Čega se sjećate iz Jugoslavije?
Moderator: Krokodil Behko
Re: JUGONOSTALGIČARI
"Druze TITO ti nam se vrati,
vole tebe Muslimani , Srbi i Hrvati,
ti si krao i nama si davao,
ovi kradu a nikom ne daju"
Ne mogu i nemam pravo napisati da pod pojmom odnosno pod mojom nostalgijom prema Jugoslaviji to dozivljavam samo prema Titu . Naravno i njegov lik i djelo utisnuti su negdje u meni ali moja nostalgija prema Jugoslaviji ogleda se u jednom dugackom nizu dogadjaja , stvari , dozivljaja , prednosti , benificija itd. Vjerovatno bi mi trebalo nekoliko strana da napisem sve a to ne bi bilo ni poredano po nekakvoj hronologiji onoga sto sam dozivio lijepoga u toj drzavi . Ne zelim da stavim u drugi plan drzavu u kojoj sada zivim, Bosnu i Hercegovinu jer to je moja drzava i ponosno kazem da jeste jer je kao takvu i dozivljavam najiskrenije . Ali nedostaje mi ona sloboda i sigurnost koju sam tada osjecao , onaj pasos sa kojim sam bez razmisljanja kretao na put u inostranstvo . Nedostaju mi moji prijatelji , komsije , i da zapjevamo od vardara pa do triglava , od djerdapa pa do jadrana . ( naravno ovu pjesmu sam naveo samo kao primjer jer opisuje ono sto mi nedostaje ) Puno toga bih jos mogao da pisem sta mi nedostaje ali i tesko mi je jer sam svjestan da toga vise nikada nece biti . Da, sto smo trazili to smo i dobili .Mrtve , invalide , srusenu infrastrukturu , unistene fabrike , koje nisu unistice tajkuni , nezaposlenost , glad , nezadovoljstvo ... i najvaznije dobili smo staleze a u nasoj drzavi bice samo tri staleza Politicari , mafijasi i oni ostali .
Demokratiju = ( jedina korist od iste je da mozes opsovati drzavu i predsjednika i neces na goli otok ) - previsoka cjena za svu bolest zapada koju smo dobili u paketu sa tom demokratijom
Tri TITA umjesto jednog ( odnosi se na BiH ) itd. nastavak slijedi ili ne nije ni bitno Jugoslavije ionako nema a sto Hitler nije napravio okupacijom Njemacka ce ( citaj EU ) uciniti mirnim putem i od nas napraviti jos poniznije sluge ......
vole tebe Muslimani , Srbi i Hrvati,
ti si krao i nama si davao,
ovi kradu a nikom ne daju"
Ne mogu i nemam pravo napisati da pod pojmom odnosno pod mojom nostalgijom prema Jugoslaviji to dozivljavam samo prema Titu . Naravno i njegov lik i djelo utisnuti su negdje u meni ali moja nostalgija prema Jugoslaviji ogleda se u jednom dugackom nizu dogadjaja , stvari , dozivljaja , prednosti , benificija itd. Vjerovatno bi mi trebalo nekoliko strana da napisem sve a to ne bi bilo ni poredano po nekakvoj hronologiji onoga sto sam dozivio lijepoga u toj drzavi . Ne zelim da stavim u drugi plan drzavu u kojoj sada zivim, Bosnu i Hercegovinu jer to je moja drzava i ponosno kazem da jeste jer je kao takvu i dozivljavam najiskrenije . Ali nedostaje mi ona sloboda i sigurnost koju sam tada osjecao , onaj pasos sa kojim sam bez razmisljanja kretao na put u inostranstvo . Nedostaju mi moji prijatelji , komsije , i da zapjevamo od vardara pa do triglava , od djerdapa pa do jadrana . ( naravno ovu pjesmu sam naveo samo kao primjer jer opisuje ono sto mi nedostaje ) Puno toga bih jos mogao da pisem sta mi nedostaje ali i tesko mi je jer sam svjestan da toga vise nikada nece biti . Da, sto smo trazili to smo i dobili .Mrtve , invalide , srusenu infrastrukturu , unistene fabrike , koje nisu unistice tajkuni , nezaposlenost , glad , nezadovoljstvo ... i najvaznije dobili smo staleze a u nasoj drzavi bice samo tri staleza Politicari , mafijasi i oni ostali .
Demokratiju = ( jedina korist od iste je da mozes opsovati drzavu i predsjednika i neces na goli otok ) - previsoka cjena za svu bolest zapada koju smo dobili u paketu sa tom demokratijom
Tri TITA umjesto jednog ( odnosi se na BiH ) itd. nastavak slijedi ili ne nije ni bitno Jugoslavije ionako nema a sto Hitler nije napravio okupacijom Njemacka ce ( citaj EU ) uciniti mirnim putem i od nas napraviti jos poniznije sluge ......
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9175 times
- Been thanked: 10897 times
- Status: Offline
Pa nesumnjivo je da je bilo dobrih stvari u bivsoj Jugoslaviji..
Izmedju ostalog,u potpunosti besplatno skolstvo i zdravstvo..
Vidi sad.. Za milion sitnica u skoli,valja dati pare i opet nam obrazovanje
i nije neko.. Ne kazem da je ono jugoslovensko bilo savrseno ali je bilo besplatno!
A o zdravstvu da i ne govorim.. Ko se razboli ak,o ima ovjerenu knjizicu i uputnicu,moze
u potpunosti bersplatno,da se lijeci u bilo kojem gradu.. A sad se za svaku sitnicu placa..
te participacije u apoteci te rtg snimak te bolnicko lijecenje.. A svaki dan,u novinama
procitam neki novi apel za pomoc.. ovom treba ovo onom treba ono.. toliko i toliko para
da se skupi.. svaki uboga dan...
Disciplina jeste bila jaca ali je zato i bezbjednost gradjana bila na maksimalnom nivou..
Moze i bez licne karte da e setkas okolo.. Ja sam jednom prilikom,sa rajom (neki je praznik bio)
i mao sam samo ja licnu kartu uz sebe.,. Zaustavi nas murija i ruzi ove ostale..
I ja njima kazem,ako smo sumnjivi pisi mene ja garantujem za ove ostale.. Tako je i bilo.
Nikakvih problema. Radnici su radili 8 sati i imali obezbjedjen vikend za odmor a plata je bila
dovoljna makar za kakav-takav normalan zivot. Penzioneri su imali redovne penzije,dostojne
njihovog truda.
Izmedju ostalog,u potpunosti besplatno skolstvo i zdravstvo..
Vidi sad.. Za milion sitnica u skoli,valja dati pare i opet nam obrazovanje
i nije neko.. Ne kazem da je ono jugoslovensko bilo savrseno ali je bilo besplatno!
A o zdravstvu da i ne govorim.. Ko se razboli ak,o ima ovjerenu knjizicu i uputnicu,moze
u potpunosti bersplatno,da se lijeci u bilo kojem gradu.. A sad se za svaku sitnicu placa..
te participacije u apoteci te rtg snimak te bolnicko lijecenje.. A svaki dan,u novinama
procitam neki novi apel za pomoc.. ovom treba ovo onom treba ono.. toliko i toliko para
da se skupi.. svaki uboga dan...
Disciplina jeste bila jaca ali je zato i bezbjednost gradjana bila na maksimalnom nivou..
Moze i bez licne karte da e setkas okolo.. Ja sam jednom prilikom,sa rajom (neki je praznik bio)
i mao sam samo ja licnu kartu uz sebe.,. Zaustavi nas murija i ruzi ove ostale..
I ja njima kazem,ako smo sumnjivi pisi mene ja garantujem za ove ostale.. Tako je i bilo.
Nikakvih problema. Radnici su radili 8 sati i imali obezbjedjen vikend za odmor a plata je bila
dovoljna makar za kakav-takav normalan zivot. Penzioneri su imali redovne penzije,dostojne
njihovog truda.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9175 times
- Been thanked: 10897 times
Vala mogu vam reci,kako vrijeme prolazi,ta Jugoslavija,sve mi vise nedostaje.. Ovo sad,ne mozemo nazvati niti udobnim zivotom niti sredjenom drzavom.. Da ne bi bilo neke zabune,kad kazem Jugoslavija,mislim na neka prosla vremena i prosli nacin i kvalitet zivota.. Dakle,ovo nema veze sa politikom,ratovima i ideologijama.. Ovo kazem onako,cisto iz nekog ljudskog ugla.. Ko je bio taj u Jugoslaviji a da nije imao krov nad glavom i da nije imao nikakve prihode u kuci? Ko je bio taj da nije imao besplatno skolovanje i zdravstveno osiguranje? Ne kazem da BiH,kao samostalna zemlja to ne moze dostici ali je to jos uvijek jako daleko.. Naravno,prvenstveno zahvaljujuci nasim mentalitetima..
Re: Jugonostalgičari
Možda nikom od nas Jugoslavija nikada ne bi ni pala na pamet da živimo u samo malo boljoj Državi nego što je to bila Jugoslavija. Stanje u BiH i ondašnje stanje u Jugoslaviji, poređenje po svakom osnovu, je neuporedivo. Mi smo siromašna Država, sa siromašnim mozgovima koji nas vode u propast. Gdje je prosperitet?
Naravno da postoje Jugonostalgičari. Ko ravnodušno može da podnese bez ikakvih osjećanja ovakvo stanje i da ne osjeti nostalgiju? Ja ne mogu....
Po siromaštvu i razvoju ekonomije smo na 126. ljestvici, odmah iznad Etiopije...

Naravno da postoje Jugonostalgičari. Ko ravnodušno može da podnese bez ikakvih osjećanja ovakvo stanje i da ne osjeti nostalgiju? Ja ne mogu....

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
-
Jeste svima nam je bilo fino, sve dok se nasa mala Juga nije pretvorila u VELIKU srbiju.
Kome je zao komunizma neka seli u Kinu ili Koreju.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8606 times
- Been thanked: 5344 times
X-činaRuana wrote:Jeste svima nam je bilo fino, sve dok se nasa mala Juga nije pretvorila u VELIKU srbiju.
The Dark Side Of The Forum...
- Sibila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 771 times
Heidi wrote:pa zive u proslosti....a imali smo priliku vidjeti sta takvi ljudi mogu da urade....koji zive u proslosti
![]()
sve je to isto sranje....samo drugo pakovanje
eto i moja dijagnoza....drmrdiplmadhzio8pfffljp

cula sam jednu recenicu od jednog stranca : ljudi koji ne kupuju domace prozivode ne zasluzuju svoju drzavu ! ...ovo usput da ubacim.
kakvi su ti ljudi vani koji na nas gledaju kao na jadove ? napredna bića stali

ono.........ebga.......mrtav je .....ustat nece.....yuga se nece ponovit..........ali đaba....ljudi jos ne mogu da se pomire sa tim .....
ja mislim da hrvati u hrvatskoj ili srbi u srbiji ili slovenci .....svi redom.....ma kako im je ne mrze i ne pljuju po svojoj domovini ko sto znaju bosanci i hercegovci............nebitno musliman....katolik...pravoslavac........
jednom sam cula vic....u smislu crnogorci su ljijeni a bosanci glupi

Ima li u bosni iko ponosan na svoju drzavu

hajde major opleti........po dragoj djevojcici tigris.......
za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakat...a juge mi žao ko lanjskog snijega ... meni treba država koja je tu radi mene a ne da ja umirem za nekog ko misli da je država... i jeb*ga sve države na balkanu su blizu mišljenju da je država vlast i otvoreni dućan... pa ko jami jami.... sjećanja imaju rupe pa se svako sjeća odvisno od momenta i potrebe.....
i mislim da pomalo dolazi do svijesti da država mora radit za mene a ja volim državu u kojoj živim i ne pitam koje su nacionalnoti njeni gradjani nego kakvi su ljudi i da li plaćaju porez
a ko se voli sjećat ...pa uspomene su lijepa stvar ali su samo uspomene
i mislim da pomalo dolazi do svijesti da država mora radit za mene a ja volim državu u kojoj živim i ne pitam koje su nacionalnoti njeni gradjani nego kakvi su ljudi i da li plaćaju porez
a ko se voli sjećat ...pa uspomene su lijepa stvar ali su samo uspomene
Our solution mind revolution
Ponos na svoju domovinu i uporedjivanje kvaliteta zivljenja prije 25 godina i sad su dvije stvari.Ako dozvolite,osnovno nacelo demkratije je pravo na iznosenja licnog misljenja,naravno po mogucnosti NEvredjanja i nipodastavanja tudjeg misljenja.
Izlozit cu svoj licni stav sacinjen od licnog iskustva.
U mojoj porodici su prije rata radile 4 odrasle osobe,,roditelji,brat ii ja.Da razjasnim,kazem radili..niko nije bio intelektualac sa guzom u fotelji.Sva tri clana,muska u uniformu,naravno za domovinu.
Rezultat:roditelj muski na ahiret,brat i ja RVI.
Majka zivi od penzije za poginule i samo ja radim.Brat sa porodicom(zena ne radi) zivi od 40-tak km invalidnosti a meni su je revizijom prije par mjeseci uzeli,(valjda su se geleri oko kicme istopili,,odjednom).Nek im je na cast.
Jesam li prije zivio bolje??Jesam!!Ova cinjenica ne znaci da vise volim Jugu od Bosne,,niti cu kad.Ako mi zbog ovog misljenja osporavate patriotizam,zao mi je,,onda je do vas.
Izlozit cu svoj licni stav sacinjen od licnog iskustva.
U mojoj porodici su prije rata radile 4 odrasle osobe,,roditelji,brat ii ja.Da razjasnim,kazem radili..niko nije bio intelektualac sa guzom u fotelji.Sva tri clana,muska u uniformu,naravno za domovinu.
Rezultat:roditelj muski na ahiret,brat i ja RVI.
Majka zivi od penzije za poginule i samo ja radim.Brat sa porodicom(zena ne radi) zivi od 40-tak km invalidnosti a meni su je revizijom prije par mjeseci uzeli,(valjda su se geleri oko kicme istopili,,odjednom).Nek im je na cast.
Jesam li prije zivio bolje??Jesam!!Ova cinjenica ne znaci da vise volim Jugu od Bosne,,niti cu kad.Ako mi zbog ovog misljenja osporavate patriotizam,zao mi je,,onda je do vas.
Zatvoriti oči na ovakvo stanje, to nije patriotski. Šutiti, nije patriotski...Kritikovati one koji znaju da je Jugoslavija bila bolje rješenje od Bosne, nije patriotski... Patriotski je istaknuti ovo totalno negativno stanje u BiH, i čuti glas svakog bosanca, ma gdje se on nalazio u bijelom svijetu...
Ja volim da čujem pametne glave šta misle o svemu, a među njima je i uvaženi akademik Muhamed Filipović. Pronašla sam, a do sada sam se i uvjerila da je uvjek predlagao pametna rješenja, naravno pametna rješenja za BiH:
I sada kada se otišlo iz Jugoslavije, uz ogromne žrtve, a da se za to vrijeme poslije, od kako je stao rat, ništa, ama baš ništa nije promijenilo nabolje, normalan čovjek ne može, a da ne bude nostalgičan.
Ja volim da čujem pametne glave šta misle o svemu, a među njima je i uvaženi akademik Muhamed Filipović. Pronašla sam, a do sada sam se i uvjerila da je uvjek predlagao pametna rješenja, naravno pametna rješenja za BiH:
MUHAMED FILIPOVIĆ : SDP priče o multietničnosti mogu da prodaju onima koji ih ne znaju
Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 08:37
Muhamed Filipović, jedan od najpoznatijih bošnjačkih intelektualaca i član Akademije nauka BiH, kaže za srbijanski Press da je veliki pesimista i da na vjeruje u bilo kakav dogovor između Srba, Bošnjaka i Hrvata o budućnosti BiH!
Filipović ističe da je ogroman doprinos besperspektivnosti zemlje dalo bošnjačko političko rukovodstvo iz devedesetih godina prošlog vijeka na čelu sa Alijom Izetbegovićem. On smatra da su Izetbegović i saradnici napravili katastrofalnu grešku odlukom da BiH odvoje od Jugoslavije, koja je, prema njegovim riječima, predstavljala državu u kojoj su bili riješeni nacionalni problemi i Srba i Bošnjaka i Hrvata.
SDP priče o multietničnosti mogu da prodaju onima koji ih ne znaju
Oštar ste kritičar SDP-a BiH i šefa te stranke Zlatka Lagumdžije. Zašto?
Nisam pristalica socijaldemokratije koja jednom konstitutivnom narodu oduzima pravo da legitimno izrazi svoju volju kao što je to Lagumdžija učinio Hrvatima u BiH. Komšića su ponovo postavili za hrvatskog člana Predsjedništva iako su veoma dobro znali da će za njega glasati jedino Bošnjaci!
Da se SDP-ovci ne naljute na vas jer oni tvrde da su multietnička stranka?
Ma normalno je da su bošnjačka stranka, a priče o multietničnosti mogu da prodaju onima koji ih ne znaju! SDP je stranka za kratkoročnu upotrebu. Kad oni veliki, koji nešto zaista treba da odlučuju, to još uvijek ne žele da učine, tad puste da njihove poslove obave takozvane socijaldemokrate.
- Izetbegoviću sam bezbroj puta govorio da njegova politika ne vodi ničem dobrom. Kad je pod uticajem zapadnih sila pristajao da vuče poteze koji su naneli veliku katastrofu Bošnjacima, stalno sam ga pitao zašto to radi? Odgovor nisam dobio - kaže Filipović.
Izgleda da BiH još nije riješila pitanja koja su se postavljala i prije 20 godina?
Upravo tako. Stalno se vrtimo ukrug. Pesimista sam i ne vjerujem da će doći do bilo kakvog dogovora o budućnosti ove zemlje. Ovi na vlasti jedino mogu da se dogovore kako da podjele funkcije i nastave da lagodno žive od naših para.
Kako izaći iz začaranog kruga?
Dogovor je uvijek najbolje rješenje. Kad je Izetbegović odlučio da BiH izdvoji iz Jugoslavije, ja sam bio jedan od najvećih protivnika te ideje. Još 1991. sam zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem pokrenuo inicijativu o postizanju dogovora sa Srbima kako bi se izbjegao rat. Zalagao sam se za direktan sporazum između Srba i Bošnjaka i tim povodom sam išao u Beograd. Nikad nisam smatrao da je za Bošnjake dobro rješenje da odu iz Jugoslavije.
Ipak su otišli!
Tako je bilo. Alija je valjda smatrao da nikog ne treba da pita za mišljenje. Milion puta sam ga opominjao da nije dobro to što radi, da nije u redu da o sudbonosnim pitanjima donosi odluke, a da pri tom nikog ne konsultuje. Govorio sam mu da ovo nije samo njegova država i da on nije nikakav sultan. Ali džaba.
Da li postoji rešenje za krizu koja trenutno potresa BiH?
Lideri tri konstitutivna naroda treba da sjednu i dogovore se kako bi svi bili zadovoljni. Nema mjesta za rješenja koja će smetati bilo kojem narodu. Za to je potrebno i pameti i dobre volje. Toga, nažalost, ovdje nema.
Da li će se Bosna raspasti, postati još labavija ili će se pretvoriti u unitarnu državu?
Ne treba ići unaprijed s tim stvarima. Domaći političari pre svega moraju da postignu dogovor o okviru zajedničkih interesa o kojima vrijedi razgovarati.
Dodik je snalažljiv kao i svi Lijevčani!
Kakvo je vaše mišljenje o predsjedniku RS Miloradu Dodiku?
Pa, Dodik se prilično dobro snalazi u ovim domaćim političkim zavrzlamama. Uostalom, snalažljiv je kao i svi Lijevčani. Ti naši Lijevčani su zaista oprani u sto voda! Iz mog ličnog iskustva, riječ je o poslovnim ljudima s kojima se može dogovarati.
Šta bi trebalo da predstavlja taj okvir?
Srbi treba da vode računa o svom položaju i pravima u BiH da ne bi doživjeli ono što su doživeli 1941. Nemam nikakvih problema da jasno kažem da početkom devedesetih u BiH nije uvažena njihova politička volja. Osim toga, Dejtonski sporazum za BiH ništa nije riješio! Naprotiv, samo je zakomplikovao stvari.
Na šta konkretno mislite?
-Ovi zapadnjački lopovi takve stvari uvek uređuju na način da u svakoj prilici mogu da se umiješaju kao navodni spasitelji! Svako rješenje koje su Amerikanci nametnuli širom svijeta ubrzo se pokazalo kao nedovoljno, što opet zahtijeva njihovu stalnu „pomoć". A njihova pomoć je, kao što svi znamo, da te bog sačuva!
Zašto onda sve zemlje regiona žele u EU?
Nisam pristalica srljanja u EU. Iskreno, ne vidim nikakvog smisla u mantrama koje naši političari stalno ponavljaju o evroatlantskim integracijama. Oni ne znaju ni kuda idu, ni šta hoće, ni zašto to hoće! Oni te mantre ponavljaju zato što su ih čuli od svojih stranih učitelja. O kakvim integracijama pričaju oni koji su dozvolili da se razbije zemlja u kojoj su svi južnoslovenski narodi živjeli skoro 100 godina bez nekih većih problema, izuzev u vremenima kad su na vlast dolazili ekstremisti. Njima nije odgovaralo da živimo u istoj državi sa Srbima, s kojima živimo već 1.000 godina, a sad im odgovara da živimo u nekoj velikoj zajednici s Dancima, Norvežanima ili Holanđanima?!
(Press)
I sada kada se otišlo iz Jugoslavije, uz ogromne žrtve, a da se za to vrijeme poslije, od kako je stao rat, ništa, ama baš ništa nije promijenilo nabolje, normalan čovjek ne može, a da ne bude nostalgičan.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Draga djevojcice tigris, ni po koju cijenu, ne pristaje/dolikuje to Majoru da oplete po bilo kome, a po tebi niti po koju cijenu.hajde major opleti........po dragoj djevojcici tigris.......
Ti si ocajno malada, ja sam u prilicno zrelim godinama i prosao sam Evropu uzduz i poprijeko, tako da bi se moglo reci,
imao sam priliku puno sta vidjeti, dozivjeti, napraviti poredjenje.
Dugo sam ja u Njemackoj, zaposlen u jednoj fenomenalnoj firmi, u firmi u kojoj sam zaposlen niti kod naseg Tite nije bilo bolje.
Radnici se gledaju sa vrhunskim respektom, sve ide svojim uhodanim i zakonskim tokom.
Supruga i kcerka su zaposlene u medicinskom sektoru, sin je u firmi gdje i ja radim.
Zasto ti ovo sve nabrajam.
Nitko od nas nije dosao na ideju da kaze mi smo patrioti Njemacke iako nam je u Njemackoj perfektno, ali jedno sigurno imamo u sebi,
posmatramo na Nijemce sa respektom i postovanjem, zahvalni smo im, ali i oni su, mogu da ocekuju da radimo onako kako se od nas
ocekuje, disciplinirano i savjesno.
Od moje generacije u BiH imaju mahom svi napravljene kuce, od ovih mladih (govorim za moje mjesto) nema ni jedan jedini u BiH
kucu niti stan, njihov interes je ravan nuli....pak sto se Bosne i Hercegovine tice.
Da ne nabrajam zasto je to tako i do koga je.
Polako izlazimo iz okvira diskusije, jer tema je zamisljena pod naslovom "nostalgija".
Svako vrijeme ima svoje, ja licno imam divno sjecanje na moje djetinjstvo kao i omladinstvo.
Meni je i danas lijepo i osjecam se komotno u ovakvoj BiH, ali boli me dusa kada vidim moje komsije kako im je, pojedinima ocajno.
Moje komsije penzioneri imaju penzije u visini od 350 KM, molim te lijepo, pokusaj me uvjeriti da je to dovoljno za zivot,
to nije dovoljno ni za tri dnevna obilna obroka, o ostalim rashodima da ne govorimo.
Kod mene u muci, kompletan donji sprat, stanuje mladi bracni par sa dvije curice, on (muz, otac) radi takoreci na crno da bi imao vecu platu
(ca. 750 KM) da bi donekle izasao na kraj.
Pokusao sam ga uvjeriti da je to ocajno pogresan put raditi na crno, ali da ga prijavi imati ce puno manja primanja i nikako nece moci skolovati curice niti ce moci izaci na kraj sa njegovim primanjima.
Izasao sam mu u suret iz prostog razloga sto mi je bilo zao tih curica koje su jako dobre u skoli, poklonio sam mu kiriju,
stanuje bez da i jednu jedinu marku placa stanarinu.
Mozda ce mi nekada ukoliko budemo imali bolju situaciju i dati kojesta od novca, nebudeli moga...halal mu bilo i njegovim curicama.
Takvih tamo nije malo koji rade na crno, mahom u Hrvatskoj, ocajna situacija mnogih penzionera i jos ca. 30 % nezaposlenih.
I sada pored tolike mizerne situacije morao bi zatvoriti oci i pjevati patriotske pjesme i da kazem, a briga mene kako je mojim komsijama.
Ne to nemozem.
Imam respekt i postovanje onako kako svakom normalnom insanu dolikuje, ne gubim se u sitnim i netacnim kao ii ne korektnim
partiotskim pretjerivanjima...imajuci to sve u vidu sa moje strane je dovoljan respek i postovanje.
Isto tako ne osporavan one koji su patriotski nastrojeni i koji se osjecaju zadovoljni u njihovom okruzenju,
ali isto tako ne dozvoljavam da meni neko cita molitvu kada su u pitanju maja sjecanja i lijepi dozivljaji iz proslosti.
U vise navrata sam pomenuo, bitan mi je obostrani respekt i postovanje, radikalizam bilo kakav da je bio, nije to po mom ukusu.
Neko od predhodnih diskutanata posluzi se radikalnom parolom gdje savjetuje:
kome se u Bosni i Hercegovini ne dopada neka se preseli u Kinu ili S. Koreju.
Nezrela preporuka, a ako zivimo u jednom demokratskom uredjenju od kuda nekome pravo da nekome pokazuje pravac ?
Draga djevojcice tigris, tebi je izvrsno u BiH (zaista me raduje) meni je lijepo ovdje gdje sam, lijepo mi je i kada sam tamo
a bilo mi je lijepo u Jugoslaviji, s'toga sva moja nostalgija.
Nostalgija se izrazava u necemu u proslosti na sta se rado i sa odusevljenjem prisjecamo.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2207 times
Dust wrote:Ista struktura ljudi je vladala Jugoslavijom, kao sto vladaju danas svim ex republikama. Svi ovi danasnji su imali funkcije u "onom" sistemu, nastavili su samo drugom cestom.
A da je svima bilo sjajno... pa i nije. Zar mozete reci da nije bilo siromasnih? Da nije bilo extremno bogatih? Odkuda toliko naseg svijeta po Zap. Europi u to vrijeme?
nema nijednog sistema bez siromasnih i bogatih !!!
nismo mi bili bogati u staroj yugii mi smo bili nekako opusteniji,,cini mi se da nismo imali nikakav strah za buducnost,,,iako se nazirala velika stopa nezaposlenosti mladog kadra i te godine ja sam i Yugoslaviju napustila dobrovoljno 1984 onako mlada ambiciozna puna elana otisla poslovno preko granice i u stranoj drzavi dokazala ´sama sebi da sam sposobna i kao zena i kao radnica koja je zanat ispekla u toj upravo u toj zamlji pa cak i na granici ili na radnom mjestu osamdesetih godina smo se ponosili sa tim crvenim pasosom u dzepu i ´nije nas bilo stid pokazati ga na granicama Austrije ili Njemacke ,
imam osjecaj da smo se mi malo i sepurili sa tom komunistickom zemljom , kao mi smo ti neko i nesto mi Yugosloveni"

eh Behko daj da osmislimo nekakava plan kako ovaj nas stari duh sepurenja da prenesemoi na novi bosanski mentalitet

koje zrno soli fali,,,aaaaa,aaa???znas li ti??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
-
Pa jesi li otisla da se hvalis sa pasosem na granici ili sto tako mlada i ambiciozna nisi imala posla u toj nam svima zajednickoj?
- Calla
- Legenda foruma
Ruana wrote:Pa jesi li otisla da se hvalis sa pasosem na granici ili sto tako mlada i ambiciozna nisi imala posla u toj nam svima zajednickoj?
zijeva mi se
,,prosla su ta vremena Ruana,,ali tako je bilo tada...

#
imas li jos kakvu baju koja ti se uvukla u gace da ti je izvadim...
pusti baje. samo joj odgovori na pitanje 
bez ljutnje. da je bilo dobro, ne bi je napustila sigurno. sama si priznala - vise, manje - da bi ti ginuo biro da si ostala, pored toga sto si sposobna.
ne znam ni sto se ubacih. nije mi bila namjera
kasni sati. sejtan cini svoje

bez ljutnje. da je bilo dobro, ne bi je napustila sigurno. sama si priznala - vise, manje - da bi ti ginuo biro da si ostala, pored toga sto si sposobna.

- Calla
- Legenda foruma
paparaci wrote:pusti baje. samo joj odgovori na pitanje
ma neka si se nadovezao barem ti mogu jos malo vise pojasniti moja licna sjecanja ili emocije prema razlicitosti dva razlicita sistema a dok i danas dan zivim u potpuno drugacijem, trecem
to je i dokaz da sam i tada imala odredenu dozu distance i racionalnosti ili zdrave spoznaje sta je za mene licno dobro a kako bi mi licno moglo biti bolje(vise novca zaraditi )
imala sam priliku tamo da zivim u tom yugosistemu i po nekoj osnovi svaki covjek kada napusti drzavu zivljenja moze u svom srcu samo jednu drzavu nositi sa sobom,
,ja moram priznati da ne nosim ni jednu niti onu staru niti novu ali licne osjecaje kako je bilo tada a kako je sada e to vec mogu ispisati..
postoji i ona najobicnija mit stranaca kada dolaze na tlo balkana koji kazu to je ta zemlja koja nam je blizu i ti ljudi koji tamo zive znaju da uzivaju u zivotu ali pravi zivot ee on se vec treba da odvija podaleko od balkanskog tla(ova izjava vazi i za yugonostalgicare a i za novopecene Bosance!!!!svi koji imaju priliku bjeze sa balkanskog tla==???
eee pa sad opletite pojedinacno ,zasto???
Bravo Calla, ljepse se nemoze reci/opisati, izvrsno..
Ponovo cak po treci puta da naglasim, ovdje se iskljucivo iznose nostalgicni osjecaji, kako nam je bilo u proslosti i kako to svaki pojedinac od nas
dozivljava.
Umjesto toga prebacuje nam se od strane pojedinih nekakav nedostatak patriotizma, i povrh toga, zasto smo tu drzavu napustili.
Evo kako taj patriotizam izgleda trenutno posmatrajuci nase insane sa nasih BiH prostora u dijaspori,
ako se uopste na ovaj nacin sa patriotizmom moze okarakterisati, ja mislim da moze.
Mi, prva generacija dijaspore, napustili smo sasvim legalnim putem Jugoslaviju sa bolom u srcu, ali jedno je fakt, 95% svih nas
smo napustili domovinu da bi u zapadnoj Evropi zaradili dovoljno novaca i jednog dana vratili se u nasu voljenu i dragu domovinu.
Svi smo sagradili u domovini kuce, sa ciljem da se tamo i nekada vratimo i sa nasom zaradjenom penzijom bezbrizno zivimo.
Sta se desava, relativno mali broj prve generacije dijasporaca se vraca u domovinu, ovdje su su isto tako pokupovli stanove ili kuce sagradili,
dakle, ostaju ovdje.
Nebi htio ulaziti i objasnjavati zasto su se na taj korak odlucili.
Druga i dramaticnija situacija je medju nasom drugom kao i trecom generacijom dijaspore.
Od mladih u mom okruzenju nikoga ne poznajem da bar namjerava a kamo li da ima kupljen stan ili kucu u domovini odakle mu roditelji dolaze.
Mahom su si svi primili strano drzavljanstvo i u BiH su rado kao turisti.
Samo u Njemackoj je ca. 500.000 nasim gradnaja (BiH).
Kada bi se vama ponudio na zapadu posao sa vecom platom od 200% nego sto je sada imate, i pored vaseg ogromnog patriotizma,
dali bi prihvatili taj izazov, i naravno, niko vam ne osporava vas patriotizam.
Preupitajte i mlade ljude u vasem okruzenju dali bi krenuli boljim i prosperitetnijim putem.

Ponovo cak po treci puta da naglasim, ovdje se iskljucivo iznose nostalgicni osjecaji, kako nam je bilo u proslosti i kako to svaki pojedinac od nas
dozivljava.
Umjesto toga prebacuje nam se od strane pojedinih nekakav nedostatak patriotizma, i povrh toga, zasto smo tu drzavu napustili.
Evo kako taj patriotizam izgleda trenutno posmatrajuci nase insane sa nasih BiH prostora u dijaspori,
ako se uopste na ovaj nacin sa patriotizmom moze okarakterisati, ja mislim da moze.
Mi, prva generacija dijaspore, napustili smo sasvim legalnim putem Jugoslaviju sa bolom u srcu, ali jedno je fakt, 95% svih nas
smo napustili domovinu da bi u zapadnoj Evropi zaradili dovoljno novaca i jednog dana vratili se u nasu voljenu i dragu domovinu.
Svi smo sagradili u domovini kuce, sa ciljem da se tamo i nekada vratimo i sa nasom zaradjenom penzijom bezbrizno zivimo.
Sta se desava, relativno mali broj prve generacije dijasporaca se vraca u domovinu, ovdje su su isto tako pokupovli stanove ili kuce sagradili,
dakle, ostaju ovdje.
Nebi htio ulaziti i objasnjavati zasto su se na taj korak odlucili.
Druga i dramaticnija situacija je medju nasom drugom kao i trecom generacijom dijaspore.
Od mladih u mom okruzenju nikoga ne poznajem da bar namjerava a kamo li da ima kupljen stan ili kucu u domovini odakle mu roditelji dolaze.
Mahom su si svi primili strano drzavljanstvo i u BiH su rado kao turisti.
Samo u Njemackoj je ca. 500.000 nasim gradnaja (BiH).
A sada da pitam mladu Ruanu i mladog kolegu paparici-a:Pa jesi li otisla da se hvalis sa pasosem na granici ili sto tako mlada i ambiciozna nisi imala posla u toj nam svima zajednickoj?
Kada bi se vama ponudio na zapadu posao sa vecom platom od 200% nego sto je sada imate, i pored vaseg ogromnog patriotizma,
dali bi prihvatili taj izazov, i naravno, niko vam ne osporava vas patriotizam.
Preupitajte i mlade ljude u vasem okruzenju dali bi krenuli boljim i prosperitetnijim putem.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
- Calla
- Legenda foruma
ima jos jedna spoznaja koju licno nikada nisam napustila iz onog naseg odgojnog sistema stare Yu
od starih generacija (koji su danas preko 40 godina starosti )
mislim da se sjecaju titovih pionira i one male djecije (prvacici)odgojne zakletve,,
od cjelovite tadasnje zakletve ostavila sam si jedan dio koji me i danas dan inspirise u radnoj svakodnevnici koju sam ja odabrala za sebe
ovako je to tada izgledalo u omladinskom domu tamo gdje sam kao mala djevojcica rasla .
danas dajem casnu pionirsku rjec ,
da cu marljivo uciti i raditi,
postovati roditelje i starije
i biti vjeran i iskren drug koji drzi datu rjec
i onda fali onaj dio kojim smo se zaklinjali drzavi SFRJ
(sto sam namjerno izbacila jer se i ne zalazem vise za jugoobnovu)
Da cu cjeniti sve ljude svjeta koji zele slobodu i mir...
i evo me danas plivam u dugogodisnjem demokratskom drustvu ovakva kakva jesam
jedna mala odgojena pionirka koja je rasla u socijalizmu ili komunizmu i stvorila si oazu kosmopolitoizamskog duha,,,neki novi osjecaj koji se u u svim novim drustima izgubio!!!
meni je danas samo bitno da mogu slobodno da putujem ,
u toj opet nasoj novokomponovanoj zemlji kao i ranije, od Triglava do Ohrida!!!!
od starih generacija (koji su danas preko 40 godina starosti )
mislim da se sjecaju titovih pionira i one male djecije (prvacici)odgojne zakletve,,
od cjelovite tadasnje zakletve ostavila sam si jedan dio koji me i danas dan inspirise u radnoj svakodnevnici koju sam ja odabrala za sebe
ovako je to tada izgledalo u omladinskom domu tamo gdje sam kao mala djevojcica rasla .
danas dajem casnu pionirsku rjec ,
da cu marljivo uciti i raditi,
postovati roditelje i starije
i biti vjeran i iskren drug koji drzi datu rjec
i onda fali onaj dio kojim smo se zaklinjali drzavi SFRJ
(sto sam namjerno izbacila jer se i ne zalazem vise za jugoobnovu)
Da cu cjeniti sve ljude svjeta koji zele slobodu i mir...
i evo me danas plivam u dugogodisnjem demokratskom drustvu ovakva kakva jesam
jedna mala odgojena pionirka koja je rasla u socijalizmu ili komunizmu i stvorila si oazu kosmopolitoizamskog duha,,,neki novi osjecaj koji se u u svim novim drustima izgubio!!!
meni je danas samo bitno da mogu slobodno da putujem ,
u toj opet nasoj novokomponovanoj zemlji kao i ranije, od Triglava do Ohrida!!!!
Ako neko nije živio i doživio, kako može da zna šta je to imala ta Jugoslavija - moja domovina u kojoj sam se rodila
. Negirajući Jugoslaviju i vrijeme kada sam se izjašnjavala kao Jugoslovenka, ja bih negirala svoje postojanje, kao da me nije ni bilo u tom vremenu postojanja Jugoslavije. Jugoslavija je bila moja domovina, voljela sam je, osjećala dušom... a danas, danas te ljubavi nema prema ovoj domovini, bar ne onakve ljubavi kakvu sam imala prema Jugoslaviji. Svako ko je imalo osjećao tu pravu domovinsku ljubav, danas se osjeća nostalgično. Ja mislim da nostalgija dolazi zbog nedostatka ljubavi - u porođenju, nekad i sad.... Sjećanja na neka ljepša toplija vremena izazivaju nostalgiju. Da se rodila nova domovinska ljubav, nostalgije ne bi bilo. Nekada često znam da kažem da sam Jugoslovenka, jer moja prva prava domovina je bila Jugoslavija, na koju sam bila ponosna... Jugoslavija je bila moj prvi dom, a to se ne zaboravlja...

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)