Stalno kasnite, ima li tome kraja
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7417 times
- Been thanked: 17241 times
- Status: Offline
Re: Stalno kasnite, ima li tome kraja
Isto ko i kašnjenje ide mi na živce kad neko dođe ranije.
Moja prijateljica je živjela blizu mene i uvijek bi navraćala po mene.
Npr dogovorimo se ISPRED zgrade u 10 a ona u 15 do 10 zvoni na vrata.
I tako svaki put.
Moja prijateljica je živjela blizu mene i uvijek bi navraćala po mene.
Npr dogovorimo se ISPRED zgrade u 10 a ona u 15 do 10 zvoni na vrata.
I tako svaki put.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9138 times
- Been thanked: 10852 times
Ko rano rani dvije sreće ne grabi

Izreka kaže: ko rano rani, dvije sreće grabi, a i opće je mišljenje da su ranoranioci organiziraniji i produktivniji od osoba koje ujutro vole dulje spavati, a lijegati kasnije, no znanstvenici tvrde da noćne ptice u kvaliteti života ne zaostaju za onima koji ustaju ranije.
Činjenica je da u današnje doba u maloj mjeri možemo kontrolirati hoćemo li biti jutarnji ili noćni tip. Istraživanja su pokazala da je ta preferencija gotovo u potpunosti genetski uvjetovana te da je sklonost tome hoćete li postati noćna ptica ili ranoranilac zapisana u vašem genetskom kodu.
No i našim je precima takav bioritam pojedinaca bio od velike važnosti jer je u vrijeme kada su na Zemlji živjele zajednice lovaca i sakupljača bilo iznimno opasno dopustiti da svi njezini članovi spavaju istodobno. Neko je morao imati drugačiji bioritam i "čuvati stražu", prenosi ScienceAlert.
U modernim su vremenima ljubitelji kasnog lijeganja zbog prirode radnog vremena i društvenih obveza prirodno zakinuti i konstantno neispavani. Neispavanost ljubitelja kasnog lijeganja koje im nameće ispunjavanje društvenih normi znanstvenici su nazvali "društveni jet lag".
Dakle, znanstveno je dokazano da su noćne ptice na određeni način u nepovoljnijem položaju jer neispavanost utječe na moždanu aktivnost. Stoga noćobdije imaju manje bijele moždane tvari koja pomaže neuronima u komunikaciji s drugim moždanim stanicama, a to znači i manju mogućnost za proizvodnju hormona "dobre volje", serotonina i dopamina.
Ali noćobdije su, kažu znanstvenici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova. A nedostatak bijele moždane tvari kod njih se nadomješta lučenjem viših razina kortizola, hormona stresa, koji se povezuje s više poslovnih mogućnosti te s financijskom dobiti. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.
A kada je o tinejdžerima i spavanju riječ, pravila nema - čini se da hormonalne promjene privremeno mogu prevladati genetske različitosti. Samo privremeno.
- Vladimir RUS
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Re: Ko rano rani dvije sreće ne grabi
Ali noćobdije su, kažu znanstvenici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova. A nedostatak bijele moždane tvari kod njih se nadomješta lučenjem viših razina kortizola, hormona stresa, koji se povezuje s više poslovnih mogućnosti te s financijskom dobiti. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.
Znala sam
Znala sam

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7417 times
- Been thanked: 17241 times
A šta je s onima koji kasno liježu i rano ustaju 

Habibti, ya nour el - ain... 

ko rano rani cili dan mu se spava 

..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- STrendzer
- Inventar foruma
grabi qrac!
ko rano rani je kapitalisticki robot koji mora ustat,oni imucniji i bogati ne ustaju rano..
ko rano rani je kapitalisticki robot koji mora ustat,oni imucniji i bogati ne ustaju rano..
camargue wrote:grabi qrac!

eto ja se pripremam da budem jednom imućan

Habibti, ya nour el - ain... 

- STrendzer
- Inventar foruma
advokati,sefovi,doktori itd...ne ustaju uglavnom rano...obicno imaju nekoga ko je ujutro odgovoran do 9-10 h a poslije dolaze dzombe na posao...tako to nekako hoda
ustvari,sta je rano?...relativno je sve
ustvari,sta je rano?...relativno je sve
Vec sam napisala da sam nocna ptica sto je malo neobicno jer nitko iz moke obitelji nije.Cijelu noc bih mogla raditi i bolje razmisljam i funkcionira.Ali..ujutro mi bude jako tesko..Cak i da rano zaspim, jutro mi je opet peoblematicno.Budem cak i nespretna i tlak mi je nizak..budem i mrzovoljna ali to ne traje dugo.Ne zakasnjavam nikad j nevolim kad nekoga moram dugo cekati.Jednom sam casnoj sestri rekla da ako ona drugi put ne dodze na vrijeme, necu je voziti na sjednicu.Ne razumkjem ljude koji zakasnjavaju.Ako je receno u koliko sati onda to treba postovati..Pudljiva sam na zakasnjavanje
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Ne kasnim nikada. Evo gotovo svaki dan ustajem u 5:30 sve zbog svojih obaveza koji započinju tek u 7:00 h.
Rijetko kasnim....
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
ja samo na posao kasnim. svi ostali dogovori nika ne kasnim, ali kad trba u kancelariju uvijek 10 min kasnije dodjem
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3848 times
- Been thanked: 2891 times
Uvjek dolazim prije....
...losa mi je to osobina....ljuti me.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
neodgovorna si.crnokosa wrote:ja samo na posao kasnim. svi ostali dogovori nika ne kasnim, ali kad trba u kancelariju uvijek 10 min kasnije dodjem
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9138 times
- Been thanked: 10852 times
Malo smo slični po tome.Pasaga wrote:Uvjek dolazim prije....
I ja dolazim ranije ali ne mnogo. 15-ak minuta. Eventuano sam tu u zadnji čas.
Kasniti ne znam.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma
Volim red tačnost i disciplinu . Neke svari koje ti "usade" u glavu ostaju vječno.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
pa ne bih rekla da sam neodgovorna, jer sam sto se posla tice jako odgovorna, mozda volim tu slobodu da mogu zakasniti na posaoPodrinjac wrote:neodgovorna si.crnokosa wrote:ja samo na posao kasnim. svi ostali dogovori nika ne kasnim, ali kad trba u kancelariju uvijek 10 min kasnije dodjem