NJEMAČKA

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13952 times
Been thanked: 9626 times
Status: Offline

Re: Većina Nijemaca sebe smatra lijepim

Post by Julia-Klara » 14 Mar 2013, 17:20

pa de neka pitaju Bosanc ei Hercegovce ako hoce da bude 100% lijepih :hihi

mislim da smo sve preshishali sa visokim misljenjem o sebi (o tome kako smo najljepsi,najzgodniji,najpametniji... )
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9126 times
Been thanked: 10829 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 14 Mar 2013, 18:58

Od njih smo zgodniji. A i od frenčera jer su preniski.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 14 Mar 2013, 20:52

ma nema nas nigdje na svijetu...dok ne dodjemo.. ;)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 15 Mar 2013, 20:44

dobro je imati dobar osjecaj za sebe
germanci kao narod po meni nisu lijepa bica ,,nije da nema lijepih nijemaca ali zbilja ih treba lupom traziti
moj muz kada je stigao prvi put u Bosnu kaze ti on meni zasto su kod vas sve zene ovako lijepe ,
,,izgleda da je kao germanac na prvi mah spoznao razliku izmedu njemackih i bosanskih ljepotica!!:))
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Samo nek je "Made in Germany"

Post by Krokodil Behko » 10 Jun 2013, 15:34

Na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek se najviše vjeruje njemačkim proizvodima

Image

a prostoru bivše Jugoslavije se daleko najviše vjeruje njemačkim proizvodima. Automobili iz Njemačke nemaju konkurenciju. Divljenje svemu što dolazi iz ove zemlje utkano je u tradiciju.

- Od svih privreda najviše vjerujem u njemačku, jer tu sigurno ima najmanje falša. Ti proizvodi su najkvalitetniji u Evropi, a možda i u svijetu“, smatra Banjalučanin D. Mihajlović. Objašnjava da su nekada najlošiji automobili iz istočne evrope danas brend jer su ih Nijemci preuzeli i prave ih po svojoj tehnologiji. „Kamo sreće da i ovdje dođu, da nam donesu svoje znanje, kaže Mihajlović.

On nije usamljen u svom stavu i poštovanju prema njemačkoj privredi i proizvodima. To najbolje pokazuje potražnja za polovnim uređajima.

Nedžad Bešlagić iz Velike Kladuše svake nedjelje dolazi na banjalučku pijacu i prodaje korištene kućne aparate njemačke proizvodnje. Bilo da je riječ o mašini za pranje veša, posuđa ili električnom šporetu, ovi proizvodi imaju svoje kupce i to ne samo one s tanjim novčanikom.

„Svi radije biraju polovnu njemačku robu nego nove uređaje domaće proizvodnje. Ovo što je naše niko neće. Nijemci šta god naprave to je kvalitetno. A ima tu i tradicije, jednostavno smo privrženi njima. I bogati kupuju, žele određene marke, nije im problem dati 300 maraka za uređaj“. Bešlagić je devet godina živio u Hamburgu, teška srce se vratio u rodni kraj. Privatni razlozi su ga natjerali. Da je mogao birati ostao bi, kaže, do penzije.

„Švabo kad napravi…“

Image
Golf II: Kupca pronaći bez problema

Ova pojava, prema riječima filozofa i sociologa Dragana Bursaća ima svoju kulturološku i sociološku pozadinu. „Raspadom Austrougarske, germanski svijet dobio je na neki način polupravno naslijeđe na ovim prostorima. Koliko god prezirao te ljude kao okupatore, naš narod je cijenio njihove kvalitete i osobine, sve što su donijeli na ove prostore. Oko dva svjetska rata vladala je negativna slika prema Nijemcima ali uvijek je tu bio „Švabo“ koji zna da napravi stvar“, kaže Bursać.

“Onda je sredinom prošlog vijeka došlo do tzv. gastarbajterskog egzodusa i odliva radnika, prvenstveno u Njemačku”, dodaje Bursać.

„Naš čovjek je došao u zemlju izobilja, bio u mogućnosti da kupi sve te proizvode iza kojih je stajao naporan rad. Njemački televizor ili bilo koji uređaj je u to vrijeme na našim prostorima zaista predstavljao statusni simbol. To se zadržalo i do danas. I kroz ovu tranziciju prolazimo s Njemačkom koja nam duva u leđa“.

S tugom se rastaje od „dvojke“

Ponosni vlasnik Golfa II kaže da najviše vjeruje starijim njemačkim automobilima jer su jeftini za održavanje. Imao je namjeru da proda svog ljubimca za 1.500 evra, ali se predomislio: „žao mi ga je prodati. 14 godina je kod mene, nisam u njega uložio ni pfeninga. Redovno ga održavam i to je to. Još nije stao niti će stati“. Prema mišljenju ponosnog vlasnika Golfa II, koji želi ostati anoniman, svako će radije kupiti njemački automobil ako ima novca, jer se uloženo isplati.

Tuđe slađe

Banjalučki knjiženik i satiričar Miladin Berić kaže da je njegovom narodu oduvijek milije ono što je tuđe. Kada je riječ o njemačkim automobilima, objašnjava Berić, oni su izdržnjivi i pouzdani, odgovaraju našim lošim putevima, to je ono što ovdašnjem čovjeku treba.

„Vidjeli ste prije nekoliko dana u finalu Lige šampiona. Igra se do zadnje sekunde, ništa se ne prepušta slučaju. Zato je taj proizvod dobar, bilo da se radi o fudbaleru ili automobilu. Nijemci imaju ono što mi nemamo, to je disciplina, odgovornost i tačnost. Zato se oduševljavamo Nijemcima iako ih realno baš i ne volimo“.

Automehaničar Dragan Adžić kaže za sebe da se praktično rodio u Volkswagenovoj Bubi. Veliki je ljubitelj ovog automobila s kojima posjećuje tzv. Bubijade širom BiH i regije. Kada je riječ o poslu, popravlja sve automobile i nije siguran koliko su zaista njemačka vozila najpouzdanija.

„Nekada je bilo drugačije, danas je sve lutrija. Francuska auta se dosta kupuju, italijanska i japanska takođe. Ipak mi se čini da ljudi više vjeruju njemačkoj proizvodnji. Nisam pravio anketu ali mislim da bi većina vozila VW da ima novca, ako ništa drugo onda zbog imena“.

“Mnogi Balkanci stekli su zavidan položaj u Njemačkoj i veoma su cijenjeni u tome što rade, bilo da su sportisti, razni stručnjaci, studenti… Prilagodljivost je njihova velika vrlina”, kaže Miladin Berić.

„Naš čovjek se brzo navikne na sve okolnosti. Tamo poprimi osobine kao što su tačnost i preciznost. Kad se vrati kući, opet se brzo prilagodi i počne da zabušava pa sve po starom“, navodi Berić.

Izvor: Deutsche Welle

paparaci
Hadžija
Hadžija

Re: Samo nek je "Made in Germany"

Post by paparaci » 11 Jun 2013, 02:49

made in germany je priznat svugdje u svijetu. nije samo na nasim prostorima.

kvalitet je kvalitet.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 11 Jun 2013, 09:35

nekad je to bilo najcesce tako da je "Made in Germany" bio zestok kvalitet...,danas to nije bas vise tako,jedino sto su nijemci majstori za napravit opticki lijepe stvari koje nas kupce onda "povuku" da ih kupimo..a i nema vise mnogo sta sto se ovdje u Njemackoj proizvodi...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Jun 2013, 10:30

Oni su tu naveli primjer iz automobilske industrije. Što se toga tiče, Nijemci su "uzeli" 80-te i 90-te i to glat ali s ulaskom u novo stoljeće. razmahali su se i Francuzi. Što se tiče kućanskih aparata i bijele tehnike tu su stvarno nekada bili kvalitetni ali nisam imao priliku da kupujem takve proizvode u zadnjih desetak godina. Ovdje ih i nema. U ponudi su domaći ili neki lijevi uvozni a u skladu sa našim standardom. Kad kažem "lijevi uvozni" tu podrazumijevam i Gorenje. taraba obična.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3845 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 11 Jun 2013, 10:43

Cojk vise sljedi tradiciju negoli trenutnu vrjednost neceg.
Danas ove velike firme koji su odvajkad imali kvalitet,manje-vise,zive od stare slave.
Nekazem,ima tu jos koji drze do povjerenja kupca,ali sve manje i rjedje.
Komercijalizam je preuzeo,ostvari profit i bjezanija...
Vecina kucanskih aparata su mi svapski,zadovoljan sam,mada ovi domaci imaju mozda i bolje
...bolje i povoljnije garancije,samo sto ovi sve,bas sve,rade u Kini i stokuda
i necu iz protesta.Kad kupujem neki proizvod obavezno gledam zemlju porjekla
i mogu reci da se isplati,ima razlike u kvaliteti.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 11 Jun 2013, 12:56

Nekada Made in Germany je bio kvalitet nad kvalitetom. Danas : njemacke firme daju sve moguce dijelove praviti na balkanu ili azijskim zemljama, sklapanje se radi u Njemackoj , i tada imaju pravo utisnuti to : made in Germany. Tamo je je produkt sastavljen ta zemlja ima pravo na Made In ....
Takodje kao voce i povrce, ubrano je u Holandiji , upakovano u Njemackoj- zemlja porijekla Njemacka
siromah nema sta a bogatas nema kad

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Nijemci napuštaju Njemačku u potrazi za boljim životom

Post by Krokodil Behko » 18 Jun 2013, 20:30

Image

Hiljade ljudi je emigriralo iz Njemačke, jedne od ekonomski najjačih evropskih zemalja, kako bi priliku za bolju budućnost potražili negdje drugo.

Blizu 130.000 ljudi napustilo je Njemačku samo u prošloj godini, a kao osnovni uzrok toga navodi se sve veći rast stope nezaposlenosti. Prema statistici, nešto manje od tri miliona Nijemaca, ili 3 posto stanovništva, trenutno nema posao. Nijemci uglavnom odlaze u Švicarsku, SAD, Australiju i Kanadu u potrazi za boljim životom, piše Russia Today.

Ljudi koji se odlučuju za odlazak u Njemačkoj uglavnom ne pronalaze šansu za prosperitet, a također kritikuju veliki broj propisa koji su na snazi od formiranja Evropske unije, te smatraju da će sve to od evropskih zemalja napraviti banana države, jer je nemoguće slijediti toliko propisa i zakona.

Pojedini ekonomisti također ističu kako je Njemačka, makar u maloj mjeri, počela osjećati krizu koja je počela "drmati" zemlje Evropske unije još 2009. godine. No, uprkos tome, Njemačka važi za ekonomsku velesilu i za jednu od ekonomski najprosperitetnijih evropskih zemalja.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Nijemci napuštaju Njemačku u potrazi za boljim životom

Post by gejsha » 18 Jun 2013, 20:34

šta reći..koju posluku porat
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3845 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 18 Jun 2013, 20:42

Isti slucaj i sa svedima.
Ima ih vise u spaniji i Turskoj nego u svojoj domovini.
Kad dodju u penziju,obavezno se vracaju kuci,sve do jedan.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 18 Jun 2013, 20:42

Koliko ste vidjeli kasirki njemica? Prodavačica? Koliko bauštelaca? da ne nabrajam.....njemci biraju i probiraju,ali moze im se,ima biro,ima socijala,malo se pravis budala i žicaš..... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 18 Jun 2013, 21:31

Pa što onda zapošljavaju toliko naših zdravstvenih radnika i inžinjera. Ja se taman počela raspitivati o kursu njemačkog, da ganjam posao u svojoj struci tamo. :valja
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi

Ruana

Post by Ruana » 18 Jun 2013, 21:39

Dalia wrote:Pa što onda zapošljavaju toliko naših zdravstvenih radnika i inžinjera. Ja se taman počela raspitivati o kursu njemačkog, da ganjam posao u svojoj struci tamo. :valja
Samo ti uci i ganjaj, pusti ti ove Behkove izvore.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 18 Jun 2013, 21:40

Ne znam jedino kud ću s dragim, on ti tamo neće nikako osim turistički. :(

Ruana

Post by Ruana » 18 Jun 2013, 21:51

Dalia wrote:Ne znam jedino kud ću s dragim, on ti tamo neće nikako osim turistički. :(
Onda imas dvije opcije, da ga ubjedis ili ostavis.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 18 Jun 2013, 21:51

Ma dat ću sve od sebe da i ovdje nešto pristojno nađem, ako ne bude moglo, onda put putuje Latifa. :DD

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 18 Jun 2013, 21:54

Samo ti svoje želje i svoje srce prati Dalia....pa šta prevagne ;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Post Reply

Return to “Svijet”