Vlastiti biznis

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7415 times
Been thanked: 17230 times
Status: Offline

Re: Vlastiti biznis

Post by Maja » 05 Dec 2012, 10:14

Zalijevanje ide prvih par dana dok se duhan privikne na zemlju jer kad ga isčupaš iz rasoda, pa posadiš, poremetiš mu žile i onda nekolika dana klone na zemlji, bude kao napola uveo dok se ne povrati. Neki se nikad i ne prilagode, pa ih moraš presaditi. Isto kao kad sadiš sitnije cvijeće.
Ne znam zaista o kakvom prskanju pričaš :cudi
A ni to uklanjanje cvjetova s vrha se kod nas ne radi :cudi

Samo se slažem oko ovog
duhan je isplativ saditi, ali ako imaš mnogo dulumaže i ljude koji će ti doći pomoći,
Ali ne može li se to reći za apsolutno sve? Može li jedan čovjek održavati veliki voćnjak ili plastenik ili plantažu jagoda. Jok. Isto kao kod duhana treba mu pomoć. A jedna četveročlana porodica koja nema nikakav dodatni posao tj koja može da se posveti samo zemlji, može dosta toga napraviti.
Moraš oko duhana cijelu godinu radit i sada je to neisplativo
Nije baš cijelu godinu, evo prodao se i sad se čeka proljeće da se sije novi, a imaš i perode kad ne radiš već samo čekaš, npr čekaš da sazrije dok se suši. A ne moraš li voćke i sve ostalo orati, frezati, obrezivati, prskati, poslije brati, slagati i pripremati za prodaju i onda ti se desi da ne uspiješ prodati.
Nekad je u mojoj ravnici svaka kuća sadila duhan, sad mogu nabrojati na prste ko sadi duhan, da je isplativo i da ima poticaja od njega, naravno da bi ljudi sadili kao i prije, sad ga ne vrijedi saditi, jednostavno je sve preskupo za njegovu sadnju.
Nije preskupo nego ljudi hoće brzu zaradu. Npr obereš paprike u 6. mjesecu, prodaš, obereš novu turu, prodaš i tako 7-8-9 puta, šta znam koliko se puta beru. Znači AKO ih prodaš dobiješ novac na licu mjesta.
Dok duhan radiš čitavo ljeto i tek na jesen ili u zimu dobiješ pare. Ali kad bi sve stavio na olovku, pa vidio koliki je ulog, a koliki dobitak, vidio bi da je duhan puno isplativiji.

PS gledajući komšije, sav novac koji dobiju za voće i povrće ode bez traga. Potroši se odmah jer se dobiva pomalo i više puta. Od duhana se kupuju frižideri, šporeti, djeca se opremaju za školu, registruje se auto itd.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 04 Feb 2013, 01:34

kakvi su poticaji za vlastiti biznis? postoje li uopste? da li se pravi razlika u tome o kojem biznisu je rijec?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9136 times
Been thanked: 10847 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 04 Feb 2013, 01:38

Prije nekoliko godina bilo jer nekih poticaja do strane općina ili biroa ali zaista
ne vjerujem da to još uvijek postoji. Uostalom, nema se šta ni pokrenuti.
Ako je trgovina to su sve preuzeli tržni centri a ako je neka sitnija proizvodnja
onda su fabrike konkurentnije. Što se poljoprivrede tiče to je odavno propalo.
Ja planiram da budem švercer kao i ostali.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 04 Feb 2013, 01:45

nije nista od toga sto si naveo. razmisljam o necemu sto je novo i slabo, pa mozda cak i nikako (bar u ovom obliku) zastupljeno na nasim prostorima.

cackao sam malo po stranici FEDERALNOG MINISTARSTVA RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA, ali nista konkretno nisam nasao. znaci neka nepovratna sredstva i slicno.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Feb 2013, 01:49

nije nista od toga sto si naveo. razmisljam o necemu sto je novo i slabo, pa mozda cak i nikako (bar u ovom obliku) zastupljeno na nasim prostorima.

Očekuješ da ti naša država da nepovratna sredstva da bi pokrenuo biznis?
U pravu si. To bi stvarno bilo nešto novo na ovim prostorima :DD

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 04 Feb 2013, 02:05

Krokodil Behko wrote:
Očekuješ da ti naša država da nepovratna sredstva da bi pokrenuo biznis?
U pravu si. To bi stvarno bilo nešto novo na ovim prostorima :DD
:hihi

heb ga. optimista sam. :D.

logicno bi bilo da imas neku podrsku, jer ti to drzavi na kraju vratis visestruko. tako da bi to njima svakako trebalo biti u interesu.

ovdje u njemackoj npr. ako se osamostalis dobijes oko/do 14 hiljada eura u prvoj godini pomoci od drzave. ali to vrijedi za sitnije poslove koliko mi je poznato.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Feb 2013, 02:05

nico wrote:
Maja wrote:Na šta se odlučiti?
20ak godina imam posla s ovim ovdje, a nekih 15ak s bratom u bosni,
jako tesko ako mislis nesto ozbiljno, uvijek neko potpetljavanje tak da brzo izgubis volju :zijeva

ovak nest slicno
http://www.rtec.de/reifen/runderneuerte-lkw-reifen.html
E to je za Maju. Ona dobro stoji sa autima :DD

Šalu na stranu. Možda bi i išlo. Živim na obodu Sa a u ovoj općini čini mi se
da niko ne radi protekt.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 04 Feb 2013, 15:55

nico wrote:
Krokodil Behko wrote:E to je za Maju. Ona dobro stoji sa autima :DD

Šalu na stranu. Možda bi i išlo. Živim na obodu Sa a u ovoj općini čini mi se
da niko ne radi protekt.
hehe ovo su vecinom kamionske i za bagere, skroz malo za auta... cirkuzanija oko prodaje i pokora oko naplate i jos cijelu familiju imas na grbaci sto ujesen sto u proljece :ooo
ima na stupu jedan (ako sam dobro razumio ovo sa sarajevom), ima mostar, zenica, tuzla, bijeljina, banja luka, prijedor, posusje, ljubuski etc... neki 20ak... niej tesko prodati, smao naplata je ajme majko :ooo
Ako nešto prodaješ na ovim prostorima,redovno je tako,čak i kad imaju da plate....
Primjer:čovjeku koji drži plastenike TC robot duguje cca 15000.Trebaju mu jer živi isključivo od toga.Ako ih zatraži,može ih dobiti,ali ovi onda prekidaju suradnju s njim.Ovo ti je 100% tačna informacija.

Zato,ko god želi nešto raditi,ja ne bih preporučila ovdje.Ne s našim ljudima,ne našim ljudima ni prodavati,niti od njih uzimati,niti sa njima poslovati,jedino što možete dobiti jeste čir na želucu :123
Ne bih više s našima nešto radila kad bih kruha prosila.......nikad.......goni ovu mraku što je samo naučilo zakidati i dugovati,to u genima....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 04 Feb 2013, 20:40

TC Robot i hrpa ti nekih TC-a zivi na steroidima. Sve je to sminka. Uzi krug oko vlasnicke strukture voza dobra auta, prividno zivi, a ustvari zive tako sto ne placaju drugima. Jako ruzno. Imaju zato sto drugi nemaju. Tako je Kerum svima dugovao, ugodno zivio dok nije neko pokrenuo prisilnu naplatu, a onda se i drugi aktivirali. Jednostavno nisu navikli trositi koliko imaju vec koliko oni smatraju. Ovi nasi su tu i tamo dobri dok ih stiti elita u vlasti, ali i to se moze promjeniti kao i kod Miskovica.

Raditi za nase lokalno trziste je poprilicno tesko u vecem obimu. Sitnicanje i prezivljavanje je moguce. Uci sa novom tehnologijom tipa suncevih kolektora nije lose, samo morate je trositi za svoje potrebe, prodavati direct nekom obliznjem trzistu ili biti u talu s politicarima i nekom od elektroprivreda. Protektirane gume nisu lose za one koji ne voze puno, ima trzista ali je vec dobrim dijelom pokriveno.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3848 times
Been thanked: 2891 times

Post by Pasaga » 04 Feb 2013, 20:46

Konsultant wrote:TC Robot i hrpa ti nekih TC-a zivi na steroidima. Sve je to sminka. Uzi krug oko vlasnicke strukture voza dobra auta, prividno zivi, a ustvari zive tako sto ne placaju drugima. Jako ruzno. Imaju zato sto drugi nemaju. Tako je Kerum svima dugovao, ugodno zivio dok nije neko pokrenuo prisilnu naplatu, a onda se i drugi aktivirali. Jednostavno nisu navikli trositi koliko imaju vec koliko oni smatraju. Ovi nasi su tu i tamo dobri dok ih stiti elita u vlasti, ali i to se moze promjeniti kao i kod Miskovica.

Raditi za nase lokalno trziste je poprilicno tesko u vecem obimu. Sitnicanje i prezivljavanje je moguce. Uci sa novom tehnologijom tipa suncevih kolektora nije lose, samo morate je trositi za svoje potrebe, prodavati direct nekom obliznjem trzistu ili biti u talu s politicarima i nekom od elektroprivreda. Protektirane gume nisu lose za one koji ne voze puno, ima trzista ali je vec dobrim dijelom pokriveno.
kakve bolan protektirane gume,ko jos to vozi.... :haha
a to sa strujom,to nije biznis,to je potreba.
Zavisi kako je trziste uredjeno,ako nije koruptivno,u Bosni vecinom jest i tu je velik rizik.
Ovdje ljudi naprave samo taki biznis sa tom strujom,sve legalno.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 04 Feb 2013, 20:50

Prodaje se i vozi. Nemaju bas svi ljudi para.

Mimo EP mozes postaviti svoje solarne panele i snabdjevati selo ili jos bolje privredni objekat jer cini mi se jos uvijek privreda placa duplu cijenu struje.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Feb 2013, 20:54

Konsultant wrote:Prodaje se i vozi. Nemaju bas svi ljudi para.

Mimo EP mozes postaviti svoje solarne panele i snabdjevati selo ili jos bolje privredni objekat jer cini mi se jos uvijek privreda placa duplu cijenu struje.

razumijam ja to,neimastina,cojk se za slamku fata.
I ja da sam dole bio bi isti.
A ta struja,ljudi ovdje lovu pometu.
Jest da je ulog malo veci,ali zato posle uzivas.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Feb 2013, 20:59

Mislim da bi se imalo računa za taj protekt ako nije puno skupo.
Sad izguglah da koštaju od 30 do 40 maraka za automobile.
Nije ni jeftino.
Sad čitam da protekt gume štede gorivo.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Feb 2013, 21:00

Krokodil Behko wrote:Mislim da bi se imalo računa za taj protekt ako nije puno skupo.
Sad izguglah da koštaju od 30 do 40 maraka za automobile.
Nije ni jeftino.
Sad čitam da protekt gume štede gorivo.
:plavi :plavi :plavi ...legenda si... :cool
Last edited by Pasaga on 04 Feb 2013, 21:00, edited 1 time in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 04 Feb 2013, 21:00

Razumije neko nema. Ali ako pusi i kupi protektirane gume onda stvarno ne zna osnovne racunske radnje. Protektirane nisu lose ko rjedje vozi i krace relacije. Kako manje trosi?
Za mene nova guma je zakon, ne volim se s tim igrati.
Solarna ce za jedno 2-3 godine biti pristupacnija samo dok Chajnizi osvoje trziste.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Feb 2013, 21:27

Bilo je to i 80-tih godina.
Pravo da ti kazem,niko ih haman nije uzimao,a bile su jeftine.
Ne zivim dole a to je ovdje zabranjeno,jednostavno nema.
Razumijem ja sve o cemu govoris,to je opet potreba
i nedostatak novca,ljude gura u nevolju.
Kazem opet,da sam dole,vjerovatno bi to koristio.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Feb 2013, 21:56

Ima njih kupit novih,mislim regumiranih..
To na netu prodaju neke kompanije iz koreje,bjelorusije....
Ja nisam cuo da ih iko koristi ili uzima.
Dakako,brzine se nemogu uporedjivat ovdje i u Bosni.
Ja cim izidjem iz naselja,odmah sam na auto-banu...
Dubina dzepa danas sve odredjuje,...mada nesumnjam
u te gume sto ih rade po nivijoj tehnologiji,zasigurno mogu izdrzat
te brzine,do 80-100,i da bude cojk nekako siguran.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 23 Feb 2013, 07:19

Nikad dosta dobrih poslovnih ideja, novih projekata, novih ciljeva. I to ne samo novih i dobrih, već i onih koji će donijeti uspjeh.

Stiven Ki sa svojim timom već 25 godina radi na razvijanju novih projekata i njihovom licenciranju i pomaže drugima da pokrenu svoje poslovne ideje.

Pitajte se: “Šta je sljedeće?“. Razmišljajte o novim tehnologijama i trendovima i kako se u njih možete „ubaciti“. Pitajte se: “Šta može biti novo, a da ljude zabavi u kućnoj atmosferi?“.

Razvijajte ono što vas muči. Najbolji primjer je Kolin Barselu koji je još za vrijeme studija imao problem sa nabavkom priručnika koji su bili preskupi, a veoma im je brzo padala cijena. Prije pet godina je pokrenuo firmu koja se bavila rentiranjem ovakvih knjiga i to uz popust od čak 60 odsto.

Tražite rupe. Vaša nova ideja ne mora da znači inovaciju. Pratite tržište i tražite rupe koje treba popuniti.

Napravite jeftiniju verziju postojećeg proizvoda. Četiri drugara sa fakulteta prije dvije godine su započeli proizvodnju stakala za naočare koje su koštale duplo manje od postojećih na tržištu. Danas imaju 100 zaposlenih i posao koji raste.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 23 Feb 2013, 11:51

nemam ideju,
,pokusavala sam nesto sa medicinskim turizmom ,krajem rata u Hrvatskoj,
prosle godine u Bosni digla ruke od svega ,,ili sam nalijetala na pogresne ljude ili situacija nije zrela za prave pomake ,,,drustvo je jos u trazenju samoga sebe i spasavaju se izgleda samo pojedinci,,tako da to ostavljam mladim generacijama neka to pokrenu kasnije koje ce biti sposobne i financijski a i voljne raditi u vise zemalja paralelno
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 23 Feb 2013, 11:57

pa sretnem ljude u praksi koji su se obogatili u svjetu zbog pisljivog plasticnog spojlera na autima (cuveni gospodin Toyota,,)milijunas,,,

neki dan mi prica sestra sa jednim klijentom je imala posla koji se obogatio sa onim svjetlecim trokutovima kada ostanemo u kvaru koje moramo nositi u autima i staviti na mjestu udesa (kupio je na hiljade trokutova u kini i rasprodao ih po evropskim zemljama )eto kad neki imaju srecu da budu na pravom mjestu u pravo doba,,(jer im se doturi informacija odozgo)!!!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”