Klinička smrt - vantjelesna iskustva
Moderator: Krokodil Behko
Re: Klinička smrt - vantjelesna iskustva
Ja sam izgubiča puno krvi a liječnici to danima nisu mogli otkriti.Liječili su me od anemije ali nisu tražili uzrok, zapravo nisu surađivali.Liječena sam na internom odjelu.Najprije sam imala jake bolove u trbuhu a onda su prestali.Htjela sam ustati s kreveta ali nisam uspjela...pala sam na leđa ..vjerojatno sam zbog toga pada "putovala" naopako..kroz tunel...Naglo me je nešto povuklo a onda sam se zaustavila ...znala sam da postojim ali pitala sam se zašto se ničega o sebi ne sjećam...granica između tog tunela je prozirna i naizgled slaba ali ništa izvan njega ne može doći unutra..."vidjela" sam nešto čega sam se uplašila ali znala sam da mi ne može nauditi, znala sam i da me to "nešto" čeka kad se vratim...kad sam se osvijestila masirali su mi srce i odlučili dati litru tuđe krvi...učila sam hodati...ništa od svega toga nije upisano u otpusnom pismu ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

Nema mi dugo podrinjca...Ja nisam vidjela nikakve anđele ni svjetlost iako sam vjernica...bila sam na sredini puta - tunela.. "Vidjela sam zlo" koje me čeka..htjelo me je zgrabiti ali nije moglo prijeći granicu u taj tunel....nisam baš bila grešna toliko ali vidjela sam i osjetila čisto zlo...to se vidi sasvim drukčije 

Jednom sam u snu dozivila nevjerovatan osjecaj, i kad sam se probudla iz njeg bio je isto nevjerovatan. Ne pricam o tome, jer ljudi ce reci - pa sanjala si. Sanjam citav zivot, ali...
Drugi razlog sto ne pricam je sto je i meni samoj to tesko da objasnim, to nemoze niko shvatiti, ni ja nikog ne bi shvatila. Taj osjecaj blazenosti, spokoja, mira, zadovoljstva, budete na momente otrgnuti od svega ovozemaljskog, i tek kad se vratite, ili probudite, budete ko nikad do tad svjesni svega sto vas muci, tisti, boli, svih strahova i svih nadanja, i osjecate se ko u zatvoru, zarobljeni u svom vlastitom tijelu, i to ne zarobljeni ko u nekoj celiji 2x2 vec uklijesteni i ne mozete nikud, ni korak lijevo ni korak desno, ni napred ni nazad...

Drugi razlog sto ne pricam je sto je i meni samoj to tesko da objasnim, to nemoze niko shvatiti, ni ja nikog ne bi shvatila. Taj osjecaj blazenosti, spokoja, mira, zadovoljstva, budete na momente otrgnuti od svega ovozemaljskog, i tek kad se vratite, ili probudite, budete ko nikad do tad svjesni svega sto vas muci, tisti, boli, svih strahova i svih nadanja, i osjecate se ko u zatvoru, zarobljeni u svom vlastitom tijelu, i to ne zarobljeni ko u nekoj celiji 2x2 vec uklijesteni i ne mozete nikud, ni korak lijevo ni korak desno, ni napred ni nazad...
navika wrote:Jednom sam u snu dozivila nevjerovatan osjecaj, i kad sam se probudla iz njeg bio je isto nevjerovatan. Ne pricam o tome, jer ljudi ce reci - pa sanjala si. Sanjam citav zivot, ali...

ovo povecano mi zvuci kao.....

Možda netko i može shvatiti. Najčešće se ne sjećam snova ali ponekad se moje raspoloženje iz sna protegne na cijeli dan. Imala sam nekoliko čudnih snova ali nije to najčudnije, nego ono što bude poslije sna...znam granicu između sna i javenavika wrote:Jednom sam u snu dozivila nevjerovatan osjecaj, i kad sam se probudla iz njeg bio je isto nevjerovatan. Ne pricam o tome, jer ljudi ce reci - pa sanjala si. Sanjam citav zivot, ali...

Nije
Bio je neko u snu, neko ko je nekako zivio iznad zemlje u nekom lebdecem objektu, i nekako sam ja stigla do njega.
I on me jeste u jednom momentu prigrlio sebi, samo ne u tom smislu ni tim povodom:)

Bio je neko u snu, neko ko je nekako zivio iznad zemlje u nekom lebdecem objektu, i nekako sam ja stigla do njega.
I on me jeste u jednom momentu prigrlio sebi, samo ne u tom smislu ni tim povodom:)
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4293 times
- Been thanked: 3204 times
- Status: Offline
I ja sam cuo da mnogi zaglave u taj neki pravoslavni tunel u kojem vreba Stepinac, garant te je to strefilo.. Dobro da te nije zgrabio.Biba wrote:Nema mi dugo podrinjca...Ja nisam vidjela nikakve anđele ni svjetlost iako sam vjernica...bila sam na sredini puta - tunela.. "Vidjela sam zlo" koje me čeka..htjelo me je zgrabiti ali nije moglo prijeći granicu u taj tunel....nisam baš bila grešna toliko ali vidjela sam i osjetila čisto zlo...to se vidi sasvim drukčije
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Sram te bilo...prvo vrijedjas pravoslavlje, drugo memas pojma o tunelu, trece - blatiš covjeka kog su trovali pravednoga...kakva si ti mustra sunce ti presvetlo...da ti nisi vaskrsli drugrankovic...imam ja prica o pravoslavlju al ima kad..daleko je 10 000 ...i bolje da reda napravis u svojim postovima...ne znaa ninrazliku izmesju cowka i hajvana ..ha jaMelek wrote:I ja sam cuo da mnogi zaglave u taj neki pravoslavni tunel u kojem vreba Stepinac, garant te je to strefilo.. Dobro da te nije zgrabio.Biba wrote:Nema mi dugo podrinjca...Ja nisam vidjela nikakve anđele ni svjetlost iako sam vjernica...bila sam na sredini puta - tunela.. "Vidjela sam zlo" koje me čeka..htjelo me je zgrabiti ali nije moglo prijeći granicu u taj tunel....nisam baš bila grešna toliko ali vidjela sam i osjetila čisto zlo...to se vidi sasvim drukčije

- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Mene će biti teško razumjeti .
Astral je tamo gdje odlazimo kada nam fizičko tijelo prestane funkcionirati, a neki tamo svjesno odlaze i dok još imaju materijalno tijelo. Ja smatram da pojedinci nesvjesno imaju vezu s tim astralom.
Ipak bitno je jedno znati da je i astralno tijelo baš kao i fizičko smrtno.
Astral nisu samo neke božanske livade ili smatrate da su samo pomenuto .
Sada nešto ozbiljnjije i što je naučno dokazano .Osjećaj da je osoba mrtva nije uvjek povezan sa izvantjelesnim iskustvima – pacijenti sa Cotardovim sindromom, poznatim kao sindrom „hodajućeg trupla“, imaju deluzijsko uvjerenje da su umrli . Ovaj sindrom pojavljuje se uslijed traume, kao u vrijeme naprednih faza različitih oboljenja, tifusa ili multipla skleroze, te je povezan sa dijelovima mozga kao što su parijetalni korteks i prefrontalni korteks.
Astral je tamo gdje odlazimo kada nam fizičko tijelo prestane funkcionirati, a neki tamo svjesno odlaze i dok još imaju materijalno tijelo. Ja smatram da pojedinci nesvjesno imaju vezu s tim astralom.

Sada nešto ozbiljnjije i što je naučno dokazano .Osjećaj da je osoba mrtva nije uvjek povezan sa izvantjelesnim iskustvima – pacijenti sa Cotardovim sindromom, poznatim kao sindrom „hodajućeg trupla“, imaju deluzijsko uvjerenje da su umrli . Ovaj sindrom pojavljuje se uslijed traume, kao u vrijeme naprednih faza različitih oboljenja, tifusa ili multipla skleroze, te je povezan sa dijelovima mozga kao što su parijetalni korteks i prefrontalni korteks.

Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Dokazano je jedino da u stanju kliničke smrti kad mozak ostaje bez kisika - mozak radi ubrzano...ali tko meni može objasniti da sam ja tamo shvatila što me čeka kad se vratim...ja nisam vidovita ali znala sam što će mi biti kad se vratim...valjda sam to morala doživjet da budem spremna...mislim da bih inače sasvim sišla s uma i ne bih se nikada oporavila...da nisam imala doživljaj kliničke smrti..

- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Mozak kada ostane bez kisika ostanu tjelesne i nevervne posljedice .
Nije mi jasno ali moj rahmetli poznanik Kadraga koji se probidio iz mrtvih nije imao takvih posljedica .
Nije mi jasno ali moj rahmetli poznanik Kadraga koji se probidio iz mrtvih nije imao takvih posljedica .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Ne ostanu terasa uvijek. Jedan liječnik je bio 20 minuta klinički mrtav i po medicinskim saznanjima mozak je mora biti oštećen, ali nije bio...Mene su ubrzo oživjeli masažom srcaTerasa svjesti wrote:Mozak kada ostane bez kisika ostanu tjelesne i nevervne posljedice .

- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo
oho, terasa. vidim da si upoznat s tim. imamo mi onda dosta toga zajednickogTerasa svjesti wrote:Mene će biti teško razumjeti .

inace, koga zanimaju i kome su zanimljive ove teme, preporucio bih knjigu roberta petersona "izvantjelesna iskustva"
Danas sam tu, a sutra daleko..
Ko voli ove stvari neka nadje knjigu - zivot poslije zivota. Puna je ovih prica iz zivota ljudi diljem svijeta, razlicitih religijskih uvjerenja, pa i ateista.
- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo
da, da. raymond moody je autornavika wrote:Ko voli ove stvari neka nadje knjigu - zivot poslije zivota. Puna je ovih prica iz zivota ljudi diljem svijeta, razlicitih religijskih uvjerenja, pa i ateista.
Danas sam tu, a sutra daleko..
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Dr.Raymoond Moody Jr , Istraživanje Fenomena Tik do smrti 

(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Hej vidi malog , odrasto je 

(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
Čitala sam a i bilo je dosta emisija i poznati glumci su pričali. Iskustva su različita

Iskreno, nikada nisam pricala o ovome i imam utisak da cu poludeti ako nekome ne kazem.
Pre par godina sam se probudila iz anestezije u toku carskog reza i odmah nakon tog soka mi je stalo srce na 1 minut i 40ak sekundi. Prvo , bila sam potpuno svesna, nisam lebdela iznad svog tela kako to obicno ljudi koji su imali klinicku smrt opisuju, nisam videla tunel itd. Ali sam videla sve sta se desavalo, ni meni samoj nije jasno na koji nacin, ali sam sa druge strane vrata od operacione sale, kroz staklo, lepo videla paniku, medicinske sestre, doktorku koja je izvodila carski rez, cula sam aparat koji pretpostavljam prati rad srca kako ispusta brze isprekidane tonove, a onda ravna linija. Secam se da sam pomislila kako je lep osecaj biti tu, oduzet od svog bola, potpuno blagostanje, mir. Pomislila sam i na to kako nisam bila u stvari ni svesna sa kojim bolom mi kao ljudi zivimo svaki dan, naprezemo se, nerviramo se, pa cak i kada spavamo nasi misici imaju tonus koji nas drzi u zivotu. Imala sam utisak kao da mi je pruzen izbor, bez ikakvih spoljasnjih faktora: Ostani ili kreni..
I dok sam bila u nedoumici da li da se vratim svom zivotu ili da podjem u nesto nepoznato, a iskreno to nepoznato me je vise privlacilo...Kao da sam negde podsvesno vec napravila odluku... Jasno i glasno sam cula muski glas, ali ne kao da dolazi sa strane, nego kao da se nalazio u mojoj glavi ili u cemu vec, posto ja nisam bila u svojoj glavi, kako mi govori: Jesi li sigurna da zelis da umres? Nece imati majku.
Sledece cega se secam je pokusaj da pokrenem svoj organizam ponovo. Naprezanja misica da bi pluca ponovo dosla do vazduha. Kada sam se ‚‚vratila‚‚ jedino sto sam uspela da izgovorim bilo je :Jel beba dobro?
Nakon toga sam zaspala i nemam nikakvo secanje na taj period, a spavala sam 16 sati, kako su mi rekli.
I eto...to je bilo moje neko iskustvo, iako se ja trudim da gledam na to kao na nesto sto sam ‚‚mozda‚‚ sanjala, ili sam se zesce istripovala, tesko je praviti se da se nije desilo.
Posle toga sam prestala da gledam na smrt kao da je to nesto strasno, mislim nije prijatno, ali nemam strah koji sam imala do tada.
Pre par godina sam se probudila iz anestezije u toku carskog reza i odmah nakon tog soka mi je stalo srce na 1 minut i 40ak sekundi. Prvo , bila sam potpuno svesna, nisam lebdela iznad svog tela kako to obicno ljudi koji su imali klinicku smrt opisuju, nisam videla tunel itd. Ali sam videla sve sta se desavalo, ni meni samoj nije jasno na koji nacin, ali sam sa druge strane vrata od operacione sale, kroz staklo, lepo videla paniku, medicinske sestre, doktorku koja je izvodila carski rez, cula sam aparat koji pretpostavljam prati rad srca kako ispusta brze isprekidane tonove, a onda ravna linija. Secam se da sam pomislila kako je lep osecaj biti tu, oduzet od svog bola, potpuno blagostanje, mir. Pomislila sam i na to kako nisam bila u stvari ni svesna sa kojim bolom mi kao ljudi zivimo svaki dan, naprezemo se, nerviramo se, pa cak i kada spavamo nasi misici imaju tonus koji nas drzi u zivotu. Imala sam utisak kao da mi je pruzen izbor, bez ikakvih spoljasnjih faktora: Ostani ili kreni..
I dok sam bila u nedoumici da li da se vratim svom zivotu ili da podjem u nesto nepoznato, a iskreno to nepoznato me je vise privlacilo...Kao da sam negde podsvesno vec napravila odluku... Jasno i glasno sam cula muski glas, ali ne kao da dolazi sa strane, nego kao da se nalazio u mojoj glavi ili u cemu vec, posto ja nisam bila u svojoj glavi, kako mi govori: Jesi li sigurna da zelis da umres? Nece imati majku.
Sledece cega se secam je pokusaj da pokrenem svoj organizam ponovo. Naprezanja misica da bi pluca ponovo dosla do vazduha. Kada sam se ‚‚vratila‚‚ jedino sto sam uspela da izgovorim bilo je :Jel beba dobro?
Nakon toga sam zaspala i nemam nikakvo secanje na taj period, a spavala sam 16 sati, kako su mi rekli.
I eto...to je bilo moje neko iskustvo, iako se ja trudim da gledam na to kao na nesto sto sam ‚‚mozda‚‚ sanjala, ili sam se zesce istripovala, tesko je praviti se da se nije desilo.
Posle toga sam prestala da gledam na smrt kao da je to nesto strasno, mislim nije prijatno, ali nemam strah koji sam imala do tada.

Pimus inter pares
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Alisum mislim da si bila u nekoj vrsti kome .
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).