Ne znam zaista o kakvom prskanju pričaš

A ni to uklanjanje cvjetova s vrha se kod nas ne radi

Samo se slažem oko ovog
Ali ne može li se to reći za apsolutno sve? Može li jedan čovjek održavati veliki voćnjak ili plastenik ili plantažu jagoda. Jok. Isto kao kod duhana treba mu pomoć. A jedna četveročlana porodica koja nema nikakav dodatni posao tj koja može da se posveti samo zemlji, može dosta toga napraviti.duhan je isplativ saditi, ali ako imaš mnogo dulumaže i ljude koji će ti doći pomoći,
Nije baš cijelu godinu, evo prodao se i sad se čeka proljeće da se sije novi, a imaš i perode kad ne radiš već samo čekaš, npr čekaš da sazrije dok se suši. A ne moraš li voćke i sve ostalo orati, frezati, obrezivati, prskati, poslije brati, slagati i pripremati za prodaju i onda ti se desi da ne uspiješ prodati.Moraš oko duhana cijelu godinu radit i sada je to neisplativo
Nije preskupo nego ljudi hoće brzu zaradu. Npr obereš paprike u 6. mjesecu, prodaš, obereš novu turu, prodaš i tako 7-8-9 puta, šta znam koliko se puta beru. Znači AKO ih prodaš dobiješ novac na licu mjesta.Nekad je u mojoj ravnici svaka kuća sadila duhan, sad mogu nabrojati na prste ko sadi duhan, da je isplativo i da ima poticaja od njega, naravno da bi ljudi sadili kao i prije, sad ga ne vrijedi saditi, jednostavno je sve preskupo za njegovu sadnju.
Dok duhan radiš čitavo ljeto i tek na jesen ili u zimu dobiješ pare. Ali kad bi sve stavio na olovku, pa vidio koliki je ulog, a koliki dobitak, vidio bi da je duhan puno isplativiji.
PS gledajući komšije, sav novac koji dobiju za voće i povrće ode bez traga. Potroši se odmah jer se dobiva pomalo i više puta. Od duhana se kupuju frižideri, šporeti, djeca se opremaju za školu, registruje se auto itd.