Jedno vrijeme je živjela i u Njemačkoj/Danskoj (ako se ne varam) da bi se na koncu udala za nekog Italijana i preselila tamo.
Trenutno boravi na dvije destinacije, ovdje i u Italiji, ovisno o obavezama

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Posluzio sam se obicnom logikom, bez da sa sigurnoscu mogu niti hocu tvrditi da nema osoba koji su taj put birali.Dust wrote:Majore, Majore, opet ne citas postove kako treba.
Niko nije spomenuo izvlacenje djece iz skole i prisiljavanje istih da zive dole..... osim tebe.
Ja pricam o vec formiranim licnostima, sa zavrsenom skolom/fakultetom. Ima ih, dopadalo se to tebi ili ne, a i bice ih jos
Mahanje
Dust wrote:Nije tacno, al' hajde necemo se ovdje raspravljati. Ti imas formirano (negativno) misljenje koje je totalna suprotnost mom. Svi ovi mladici i djevojke koje ja znam su se vratili jer su htjeli da se vrate. Da li ce se ikada vratiti ovamo, to ne znam, ali znam da imaju odlicne poslove, sretni su i niti jedno od njih ima te probleme koje si ti nabrojao. Neposteno je na takav nacin etiketirati one koji nesto zele da ucine za Bosnu.
Pozdravljam odluku i misao DustDust wrote: Po meni jako ispravna odluka, prva cu isto uraditi cim dobijem uslove kao i oni.
Eh vidi sada mi ovo nije jasno. Zasto oni mladi u BiH koji su na iskren nacin zavrsili fakultet, sada sjede kod kuce i gledaju odakle se vedri, nema posla, kao moje mame komsinica sa desetkom zavrsila ekonomski fax, diplomirani ekonomista. Hoce da upishe dalje skolovanje. Hajd ok zavrsit ce ona to sve. A onda?Dust wrote: Da li ce se ikada vratiti ovamo, to ne znam, ali znam da imaju odlicne poslove, sretni su i niti jedno od njih ima te probleme koje si ti nabrojao. Neposteno je na takav nacin etiketirati one koji nesto zele da ucine za Bosnu.
Za sicusna slova ti je bubica jako lijepo rekla, ali hebiga, ko gleda na sicusna slova.slazem se sasvim sa tvojom idejom,dobra je to ideja,bit ce uskoro nesto i od Bosne,bit ce sigurno...,uostalom,pomalo me cudi da neko tooooliko hvale ove druge drzave!?...ja ih bas vise nesto i ne hvalim,sve je ovo lopovluk ko i u Bosni samo na vecoj dimenziji...Majore,de molim te malo smanji u velicanju Njemacke,nije to bas tako kako ti kazes...sta je ovdje sredjeno?!...nista druze moj,sve je to samoprica...,ovdje ti je zivi lopovluk ko i svuda,ovdje ce biti svuda problema i to zescih,i vec ih imamo...vara ko koga moze,primjer samo;imam "advokartu" ,zanci-rechtsschutzversicherung vec nekoliko godina placam i tamo stoji da je u sustini sve u opaketu!...jes al na qur.u,sad kad mi je trebalo da mi plate da se branim odbili su me,evo sad idem u njihov biro da im kazem moje misljenje-a la burek art...bem im milu njihovu...
E,to ti ne znam rećiKonsultant wrote:Ako je vec zavrsio IT studio, sto se nije bacio na posao u svojoj struci, Cisco, Oracle, MS,... posla ko pljeve.
Ma većina se njih vrati da bi nesto otvorila i vjerovatno nekoga još zaposlila, nego sto bi dosli tu da "vise" na birou za nezaposleneMaja wrote:Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.
Ne znam mozete li shvatiti, ali kapitalizam je okrut. Bitno je samo koliki je profit na kraju mjeseca, kvartala, godine. Koga od radnika ce satrati, to je samo kolateralna steta i korak do cilja. Proslo je vrijeme, zaposli se i rjesio si sve svoje brige do penzije i poslije.Maja wrote:Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.
Jeste rizicno,ali ima li pojedinac alternative? Moramo se uklopiti u postojece stanje i poceti popravljati situaciju.blento59 wrote:nije li malo rizicno bez pravne drzave
ljudi moji sve pare na zapadu su krvavo zaradjene
patriotizam je uredu
Konsultant wrote:Ne znam mozete li shvatiti, ali kapitalizam je okrut. Bitno je samo koliki je profit na kraju mjeseca, kvartala, godine. Koga od radnika ce satrati, to je samo kolateralna steta i korak do cilja. Proslo je vrijeme, zaposli se i rjesio si sve svoje brige do penzije i poslije.Maja wrote:Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.
Ako ce meni neko donijeti vecu profit sa vise jezika zaposlit cu njega. Ako mi nece donijeti profitu, a taj neko trazi vecu platu zato sto zna par jezika necu ga zaposliti. Niko vas nece zaposliti sto nemate posao vec sto znate raditi i donijeti profit. O jaslashima i podobnim ne govorim. Ne moze bas svak u javni sektor i ne znam koliko dugo ce im biti dobro posto su poprilicno poklopili prihoda iz privatnog sektora.
Jel to nama neko brani ucenje stranih jezika? Nije. Na torentima se moze svuci sav moguci materijal sto je potreban. Cak ne treba ni to. Imate DW, BBC, Live Motcha i hrpu drugih besplatnih portala. Jel to nema clanaka ili knjiga na netu iz oblasti kojoj se baviti? Ima ko pljeve, specijalizirajte se.
Sta mi nemamo? Organizacijske sposobnosti, procjenu sta i koliko mozemo, kontinuirano poboljsavanje znanja, definisanje prioriteta, slusanje nadredjenog, usvajanje novih ideja ... Toliko vremena na potrosimo na ispijanje kafa, pusenje cigara, filozofiranja, facebooke,... to je cudo jedno. (Ovdje nikog ne prozivam vec sam tu problematiku primjetio u citavom nasem drustvu)
Sta mene brige sto ovaj ili onaj na vlasti zavrce i 3 999 999 ljudi suti. Mogu li ja tu nesto sam promijenti? Trenutno ne mogu i ne trebam dangubiti. Ono sto mogu je ostaviti po stranu sve probleme na koje ne mogu uticati i brinuti o svojoj mikroekonomiji ili ljudima u okruzenju.
Ovi sto se vracaju bez pripremljenog terena je igranje ruleta. Cijena dobrog naseg radnika je daleko manja od prosjecnog radnika koji radi na zapadu i to trebamo iskoristiti kao i njihove poslovne veze. Oni mogu lobirati za nasu firmu ili otvoriti svoju. Naravno moraju se i pojednostaviti procedure oko otvaranja firmi i raznih nepotrebnih pravnih zavrzlama. Skolovanje u inostranstvu je ograman plus za svakog pojedinca ne sto ce dobiti prije posao, nego sto ce se lakse snaci jer je programiran za neki sistem koji je drugaciji od naseg. Nisu nasi fakulteti losi, ali uslovi rada na stranim fakultetima su puno bolji, druzite se sa ljudima koji vaseg kalibra-razmjenjujete znanje, imate prilike steci puno vise i znanja i iskustva. Ako ko od vas imadne prilike nek obavezno salje vani djecu. Skupo jeste, ali ste ih osigurali bolje nego u drzavnim jaslama.
U Njemackoj su teska vremena i nagovjestavaju se jos teza - ovdje se ne bih slozio sa ovom konstatacijom. Standard jeste pao, osjeti se po njihovoj kupovnoj moci, ali mora se nekako kompezirati priliv radne snage s istoka, nafurani budzeti drzava koje su prezaduzene i uvodjenja razno-raznih eko standarda. U zapadnim zemljama, pa i Njemackoj sve je manje posla za obicnu radnu snagu, fizikanere i SSS. Fakultetlije jos mogu naci posao, ali specijalisti ama bas nigdje na svijetu ne sjede. Ubijaju se od posla. Takodjer pocinje era dominacije velikih koncerna koji ce jesti sitne ribe ili ce sitne ribe tesko plivati bez hrane koju ce ovi izgristi. Jednostavno to je dio evolucijskog procesa. Bogatiji postaju jos bogatiji, sirotinja jos siromasnija, srednji sloj se topi. Ovo je vec Amerika prosla.
Provjerite kolike profite su imali VW, Porsche, Siemens, Bosch, Boss... niko nije na kamaru stavio ispod 100 mil. € cak su svi povecali i prihode i profit u odnosu na prethodnu godinu.
Users browsing this forum: No registered users and 5 guests