: :lupa

Ma riječi su suvišne. Nadam se da će to dijete poslije saaamo razlučiti šta je dobro, šta ne, jer je očito da ga majka neće znati odgojiti.

Fakat sam ostala bez rijeci ovaj put. Valjda zato sto to vise nije samo u krugu familije nego se sad to jezikarenje prosirilo ni manje ni vise nego bas na skolu. Najgore mi je sto se ovakvo ponasanje oznacava kao "brutalna iskrenost" umjesto onog sto zaista jeste - cisto nevaspitanje i bezobrazluk.

Sta ja znam, svako svoje dijete odgaja kako hoce...ja samo znam da bi moj tako nesto smio samo jednom reci...sledeci out mu ne bi naumpalo. :maja

Ruana

Post by Ruana » 06 Nov 2012, 21:28

Imam dvoje, i kada sam prvi put bila trudna, pitala sam rahmetli majku, da li je tesko kad se dijete radja, njenog odgovora se svaki dan sjetim "tesko je i boli sine, boljelo je svaku pa ce i tebe ali to nije nista tesko u odnosu na tezinu koja te ceka kao roditelja dok od djeteta covjeka napravis". I zaista je tesko, pogotovo ovdje, druga zemlja, druga kultura, drugi jezik i milion izazova.
Djeca su ogledalo roditelja. Prema tome ako psujes psovace i dijete, ako se rugas i dijete ce. Kako posijes tako ces i poznjeti.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 06 Nov 2012, 21:40

Danas je ovo fakat postalo zahtjevno. Pored toliko zla koje okruzuje danasnju djecu jako je tesko izolovati dijete od tih sranja a jos teze sto ta izolacija moze napraviti nesposobnjakovica od bilo kojeg djeteta.
Poznajem malca od 12 godina koji kada mama pozove s prozora LETI glavom bez obzira gdje god se nasao samo da stane ispod prozora i kaze "Evooo meeeeeeeeeeee"!!!!!!!!!!!!
Isti taj malac je jedno od rijetke djecice koju mozes zamoliti da ti ode u prodavnicu bez pogovora kao sto smo svi mi nekada isli kada nas stariji zamole. Odgojen je i kulturan besprijekorno.
Ali pored svega kad je sa svojom malom rajom vani, uvijek stoji sa strane i posmatra..Ne smije se ganjati, sutati loptu...
Image

Ruana

Post by Ruana » 06 Nov 2012, 21:47

Ali pored svega kad je sa svojom malom rajom vani, uvijek stoji sa strane i posmatra..Ne smije se ganjati, sutati loptu...
Lijepo je imati odgojeno i vaspitano dijete, ali dijete mora provesti svoje, mora se igrati, ganjati, trcati, mora se isprljati, i mi smo.
Cula sam puno puta kad majka kaze djetetu, ne smijes se isprljati, po meni je to pogresno, dijete nije porculanska lutka.

Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua » 06 Nov 2012, 23:45

Callaclassicgirl wrote:
Dust wrote:Negdje sam davno cula, a istina je: Dijete odgajas do trece godine.. do tada sto si uradio uradio.
treba djetetu malo duze vremena dati u odgoju da bih postigli osnovicu odgoja
ja bi ovu odgojnu crtu sa 3godine pomjerila na 12 godina, djetetove mladosti.
Ja sam jos jednu dobru cula, djete odgajas odmah nakon tvog rodjenja, dakle, onako kako su tebe odgajali, tako ces i ti tvoje djete. Kakvi 12 godina, djete se odgaja od samog pocetka njegovog zivota.

Odgojiti dijete je zaista velika obaveza gdje čovjek mora da postupa odgovorno ,samo što nažalost nisu svi roditelji takvi.
Kakve su kod vas metode u odgoju djece?Da li ste strogi kao roditelj?
Šta mislite da li se razgovorom mogu riješiti problemi sa djecom,ili se moraju tući?

Kao roditelj mislim da sam prestroga, volim da drzim stvari pod kontrolom a vidim da moram malo popustiti. Recimo, idu mi na zivac ovi danasnji telefoni gdje moras ukucati kodu da bi procitao poruke. Voljela bih da mogu citati sta moja cerka pise, ali nekad sebe uhvatim kako bi to pogresno bilo, opet sa druge strane kontam, mala je jos uvijek, zasto ne bi' imala prava na to? Vjerujem joj, ali se i sama sjecam tih godina i koliko sam mami toga govorila a koliko presutjela. Bojim se i cesto je pitam ima li kakvih problema u skoli, nesto je postala sutljiva a mene to ubi :( Ako su mi djeca na treningu moraju se javiti da su stigli na trening (nemam auto da ih vozim te sami prohodaju), kad zavrse sa treningom se jave, dok hodaju usput ja ih ponovo zovnem da cujem je li sve OK :lupa To je vjerovatno zbog toga sto svakodnevno cujem da je neko nekog uvukao u auto i silovao, da ima pedofila i bolesnih umova na sve strane pa je moj strah postao jos veci. Prilicno sam dobra u tome da recimo ne mijenjam svoje misljenje ako nesto kazem, ako kazem da se moze kod nekog biti do tad i tad i da se vrati kuci u to i to vrijeme, ocekujem da se to ispostuje, desetak minuta kasnjenja tolerisem, vise od toga kaznjavam oduzimanjem necega sto vole, na primjer igranje igrica, gledanje omiljene serije i slicno. Protiv sam toga da se sila upotrebljava (fizicka), mislim da se treba pokusati razgovorom rijesiti sve, ako i to ne upali, pa i degenek u svakom slucaju, sta je meni falilo sto su me degenecili kad kad. Ne znam, kao roditelj cu se uvijek pitati radim li ispravnu stvar, njihove padove cu vjerovatno dozivljavljavati kao svoje greske.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by bubica » 07 Nov 2012, 00:41

Nije jednostavno dijete odgojiti. Ostati pri svom misljenju i ostati pri onome sto smo vec rekli ne popustati i lomiti se na njihova molakanja.
Bonaqua to sto si pisala za citanje sms itd, ja mislim da to svakoj majci dodje u misli: eh da mi je vidjeti sta je pisano. Ne iz znatizelje, nego to je kao neka sigurnost. Ja sam par puta imala sinov mob u ruci, ono dovodilo me do iskusenja, da li da procitam ili ne. Onda sam ostavila jer ipak trebaju i dijeca svoju neku privatnost da imaju.
Meni sin nekada kaze , kako od njegovih kolega nicija mama ne zove tel, samo ja njega. Oni ne razumiju da se mi za njih plasimo, jer smo mi odrasli u drugim vremenima, kada je iole bilo sigurno kretati se ulicom, na danasnjem vaktu je to samo za sanjati. Mene je od svega najvishe strah droge i nicega vishe, ali mislim da ga neznam koliko pazim i kontrolishem ako on to hoce on ce to uraditi.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 07 Nov 2012, 16:06

Nije jednostavno dijete odgojiti
Istina da je potreban ogroman trud, ali, nije ni tesko, odgajamao nekoga koga volimo i pazimo ko zjenice u ocima.
Kada sam dobio sina a puno godina kasnije i kcerku, bio sam najsretniji insan na svijetu.

Nista, ama bas nikada i nista mi nije bilo tesko, cinili smo to iz zadovoljstva sa puno paznje i ljubavi.
Imao sam srecu da je sin bio nadaren i da je sport volio, skola se takodje nije ni po koju cijenu smjela zapostaviti,
kcerka je bila fenomen, sama po sebi, nikada niti jedan jedini problemcic sa njom nismo imali, dok je sin (musko ko musko) u dobu puberteta
pceo da se koleba, djevojke, sport, skola...pa haman da sport rasturi, ali nije mu poslo za rukom, bio sam strikno protiv da se odrekne spotra
samo iz razloga sto su ga ljubavne more morile.

Moj odgoj bio je vrlo strog, slicnu odgojnu metodu prenio sam i na moju djecu, pod sledecom maksimom:
izvrsi naredjenje pa tek tada mozes protest da ulozis, da prodiskutiramo.

Vulgarnost, neprimjerno ili sramotno ponasanje od strane moje djece, to mi je nesto nepoznato i neshvatljivo.
Uostalom, ko je ovdje roditelj i odgajatelj, maloljetno dijete ili punoljetni roditelj....na roditeljima je odgovornost.

Mnogi se danas protive autoritativnom odgoju, ali rezultat mi tog odgoja daje za pravo.
Odmah po zavrsetku skole zaposlili su se i ni jednog jedinog dana nisu bili nezaposleni, ni dan danas nikada od njih nisam cuo ni najmanji vulgaritet, mislim da je to nemoguce..sve u svemu, apsoluto sam zadovoljan i pored strogoce u njihovom odgoju.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Trepavica

Post by Trepavica » 14 Nov 2012, 12:39

gejsha wrote:Odgojiti dijete je zaista velika obaveza gdje čovjek mora da postupa odgovorno ,samo što nažalost nisu svi roditelji takvi.
Kakve su kod vas metode u odgoju djece?Da li ste strogi kao roditelj?
Šta mislite da li se razgovorom mogu riješiti problemi sa djecom,ili se moraju tući?
Pa ovako , ja sam od onih koja je protivnica samaranja /udaranja djeteta..Djeca se ne vaspitavaju udarcem , to nam je vrlo dobro poznato..Ja vise koristim metodu , kaznjavanja i vrlo dobro funkcionise..Lose bih se osjecala nakon sto bih udarila djete..Zaista meni ruke sluze , za puno ljepse stvari od udarca..

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 15 Nov 2012, 00:03

Ja mislim da se danas previše toga prepušta djetetu
Naravno da trebaš poznavati svoje dijete da bi ga dobro usmjerio
Ali nekad se, čini mi se, na odgoj gledalo na drugi način
Usadi mu vrijednosti koje misliš da su bitne, nauči ga obvezama i odgovornosti, te poštovanju (dakle, da mu ne pada napamet odbrusiti bezobrazno baki ili pljuvat susjede s terase ) a ostalo će doći samo po sebi
prema djeci se nisu odnosili kao prema mimozama, nisu filozofirali i kemijali
Znao si što se smije, što se ne smije i točka
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 23 Nov 2012, 18:02

Slažem se Lanci s tobom..mislim da se danas djeci previše dopušta.
Nekako su slobodna, smiju svašta reći roditeljima, ponekad razgovaraju s njima baš kao da su odrasle osobe a to mi se nikako ne sviđa.
Npr dijete majci kaže "jesi dosadna" kada ga ona nešto ruži..
Ja takvo nešto ni pomisliti nisam smjela, a kamoli reći roditeljima.
I još milion stvari danas čujem što djeca govore svojim roditeljima..kao da su mali gospodari.

Isto tako mi se ne sviđa što viđam često jednu ženu koja šeta sa svojom kćerkicom koja ima oko pet godina.
Oblači je kao malu princezu, neke čudne haljine i na glavu joj stavlja nesvakidašnje rajfove.
A u skladu sa odijevanjem i ponaša se prema njoj kao prema princezi.
Neki dan joj otvara vrata i govori izvolite mlada damo..
ili kada odu kod doktora, mala mora reći dobar dan doktore.
super je sve to kada je neko odgojen, ali meni je to previše kako se ona ponaša prema svojoj kćerci.
Mislim da će mala biti peviše razmažena.

Što se tiče psovki, naravno da je tačno da sve to djeca čuju od roditelja.
Naravno ne sve, nešto pokupe i u školi, i u dvorištu igrajući se sa ostalom djecom.
Ali dok su još mala i ne krenu u školu, psovke su od roditelja ..
Imam dva mala rođaka, blizanci su, tetkini..imaju pet godina i oni su jedno vrijeme baš psovali.
Tetka ih išiba, ali kakve koristi. Treba paziti šta ćeš govoriti pred djecom, a ne tući ga kada govori nešto što je čuo od roditelja.
I ne valja svašta pričati pred djecom.
Iako se igraju i čovjek bi rekao da ne čuju ništa šta se ovamo priča, sve oni čuju.
Rodica je neki dan išla na pregled dojke, ima nekih problema.
A oni počeli to govoriti rodbini, ali tiho na uho. Dakle dijete zna da je to nešto što se ne govori glasno, što treba šapnuti.
Ali ne zna zbog čega :)
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Ruana

Post by Ruana » 23 Nov 2012, 19:37

Naletih na ovo, a ne mogu da nadjem temu vicevi.
Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina
kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama. Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara. Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže: "Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?" Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara:"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli.Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu. Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara: - Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!" Starica se veselo okrene blagajnici i kaže: "Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 23 Nov 2012, 19:41

Ruana wrote:Naletih na ovo, a ne mogu da nadjem temu vicevi.
Jedna baka je na kasi velike samousluge na redu da plati. Iza nje u redu stoji jedna mladja zena sa nestašnim sinom od 9 ili 10 godina. Sin stalno gura majčina
kolica koja već 5-6 puta udaraju baku po nogama. Baka se okrene malom i zamoli ga da prestane da je udara. Pošto mali nastavlja da je udara, baka se okreće njegovoj majci i kaže: "Zar ne možete da kažete vašem sinu da me ne udara?" Mlada gospođa, bez uzbuđenja - hladno odgovara:"Ne! Moja metoda vaspitanja mu dozvoljava slobodu da radi šta god želi, sve dok do njegove svesti ne dodje da to što radi drugima ne valja. Naučno je dokazano da je ta metoda daleko efikasnija!"
U redu iza dame sa detetom stoji jedan momak od nekih 20 godina, koji sve to pažljivo sluša, a u ruci drži teglu sa pekmezom od crvenih ribizli.Kad je dama završila svoje objašnjenje metode vaspitanja, on otvori poklopac od tegle i mirno istrese celu teglu pekmeza mladoj dami na glavu. Sva besna, van sebe, dama se okrene mladiću, a on hladnokrvno odgovara: - Znate, gospođo, ja sam vaspitavan slobodno, baš na isti način kao i vaš sin. I - evo vidite rezultat!" Starica se veselo okrene blagajnici i kaže: "Molim vas, stavite ovu teglu pekmeza na moj račun!"
dobar :ok
Ma neka ga ovdje, baš odgovara temi.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 23 Nov 2012, 20:13

Ja sam imala problem sa okolinom (bivsi muz,komsinice i dr nebitni likovi) jer sam bila bespotrebno "stroga".
Moj sin nije imao punu godinu dana kad sam pocela sa mu skrecem paznju sta valja a sta ne.Ako krene da dira kafu i solje na solu,ja mu primaknem dzezvu da ga malo onako vrelo dotakne i sl.stvari.Kad je poceo da place bez ikakvog razloga samo da bi dobio ono sto zeli, lijepo sam mu rekla da ako zeli nesto kaze mi to bezu placa, pa mozda ce i dobiti a ako pokusava placem moze dobiti samo po guzici.Jos jednom je pokusao i zna se...
Stalno su mi govorili da maltretiram dijete, da je jos mali da nema pojma sta mu pricam, a ja sam samo odgovarala "Mozda ga sad maltretiram ali zato kad bude imao 10 godina necu".
I stvarno je tako, sad mu je 10 godina zna sta je ispravno a sta ne. Nema mi veceg ponosa vec kad mi ljudi kazu kako je rijetko vidjeno odgojeno i kuturno dijete.
Kod mene ove nove neke psihologije i taktike danasnje ne piju vode, jer se stvaraju generacije djece koje ne znaju sta je postovanje i kultura.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Trepavica

Post by Trepavica » 23 Nov 2012, 20:18

Ruana wrote:Imam dvoje, i kada sam prvi put bila trudna, pitala sam rahmetli majku, da li je tesko kad se dijete radja, njenog odgovora se svaki dan sjetim "tesko je i boli sine, boljelo je svaku pa ce i tebe ali to nije nista tesko u odnosu na tezinu koja te ceka kao roditelja dok od djeteta covjeka napravis". I zaista je tesko, pogotovo ovdje, druga zemlja, druga kultura, drugi jezik i milion izazova.
Djeca su ogledalo roditelja. Prema tome ako psujes psovace i dijete, ako se rugas i dijete ce. Kako posijes tako ces i poznjeti.
Naravno , djeca samo kopiraju roditelje , vrlo jasno nam je to !

Zato za djecu treba puno strpljenja, paznje njeznosti , dijaloga..i napredak je naravno tu !

Djeci treba puno , puno paznje , i u trenutku kada primjete da su samo malo zapostavljeni , tada sve rade da bi bili " videni " .. i od najsitnijih gluposti , spremni su napraviti ogromu stetu , za roditelje i same sebe za buduci zivot !

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39851 times
Been thanked: 25862 times

Post by Rum » 23 Nov 2012, 20:25

Danas djecu imaju sve pa i ne hebu zivu silu :djed
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 23 Nov 2012, 22:03

kažu da se djeca odgajaju 100 godina prije njihovog rođenja. Istina.
gejsha wrote: Šta mislite da li se razgovorom mogu riješiti problemi sa djecom,ili se moraju tući?
Ne tući djecu ni slučajno!!! :jok :jok :jok

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 23 Nov 2012, 22:19

Slažem se da djecu ne treba nipošto tući a mislim da je bitno da su oba roditelja jednaka kao autoritet i da "ne" kod mame važi isto kod tate/babe a ne da dijete već sa prvim saznanjima počinje iskorištavati njihovu neslogu tražeći dopuštenje od jednog roditelja i istovremeno ignorišući drugog.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 23 Nov 2012, 22:33

Tačno tako bi trebalo, ali očevi i majke su tu da zabranjuju, a djedovi i nane da dopuštaju i štite. Tu se ništa ne može promijeniti. :D.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 23 Nov 2012, 22:38

Tempy wrote:Tačno tako bi trebalo, ali očevi i majke su tu da zabranjuju, a djedovi i nane da dopuštaju i štite. Tu se ništa ne može promijeniti. :D.
Ima i obratno, ocevi i majke dozvoljavaju a djedovi i nane ne daju
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Ruana

Post by Ruana » 23 Nov 2012, 22:42

Nikada nisam udarila dijete. Odakle nekome pravo da udara nekoga, ko se ne moze braniti.
Kada tuces dijete tako ga ucis da se i ono tuce. Oduvjek smo razgovorima sve rijesavali i naravno kada nesto skrivi ima i kazna da mu se uzme npr. PS, mobil ili zabrani tv na nekoliko dana.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”