Kulturne institucije u BiH
Moderator: Krokodil Behko
Re: Konačno: Sarajevska ljepotica sutra u punom sjaju
Behko, da nisi šta propustio? Demonstranti su krenuli iz Tuzle pješke, pridružili se ovi iz Živinica i ostali. To su ljudi koji su bili radnici propalih - privatiziranih fabrika koje su nekad bile giganti (i trebale da ostanu, bez obzira na privatizaciju), ti ljudi su na rubu siromaštva, nemaju zdravstveno osiguranje, povezan radni staž i još svašta nešto, a uz to izdržavaju porodice, školuju djecu... Pa krenimo svako od svoje kuće, ko pametan pravi bazen u dvorištu da bi se komšije divili, a nema djeci dati čestit obrok svaki dan? Valjda sam sad malo nacrtala....
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9170 times
- Been thanked: 10886 times
- Status: Offline
Nisam ja ništa propustio. Samo smatra, da bi u ime razvoja demokratije na ovim prostorima, trebalo poslati tenkove da pogaze te demonstrante. Očito smo još uvijek na niskom civilizacijskom stadiju, pa ni obične demonstracije ne možemo artikulirati. Ovakvim pristupom, ubit će se želja za demonstracijama i u narednih nekoliko pokoljenja 
Osim toga, Avaz je to pratio "live", a ja uvijek zauzimam suprotan stav od tih likova.

Osim toga, Avaz je to pratio "live", a ja uvijek zauzimam suprotan stav od tih likova.
Hoćeš reći da se nisu dobro organizovali? U tom dijelu se mogu složiti, ali, poslati tenkove na demonstrante, daj ba Behko, da nisi potego koju ljutu više nego što ti godi? Gdje ti tu vidiš demokratiju? Ja sam pisala o neracionalnom trošenju para (jesam ekonomista, ali nisam materijalista, da se razumijemo), ali svakako smatram da vlasti nemaju sluha za probleme običnog naroda, ljudi koji pokušavaju na neki način da skrenu pažnju na sebe i da ulažu vlastima šta im treba. Da smo kao svaka normalna ekonomija (ili kuća, hajd da kažem) ulagali pare u fabrike, poljopprivredu, flaširanje vode, turizam (za sve to imamo potencijala), dosad bismo zaradom od tih ulaganja sami napravili i džamije i crkve i vijećnice, a imali bismo i normalne plate, penzije, zdravstveno osiguranje i ostalo.
To je razlog što jednostavno ne mogu da prevalim preko usta da je vijećnica lijepa!
To je razlog što jednostavno ne mogu da prevalim preko usta da je vijećnica lijepa!
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Re: Kulturne institucije u BiH
Dok se završi prvobitna akumulacija kapitala možda onda novopečeni počnu da dižu svojoj guzici nivo pa udjele šta i kulturi. 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Mario Drmać: Radije ću čuvati ovce i biti nadređen njima
Mario Drmać: Radije ću čuvati ovce i biti nadređen njima nego da su ovce nadređene meni
Glumac Mario Drmać, donedavni v.d. direktora sarajevskog Pozorišta mladih, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je obrazložio detalje njegove smjene sa ove funkcije, nastojeći dobiti odgovor na pitanje iz kojeg razloga nije sposoban i podoban za ovu funkciju.
Mario Drmać je funkciju v.d. direktora Pozorišta mladih obavljao zadnjih šest mjeseci, a po isteku ugovora, smijenjen je sa ove funkcije.
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić je ranije kazao kako je razlog smjene Marija Drmaća, pored nezadovoljstva repertoarom, i nepotizam koji je provodio u ovoj ustanovi, te želja da da otkaz pojedinim glumcima ove ustanove.
Mario Drmać je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Pozorištu mladih kazao kako se osjeća zbunjeno i nervozno, te kako mu je jako teško zbog situacije koju prolazi.
"Od mene se danas očekuje da govorim pametno i elokventno, kao što to rade političari, no ja nikad nisam bio političan čovjek, već čovjek iz kulture. Ja nisam ničiji pijun, politici nije mjesto ovdje. Ja nisam ni u jednoj stranci, niti imam namjeru da budem i glasam samo za kulturu i umjetnost", kazao je Mario Drmać i dodao kako se godinama bori za svoj status i kako je osvajanjem značajnih nagrada dokazao svoju vrijednost kao glumac.

Zahvalio se javnosti i kolegama koji su mu slali i dalje šalju poruke podrške.
Istaknuo je kako je ovu kuću vodio sa žarom i posvećenošću koja graniči sa fanatizmom, baveći se boljitkom kulture i mladih glumaca, dajući sve od sebe, a sve u želji da ovo pozorište doživi renesansu.
Drmać je istaknuo je kako Pozorište mladih od svih pozorišta od budžeta dobiva najmanji financijski iznos, no kako su ipak i pored toga u šest mjeseci uradili dvije premijere - "Patkicu blatkicu", te novogodišnju predstavu. U decembru je kroz ovu kuću prošlo 6.000 ljudi, a u oktobru su obnovili "Vremenski tunel", te predstavu "Abeceda".
"Mi živimo u jednoj sredini gdje je mahala ćejf, nešto slatko uz kaficu, tako da su mahale prepričavale razne priče koje su dolazile od mog dragog kolege Mirvada Kurića. Od svega me je najviše zaboljela informacija kako Pozorište mladih nije ništa uradilo", kazao je Drmać.
Zbog odlaska Marija Drmaća tri člana UO Pozorišta mladih su podnijela ostavku.
Semir Dizdarević, bivši član upravnog odbora Pozorišta mladih kazao je kako im je cilj bio da ožive ovo pozorište, te djeci omoguće redovne predstave i kulturne sadržaje, te kako su u tome i uspjeli.

"Protiv Marija Drmaća je krenula hajka, ali ja smatram da je ovo trenutno najbolji čovjek koji može da obavlja ovu funkciju. Kad smo odlučili da damo ostavku, shvatili smo da je važniji Mario nego mizerna naknada upravnom odboru koja iznosi 130 KM. Mi čistog srca, savjesti i obraza dajemo ostavku, neka drugi upravni odbor imenuje drugog direktora, samo je bitno da ovo pozorište raste", kazao je Dizdarević.
Segor Hadžagić, dramaturg u Pozorištu mladih kazao je kako je Drmać uspio da napravi velike stvari u šest mjeseci, te kako je počastvovan što je imao priliku raditi s ovim čovjekom.
"Čovjek ima nagrade, rezultate, čovjek je propuzao u pozorištu, pisao, režirao, oživio ovu kuću. Pozorište mladih je jedina institucija u Sarajevu koja je mnogima svetinja i jedini dodir sa kulturom. Drmać je preko svojih TV uradaka ušao u svačiji dom. Mi se ovdje apsolutno bavimo politikom jer želimo stvarati zdravu zajednicu i to je ono što je Mario Drmać ovdje uradio", poručio je Hadžagić.
Elma Ahmetović, članica glumačkog ansambla Pozorišta mladih kazala je kako ova ustanova ima ukupno 40 uposlenika i kako su svi zadovoljni njegovim radom, te kako bi voljeli da on ostane njihov direktor naredne četiri godine, ako ne i duže.
"Mario je učinio da u ovih šest mjeseci budemo veliki i molim vas, dajte mu priliku četiri godine, ako ne i duže", poručila je Ahmetović.
Drmać je kazao kako je Pozorište mladih željelo podržati mlade režisere i njihov rad, pa je tako ugostilo diplomske predstave "Usamljeni zapad", "Diplomac", "Venera u krznu".
Glumica Alisa Čajić je kazala kako se osjeća odgovornom da reaguje na prozivke ministra Mirvada Kurića koji je kazao kako se u ovoj ustanovi vrši nepotizam, te forsiranje nje kao zaručnice Marija Drmaća.
"Svjesna sam toga da odsad nisam dobrodošla ni u jednom pozorištu, rijetko kad imam priliku da istupim javno, a i kad to uradim, bivam ucijenjena. Mislim da sam toliko dobra glumica da sam zaslužila da igram i u drugim pozorištima, ali za to nikad nisam dobila priliku i vjerovatno je ne bih ni dobila ni ovdje da Mario nije bio v.d. direktor. Ja sam na predstavi 'Diplomac' zaradila 13,5 KM i ako je to nepotizam, dobro sam se usrećila", kazala je Čajić, dok je Drmać dodao:
"Nemojte dozvoliti da se unište lutkarstvo i dječija predstava, a uništit će Sarajevo i dio BiH. Nemojte se iznenaditi ako pročitate da sam otišao negdje drugo, makar čuvao ovce u Australiji jer meni je draže biti nadređen ovcama nego da su ovce nadređene meni."
Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo također je prisustvovao konferenciji za medije i kazao je kako mu je žao što moraju razgovarati na ovaj način.
"Dva člana Upravnog odbora Pozorišta mladih čine automehaničar i menadžer u kafani, te oni nemaju nikakve veze sa kulturom. Novi upravni odbor čine osobe koje su iz struke i koje nisu članovi nijedne političke stranke i tako ćemo se ubuduće ponašati", kazao je Kurić i dodao kako vršilac dužnosti ovog pozorišta može biti samo neko ko je dio ove kuće, a ne neko sa strane.

Dodao je kako je kap koja je prelila čašu Drmaćevo insistiranje na smjeni jedne uposlenice Pozorišta mladih, što on kao "kolega" nije mogao podržati.
Drmać je priznao kako je imao problema sa glumicom Belmom Lizde Kurt s kojom nije mogao pronaći zajednički jezik u vezi alternativne funkcije koju će obavljati, no negiravši kako je uputio ikakav zahtjev za otkazom. Dodao je kako je razlog smjene taj što je Kurić već unaprijed odlučio ko će umjesto njega doći na novu funkciju direktora Pozorišta mladih.
Ministar kulture i sporta KS je to negirao dodavši kako su novi članovi upravnog odbora ti koji će donijeti odluku o budućem direktoru Pozorišta mladih.
klix.ba

Mario Drmać je funkciju v.d. direktora Pozorišta mladih obavljao zadnjih šest mjeseci, a po isteku ugovora, smijenjen je sa ove funkcije.
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić je ranije kazao kako je razlog smjene Marija Drmaća, pored nezadovoljstva repertoarom, i nepotizam koji je provodio u ovoj ustanovi, te želja da da otkaz pojedinim glumcima ove ustanove.
Mario Drmać je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Pozorištu mladih kazao kako se osjeća zbunjeno i nervozno, te kako mu je jako teško zbog situacije koju prolazi.
"Od mene se danas očekuje da govorim pametno i elokventno, kao što to rade političari, no ja nikad nisam bio političan čovjek, već čovjek iz kulture. Ja nisam ničiji pijun, politici nije mjesto ovdje. Ja nisam ni u jednoj stranci, niti imam namjeru da budem i glasam samo za kulturu i umjetnost", kazao je Mario Drmać i dodao kako se godinama bori za svoj status i kako je osvajanjem značajnih nagrada dokazao svoju vrijednost kao glumac.

Zahvalio se javnosti i kolegama koji su mu slali i dalje šalju poruke podrške.
Istaknuo je kako je ovu kuću vodio sa žarom i posvećenošću koja graniči sa fanatizmom, baveći se boljitkom kulture i mladih glumaca, dajući sve od sebe, a sve u želji da ovo pozorište doživi renesansu.
Drmać je istaknuo je kako Pozorište mladih od svih pozorišta od budžeta dobiva najmanji financijski iznos, no kako su ipak i pored toga u šest mjeseci uradili dvije premijere - "Patkicu blatkicu", te novogodišnju predstavu. U decembru je kroz ovu kuću prošlo 6.000 ljudi, a u oktobru su obnovili "Vremenski tunel", te predstavu "Abeceda".
"Mi živimo u jednoj sredini gdje je mahala ćejf, nešto slatko uz kaficu, tako da su mahale prepričavale razne priče koje su dolazile od mog dragog kolege Mirvada Kurića. Od svega me je najviše zaboljela informacija kako Pozorište mladih nije ništa uradilo", kazao je Drmać.
Zbog odlaska Marija Drmaća tri člana UO Pozorišta mladih su podnijela ostavku.
Semir Dizdarević, bivši član upravnog odbora Pozorišta mladih kazao je kako im je cilj bio da ožive ovo pozorište, te djeci omoguće redovne predstave i kulturne sadržaje, te kako su u tome i uspjeli.

"Protiv Marija Drmaća je krenula hajka, ali ja smatram da je ovo trenutno najbolji čovjek koji može da obavlja ovu funkciju. Kad smo odlučili da damo ostavku, shvatili smo da je važniji Mario nego mizerna naknada upravnom odboru koja iznosi 130 KM. Mi čistog srca, savjesti i obraza dajemo ostavku, neka drugi upravni odbor imenuje drugog direktora, samo je bitno da ovo pozorište raste", kazao je Dizdarević.
Segor Hadžagić, dramaturg u Pozorištu mladih kazao je kako je Drmać uspio da napravi velike stvari u šest mjeseci, te kako je počastvovan što je imao priliku raditi s ovim čovjekom.
"Čovjek ima nagrade, rezultate, čovjek je propuzao u pozorištu, pisao, režirao, oživio ovu kuću. Pozorište mladih je jedina institucija u Sarajevu koja je mnogima svetinja i jedini dodir sa kulturom. Drmać je preko svojih TV uradaka ušao u svačiji dom. Mi se ovdje apsolutno bavimo politikom jer želimo stvarati zdravu zajednicu i to je ono što je Mario Drmać ovdje uradio", poručio je Hadžagić.
Elma Ahmetović, članica glumačkog ansambla Pozorišta mladih kazala je kako ova ustanova ima ukupno 40 uposlenika i kako su svi zadovoljni njegovim radom, te kako bi voljeli da on ostane njihov direktor naredne četiri godine, ako ne i duže.
"Mario je učinio da u ovih šest mjeseci budemo veliki i molim vas, dajte mu priliku četiri godine, ako ne i duže", poručila je Ahmetović.
Drmać je kazao kako je Pozorište mladih željelo podržati mlade režisere i njihov rad, pa je tako ugostilo diplomske predstave "Usamljeni zapad", "Diplomac", "Venera u krznu".
Glumica Alisa Čajić je kazala kako se osjeća odgovornom da reaguje na prozivke ministra Mirvada Kurića koji je kazao kako se u ovoj ustanovi vrši nepotizam, te forsiranje nje kao zaručnice Marija Drmaća.
"Svjesna sam toga da odsad nisam dobrodošla ni u jednom pozorištu, rijetko kad imam priliku da istupim javno, a i kad to uradim, bivam ucijenjena. Mislim da sam toliko dobra glumica da sam zaslužila da igram i u drugim pozorištima, ali za to nikad nisam dobila priliku i vjerovatno je ne bih ni dobila ni ovdje da Mario nije bio v.d. direktor. Ja sam na predstavi 'Diplomac' zaradila 13,5 KM i ako je to nepotizam, dobro sam se usrećila", kazala je Čajić, dok je Drmać dodao:
"Nemojte dozvoliti da se unište lutkarstvo i dječija predstava, a uništit će Sarajevo i dio BiH. Nemojte se iznenaditi ako pročitate da sam otišao negdje drugo, makar čuvao ovce u Australiji jer meni je draže biti nadređen ovcama nego da su ovce nadređene meni."
Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo također je prisustvovao konferenciji za medije i kazao je kako mu je žao što moraju razgovarati na ovaj način.
"Dva člana Upravnog odbora Pozorišta mladih čine automehaničar i menadžer u kafani, te oni nemaju nikakve veze sa kulturom. Novi upravni odbor čine osobe koje su iz struke i koje nisu članovi nijedne političke stranke i tako ćemo se ubuduće ponašati", kazao je Kurić i dodao kako vršilac dužnosti ovog pozorišta može biti samo neko ko je dio ove kuće, a ne neko sa strane.

Dodao je kako je kap koja je prelila čašu Drmaćevo insistiranje na smjeni jedne uposlenice Pozorišta mladih, što on kao "kolega" nije mogao podržati.
Drmać je priznao kako je imao problema sa glumicom Belmom Lizde Kurt s kojom nije mogao pronaći zajednički jezik u vezi alternativne funkcije koju će obavljati, no negiravši kako je uputio ikakav zahtjev za otkazom. Dodao je kako je razlog smjene taj što je Kurić već unaprijed odlučio ko će umjesto njega doći na novu funkciju direktora Pozorišta mladih.
Ministar kulture i sporta KS je to negirao dodavši kako su novi članovi upravnog odbora ti koji će donijeti odluku o budućem direktoru Pozorišta mladih.
klix.ba
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Re: Mario Drmać: Radije ću čuvati ovce i biti nadređen njima
Dobra emisija na Face TV u vezi ove teme.
Gost upravo Mario , Mirvad Kuric a evo i Nermin Tulic
Gost upravo Mario , Mirvad Kuric a evo i Nermin Tulic
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13996 times
- Been thanked: 9661 times
eh, prenesi sta pricaju
meni je Mario odlican glumac, nisam ni znala da je u direktor tamo (bio)
meni je Mario odlican glumac, nisam ni znala da je u direktor tamo (bio)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7453 times
- Been thanked: 17336 times
Ja sam malo slušala i kunjala i otvorih oči i trznuh se kad Mirvad reče Mariju nemoj plakati a ovaj ko plače ko plače ali oči su mu bile crvene. Jel baš plakao?
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Ma ko godina. Ovčica uletila među vukove.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Čini mi se, da je kantonalni kulturnjak, prije Kurića, bio neki Sidarta Ramabaja ili tako nešto, iz Komšićeve stranke. Čim su ga izabrali, skočio Danis, skočila Jasmila, pa Pašović, pa ostala kulturna elita "štoće nam lik koji nije kulturni radnik"??? Ipak, taj Sidarta je zasukao rukave i napravio neke stvari, pa su se kulturnjaci predomislili. Između ostalih, dao je i doprinos oko Zemaljskog muzeja.
Eh, sad su izabrali/postavili "Rileta", a on jeste kulturnjak. I u čemu je sad problem?
Ima li ijedan Fahrin čovjek, a da nije napravio neku aferu, pa makar bio portir ili bravar?
Eh, sad su izabrali/postavili "Rileta", a on jeste kulturnjak. I u čemu je sad problem?
Ima li ijedan Fahrin čovjek, a da nije napravio neku aferu, pa makar bio portir ili bravar?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Direktor Zemaljskog muzeja ima platu 642 KM, a ni nju neće dobiti

Međunarodni dan muzeja muzejski radnici u BiH dočekali su u, rekli bismo, nikad gorim uslovima za rad. Bez plate i uz neizvjesnu budućnost prepušteni su sami sebi, na milost i nemilost svih nivoa vlasti.
U kakvom stanju je kultura i u kakvim finansijskim uvjetima muzejski radnici rade, bore se i uprkos ignorantskom odnosu države ipak ne odustaju, najbolje oslikava ova platna lista.
Zemaljski muzej je, vjerovatno da bi pokazao sav očaj i poraz ovog društva, javno objavio platu direktora muzeja Mirsada Sijarića. A ona iznosi, vjerovali ili ne, 642 KM.
"Iz priloženog se može vidjeti da direktorska plata 'državnog' muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ona neće biti uplaćena do daljnjeg. Nakon svih poznatih i javno objavljenih problema ZMBiH pitamo se da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej", poručuju iz Zemaljskog muzeja.
Podsjetimo da se radi o instituciji koja je osnovana čak 1888. godine i najbogatija je riznica bh. kulturno-historijskog blaga.
Na kakve je grane spala ta institucija, a prije svega zbog maćehinskog odnosa i neriješenog statusa finansiranja, govori ovaj podatak da direktor ima platu ispod prosjeka.
Kako nam je jučer, na Međunarodni dan muzeja, ispričao direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, finansiranje ove institucije se i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta, dok neriješen pravni status i dalje "visi u zraku".
"Mi i dalje nismo ni na jednom budžetu, vlast se pravi da ne postojimo, svi zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plate jer nemamo finansijskih sredstava, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na koje apliciramo kao i nevladine organizacije za sredstva. U 2020. godini je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH raspisalo jedan poziv u martu i aplicirali smo, ali još nema nikakvih povratnih informacija. Kantonalni nivo je nedavno raspisao takvu vrstu poziva i rezultati će biti poznati tek u junu. Na kraju mi zapravo i ne znamo da li ćemo dobiti sredstva za ovu godinu, a država nije još ni blizu te odluke", pojasnio je Sijarić.
(klix)
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13472 times
- Been thanked: 22144 times
Re: Direktor Zemaljskog muzeja ima platu 642 KM, a ni nju neće dobiti
JaB natovario onaj stecak u tamic i prodo ga Havani, more ono za fundamenta.
Eto plate.
Eto plate.
Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2630 times
- Been thanked: 21930 times
Bilo bi cudo da je drugacije sa ovim majmunima sto vladaju. Jebe se njima za muzej. Da je sta parali, odma bi tu sjedio nakav stranacki poslusnik i klepo milione.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46333 times
- Been thanked: 8288 times
A sto jest jest treba im dat na otezane uslove jedno 20%, kakvu sve mraku moraju trpit

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Eno opet. Kme, kme propada muzej a on zadnji put bio kad ga je uciteljica nacerala da ode u isti
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Fuddo
- Maliciozni seronja
Nek posade maline, ima zemlje okolo.
Dozvolite da se obratimo
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46333 times
- Been thanked: 8288 times
A i muzej je tolko zanimljiv da ga treba svaki dan obilazitinsomnia wrote: 19 May 2020, 19:43 Eno opet. Kme, kme propada muzej a on zadnji put bio kad ga je uciteljica nacerala da ode u isti

Zanimljivo ko lanjski snjeg kad jednom vidis.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- Fuddo
- Maliciozni seronja
Ma nema vala nesta posebno u njemu da cojek vidi...insomnia wrote: 19 May 2020, 19:43 Eno opet. Kme, kme propada muzej a on zadnji put bio kad ga je uciteljica nacerala da ode u isti
Sikira, klaMfi, lopata...ima i ono cudo sto se priglavci pletu, vuna nabijena.
Odes jednom, i et...
Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2630 times
- Been thanked: 21930 times
Pa ko jos ide stalno u muzej? Odes vidis i to je to. Zna se kako rade muzeji i zasto. Smijesno i pricati o tim stvarima i ovim glavama sto odlucuju o svemu. Nek fikret moze dobit 2x100 milja stimulacije, fadilova mala ulaziti u vlasnicke strukture i milionske transakcije, nek je njima plata petak... Jebo muzej. Nek se snalaze. Dosta mu 6 glava. To svakako rade neki cudni ljudi sa cudnim interesovanjima.
Nek budnji daju, on ce to prepakovat.

Nije skupo na moru, skupo je na obali.