SVADBE

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: SVADBE

Post by bubica » 20 Dec 2011, 01:17

Ako bude sve po planu islo, u Maju 2012 idem u Kinu na svadbu, tacnije u Shanghai. Bit ce ludo ( bar sto se drustva iz Njemacke tice). Inace volim svadbe sa obicajima. Nikada se nisam nikome rugala, ee ovo ono, seljaci ovako onako, sve rado pogledam. trebala sam i u Oriovac / Sl. Brod na svadbu u Augustu 2012 ali mladenci kidaju u inostranstvo, tako da je svadba otkazana. Al sam se veselila sokadiji, sokackim kolacima, djaba :(.
Moja svadba nije bila bas nesto posebno, ratno doba. Ali i to je imalo svoju car. Nije za javnost. :-)
siromah nema sta a bogatas nema kad

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7488 times
Been thanked: 17493 times

Post by Maja » 20 Dec 2011, 02:50

Za mene su svadbe i potresne tj bila bi mi moja. Sama pomisao da odlazim od kuće (pa makar i na ljepše mjesto) je uhhh. O tome niste pisale. Kako vam je padao rastanak s porodicom?

Kad se moja sestra udavala cijelo vrijeme sam bila dobro raspoložena jer mi je bilo drago zbog nje. Pripreme, dolazak svatova, kićenje itd..sve normala, pa čak i kad se poljubila s nama na rastanku to sam uradila sa smješkom. Ali kad su sjeli u auto, pa pošli trubeći odjednom se u meni nešto prelomilo, kao da sam tek tad postala svjesna da ona odlazi. Otrčala sam u wc, zaključala se, sjela i isplakala ko luda. Kako mi je samo bilo teško, nisam mogla da dišem. I onda sam se sredila i izašla. Srećom samo je rodica primijetila da sam plakala.
A sad kad dođe preko vikenda sa djecom, svaki put kažem dosta ti je dva dana, haj ti svojoj kućici :D.

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 20 Dec 2011, 12:56

:sjedi :sjedi
nikakvu uvredu ne vidim da se mlada pokaze kao fina buduca zena koja servira kafu
uostalom veca uvreda je danas kada idu sa kovertama u kojima ti daju pare kao nekom prosijaku
stari dobri narodni obicaj
nista lose[/quote]

Nije stvar u parama i tim glupostima. Neki ljudi jednostavno ne vole biti u centru pažnje, a naši običaji su upravo takvi da to i jeste maltretiranje. Valjda mlada treba na svojo svadbi da se osjeća ugodno, a ne da strepi hoće li po nekome prosuti tu kafu i da cijeli božiji dan bude izložena kritičkim pogledima kojekakvih mahalkuša. A hoće li biti dobra domaćica, pa to je do odgoja, to sa svadbom i sa serviranjem kafe na istoj nema veze.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 20 Dec 2011, 13:35

ja nisam imala svadbu, samo uza rodbina i prijatelji, vjencanje i vecera poslije...
a sad mi je tooooliko zao sto nisam imala a tad mi to bilo bez veze... najvise mi zao sto nisam imala vjencanicu :( , nego neku suknju i sako...

inace volim ici na svadbe i uglavnom se dobro provedem... bila sm na par svadbi, koje su bile stvarno seljakluk zivi :D ...
meni je najgljuplji taj obicaj da se na mikrofon govori ko je koliko darovo mladencima, krkanluk.. i ono mi je bez veze, kad svi stanu u redu da mladencima daju koverte i cestitaju. kod nas se to radi odmah kad dodjes... mladenci i roditelji docekaju goste, cestita se, koverte se zastekaju i gotovo :D
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana » 21 Dec 2011, 23:34

tutnplock wrote:Image
:D. :D. :D.
Podsjeti me da mi je jednom u ratu, kad smo naravski bili baš onako solidno izgladnjeli i utučeni, uz pismo stigla potpuno ista ovakva slika od rodbine iz inostranstva. S tim što nije bila sa svadbe nego proslave rođendana i s tim što je iza slavljenika u pozadini još bila zastava s grbom BiH....nisam mogao vjerovati svojim očima da nam se to dešava, niti bilo šta reći od zaprepaštenja i bijesa.

A glede teme, ko god hoće da mi nanese patnju i duševne boli, dovoljno je da me pozove na svadbu. Ima u našim svadbama nešto crno, ne znam tačno šta.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta » 25 Dec 2011, 11:24

Uglavnom nam je poznato kako izgleda proslava svadbe u našoj zemlji - alkohol, hrana i pjesma.

Vehabije također proslavljaju svoje svadbe, ali bez alkohola, sa hranom i zanimljivim tekstovima pjesama.

Šator, stolovi, meza, Coca Cola, mikrofon, ozvučenje, pjesme...

izgleda da je Coca- Cola zestoka :ha

Image

[media]MQcOw6o9eFc[/media]

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 25 Dec 2011, 19:45

Ah, zaboravih dodati pribadanje maramica svatovima, radila sam to dvaput za svadbe svojih sestri i dosta je za sva vremena. Komentari: ajj, ubode me; ma bodi gdje hoćeš, od tebe ništa ne boli; hoćeš da ti pomognem, dršću ti ruke; mala bodeš li ti uvijek ovako fino..........
I komentari žena: uh, jel ono ona najstarija, ona se jelda nije udala....jadnica... "jel der, mala, kad će tvoji svatovi, šta ti čekaš, prevariše te ove sestre, odoše prije tebe" (a misle na onu narodnu birač postane otirač"... Onda opet tamo negdje iza leđa oslušnem: ma ona je čudna, Bog je kadar da će ona ikad :hihi
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 25 Dec 2011, 20:42

:D. :D. :D.

Jao Ideja

:plavi :plavi :plavi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 26 Dec 2011, 16:37

Ljudi pricaju i na svadbama i na sijelima i u kafanama....nema to puno veze sa mjestom i dogadjajem ;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Mar 2012, 10:55

Pa onaj krkan što mi se punih usta dere na uho da mi nešto kaže,a ja ga opet ne čujem od muzike...
:D.

A ne znam stvarno zašto je kod nas onako glasna muzika. Pa ono nije normalno. Uši ti otpadoše.
Treba bili glasnije...ali da možeš i pričati komotno.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 07 Mar 2012, 11:03

Sve se uredi,ne morate se vi strogo drzati pravila,nije to vojska,svadba je vasa i vi je organizirate kako zelite....ne mora tu biti moravac i masa starih zena,ako vi ne zelite,moze biti tiha violina i lagani plesnjak,probrana raja.....
Ne mora moja svadba biti k'o u Sulje iz komsiluka,ista,preslikana,valjda tu ima dasak mene :cudi
Hocete li limuzinu,ili kociju,ili pjesice,pa mlade su i kod nas dolazile motorom ili traktorom,svako svoj fazon fura,nema tu pravila...
Ako vam se necija nije dopala,zasto bi ga kopirali....
Svadba moze biti na pjescanoj plazi,vi i odredjen broj uzvanika,u restoranu,ili na poljani....sve po zelji....nezz zasto ljudi misle,ako budem imao svadbu,bice standardna pijanka,nece ako je takvom ne ucinite... :kafa

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 07 Mar 2012, 11:13

ma meni je zao sto nemado pravu pravcatu svadbu... ono, ja mlada u vjencanici i te stvari... prezalit´ ne mogu :(
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Mar 2012, 11:20

Ovdje su sve svadbe iste i narodnjaci drmaju i kod para koji ih ne sluša.
A kad se jednom u 10 godina :oo neko usudu da organizuje nešto drugačije svi mu se smiju.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 07 Mar 2012, 11:34

Zasto bi se smijali,poznajem par koji je zahtijevao rock na svadbi,a na selu zive,a njegova je mati za zene drugu vece organizirala neku sjedeljku,ali to je njeno,nisu oni sjedili s njima,malo su se pojavili radi reda....
Mozda ce biti neobicno nekoj staroj babi ako je nesto drugacije,ali njeno misljenje nije nikom ni vazno,mladji ljudi su savremeni i prihvataju novine...pa vani se vjencaju pod morem u ronilackom odjelu,ili alpinisti,na planini...sve po zelji....ali treba obiljeziti ipak i ne trebamo jedni druge izrugivati....
ako se izrugujemo standardnim svadbama,isti smo kao babe koje se iscudjavaju novijima.... :kafa

Ljevinova Kiti

Post by Ljevinova Kiti » 07 Mar 2012, 12:56

Ne volim svadbe, narocito one velike. Osjecam se kao vanzemaljac :D. Ili necu imati svadbu u pravom smislu te rijeci, ili ce biti nesto minijaturno, sa dragim ljudima. Radije bih neko dobro putovanje, medeni mjesec :D nego veliku svadbu. Bespotreban stres, i mojim i njegovim roditeljima kao i nama.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Mar 2012, 13:41

madam Bovary wrote:Zasto bi se smijali,poznajem par koji je zahtijevao rock na svadbi,a na selu zive,a njegova je mati za zene drugu vece organizirala neku sjedeljku,ali to je njeno,nisu oni sjedili s njima,malo su se pojavili radi reda....
Ja slušam rock ali treba naći kompromis. Ako ikad budem imala svadbu ne bi bilo loše da do ponoći bude normalna muzika. Nešto u stilu Mostar sevdah reunion koje mogu slušati i oni koji slušaju rock i narodnu. A iza ponoći kad ostane mlađa raja onda rock npr.

Natalie
Na probnom
Na probnom

Post by Natalie » 19 Mar 2012, 09:35

ja sigurno neću imati svadbu. dovoljno je otići u opštinu i poslije na ručak sa kumovima. što se vjenčanice tiče, nema šanse da ću je nositi. nekada, kad su žene bile stvari kao i životinje i robovi, djevojka je imala bijelu haljinu kao simbol netaknutosti, a veo je zapravo značio da je "zapakovana". znači, njen otac, brat, tutor, pater familias je predavao drugom pater familiasu (a ne mužu) zapakovan paket. kada se veo skine, paket je otvoren. koje poniženje u vražju mater....
inače, svadbe us stvarno parada pijanstva i kiča. što neko reče, prva asocijacija su sredovječne ženetine sa trajnama, koje daju savjete mladoj šta će i kako će.... i onda još kad krene kolo... ma dno... a najseljačkiji su oni glupi običaji, kad mlada uzme malo muško dijete, pa kad dijele pogaču i najgori od svih onaj primitivizam kad mlada prođe ispod ruke mužu kad ulazi u kuću... ma marš
Ja bih mnoge stvari shvatila, da mi ih drugi nisu objasnili...

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 05 Apr 2013, 14:11

Nemam ništa protiv nekih normalnih svatova, i po mom mišljenju treba se obilježiti.
Voljela bih imati svatove, pa makar zvala samo prvo koljeno i prijatelje, a ne samo neka večerica kao da je to nešto nebitno.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Ruana

Post by Ruana » 05 Apr 2013, 14:43

Kod nas ovdje je to malo drugacije. Nema tih truba to rade ovdje samo Turci
Ali nasi uglavnom prave svadbe dolje.Prosle godine su nas neki muzevi rodjaci odavde pozvali na svadbu u Vrapcice. To je katastrofa koje su ljudi dali pare bilesi Koke pjevao. Za mladu se narucila limuzina iz Citluka da se ide po nju u Gorazde to je ona trazila a vjencanica kostala skoro 10.000 hiljada kruna. To je sve njena mama ispricala svima. Oboje zive ovdje.
Kad su se vratili ovamo, vjerujte nismo stgli otici na cestitak oni su se razveli. Jedan dan kad je dosao sa posla nista nije nasao u kuci skoro sve odnijela i napisala mu na ogledalo u kupatilu "jeb... ti Hercegovinu, seljacino"

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 05 Apr 2013, 15:40

gejsha wrote:Nemam ništa protiv nekih normalnih svatova, i po mom mišljenju treba se obilježiti.
Voljela bih imati svatove, pa makar zvala samo prvo koljeno i prijatelje, a ne samo neka večerica kao da je to nešto nebitno.
i uradi tako gejsha.. ja se i sad kajem sto nisam nikakvih svatova imala... ni vjencanice, nista... neki kostimic na meni, vecera sa familijom i gotovo
Djole

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”