BRAKOVI ZA PAPIRE

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Sarajlija se razvodi i napušta BiH

Post by Major » 07 Aug 2012, 11:12

silence wrote:

Naš sagovornik dodaje da njegovoj supruzi ne smeta pomisao da će se on u skorije vrijeme oženiti drugom ženom.

- Oboje smo svjesni situacije i sjeli smo i sve dogovorili zajedno. Ona nema problema s tim, jer naša ljubav ne postoji samo na papiru! Mnogo je jača i ovo nas neće pokolebati. Čim sve riješimo, ponovo ću se njome oženiti, tako da će i ona dobiti američko državljanstvo - odlučno nam je kazao Sarajlija.
Pa da, u pitanju je velika prevara... :sok

Zanima me nastavak ove ogavne priče... i kraj ove navodne ljubavi...
:puca
Vrlo jednostavno, vec duzi period formirani su kojekakvi organi koji brizno prate ovakve i slicne slucajeve.
Mi mislimo da su njihovi sluzbenici tek tako naivni, vec odavno su oni uvidjeli koju pozadinu imaju ovakvi brakovi.

Onako iz humanosti pozelio bih mladom Sarajliji njegove nakane, ali cisto sumnjam da ce ako i uspije bilo kada ili pak nakon tri godine
moci ozeniti svoju bivsu suprugu i time joj obezbijediti Americko drzavljanstvo.

Kao sto rekoh, ljudi zaista nisu svjesni u kakav riskantan posao se upustaju.
Na kraju bi se moglo dogoditi, da ostane i bez stana, bez, drzavljanstva i da bude protjeran za domovinu.

Poznajem par slucajeva koji su dozivjeli slucnu sudbinu.
Slucajevi su komplikovaniji nego sto i jesu.
Jedina pozitivnost u ovakvim dopisima je da po mogucnosti i nasi politicki lideri procitaju u kakvim neizlaznim situacijam im se nalaze gradjani.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 11:30

Major wrote:
silence wrote:

Naš sagovornik dodaje da njegovoj supruzi ne smeta pomisao da će se on u skorije vrijeme oženiti drugom ženom.

- Oboje smo svjesni situacije i sjeli smo i sve dogovorili zajedno. Ona nema problema s tim, jer naša ljubav ne postoji samo na papiru! Mnogo je jača i ovo nas neće pokolebati. Čim sve riješimo, ponovo ću se njome oženiti, tako da će i ona dobiti američko državljanstvo - odlučno nam je kazao Sarajlija.
Pa da, u pitanju je velika prevara... :sok

Zanima me nastavak ove ogavne priče... i kraj ove navodne ljubavi...
:puca
Vrlo jednostavno, vec duzi period formirani su kojekakvi organi koji brizno prate ovakve i slicne slucajeve.
Mi mislimo da su njihovi sluzbenici tek tako naivni, vec odavno su oni uvidjeli koju pozadinu imaju ovakvi brakovi.

Onako iz humanosti pozelio bih mladom Sarajliji njegove nakane, ali cisto sumnjam da ce ako i uspije bilo kada ili pak nakon tri godine
moci ozeniti svoju bivsu suprugu i time joj obezbijediti Americko drzavljanstvo.

Kao sto rekoh, ljudi zaista nisu svjesni u kakav riskantan posao se upustaju.
Na kraju bi se moglo dogoditi, da ostane i bez stana, bez, drzavljanstva i da bude protjeran za domovinu.

Poznajem par slucajeva koji su dozivjeli slucnu sudbinu.
Slucajevi su komplikovaniji nego sto i jesu.
Jedina pozitivnost u ovakvim dopisima je da po mogucnosti i nasi politicki lideri procitaju u kakvim neizlaznim situacijam im se nalaze gradjani.

Znaju oni odlično u kakvoj se bezizlaznoj situaciji građani nalaze, ali njih nije briga...Čitajući štampu vidim da se mnogo šta razotkriva, pa vidim da su oni pokrali građanstvo, pokrali su čak i njihovu nerođenu djecu, a isto tako obezbjedili svoje nove genaracije koje se još nisu ni rodile. Prema tome, njima nije u interesu građanstvo...Nažalost.

Ja ovako nešto ne bih mogla ni zamisliti da učinim i svako moj do koga bi mi bilo stalo ako bi htio da se odluči na ovaj korak, dobio bi moju osudu.
Šta će njemu/njima da se dogodi to niko ne zna, ali čitajući sam stekla dojam da to nije nimalo ZDRAV brak. Vjerujem da se oni neće nikada ni "sastaviti". Po meni je ovo način djećijeg razmljišanje, a ne razmišljanje ljudi koji su već oformili svoju porodicu. Ovu prevaru bih nazvala kriminalom...
:ljut
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 07 Aug 2012, 11:32

Budala.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 07 Aug 2012, 11:33

pustite raju nek rade ono sto su nakanili,nije to vas problem,niko od vas ne zna koji razlozi tjeraju nekoga na nesto...ljudi su dole totalno u qur.u,nemaju zaista nikakve perspektive,politika je sve pojela,zatvorilan i unistila..onih 5% kojima je dobro oni nikad nece otici odozgo sami a ljudski zivot nije 1000 godina da se ceka kad ce i kako ce da skinu lopovska od Alije I. i onih srbocetnika instalirana gamad na vrhu,samo ce se nadovezivat jedni na druge mijenjajuci "boje" a u sustini sve isti na kormilu...

dole je i nada umrla,ljudi doslovno vise nemaju ni nade za nesto(velik dio njih) pa je i to razlog za razmisljanje tipa-dole nema ni nade a vani moze covjek bar da se nada da ce ga nesto vanredno strefit ili da ce imat srece za ovo ili ono...

bas vi koji ste svoje dupe spakovali na suho galamite protiv ovih ideja-zagorka,tebi da dva dana zafali lak za nokte ti bi muzu sve izbojala :pusi ...zar niej tako,Major,Mrki...i vas dvojica ste krenuli grlom u jagode,nista vam nije bilo sigurno,cak i u ona vremena nije bilo sigurnosti...
bilo je ono kao i svima-"ma odoh probat pa ako valja -valja,ako ne valja opet nazad"...jer dole ionako vecina nas ovih zadnjih :lupa sto-dvjesta godina nije nista izgubila,uvijek isto sranje...

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 07 Aug 2012, 11:38

Pa nije ovo nista novo. Poznajem ih relativno dobro,oboje su vec preko 50 god, jedan sin ozenjen i ima dvoje velike dijece, drugi se jos nije ozenio, oba sina u Njemackoj a starci morali nazad za BiH kada je Njemacka vracala izbjeglice. Eh prije par godina roditelji se "razvedu". mama dodje ovdje u Njemacku udala se, razvela se , udala se opet za babu i eno ih sada svi u sretnom trojstvu. jbga spasava se ko kako zna.
Last edited by bubica on 07 Aug 2012, 11:40, edited 1 time in total.
siromah nema sta a bogatas nema kad

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 11:40

Burek, niko njih ne spriječava od nas forumaša da rade što su naumili... :hihi Ali nije pošteno, o tome je riječ. Ljudi ako žele da idu, sve koje ja znam ili su poveli svoje porodice ili ako su slobodni otišli su sami, ili su otišli ne vezujući se u drugoj Državi ni za koga, pa kasnije izveli svoje porodice.
(Arapska poslovica)

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 07 Aug 2012, 11:44

Sile , nemoze to vise kako je nekada bilo. Jer je "drzava" stabilna.
siromah nema sta a bogatas nema kad

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 11:45

bubica wrote:Pa nije ovo nista novo. Poznajem ih relativno dobro,oboje su vec preko 50 god, jedan sin ozenjen i ima dvoje velike dijece, drugi se jos nije ozenio, oba sina u Njemackoj a starci morali nazad za BiH kada je Njemacka vracala izbjeglice. Eh prije par godina roditelji se "razvedu". mama dodje ovdje u Njemacku udala se, razvela se , udala se opet za babu i eno ih sada svi u sretnom trojstvu. jbga spasava se ko kako zna.
Sjetih se bubice da je to u bih mentalitetu... :hihi

Znam da su se ovdje u onom prošlom sistemu parovi razvodili zbog stana. Naime, imaju stan koji su dobili od društva, a poželjeli su još jedan. Naravno, supružnik koji nije nosioc stanarkog prava od svoje firme ne može dobiti stan, jer je več stambeno obezbijeđen. Ali ako se razvede i izađe iz stana nije... :hihi . Gadilo mi se, povraćalo ako vjeruješ kada sam slušala. Razvedu se, drugi supružnik dobije stan u svojoj firmi, a onda se ponovo vjenćaju... Dakle, prevara je u pitanju.
Last edited by silence on 07 Aug 2012, 11:46, edited 1 time in total.
(Arapska poslovica)

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 07 Aug 2012, 11:46

Razumijem ovog čovjeka, samo mi nije jasno zašto ovo obznanjuje jer ko zna kako mu ime može osvanuti u javnosti. O tome se ćuti, ćuti i radi.
Ako sam dobro pročitala nije naveo kakav bi taj fiktivni brak trebao biti. Znam za mnoge slučajeve gdje se išlo grlom u jagode, samo da se oženi i živi s drugom osobom zbog papira, što je podrazumijevalo i seksualni život. Naravno, druga strana nije znala da je u pitanju samo papiraš/papirašica koji će nakon dobijanja stalnog boravka zatražiti razvod i nestati. Drugi slučaj je onaj dogovorni - daš pare, vjenčate se, u stanu ostaviš dosta svojih stvari zbog kontrole, povremeno se čuješ sa "bračnim partnerom" i čekaš da istekne rok.
Lično ne bih mogla uraditi tako nešto, možda bi me samo teški očaj na to natjerao pa bih da sudim o drugima. Nagovarali su me mnogi na fiktivni brak ali nisam pristala, jednostavno to ne bih mogla psihički izdržati. Izabrala sam trnovitiji put.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 07 Aug 2012, 11:55

Hoće li ova vijest biti prebačena na temu Brak zbog papira ili fiktivni brak, ne znam tačno al mislim da postoji. Ja bih samo da ubacim još jedan članEk :oo
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 07 Aug 2012, 11:57

mnogima nije jasno da je i brak,bilo koji na neki nacin materijalna stvar,naravno da tu treba nesto i simpatije da postoji ali nije to sve tako usko kako neki kazu...ako pogledamo one plemicke familije,tu se uglavnom plemic sa plemickom zeni i taman ako se jedno drugom bas i ne svidjaju ipak se sredi situacija da to nekkao klapa,bitno je da lova ostaje u"familiji"...i opet dodjosmo do onog materijalnog u braku,vecina imucnih 99% ih se zeni/udaje sa onim koji nima najmanje koliko i doticni sam/sama...

ako bismo ovdje pricali samo o ljubavi onda ne bi postojale milijarde testamenata izmedju zene i muza u kojima pise kome sta i pod kojim uslovima,zato molio bih malo manje o ljubavi...ljubav dodje sama,to je u ljudskoj prirodi,ako ima simpatije,bar malo onda se moze i volit odredjena osoba(vise ili manje,mjerac za takve stvari ne postoji,hvala ti Boze da je tako).. :pusi

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 07 Aug 2012, 12:21

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 12:36

burek67 wrote:mnogima nije jasno da je i brak,bilo koji na neki nacin materijalna stvar,naravno da tu treba nesto i simpatije da postoji ali nije to sve tako usko kako neki kazu...ako pogledamo one plemicke familije,tu se uglavnom plemic sa plemickom zeni i taman ako se jedno drugom bas i ne svidjaju ipak se sredi situacija da to nekkao klapa,bitno je da lova ostaje u"familiji"...i opet dodjosmo do onog materijalnog u braku,vecina imucnih 99% ih se zeni/udaje sa onim koji nima najmanje koliko i doticni sam/sama...

ako bismo ovdje pricali samo o ljubavi onda ne bi postojale milijarde testamenata izmedju zene i muza u kojima pise kome sta i pod kojim uslovima,zato molio bih malo manje o ljubavi...ljubav dodje sama,to je u ljudskoj prirodi,ako ima simpatije,bar malo onda se moze i volit odredjena osoba(vise ili manje,mjerac za takve stvari ne postoji,hvala ti Boze da je tako).. :pusi
Burek, ovo je sasvim nešto drugo. Slobodan čovjek ako se odluči na "papirnati brak", to je pokušaj da nešto učini sa svojim životom, ali samo svojim.
Ovdje se radi o čovjeku koji je več oženjen i ima formiranu porodicu. Razvodi se, prodaje sve i kreće u nepoznato sa namjerom da se tamo u Americi oženi, pa poslije razvede, pa onda dovede svoju porodicu i ponovo se vjenča sa svojom ženom... i da nastave sretno da žive do kraja života... :klanja

A šta ako se u tom papirnatom braku dogodi ljubav, nije nemoguće?
:sok
(Arapska poslovica)

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 07 Aug 2012, 12:40

Samo da im sve dobro završi..želim im svu sreću.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 07 Aug 2012, 16:17

Daj Boze da bude onako kako je planirao, ali....

Kada se ozeni sa gospodjom mora biti s njom u braku od 3-5 godina. Sa tri godine ima pravo na drzavljanstvo. Kada se odluci da se razvede, onda ce i taj proces da traje najmanje godinu dana. Kada je vec razveden onda tek moze traziti da dovede djecu i ex zenu, s tim da i taj proces moze trajati najmanje godinu dana. A kako ce objasniti imigraciji zasto dovodi bivsu i djecu ovamo odmah po razvodu? Ne znam kako zamislja da njegova porodica iz Bosne bude ovdje s njim dok ne prodju te godine. Jedino ilegalno, a ako ih uhvate hebo je zeca :D

Mislim da su mu slabe sanse i da je bolje da sacuva tih 10,000 dolara (odkud mu kada nema djeci da da jesti) i razmisli o promjeni zanimanja, privatnom biznisu i sl.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 07 Aug 2012, 16:19

burek67 wrote:mnogima nije jasno da je i brak,bilo koji na neki nacin materijalna stvar,naravno da tu treba nesto i simpatije da postoji ali nije to sve tako usko kako neki kazu...ako pogledamo one plemicke familije,tu se uglavnom plemic sa plemickom zeni i taman ako se jedno drugom bas i ne svidjaju ipak se sredi situacija da to nekkao klapa,bitno je da lova ostaje u"familiji"...i opet dodjosmo do onog materijalnog u braku,vecina imucnih 99% ih se zeni/udaje sa onim koji nima najmanje koliko i doticni sam/sama...

Jarane, ne da si 100% u pravu nego 1000%.
Mozemo se lagati koliko nam milo, ali kakva je to ljubav i o kakvoj ljubavi mnogi trube koji nista drugo ne zele nego vani izmaci.
Ko ima lovu taj je nebi htio sa fukarom prokockati.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 16:23

Dust wrote:Daj Boze da bude onako kako je planirao, ali....

Kada se ozeni sa gospodjom mora biti s njom u braku od 3-5 godina. Sa tri godine ima pravo na drzavljanstvo. Kada se odluci da se razvede, onda ce i taj proces da traje najmanje godinu dana. Kada je vec razveden onda tek moze traziti da dovede djecu i ex zenu, s tim da i taj proces moze trajati najmanje godinu dana. A kako ce objasniti imigraciji zasto dovodi bivsu i djecu ovamo odmah po razvodu? Ne znam kako zamislja da njegova porodica iz Bosne bude ovdje s njim dok ne prodju te godine. Jedino ilegalno, a ako ih uhvate hebo je zeca :D

Mislim da su mu slabe sanse i da je bolje da sacuva tih 10,000 dolara (odkud mu kada nema djeci da da jesti) i razmisli o promjeni zanimanja, privatnom biznisu i sl.
I razmišljala sam da taj proces može da potraje više godina. Ja mislim da je on skovao plan i da želi da na ovaj način napusti porodicu koja mu više nikada neće pasti na pamet. :grana
(Arapska poslovica)

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 07 Aug 2012, 16:23

Dust wrote:Daj Boze da bude onako kako je planirao, ali....

I ne samo to, od kuda mu za tako kratak period lova da pokrije sve troskove, pozelio bi mu da uspije, ali
sanse su male ili pak put je dugacak i jako trnovit.

Upravo to, radje da sacuva tih 10.000 inace ostade i bez tih 10.000

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 07 Aug 2012, 16:29

Nema veze neka ide, pa zar se i Kolumbo nije zaputio i otkro nam Ameriku.... :valja

Ovako samo djeca razmišljaju:

- Prije dva mjeseca donio sam i konačnu odluku te nadležnom Centru za socijalni rad predao zahtjev za posredovanje. Žena i ja razvodimo se sporazumno. Ako sve uspije i dobijem papire, ženu i djecu odmah ću prebaciti u Ameriku, a do tada ćemo se viđati povremeno i komunicirati putem interneta - kaže ovaj Sarajlija, koji nam otkriva da poznaje dva slučaja u kojima su se dva bračna para, jedan iz BiH, drugi iz SAD-a, dogovorila da se razvedu te jedan od njih oženi suprugom prijatelja kako bi bh. par kasnije stekao pravo boravka u jednoj od saveznih država SAD-a.

:hihi

Ja mislim da on tamo več ima nekoga inače ne bi ovoliko bio siguran u uspjeh....
:DD
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 07 Aug 2012, 16:31

Citali smo svi o "uspjesnom" braku dvoje Bosanaca ovdje, koji su sada u "hapsani" i cekaju let bez povratne karte.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”