POVRATAK U DOMOVINU

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8798 times
Been thanked: 5556 times
Status: Online

Re: Bh. dijaspora: Ima i mladih koji bi željeli da se vrate

Post by Mister No » 30 Sep 2012, 23:38

Moja prijateljica se vratila iz Italije i otvorila firmu ovdje.
Jedno vrijeme je živjela i u Njemačkoj/Danskoj (ako se ne varam) da bi se na koncu udala za nekog Italijana i preselila tamo.
Trenutno boravi na dvije destinacije, ovdje i u Italiji, ovisno o obavezama :)
The Dark Side Of The Forum...

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Post by Major » 01 Oct 2012, 00:07

Dust wrote:Majore, Majore, opet ne citas postove kako treba.

Niko nije spomenuo izvlacenje djece iz skole i prisiljavanje istih da zive dole..... osim tebe.

Ja pricam o vec formiranim licnostima, sa zavrsenom skolom/fakultetom. Ima ih, dopadalo se to tebi ili ne, a i bice ih jos :)

Mahanje :)
Posluzio sam se obicnom logikom, bez da sa sigurnoscu mogu niti hocu tvrditi da nema osoba koji su taj put birali.
I ako su taj put birali, nista protiv, mislim da su apsolutni kuriozitet.

Formirane osobe su mahom osobe 50-ih godina, situirani u bilo kojem pogledu.
Takvi tek u 30 starosne dobi stupaju u brak, cak i kasnije, sa 50 godina djeca su izmedju 15-20, ponovo nezbrinuti.
Na takve sam mislio...uostalom, moguce da si jos mlada i da te jos uvjek nostalgija gazi, ali sacekaj par godina pa da vidimo kako ces da razmiljas.
Kada te popusti nostalgija svu svoju snagu i brigu posvetit ces svojoj djeci kao i svi mi drugi.
Ja sam malo blize domovini, imam dole ponovo i kucu sredjenu, ali pored mojih ovdje obaveza i djece vrlo cesto zaboravim da BiH uopste
i postoji, koliko god da je zalosno.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Oct 2012, 00:22

Koliko znam do sada meni mnogih poznatih koji su u dijaspori, NIKO se nije vratio, a i ne pomišlja na povratak.
Mislim da su odabrali ispravno. Zgražavaju se kada dođu u Bosnu na stanje koje mi ovdje imamo, bez obzira koliko oni nju voljeli i bili nostalgični, prosperitet njihov i njihove porodice im je važniji od svega. Na drugoj strani je ostatak porodice koju pomažu, jer da nije njih njihovi najbliži bi živjeli u bijedi.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 01 Oct 2012, 09:30

Dust wrote:Nije tacno, al' hajde necemo se ovdje raspravljati. Ti imas formirano (negativno) misljenje koje je totalna suprotnost mom. Svi ovi mladici i djevojke koje ja znam su se vratili jer su htjeli da se vrate. Da li ce se ikada vratiti ovamo, to ne znam, ali znam da imaju odlicne poslove, sretni su i niti jedno od njih ima te probleme koje si ti nabrojao. Neposteno je na takav nacin etiketirati one koji nesto zele da ucine za Bosnu.

slazem se sasvim sa tvojom idejom,dobra je to ideja,bit ce uskoro nesto i od Bosne,bit ce sigurno...,uostalom,pomalo me cudi da neko tooooliko hvale ove druge drzave!?...ja ih bas vise nesto i ne hvalim,sve je ovo lopovluk ko i u Bosni samo na vecoj dimenziji...Majore,de molim te malo smanji u velicanju Njemacke,nije to bas tako kako ti kazes...sta je ovdje sredjeno?!...nista druze moj,sve je to samoprica...,ovdje ti je zivi lopovluk ko i svuda,ovdje ce biti svuda problema i to zescih,i vec ih imamo...vara ko koga moze,primjer samo;imam "advokartu" ,zanci-rechtsschutzversicherung vec nekoliko godina placam i tamo stoji da je u sustini sve u opaketu!...jes al na qur.u,sad kad mi je trebalo da mi plate da se branim odbili su me,evo sad idem u njihov biro da im kazem moje misljenje-a la burek art...bem im milu njihovu...

drugo,placam extra za penziju jednu sumu da eto imam nesto kad ostarim,koliko sam cuo nece ni od toga nista bit...,bit ce "poj'o vuk magarca" i gotovo...star cojk ne moze ni da se svadja i vodi procese sa lopovima na duzoj grani...
zato,nemoj makar pretjerivat u hvali "ovoga",nije to bas tako kako kazes...i ovdje kao i svugdje ebase mali narod i uzese mu dusu a velikima poklanjaju!

a za Ameriku da ne pricam,blento,imam musterije amerikance koji ovdje zive preko 30 godina,neki dan sam bio s njima pa cu im neki poslic napravit...nakon potpisa ugovora onda se obicno razgovor spusti na opustajuci nivo,pomalo se privatizira itd. pa onako u prici su mi rekli zapanjujuce stvari o Americi iako rade u nekoj njihvoj firmi...nevjerovatno koliko su negativno rekli o USA i koliko je to tamo sve otislo u pogersnompravcu-a bijelci su,samo za info da se zna...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 01 Oct 2012, 10:09

Gdje su ti sto se vraćaju,ja niti jednog nisam vidjela :cudi

(jest mi bila rodica iz amerike na godisnjem,veli dusa je zaboljela za bosnom,morala je,nekako je brzo otisla nazad,haman prasinu vidis za njom)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana » 01 Oct 2012, 10:47

Lično poznajem mnoge ljude koji su se vratili, i to iz relativnog blagostanja, kao i one koji su otplovili u obrnutom smjeru te bih izbjegao palamuđenje o tome koliko je to dobro ili loše; sve je stvar pojedinca i razlikuje se od slučaja do slučaja....lični i nadasve subjektivni stav bi bio - a vidio sam i nagledao se svijeta - da je usprkos svemu onaj stih Pušenja "moja zemlja, mala brana velikoj rijeci ludila" sve istinitiji što više o tome razmišljam iz naravno sasvim lične perspektive.
I sam sam se na neki način vratio (u rat), s tim što ne mislim da sam pritom bio od neke pomoći domovini; štaviše prije će biti da se radilo o tek jednom krelcu više na grbači države :oo
Dust wrote: Po meni jako ispravna odluka, prva cu isto uraditi cim dobijem uslove kao i oni.
Pozdravljam odluku i misao Dust :ok.... ne zaboravi kad kreneš usput na isto nagovoriti i povesti i znasevećkoga :srce :oo
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 01 Oct 2012, 15:05

Dust wrote: Da li ce se ikada vratiti ovamo, to ne znam, ali znam da imaju odlicne poslove, sretni su i niti jedno od njih ima te probleme koje si ti nabrojao. Neposteno je na takav nacin etiketirati one koji nesto zele da ucine za Bosnu.
Eh vidi sada mi ovo nije jasno. Zasto oni mladi u BiH koji su na iskren nacin zavrsili fakultet, sada sjede kod kuce i gledaju odakle se vedri, nema posla, kao moje mame komsinica sa desetkom zavrsila ekonomski fax, diplomirani ekonomista. Hoce da upishe dalje skolovanje. Hajd ok zavrsit ce ona to sve. A onda?
I onda dodje neko sa strane i dobije dobar posao a vala dobro placen. Sta taj molim te cini za BiH??? Nista, ucinio je sebi . Ucinio je to iz egoizma jer nema pritiska koji se nad njim vrsi kao sto bi npr u Njemackoj vec davno dobio Burnout. Ne mozes nacin rada u BiH i npr sa u Njemackoj uporediti. Zna se red i disciplina.Dokle god su lopovi na celu koje narod iz godine u godinu bira nema cinjenja za BiH.
Da bi se neko vratio dole treba imati dooobru podlogu i vjerovatno svi imaju opet zagarantovano da se mogu vratiti u zemlju iz koje su otisli. Ono pokusaj iz dosade.
Sto Sheval kaze, polomishe se vracajuci. Dijaspora-ska generacija koja ne pamti bas BiH , nego su odrasli negdje pa kada odu dole woooooooow,,sve je tako cooooool, sve je tako jeftino. Onda :sok kada deset cigancica pridje autu i moli za marku dok cekas na semaforu. Hajde sada objasni djetetu sta je to. Zasto je to tako. Sve ima prednosti i mane. Ja poznajem jako mnogo nasih, nenormalno velike patriote BiH a nikad niko ne rece da bi se vrati dole, nego veci jad uvijek kukaju na roditelje kako bezveze grade ili su gradili u BiH, neznajuci kome to sve prave. Moje je zacrtano da cu zivot provesti ovdje gdje sam. BiH ok za posjetu roditeljima i to je to. Kako god hladno zvuci, tako je.

Burek, mozda nisi procitao ono malo pisano kada si pravio rechtschutzversicherung. Ako imas riester rente da uplacujes, nju ne mozes kasirati ako odes u neku drugu zemlju zivjeti, niti ce ti biti isplacena.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 01 Oct 2012, 16:28

slazem se sasvim sa tvojom idejom,dobra je to ideja,bit ce uskoro nesto i od Bosne,bit ce sigurno...,uostalom,pomalo me cudi da neko tooooliko hvale ove druge drzave!?...ja ih bas vise nesto i ne hvalim,sve je ovo lopovluk ko i u Bosni samo na vecoj dimenziji...Majore,de molim te malo smanji u velicanju Njemacke,nije to bas tako kako ti kazes...sta je ovdje sredjeno?!...nista druze moj,sve je to samoprica...,ovdje ti je zivi lopovluk ko i svuda,ovdje ce biti svuda problema i to zescih,i vec ih imamo...vara ko koga moze,primjer samo;imam "advokartu" ,zanci-rechtsschutzversicherung vec nekoliko godina placam i tamo stoji da je u sustini sve u opaketu!...jes al na qur.u,sad kad mi je trebalo da mi plate da se branim odbili su me,evo sad idem u njihov biro da im kazem moje misljenje-a la burek art...bem im milu njihovu...
Za sicusna slova ti je bubica jako lijepo rekla, ali hebiga, ko gleda na sicusna slova.

Dijelim ja tvoje misljenje kolega burek, kada bi si uzeo vremena za nabrajanja sta je i koliko ovdje sve negativno, trebalo bi mi cijelo poslijepodne.
Ja uvjek neku malu uporedbu pravim, sto je naravno ne objektivno BiH sa Njemackom u bilo kojem pogledu uporediti.
U Njemackoj su teska vremena i nagovjestavaju se jos teza....ali,
ako jedan obicni zanatlija, insan sa zavrsenom metalnom stukom, naravno uz malu porciju mudrosti, imati ili voziti skupocjenu limuzinu
a vjeruj mi ima ih puno onda mozemo mirne duse reci da nam nije lose.
To sto je insan proklet, to je slabost danasnjih insana.

Hajde da predjem na tebe, zar je potrebno da vozas auto od 50 hiljada €, zasto nebi mogao biti fiat od 9.999 €-
Koliko god da je ovdje tesko, ni jedan insan nesmije biti ispod minimuma, a taj minimum je ca. 870€.
Nemoramo se plasiti u slucaju bolesti da ce nas mjesna bolnica vratiti kuci na lijecenje odnosno smrt.

Ovdje nije lako, ali dole je u puno slucajeva ocajno tesko.
Ja bih najvolio da je njima isto tako kao nama ovdje, iako dole ima prilican broj insana kojima je bolje nego nama u dijaspori.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 01 Oct 2012, 18:35

Daj Boze da ovdje bude selameta....nigdje nije bajka,ali gledam prijatelja zavrsio IT studije,devetke i desetke,opala mu kosa učeći,radi kao konobar u rupi......... :tuga

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 01 Oct 2012, 18:40

Ako je vec zavrsio IT studio, sto se nije bacio na posao u svojoj struci, Cisco, Oracle, MS,... posla ko pljeve.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 01 Oct 2012, 18:44

Konsultant wrote:Ako je vec zavrsio IT studio, sto se nije bacio na posao u svojoj struci, Cisco, Oracle, MS,... posla ko pljeve.
E,to ti ne znam reći :hm .......obećan mu je kao neki posao dobar,ali to ceka vec vise od godinu

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7678 times
Been thanked: 18106 times

Post by Maja » 02 Oct 2012, 18:11

Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.

Mister No
Has thanked: 8798 times
Been thanked: 5556 times
Status: Online

Post by Mister No » 02 Oct 2012, 18:22

Maja wrote:Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.
Ma većina se njih vrati da bi nesto otvorila i vjerovatno nekoga još zaposlila, nego sto bi dosli tu da "vise" na birou za nezaposlene :)
The Dark Side Of The Forum...

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 05 Oct 2012, 00:45

Eno guzva na granicnom prelazu.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 05 Oct 2012, 01:54

Maja wrote:Neka ih. Nek se vrate i nek nam zauzmu i ovo malo radnih mjesta. Normalno da će oni biti u prednosti jer su eto...tobože školovani u inostranstvu, a to mora da valja. Plus što znaju najmanje jedan strani jezik.
Ne znam mozete li shvatiti, ali kapitalizam je okrut. Bitno je samo koliki je profit na kraju mjeseca, kvartala, godine. Koga od radnika ce satrati, to je samo kolateralna steta i korak do cilja. Proslo je vrijeme, zaposli se i rjesio si sve svoje brige do penzije i poslije.
Ako ce meni neko donijeti vecu profit sa vise jezika zaposlit cu njega. Ako mi nece donijeti profitu, a taj neko trazi vecu platu zato sto zna par jezika necu ga zaposliti. Niko vas nece zaposliti sto nemate posao vec sto znate raditi i donijeti profit. O jaslashima i podobnim ne govorim. Ne moze bas svak u javni sektor i ne znam koliko dugo ce im biti dobro posto su poprilicno poklopili prihoda iz privatnog sektora.
Jel to nama neko brani ucenje stranih jezika? Nije. Na torentima se moze svuci sav moguci materijal sto je potreban. Cak ne treba ni to. Imate DW, BBC, Live Motcha i hrpu drugih besplatnih portala. Jel to nema clanaka ili knjiga na netu iz oblasti kojoj se baviti? Ima ko pljeve, specijalizirajte se.

Sta mi nemamo? Organizacijske sposobnosti, procjenu sta i koliko mozemo, kontinuirano poboljsavanje znanja, definisanje prioriteta, slusanje nadredjenog, usvajanje novih ideja ... Toliko vremena na potrosimo na ispijanje kafa, pusenje cigara, filozofiranja, facebooke,... to je cudo jedno. (Ovdje nikog ne prozivam vec sam tu problematiku primjetio u citavom nasem drustvu)
Sta mene brige sto ovaj ili onaj na vlasti zavrce i 3 999 999 ljudi suti. Mogu li ja tu nesto sam promijenti? Trenutno ne mogu i ne trebam dangubiti. Ono sto mogu je ostaviti po stranu sve probleme na koje ne mogu uticati i brinuti o svojoj mikroekonomiji ili ljudima u okruzenju.

Ovi sto se vracaju bez pripremljenog terena je igranje ruleta. Cijena dobrog naseg radnika je daleko manja od prosjecnog radnika koji radi na zapadu i to trebamo iskoristiti kao i njihove poslovne veze. Oni mogu lobirati za nasu firmu ili otvoriti svoju. Naravno moraju se i pojednostaviti procedure oko otvaranja firmi i raznih nepotrebnih pravnih zavrzlama. Skolovanje u inostranstvu je ograman plus za svakog pojedinca ne sto ce dobiti prije posao, nego sto ce se lakse snaci jer je programiran za neki sistem koji je drugaciji od naseg. Nisu nasi fakulteti losi, ali uslovi rada na stranim fakultetima su puno bolji, druzite se sa ljudima koji vaseg kalibra-razmjenjujete znanje, imate prilike steci puno vise i znanja i iskustva. Ako ko od vas imadne prilike nek obavezno salje vani djecu. Skupo jeste, ali ste ih osigurali bolje nego u drzavnim jaslama.

U Njemackoj su teska vremena i nagovjestavaju se jos teza - ovdje se ne bih slozio sa ovom konstatacijom. Standard jeste pao, osjeti se po njihovoj kupovnoj moci, ali mora se nekako kompezirati priliv radne snage s istoka, nafurani budzeti drzava koje su prezaduzene i uvodjenja razno-raznih eko standarda. U zapadnim zemljama, pa i Njemackoj sve je manje posla za obicnu radnu snagu, fizikanere i SSS. Fakultetlije jos mogu naci posao, ali specijalisti ama bas nigdje na svijetu ne sjede. Ubijaju se od posla. Takodjer pocinje era dominacije velikih koncerna koji ce jesti sitne ribe ili ce sitne ribe tesko plivati bez hrane koju ce ovi izgristi. Jednostavno to je dio evolucijskog procesa. Bogatiji postaju jos bogatiji, sirotinja jos siromasnija, srednji sloj se topi. Ovo je vec Amerika prosla.
Provjerite kolike profite su imali VW, Porsche, Siemens, Bosch, Boss... niko nije na kamaru stavio ispod 100 mil. € cak su svi povecali i prihode i profit u odnosu na prethodnu godinu.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 05 Oct 2012, 02:10

ma koliko mi volili nasu zemlju jedno sebi moramo priznati
NEMA PRAVNE DRZAVE
na zalost tako je
dakle o povratku mladih-samo veoma rijetki izuzetci
na zalost ali tako je
nema uslova za povratak bez prav(n)e drzave
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 05 Oct 2012, 02:15

naravno bilo bi lakse kad bi bilo pravne drzave, ali uklopite se. koristite minimalno sto vam treba, radite ili vani ili za neku firmu vani.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 05 Oct 2012, 02:19

nije li malo rizicno bez pravne drzave
ljudi moji sve pare na zapadu su krvavo zaradjene
patriotizam je uredu
zato penzionerske dadane pa do smrti i planiram provesti u bosni
kockati se mogu i ovdje
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 05 Oct 2012, 11:14

blento59 wrote:nije li malo rizicno bez pravne drzave
ljudi moji sve pare na zapadu su krvavo zaradjene
patriotizam je uredu
Jeste rizicno,ali ima li pojedinac alternative? Moramo se uklopiti u postojece stanje i poceti popravljati situaciju.
Zakona ima, samo se slabo provode i previse je onih koji ih tumace prema vlastitim potrebama. Imamo dosta zakona usaglasenih sa EU, medjutim mnogi su pali u zaborav. Preslabo skolovani ljudi podizu nivo pravne drzave na bilo kom nivou vlasti.

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 05 Oct 2012, 12:01

Konsultant wrote:
Ne znam mozete li shvatiti, ali kapitalizam je okrut. Bitno je samo koliki je profit na kraju mjeseca, kvartala, godine. Koga od radnika ce satrati, to je samo kolateralna steta i korak do cilja. Proslo je vrijeme, zaposli se i rjesio si sve svoje brige do penzije i poslije.
Ako ce meni neko donijeti vecu profit sa vise jezika zaposlit cu njega. Ako mi nece donijeti profitu, a taj neko trazi vecu platu zato sto zna par jezika necu ga zaposliti. Niko vas nece zaposliti sto nemate posao vec sto znate raditi i donijeti profit. O jaslashima i podobnim ne govorim. Ne moze bas svak u javni sektor i ne znam koliko dugo ce im biti dobro posto su poprilicno poklopili prihoda iz privatnog sektora.
Jel to nama neko brani ucenje stranih jezika? Nije. Na torentima se moze svuci sav moguci materijal sto je potreban. Cak ne treba ni to. Imate DW, BBC, Live Motcha i hrpu drugih besplatnih portala. Jel to nema clanaka ili knjiga na netu iz oblasti kojoj se baviti? Ima ko pljeve, specijalizirajte se.

Sta mi nemamo? Organizacijske sposobnosti, procjenu sta i koliko mozemo, kontinuirano poboljsavanje znanja, definisanje prioriteta, slusanje nadredjenog, usvajanje novih ideja ... Toliko vremena na potrosimo na ispijanje kafa, pusenje cigara, filozofiranja, facebooke,... to je cudo jedno. (Ovdje nikog ne prozivam vec sam tu problematiku primjetio u citavom nasem drustvu)
Sta mene brige sto ovaj ili onaj na vlasti zavrce i 3 999 999 ljudi suti. Mogu li ja tu nesto sam promijenti? Trenutno ne mogu i ne trebam dangubiti. Ono sto mogu je ostaviti po stranu sve probleme na koje ne mogu uticati i brinuti o svojoj mikroekonomiji ili ljudima u okruzenju.

Ovi sto se vracaju bez pripremljenog terena je igranje ruleta. Cijena dobrog naseg radnika je daleko manja od prosjecnog radnika koji radi na zapadu i to trebamo iskoristiti kao i njihove poslovne veze. Oni mogu lobirati za nasu firmu ili otvoriti svoju. Naravno moraju se i pojednostaviti procedure oko otvaranja firmi i raznih nepotrebnih pravnih zavrzlama. Skolovanje u inostranstvu je ograman plus za svakog pojedinca ne sto ce dobiti prije posao, nego sto ce se lakse snaci jer je programiran za neki sistem koji je drugaciji od naseg. Nisu nasi fakulteti losi, ali uslovi rada na stranim fakultetima su puno bolji, druzite se sa ljudima koji vaseg kalibra-razmjenjujete znanje, imate prilike steci puno vise i znanja i iskustva. Ako ko od vas imadne prilike nek obavezno salje vani djecu. Skupo jeste, ali ste ih osigurali bolje nego u drzavnim jaslama.

U Njemackoj su teska vremena i nagovjestavaju se jos teza - ovdje se ne bih slozio sa ovom konstatacijom. Standard jeste pao, osjeti se po njihovoj kupovnoj moci, ali mora se nekako kompezirati priliv radne snage s istoka, nafurani budzeti drzava koje su prezaduzene i uvodjenja razno-raznih eko standarda. U zapadnim zemljama, pa i Njemackoj sve je manje posla za obicnu radnu snagu, fizikanere i SSS. Fakultetlije jos mogu naci posao, ali specijalisti ama bas nigdje na svijetu ne sjede. Ubijaju se od posla. Takodjer pocinje era dominacije velikih koncerna koji ce jesti sitne ribe ili ce sitne ribe tesko plivati bez hrane koju ce ovi izgristi. Jednostavno to je dio evolucijskog procesa. Bogatiji postaju jos bogatiji, sirotinja jos siromasnija, srednji sloj se topi. Ovo je vec Amerika prosla.
Provjerite kolike profite su imali VW, Porsche, Siemens, Bosch, Boss... niko nije na kamaru stavio ispod 100 mil. € cak su svi povecali i prihode i profit u odnosu na prethodnu godinu.

Ovdje si potpuno upravu. Organizacija je nula, reorganizacija 10. Neznam o kojoj generaciji ti pishesh, imam dovoljno komsiluka sa tek zavrsenim faxom, sjede kod kuce. Znaju engleski sto u govoru sto u pisanju, njemacki dobar dio. Jbga ali roditelji nemaju para da im kupe posao.
Sto se Njemacke tice: Standard se podigao na pogled od 2009/10. U Njemackoj ko nema il je jalijas il je ljencuga.(ne ubrajam u ovo bolesne). Cuvaj kad imas, kada nemas nemas sta sacuvati.

Post Reply

Return to “Dijaspora”