Elektroprivreda
Moderator: Krokodil Behko
Re: Lopovi ukradu kabl, cijeli Ilijaš ostane bez struje
Cigani koji se bave prodajom željeza su postali pošteniji. Sada kada dođu na vrata ponude i novac za staro gvožđe i druge metale, prije su ili krali ili tražili na poklon.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9459 times
- Been thanked: 11210 times
- Status: Online
Ama ovo je već milionska šteta. Nema tu ni milosti ni sažaljenja.
Da je pljačka banke, pošte ili telekoma u pitanju, mogao bih imati razumijevanja jer i oni pljačkaju druge, skupa sa ovom istom elektroprivredom. Ovako, ne rade škole, državne institucije a Dom zdravlja preko agregata, obavlja samo najosnovnije funkcije. Da ne govorim o gubicima u privredi jer struje svaki put nije bilo po najmanje sedam sati. Niko nema ni pravo ni opravdanje za ovakav čin.
Da je pljačka banke, pošte ili telekoma u pitanju, mogao bih imati razumijevanja jer i oni pljačkaju druge, skupa sa ovom istom elektroprivredom. Ovako, ne rade škole, državne institucije a Dom zdravlja preko agregata, obavlja samo najosnovnije funkcije. Da ne govorim o gubicima u privredi jer struje svaki put nije bilo po najmanje sedam sati. Niko nema ni pravo ni opravdanje za ovakav čin.
Ja ih pravdam, neko mora dati na znanje vlastodršcima da ovako više ne ide.
Toga mora biti svakim danom više i više, da se ljudi počnu buniti i upirati prst na vlast a ne na nekoga ko pokušava preživjeti.
Vlast razjebe milijarde a to haman nikom ne smeta i ako ko i ukaže na tu pogrešnu politiku se taj isti etiketira.
Nešto kao na slici ispod :

Toga mora biti svakim danom više i više, da se ljudi počnu buniti i upirati prst na vlast a ne na nekoga ko pokušava preživjeti.
Vlast razjebe milijarde a to haman nikom ne smeta i ako ko i ukaže na tu pogrešnu politiku se taj isti etiketira.
Nešto kao na slici ispod :

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

Pročitah gore da je ovo već peti put u kratkom vremenu.
Pa za to odgovornost mora snositi i elektroprivreda, općina, policija. Ne rade svoj posao.
Neka plate ljudima da brinu o tome kada već postoji problem, da istražuju, kad neko iz sedmice u sedmicu to radi, uštediće. Podsjeća me na onaj problem sa požarima kada zbog troškova od 50 miliona na vlastite kanadere svake godine trpimo troškove u stotinama miliona i još plaćamo tuđe ua zadnji čas da nam gase šume, kada već skoro sve izgori.

Pa za to odgovornost mora snositi i elektroprivreda, općina, policija. Ne rade svoj posao.
Neka plate ljudima da brinu o tome kada već postoji problem, da istražuju, kad neko iz sedmice u sedmicu to radi, uštediće. Podsjeća me na onaj problem sa požarima kada zbog troškova od 50 miliona na vlastite kanadere svake godine trpimo troškove u stotinama miliona i još plaćamo tuđe ua zadnji čas da nam gase šume, kada već skoro sve izgori.

-
- Status: Offline
'vako je to kod nas na USK.Ramo Brkić uhapšen 2010. godine, suspendiran 2011., optužen 2012., a 2013., prije presude, vraćen na posao!?
Objavljeno 28. Oktobar, 2013
Polovinom decembra ove godine navršit će se tri godine od spektakularne akcije Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod nazivom „Kastel“, u kojoj je uhapšeno blizu 40 osoba, među kojima kompletno rukovodstvo krajiške policije s komesarom Ramom Brkićem na čelu te niz drugih više ili manje poznatih javnih ličnosti.
Trgovina drogom
Među njima je bilo i aktivnih političara, kantonalnih zastupnika, direktora, članova Nezavisnog policijskog odbora za izbor i reviziju izbora policijskog komesara Unsko-sanskog kantona (USK)…
U međuvremenu, prvooptuženi Ramo Brkić, kojem se još sudi na Sudu BiH (kao i drugo, treće i četvrtooptuženima Senadu Šabiću, Satku Kekiću i Osmanu Vikiću u vezi s proizvodnjom droge i njenom trgovinom, op. a.), vratio se na posao u MUP USK u činu glavnog inspektora!?
Zbunjeni su ne samo građani Krajine nego i policajci koji radije šute u kompleksnoj policijsko-političkoj situaciji gdje je premijer USK ujedno i ministar policije, a bivši policijski komesar ponovo u uniformi „služi državi“.
- Godinu nakon što je suspendiran s posla, nastupila je zastara za disciplinski postupak protiv Brkića. On je podnio zahtjev i, logično, morali su ga vratiti na posao. Nije on kriv što nije disciplinski gonjen – rekao nam je jedan bihaćki advokat, pojašnjavajući da će Brkić moći dobiti otkaz samo ako dobije više od šest mjeseci zatvora.
Državno tužilaštvo, inače, tereti Brkića i još 22 osobe za zloupotrebu položaja, korupciju i organizirani kriminal. Prema navodima Tužilaštva, Brkić je, kao organizator grupe, iskoristio svoj položaj da bi dobio podršku na izboru na funkciju komesara, a zauzvrat je u policiji zapošljavao srodnike i prijatelje članova Komisije za izbor policijskih službenika. Također, optužen je i za rukovođenje grupom koja se bavila proizvodnjom droge i njenom trgovinom te primanjem dara.
Kompleksni sudski proces u kome je tužilac Oleg Čavka sa saradnicima Sudu BiH predočio više od hiljadu različitih dokaza i ispitao 133 svjedoka bliži se kraju. Iz Tužilaštva BiH nemoguće je u finalnoj fazi ovog procesa dobiti komentar o tome je li akcija „Kastel“ dala planirane rezultate.
Još dva ročišta
Iako postoje različite percepcije efekata „Kastela“, čini se da je Tužilaštvo BiH u dokazivanju korupcionih i drugih krivičnih djela optuženih fokus usmjerilo na prvooptuženog Brkića kao „najveću ribu u mreži“.
S obzirom na to da je hapšenje izvedeno uz prisustvo čak 400 specijalaca te djelovanje i helikoptera, povratak Rame Brkića prije izricanja presude u policijsku odoru uznemirio je mnoge.
„Avaz“ nezvanično saznaje da u Tužilaštvu BiH mirno dočekuju posljednja dva sudska ročišta na kojima odbrana treba još iznijeti svoje argumente. Za razliku od 20 optuženih u ovom procesu koji su dobili uvjetne kazne od po šest mjeseci ili je Tužilaštvo BiH za neke od njih odustalo od gonjenja, u pravosudnom miljeu te dijelom i među novinarima vlada uvjerenje kako se „Brkić neće izvući“.
Dosadašnje presude
- 12 osoba u ovom predmetu priznalo krivicu i sklopilo sporazum s Tužilaštvom BiH, za što su dobile uvjetne kazne
- kazne zatvora u rasponu od pet mjeseci do dvije godine dobili: Esad Begić, Mehmed Libić, Emir Selimović, Asmir Mašić, Ibrahim Hodžić, Husein Hodžić, Maho Čufurović, Aris Mašić, Sakib Memić, Enes Selimović, Enver Okanović i Elvira Felić
- oslobođeni su: Mesud Komić, Mustafa Kasumović, Husein Kasumović, Mesud Mešić, Adnan Alijagić, Mustafa Dizdarević i Sanela Abdulahović.
/avaz.ba/

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Napredujemo. Bar su evidentirali sve njegove lopovluke.
Osim toga, gdje da ih zatvore kad su zatvori krcati? Fino ja rekoh prije par dana.
U ovoj državi i Pythonovci bi umrli od šoka.
Osim toga, gdje da ih zatvore kad su zatvori krcati? Fino ja rekoh prije par dana.
U ovoj državi i Pythonovci bi umrli od šoka.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Re: Elektroprivreda
Još četiri sata pa će mi kradljivci kabla, po šesti put za redom ukinuti struju a zajedno sa mnom i ostatku opštine.Već pet sedmica zaredom Ilijaš i njegova okolina ponedjeljak ujutro dočekaju bez električne energije. Razlog za to je krađa strujnog kabla s naponske mreže na lokalitetu Bioče.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
U Tuzli počela ekološka revolucija

"Prestanite nas trovati", "Vrijeme je za ekološku revoluciju", "Zaposlite i našu djecu", "Ovo što nam rade je tihi genocid", "Umiremo, gospodo, a vas nije briga", "Tražimo pravo na biološki opstanak", samo su neke od poruka koje su građani mjesnih zajednica Šićki Brod, Bukinje i Husino poručili čelnicima Elektroprivrede BiH, na jučer održanim mirnim protestima ispred Termoelektrane Tuzla.

Oboljeli od zagađenja
- Okupili smo se da tražimo svoja zakonska prava, ali i osnovno pravo na biološki opstanak na ovim prostorima. Pokušali smo sve da do ovog skupa ne dođe, ali nakon svih dopisa, pregovora i molbi, generalni direktor Elektroprivrede BiH nije došao ovdje. Oni nas ignorišu, smatraju nas građanima drugog reda. U zadnjih 50 godina nikada se nisu sjetili da stupe u kontakt sa građanima i upitaju nas kako je nama pored njih takvih, kazao je Senail Ajšić, predsjednik Inicijativnog odbora Udruženja građana ovih mjesnih zajednica.

Okupljeni građani kazali su nam da od Elektroprivrede traže realizaciju Rezolucije o ekološkoj zaštiti Tuzle usvojene u Parlamentu FBiH, te da prioritet u zapošljavanju imaju građani ove tri mjesne zajednice. Traže i besplatno korištenje određenog broja kilovata električne energije, ali i bolju zdravstvenu zaštitu zbog alarmantnog obolijevanja građana od srčanih i malignih oboljenja.
- Moje srce radi samo deset posto, obolio sam kao i 99 posto stanovnika Bukinja. Umrli su mi tata, mama, žena. Prosjek življenja u ovoj mjesnoj zajednici, tačnije u naselju Divkovići, gdje se nalazi šljakište, je 50 godina. Prema evropskoj metodologiji, utvrđeno je da Termoelektrana Tuzla u 2013. godini uzrokuje gubitak od 4.900 godina života, istakao je Tomo Divković, član Inicijativnog odbora.
Mještanka Bukinja Janja Tešić rekla je da su ovi protesti za buduće generacije.
- Živim ovdje već 22 godine, muž mi je umro u 50. godini, a ja sam ostala sama sa dvoje djece. Moja dva zeta su nezaposlena, hiljadu puta su predavali molbu za posao u TE Tuzla, ali nikada nisu imali šanse. Zrak smrdi, prašina je, ujutro kada izlazim iz kuće prvo uzimam metlu da pometem kako bih mogla stati na prag. Ovdje se više ne može živjeti, dodala je Janja.
Boli nepravda
Kako su nam kazali neki od građana, najviše ih boli nepravda oko zapošljavanja u Termoelektrani i činjenica da je od okolnih mještana na posao u zadnje vrijeme primljen samo zet predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
Podršku dolaskom na proteste građanima su pružili Božo Antunović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK-a, Mijo Krešić, poslanik TK-a, te predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode OV-a Tuzla Mirnes Ajanović, koji im je omogućio agregat i razglas, a koji im je uskratila TE Tuzla.
Re: U Tuzli počela ekološka revolucija
Ima li ko iz Tuzle da potvrdi ove navode, čine mi se pretjeranim. Možda su mi malo pokvarene misli ali možda ovo ima i veze sa novcem od Elektroprivrede BiH(naknada za zagađenje zraka) koji treba biti podijeljen a još nije.
-
- Inventar foruma
da potvrdi sta Leb?
da se ne moze disat? to ti mogu potvrdit.
i nije samo elektrana, koksara, hak, dita... dole na zapadnom djelu grada ko nema rak taj se juce doselio.
da se ne moze disat? to ti mogu potvrdit.
i nije samo elektrana, koksara, hak, dita... dole na zapadnom djelu grada ko nema rak taj se juce doselio.
Znam da je bilo prašine ponekad, da nije čist zrak. Ali je li tako samo u ova tri naselja, da je alarmantno ili malo šire.
Iznenađuje me toliki broj oboljelih a da se godinama ništa posebno ne radi na tome.(bar ja ne znam)
Iznenađuje me toliki broj oboljelih a da se godinama ništa posebno ne radi na tome.(bar ja ne znam)
-
- Inventar foruma
ma sve dole ispod Kreke ti spada pod kanton i pa se grad i ne smije mjesat puno. znam da i u miladijama i na moluhama se ne moze disat, zimi gore nego ljeti. kiseo zrak, zut. 
otac mi penzioner, ne moze izac prosetat od smoga. ozbiljno.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Znate li vi koji je novac uopće oko te termoelektrane i rudnika uglja u Banovićima?
U pitanju su možda i desetine milijardi maraka. Oni će dopustiti da cijela Tuzla pomre ali neće ništa preduzeti.
U pitanju su možda i desetine milijardi maraka. Oni će dopustiti da cijela Tuzla pomre ali neće ništa preduzeti.
-
- Inventar foruma
ma stoka u kantonu jebe cijeli grad u mozak. ne moze se nista s njima rjesit. a ne moze se ni bez njih 
Tuzla nema ni status grada nego olfa neki municipalitet
nikad nam nece oprostit sda sto smo komunjare.

Tuzla nema ni status grada nego olfa neki municipalitet
nikad nam nece oprostit sda sto smo komunjare.
Znam za to, Tuzla je inače zagađena. Prije par godina najzagađeniji dio je bio gore kod Hotela Tuzla, tako nešto mjerili.Spanac_113 wrote:ma sve dole ispod Kreke ti spada pod kanton i pa se grad i ne smije mjesat puno. znam da i u miladijama i na moluhama se ne moze disat, zimi gore nego ljeti. kiseo zrak, zut.
Al čitam malo članke pa previše se ovi iz MZ brinu o parama, raspodjeli, pravičnim naknadama, zato sam i pomislio ono gore. Niđe veze sa ekologijom.
Neće se porblem riješiti tako što će MZ dobiti milion eura jer sama praktično ništa ne može uraditi da bude bolje.
-
- Inventar foruma
Ma kontam i to Leb, al opet ne znaci da ako ce neko naplatit da nema tu i ekologije 
Uvijek se tako okrene jebiga, ona prica k’o ‘to oni samo zbog para’ I na kraju niko nista ne uradi
Ko da sama cinjenica sto ce neko mozda I ubrat pare negira sve ostalo.
Ps- nemam pojma o ovim parama, prvi put cujem i samo se pravim pametan

Uvijek se tako okrene jebiga, ona prica k’o ‘to oni samo zbog para’ I na kraju niko nista ne uradi
Ko da sama cinjenica sto ce neko mozda I ubrat pare negira sve ostalo.
Ps- nemam pojma o ovim parama, prvi put cujem i samo se pravim pametan

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Termoelektrana Banovići biće izgrađena do 2018

Vlada Federacije BiH usvojila je Informaciju o aktivnostima na pripremi i realizaciji programa izgradnje Termoelektrane Banovići.
U informaciji je navedeno da je do danas okončana izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekt, što uključuje izradu prefeasibiliti studije, koja je pokazala opravdanost izgradnje jednog ovakvog objekta koji bi uključivao i razvoj samog Rudnika "Banovići".
U tom cilju, uloženo je više od 100 miliona KM u nabavku nove opreme za Rudnik.
Prefeasibiliti studijom i Odlukom Vlade Federacije BiH definirana je okvirna snaga bloka od 300 MW.
Do sada su pribavljene dozvole i saglasnosti za izgradnju Termoelektrane, te objavljen Javni poziv za predkvalifikaciju za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje u projekat.
Vođeni su i bilateralni razgovori s nekoliko potencijalnih strateških partnera iz nekoliko zemalja.
Vlada FBiH danas je zadužila RMU "Banovići" da nastavi aktivnosti na realizaciji ovog projekta.
Ukupna predračunska vrijednost investicije je 584.222.528 eura, a završetak izgradnje Termoelektrane planiran je 2018, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
(Fena)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Re: Termoelektrana Banovići biće izgrađena do 2018
Random fact
inače se termoelektrane projektuju na osnovu rudnika, ne postoji serijsko štancanje nego se svaka prilagođava uglju na koji će raditi.
Malo je preoptimističan termin za završetak radova.
Npr. ona što se gradi u Stanarima kod Doboja, samo radovi na preuređenju rudnika su trajali 4-5 godina.

Malo je preoptimističan termin za završetak radova.
Npr. ona što se gradi u Stanarima kod Doboja, samo radovi na preuređenju rudnika su trajali 4-5 godina.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
: