Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.
Moderator: Krokodil Behko
-
Dust
- Inventar foruma

- Been thanked: 2 times
-
Status:
BlackHawk wrote:Sheval wrote:I vi udarate odmah na neke poslove sa administracijom,sve legalno.
Ma kakvi legalno,nema od tog zarade.
Ja ću dogodine kupiti onaj starinski aparat za slaodoled i staviću ga direkt ispred škole

Uz to mozes i onaj aparat za kokice, i prikacis na biciklo i s jednog mjesta na drugo...
U ljetnim predvecernjim satima, vrlo isplativo..
Sladoled preko dana, kokice navece ...
A zimi kestenje

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
-
Dust
- Inventar foruma

-
Status:
Zagorka wrote:
Jok tema je da nas kompleskasi koji smatraju da su pametni,prosvijetle,i kojima je krivo sto nisu znali uspjeti tu gdje su bili....

-
Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
-
Status:
BlackHawk wrote:Sheval wrote:I vi udarate odmah na neke poslove sa administracijom,sve legalno.
Ja ću dogodine kupiti onaj starinski aparat za slaodoled i staviću ga direkt ispred škole

Uz to mozes i onaj aparat za kokice, i prikacis na biciklo i s jednog mjesta na drugo...
Mozda to govoris jer znas covjeka koji od ovog izmedju ostalog hrani familiju....i od skupljanja sljiva i ostalog,i pravljenja stosta od njih....

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Major
- Osvježenje foruma

-
Status:
Dust wrote:Zagorka wrote:Krokodil Behko wrote:Prije par dana, imali smo onu vijest, da neki sarajlija, želi da da,
pozajmljenih 10.000 USD za brak u SAD. Mensečini, da je lik puko totales.
Malo razmislio pa se zapitah, zar mu nije lakše, probati neki vlastiti
biznis u svojoj zemlji, za toliko novca, kad ga već želi uzeti kao pozajmicu.
Bar se neće morati razvoditi od rodjene žene i biti godinama odvojen i to
u tudjoj zemlji, koja i nije baš blizu BiH.
maksuz za Dust,da skonta da nastavljemo gdje smo "jucer" stali,i da je usko vezano,mnogo uze nego sto misli

Ti haman nisi skontala zasto su teme razgranicene. Nije tema o teglama i paprikama i ko zna koliko pjeska povuc'... al' nastavi.
Tegle napuniti sa paprikama , nabavljati pijesak bez koga se ni kos za kokosi nemoze sagraditi je ite kako biznis.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
-
Zagorka

-
Status:
sancezo wrote:Ja odlicno funkcionisem sa poslom u BiH, ne zalim se, ali dokle ce tako vidjecemo. Jest situacija dilikantna, jest da vladaju mito i korupcija, ali ko hoce da radi ima se sta raditi. Najgora je ona lijena populacija koja samo prica da drzava ne funkcionise, da nema posla, da je sve korumpirano,...Pa nije sve vjerujte, moze se jos uvijek lijepa nafaka ubirati na prostorima BiH.
Da potpišem od riječi do riječi nekoga ko zapravo zna o čemu govori(za razliku od pojedinih)

-
Blackhawk
-
Status:
Zagorka wrote:BlackHawk wrote:Sheval wrote:I vi udarate odmah na neke poslove sa administracijom,sve legalno.

Mozda to govoris jer znas covjeka koji od ovog izmedju ostalog hrani familiju....i od skupljanja sljiva i ostalog,i pravljenja stosta od njih....

Znam koji prodaje, pa pretpostavljam i da hrani familiju na taj nacin...
Vrecica kokica 1KM, prodas 50 dnevno eto ti 50 KM, 10 nek potrosis na kukuruz i ostalo, znaci 40 ostaje..
Dobra dnevnica..
-
Zagorka

-
Status:
Major wrote:
major rek'o
Tegle napuniti sa paprikama , nabavljati pijesak bez koga se ni kos za kokosi nemoze sagraditi je ite kako biznis.[/quote]
zagorka rekla:
/quotePusti kraju,neznacajno......
(posto sam sjebala brisući,da razdvojim

)...ha,jel valja vako?
Last edited by
Zagorka on 09 Aug 2012, 15:24, edited 2 times in total.
-
Major
- Osvježenje foruma

-
Status:
BlackHawk wrote:Posao sa solarnim plocama je i vise nego isplativ... ali na duzi period, a treba velik pocetni kapital, jer su te ploce skupe...
E sad zavisi od kapitala koji ulozis i sa cim pocnes toliko ces imati i profit..
Jer kod nas ima dosta suncanih dana u godini, tako da bi se vecinu godine mogla proizoditi struja..
Mislim da u hrvatskoj, neko je tako napravio, i imao je struje cak da prodaje elektrodistribuciji, jer je nabavio velike solarne ploce..
Ali i kad nabavis samo za sebe, imas besplatnu struju cijeli zivot, ugradis grijanje na sunce, imas i grijanje besplatno, imas toplu vodu, sve.. Itekako se isplati ovo..
Pored trenutne Njemacke i u sprintu dolazece Kineske solarne energije drugi ni blizu nemaju sanse baviti se tim biznisom.
Da bi prekrio krov sa solarnim plocama i obezbijedio si kompetnu kucu sa napajanjem struje potrebno je uloziti ca. 15.000 €.
Tek nakon 20 godina se rentira.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
-
Zagorka

-
Status:
Zena na trznici prodaje šape(suhe kolacice) i ima red ispred sebe....

-
Dust
- Inventar foruma

-
Status:
Sheval wrote:
Evo,navešću vam jedan banalan primjer koji sam primjetio ovo ljeto.
Čovjek na plaži prodaje kuhani kukuruz za 12 kuna,cca. 3 KM.
U nas je isti taj kukuruz 1KM u prodavnici,kad je najskuplji,u početku.
Sve da ga kupim po marku imam zaradu od dvije marke po komadu...zanemariću struju za kuhanje i sol čija je cijena presmiješna.Ti dolaziš na plažu gdje je 500 ljudi,neka ih 20 kupi,a hoće minimalno.To je 40 maraka!Netko za tu cifru kopa cijeli dan.Ideš naravno na divlju plažu van naselja,gdje je minimalna šansa da naletiš na neku kontrolu.A takvih plaža je 90%.
Uostalom,šta me košta,posijati kukuruz kući i imati još veću zaradu.Ili otići u polje i nabrati džaba
Zarada je to vrhunska.
Uz malo truda i organizacije,možeš svaki dan uzeti solidnu svotu novca.
Ovo isto možemo primjeniti na kokice ili voće.
Ovo je nekome možda iz poniženja,ovakav vid posla,ali zajebi ti neki sram.
Ovdje na plazama tako prodaju limunadu. Ne znam kakve su cijene limuna dole i da li je isplativo, ali uz sladoled i ovo

A onda se presaltas u jesen i zimu na kukuruz i kestenje. Nisu lose ni one jabuke sa karamelom.
-
Zagorka

-
Status:
od solarne energije do limunade

......neki ne znaju ni sta hoće,pa kako bi znali kako će

-
Dust
- Inventar foruma

-
Status:
@sheval
Znam decka koji kada je izgubio posao, zajedno sa svojom djevojkom odlucio na proizvodnju domacih mirisljavih sapuna. Na internetu se moze pronaci recept za takvo sto, jedino treba uloziti na nabavku materijala, kalupa i parfema. Sad', kako bi to dole islo, ne znam, ali ovdje ide ko halva.
-
Zagorka

-
Status:
Major wrote:BlackHawk wrote:Posao sa solarnim plocama je i vise nego isplativ... ali na duzi period, a treba velik pocetni kapital, jer su te ploce skupe...
E sad zavisi od kapitala koji ulozis i sa cim pocnes toliko ces imati i profit..
Jer kod nas ima dosta suncanih dana u godini, tako da bi se vecinu godine mogla proizoditi struja..
Mislim da u hrvatskoj, neko je tako napravio, i imao je struje cak da prodaje elektrodistribuciji, jer je nabavio velike solarne ploce..
Ali i kad nabavis samo za sebe, imas besplatnu struju cijeli zivot, ugradis grijanje na sunce, imas i grijanje besplatno, imas toplu vodu, sve.. Itekako se isplati ovo..
Pored trenutne Njemacke i u sprintu dolazece Kineske solarne energije drugi ni blizu nemaju sanse baviti se tim biznisom.
Da bi prekrio krov sa solarnim plocama i obezbijedio si kompetnu kucu sa napajanjem struje potrebno je uloziti ca. 15.000 €.
Tek nakon 20 godina se rentira.
i ja bogami mislim da ovo malo sporije ide

.....
ali ne treba skakati odmah toliko,moj rodjak je nekad imao kafic,sad hotel delux,malo,po malo,to je formula,i ne treba potcjenjivati niti jedan posao,ni izrugivati,ni misliti da je neki vazniji od drugog,samo zato ako poslujes s ljudima koji lijepo mirišu......nikad se ne bih stidjela ovim sada sto sjedim s njima,reći s kim sam sjedila i radila prije njih.....

-
Blackhawk
-
Status:
http://dalje.com/hr-hrvatska/sikirevci- ... uju/360056
Evo vijesti.. Znaci 6 godina dok ne vrati kredite i sve ulozeno, i onda ima ciste pare, a ne radi skoro nista...
I pored toga moze se baviti kakvim sitnijim poslicima koji daju bilo kakvu zaradu i eto.. Uziva...
-
Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9385 times
- Been thanked: 11141 times
-
Status:
Vidim ima dosta prijedloga, s tim, da je tu uvijek najveći problem tržište.
dakle, ako na primjer treba da držim pčele, morao bih imati kome to prodati.
Ne kažem, da bih baš to radio. Treba tu dosta poznavanja tog posla mada
je isplativ u nekim regijama. Ovdje ne. Čini mi se da su prinosi meda, slabi
već nekoliko godina za redom.
Prevozništvo se ne isplati, zbog velikog broja kamiondžija a tržište je malo.
Plus cijene goriva i amortizacija vozila.
O poljoprivredi, ne bih ni da govorim. Evo drugo ljeto za redom - suša.
Vidićemo šta će Maja reći na to.
Plašim se da mogućnosti ipak nisu tako velike. Poslova ima ali nema tržišta.
Plus što se to tržište, dodatno smanjilo sa smanjenjem platežne moći stanovnika.
-
bubica
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
-
Status:
Zagorka wrote:Sto bi reko Izet:"
Bubo,nijedne"
Sile,sta mislis sta koke jedu?Stiropor?Zrak?

Kukuruz sile,kukuruz,samljeveni dok su male,zrnevlje kad su velike...a otkud ti kukuruz?Usijes sile,pa okopas,pa ponovo okopas,pa oberes,pa sameljes,pa komusu pozanjes,popalis,pa pripremas njivu za oranje i sljedecu sjetvu....
Ako ces im kupovati hranu,nit' je to pile domaće,nit' se ono isplati
Da napomenem da im trebas sagraditi cumez,ispod njih cistiti kakicu,sipati redovno vodu,sjeći krila onoj sto bjezi iz baste...
Jel' ti se jos uvijek drze koke?

Koga ti ba ustutkujes

dabogda se ocepila.
siromah nema sta a bogatas nema kad
-
silence
- Inventar foruma

-
Status:
Od kako je Dust pomenula proizvodnju sapuna, zainteresovalo me...
. Pa sapun uopše nije teško proizvoditi, a može se do mile volje ekserimentisati u bojama i mirisima, oblicima, zatim ljekovitosti... Dobra zamisao.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
-
nezaboravna
- Aktivni forumaš

-
Status:
Zagorka wrote:silence wrote:Zagorka wrote:
Ho'š da ti ja posudim 20 dunuma,bil radila rucno,al 'nako iskreno?
Iskreno da ti kažem da ne bih... Znaš šta bih ja mogla jedino da radim sa tim pejzažima, mogla bih da ih slikam. Novac bih uložila za sav slikarski pribor... slikala bih, uokviravala i prodavala slike.... 
Iskreno.Ali dobro,i slikanje je vrsta posla.Neko ce biti slikar,neko pekar,neko obućar.Najgore je ne biti nista.
I jos nesto da ti kazem sile:"nije ti se zapelo i dabogdo ti se nikad ne zapne u zivotu,a mogla bi i te kako"

Jest vala zagorka skroz si u pravu ,život se zna okrenut preko noći samo nisu svijesni kako to ide dok rekneš uššššššššš.
Znam mnoge a nije ona uzrećica džaba sila nija Bogu mila,i nadam se da će svakog stići što sljeduje.Ja bih voljela da se vrate prijašnja vremena i da svak svoju njivu kopa.Ja volim zemljuda obradžujem

Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
-
Blackhawk
-
Status:
silence wrote:Od kako je Dust pomenula proizvodnju sapuna, zainteresovalo me...
. Pa sapun uopše nije teško proizvoditi, a može se do mile volje ekserimentisati u bojama i mirisima, oblicima, zatim ljekovitosti... Dobra zamisao.
Jeste, samo i velika je konkurencija za trziste, vrlo jeftine cijene, tako da ne znam koliko bi se isplatilo..
U Bosni je vecina stanovnistva takva da ce radije kupit pakovanje 3 sapuna za 1,5 KM, nego neki kvalitetniji od 1.5 ili 2KM...
A da sad pravis i prodajes sapun po 1KM ili nize, puno puno bi trebalo da se nesto zaradi..
-
silence
- Inventar foruma

-
Status:
BlackHawk wrote:silence wrote:Od kako je Dust pomenula proizvodnju sapuna, zainteresovalo me...
Jeste, samo i velika je konkurencija za trziste, vrlo jeftine cijene, tako da ne znam koliko bi se isplatilo..
U Bosni je vecina stanovnistva takva da ce radije kupit pakovanje 3 sapuna za 1,5 KM, nego neki kvalitetniji od 1.5 ili 2KM...
A da sad pravis i prodajes sapun po 1KM ili nize, puno puno bi trebalo da se nesto zaradi..
Black H., nije radi zarade...
, nego razmišljam o hobiju, a možda bih tek poslije ja svima njima postala konkurencija... Ja bih prvo počela da poklanjam svoje sapune, a tek onda kada se raširi vijest i kada bi se usavšila počela bih sa prodajom. Ne bi bili jeftini, sigurno...Našla bih ja klijentelu... 
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)