Bla wrote:Krokodil Behko wrote:
Zar Java još postoji?
Java je trenutno a i odavno najpopularniji programski jezik sa više od petine tržišta i neprikosnoveni je vladar u ovom stoljeću iz godine u godinu (uz C koji ponekad na kratko preuzme tron). Pa onda ide veliki jaz, trči, trči, pa onda svi ostali jezici. Tako da je pitanje malo čudno, kao npr. da neko začuđeno pita zar fudbalski klub Barcelona ili Real Madrid još uvijek postoje.
A ovi vještački jezici kao jezici teško da mogu izumrijeti, pogotovo ne tako nešto što je do te mjere ukorijenjeno u našu svakodnevnicu kao što je java.
Bar jedan dio njihovog poslovanja je zbilja u historiji

Veselim se, jer to mi je bio jedan od najsretnijih dana na internetu
Ono što znam, razvijen je neki HTML5 i potisnuo Javu. Svi filmski sajtovi su je napustili i neš tako lako naći, da gledaš film na javinoj tehnologiji, fala bogu i popišam im se na tehnologiju. Instaliram Javu, isto bita kao i browser i OS, a svejedno dobivam obavijest da je nemam. Čist piratluk, daj im još downloada i još, i još. E pa kurko, nema više, Javu su svi sajtovi bacili u smeće
Ako ne vjeruješ, izvoli, pronađi sajt sa javinim playerima. Ja znam samo za jedan, a bilo ih je trista.
Isto to i na Flyordie.com, koji je vjerovatno najveći sajt za igranje igrica online, bacili su javu u smeće, jer im je biznis opao, nakon što ni Chrome ni Edge nisu dozvolili mogućnost korištenja Java plug-ina na najnovijim verzijama. Na nekim igrama, posjeta se prepolovila i morali su baciti javu.

Vjerovatno je slična situacija i sa iOs, pošto je Jobs još za života mrzio i Javu u Adobe i nazivao ih piratskim govnarima.
Kao što vidiš, bar u vezi tog plug-ina i štajaznam, u pravu sam.