Papa Franjo

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Ruana
Status: Offline

Re: Banjalucki srednjoskolci: Srednji prst za Papu

Post by Ruana » 26 Mar 2013, 23:17

Kruska nema gdje nego pod krusku.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 27 Mar 2013, 21:16

Djeca. :cudi

Ne znam, mislim da je pretjerano govoriti o nekakvoj mržnji jer ne vjerujem da su ta djeca svojim činom htjela poslati ne znam kakvu duboku poruku. Prije će biti da su njihovi razlozi tipično tinejdžerski - htjeli su ispasti face pred kolegama, to je sve.
To, plus određena doza neodgoja i eto ružnog rezultata.

Mene više brine reakcija banjalučkog biskupa koji je ipak na određenom položaju na kojem bi trebao promicati toleranciju, razumijevanje, miroljubivo rješavanje bilo kakvih incidenata, itd.
Svojom izjavom " Ko tu djecu odgaja, i dobra su" pokazuje netrpeljivost.
Znam da ima i zašto biti ogorčen, ali njegov položaj mu nalaže da pažljivije bira riječi ako već ne može gajiti osjećaje koje bi svojim zavjetom trebao gajiti.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8723 times
Been thanked: 5497 times
Status: Online

Post by Mister No » 27 Mar 2013, 22:53

Katja wrote:Djeca. :cudi

Mene više brine reakcija banjalučkog biskupa koji je ipak na određenom položaju na kojem bi trebao promicati toleranciju, razumijevanje, miroljubivo rješavanje bilo kakvih incidenata, itd.
Svojom izjavom " Ko tu djecu odgaja, i dobra su" pokazuje netrpeljivost.
Znam da ima i zašto biti ogorčen, ali njegov položaj mu nalaže da pažljivije bira riječi ako već ne može gajiti osjećaje koje bi svojim zavjetom trebao gajiti.
Ma idi...

Pa ne možeš prema gamadi 100 godina biti tolerantan i birati riječi pri komunikaciji.
Porušili su skoro sve dzamije i crkve na prostoru sadašnje RS, u periodu 92 - 95.
Prema nekim podacima ukupno su srušili, zapalili i sl. oko 1100 džamija.

Na širem prostoru B. Luke se procjenjuje da su porušili oko 200 džamija, dok je u banjalučkoj biskupiji srušena 81 katolička crkva.

I sad treba blago reagovati na njihove otvorene zločinačke ispade. Malo im bilo to sve što su uradili, nego daj još da podjebaju malo.
The Dark Side Of The Forum...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9281 times
Been thanked: 11036 times

Zbog Tuđmana za Srbe je novi papa - Francisco

Post by Krokodil Behko » 28 Mar 2013, 09:15

Image

Vlast u Srbiji novog papu želi prekrstiti u Francisca kako ih ne bi podsjećao na pokojnog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana , kojeg su Srbi uobičajeno zvali “Franja”. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tako je u nedavnom intervjuu za beogradsku televiziju ...

... B92 nekoliko puta nasljednika Benedikta XVI. nazvao “papa Francisco”, po načinu na koji se ime novoga pape izgovara u njegovoj rodnoj Argentini.

Predsjednik Srbije putovao je u Rim na inauguraciju novoga pape, za razliku od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Srpske je pravoslavce u Rimu predstavljao kontroverzni vladika Amfilohije.

No, suprotno naputku SPC-a, Nikolić je novoga papu odlučio nazivati Francisko , piše beogradski Blic . Nikolić je papu više puta nazvao “Francisco” u intervjuu za B92 gdje je morao odgovoriti na pitanje otkud on u Rimu na ustoličenju novog pape, kad je poznat kao recenzent knjiga haaškog uznika Vojislava Šešelja protiv Vatikana (‘Vatikan glavno sotonino gnezdo’, ‘Antihristov namesnik zlikovački rimski papa Benedikt XVI’, ‘Pontifeks Maksimus satanističke crkve Jovan Pavle II’ i ‘Rimska kurija večito žedna srpske krvi’.)

- To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena - odgovorio je predsjednik Srbije. Papa Francisco dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kad nam je jako potrebno da Vatikan ne prizna neovisnost Kosova - istaknuo je Nikolić.

Za prekrštavanje pape, piše Blic, zalagao se predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović. On je od Vlade Srbije zatražio da papu ubuduće nazivaju Francisco zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Prije toga, za beogradske medije novi papa je bio uobičajeno “papa Franja”. I SPC je iznio službeni stav da je novi poglavar Katoličke crkve “Franja”. Blic prenosi mišljenje srpskog lingvista Ivana Klajna, koji kaže da novi papa nikako ne može biti Francisko, nego isključivo papa Franja. U srpskom jeziku, ističe on, imena crkvenih poglavara uvijek se prevode s izvornika.

- U suprotnom bismo govorili i o Gregorijusu i Inocentijusu - kaže Klajn. Kao posljednji argument istaknuo je to što je novi papa ime uzeo po svecu koji se u Srbiji zove Franja Asiški, a ne Francisko. Zbrka s imenom nastala je i u Makedoniji: skopska biskupija službeno je objavila da se papa zove Franjo.

Međutim, makedonski mediji pitaju trebaju li ubuduće i slikara Francisca Goyu zvati Franjo, kao i španjolskog diktatora Francisca Franka? Lingvist Trajko Stamatoski smatra da Makedonci Papu trebaju zvati Francisko, pošto je on uzeo ime sveca iz Asiza. Prema njegovu mišljenju, imena se u Makedoniji preuzimaju izvorno: tako ni slovenskog pjesnika Francea Prešerna nitko nije preimenovao.

(jutarnji)

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Re: Zbog Tuđmana za Srbe je novi papa - Francisco

Post by Luna. » 28 Mar 2013, 10:24

meni je sasvim normalno da ga zovu francisko. to i jest njegovo ime i zovu ga tako u njemackoj. vise mi ide to hrvatsko svajatanje i nazivanje pape franjom...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22575 times
Been thanked: 5990 times

Post by Veca » 28 Mar 2013, 10:35

Luna. wrote:meni je sasvim normalno da ga zovu francisko. to i jest njegovo ime i zovu ga tako u njemackoj. vise mi ide to hrvatsko svajatanje i nazivanje pape franjom...

...bas,Luno!...i ja ga tako zovem,a od milja,Franchesko! ;) ...ne bih ga mogla nazvati Franjom,ne'a tih para!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 28 Mar 2013, 11:20

Luna. wrote:meni je sasvim normalno da ga zovu francisko. to i jest njegovo ime i zovu ga tako u njemackoj. vise mi ide to hrvatsko svajatanje i nazivanje pape franjom...
..onda ga mogu zvat i krivousti...
ja tako onog tako samo mogu reci za onog drakulu... :cudi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 28 Mar 2013, 11:25

Luna. wrote: vise mi ide to hrvatsko svajatanje i nazivanje pape franjom...
Ma nema ti to veze sa svojatanjem a kamoli hrvatskim... u mnogim je zemljama običaj prevoditi te nazive (za razliku od osobnih imena koje i pišemo i izgovaramo onakva kakva jesu).

U Sloveniji je tako Frančišek.

Ili recimo Papa Ivan Pavao... u Italiji je Giovanni Paolo, u Americi John Paul, itd. .... nitko tu ne svojata čovjeka.

Pasaga wrote: ..onda ga mogu zvat i krivousti...
ja tako onog tako samo mogu reci za onog drakulu... :cudi
Jel' znaš ti po kome je papa uzeo ime?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 28 Mar 2013, 11:34

..koji papa...sadasnji...ili....?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 28 Mar 2013, 11:38

Pasaga wrote:..koji papa...sadasnji...ili....?
Da, sadašnji.

Pitam jer vidim da ime Franjo, kao i Srbi, povezuješ sa Franjom Tuđmanom.
Od Srba je to za očekivati jer se kod njih uvijek može primijetiti vrlo visok stupanj opće paranoje,
al šta je s tobom? :D

Ruana

Post by Ruana » 28 Mar 2013, 13:42

Oni su svakako glupi i njima niko ne valja ako nije njihov. Oni su svakako naucili djecu da mu prst pokazuju. Kao da je bitno kako se covjek zove, nije on samo hrvatski Papa nego svih Katulika na svijetu.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 28 Mar 2013, 16:10

Eh nek je Srbija rijesila ovo pitanje od vitalnog znacaja. Jes papu briga kako ce oni da ga zovu. Gluposti mila majko :zid
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 28 Mar 2013, 17:25

Mister No wrote:[
I sad treba blago reagovati na njihove otvorene zločinačke ispade.
Dječje pokazivanje srednjeg prsta?

Ma da... teroristički čin najmanje! :ooo

Mister No
Has thanked: 8723 times
Been thanked: 5497 times
Status: Online

Post by Mister No » 28 Mar 2013, 17:29

Katja wrote:
Mister No wrote:[
I sad treba blago reagovati na njihove otvorene zločinačke ispade.
Dječje pokazivanje srednjeg prsta?

Ma da... teroristički čin najmanje! :ooo
Pa neka neki srednjoškolac u Njemačkoj obuče nacističku uniformu i slika se na isti način, kao ova paščad, pored slike nekog rabina, baš me zanima kakvi bi komentari bili a i kazne ;)
The Dark Side Of The Forum...

Ruana

Post by Ruana » 28 Mar 2013, 17:46

Sve su ovo buduci cetnici. Nedaj Boze da im zapane.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7533 times
Been thanked: 17634 times

Re: Papa Franjo

Post by Maja » 31 Aug 2013, 12:22

Papa ponovo prekršio protokol, s tinejdžerima se fotografisao za Facebook

Image

Prva papina "selfie" fotografija - naslov je u brojnim stranim medijima. Naime "selfie" je riječ koja je nedavno ušla u Oxfordski rječnik, a to znači fotografija samoga sebe, snimljena telefonom ili web kamerom, koja se nakon toga postavlja na društvene mreže.

Fotografija pape koji se s tinejdžerima fotografisao u crkvi Svetog Augustina u Rimu, objavljena je najprije na jednom Facebook profilu kao profilna fotografija, a vrlo brzo je postala viralna.

"Nije riječ ni o kakvom marketingu. Papa jednostavno voli biti s ljudima, baš kao što je i njegov prethodnik volio provoditi vrijeme s knjigama", kazao je Beppe Severgnini, kolumnista talijanskog lista Corriere della Sera.

Podsjetimo, 76-godišnji papa Franjo je jako omiljen među ljudima, a poznat je po tome što neprestano krši tradiciju. Nerijetko zove obične ljude i razgovara s njima.

Međutim, takvi potezi pape ne nailaze uvijek na odobrenje vjernika.

"Sad sam vidio sve. Bliži se kraj svijeta", napisao je jedan korisnik Twittera nakon što je vidio papinu fotografiju s tinejdžerima.

Klix.ba

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 31 Aug 2013, 12:32

"Sad sam vidio sve. Bliži se kraj svijeta", napisao je jedan korisnik Twittera nakon što je vidio papinu fotografiju s tinejdžerima.
:lupa

A ja baš mislim suprotno. OK papa, OK kod nas novi reis. Možda je došlo vrijeme da se mladima približi religija.

tanuki
Na probnom
Na probnom

Post by tanuki » 01 Sep 2013, 10:04

mislim da ste skrenuli s teme!
papa franjo je pokušaj katoličke crkve da pomiri antagonizme arhaične biblije i trendove modernog društva!
papa franjo, glavni cezar najbogatije države na svijetu odjedamput propagira skromnost pa ne noći u dverima od 500 kvadrata, već u skromnom stančiću od 100 kvadrata i ne nosi zlatni križ već drveni, i u posjeti siromašnom svijetu kaže ne mogu vam dati ništa više osim ljubavi ( i naravno vjere koja se naplaćuje i od najsiromašnijih)
ok, ako prihvačate taj marketinški trik i bezobrazluk, to je vaše pravo;)

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Oct 2013, 02:42

KATOLIČKI KONZERVATIVCI BIJESNI: 'Papa Franjo hiljadu puta pogoršao stanje Crkve'

Spontanim načinom govora papa Franjo ostavlja prostor tumačenjima, a porukama katolicima neka ne budu opsjednuti doktrinom zapanjuje konzervativce koji propituju njegovo vođenje Crkve, dok krajnje konzervativno Bratstvo sv. Pija X poručuje da je Franjo 'tisuću puta pogoršao stanje Crkve'

Image

Spontanim načinom govora papa Franjo ostavlja prostor tumačenjima, a porukama katolicima neka ne budu opsjednuti doktrinom zapanjuje konzervativce koji propituju njegovo vođenje Crkve, dok krajnje konzervativno Bratstvo sv. Pija X poručuje da je Franjo 'tisuću puta pogoršao stanje Crkve'.

Zabrinutost tradicionalnih krugova probudila se u proljeće kada je novoizabrani Papa rekao da će blagosloviti i nekatoličke te novinare ateiste, da bi zatim uključio žene u obred pranja nogu na Veliki četvrtak, piše u srijedu američki list The Washington Post.

No Franjino oklijevanje da ljudima sudi, njegova volja da ih sve razumije te izjava da nije on taj koji može suditi homoseksualcima, duboko je uznemirila konzervativce.

"Iza rastućeg skepticizima strah je nekih krugova da Franjin stil koji se proteže na sve i njegov spontani govor koji ostavlja prostora tumačenju, razara višedesetljetne napore Crkve da katolički nauk prenosi jasno", piše WP.

Dodaje da se konzervativci već osjećaju marginalizirani sve jačom sekularnom kulturom, a sada strahuju da ih i Papa umanjuje.

"Franjo je izuzetan čovjek, to nitko ne može osporiti, no nisam siguran želi li on biti precizan", a to ljude zbunjuje, drži Robert Royal, predsjednik centra Faith&Reason (Vjera i razum).

Prošlih su destljeća pape Ivan Pavao II. i njegov nasljednik Benedikt XVI. bili usredotočeni na to kako "ortodoksni nauk učiniti kristalno jasnim da se katolici ne izgube u sve zbrkanijem, sve relativiziranijem svijetu", piše WP.

U sve složenijem svijetu teško je jednostavno govoriti o tome što čini "dobrog katolika", a za mnoge konzervativce najvažnije je jasno se suprotstaviti pobačaju i jednakopravnosti homoseksualaca.

"Dvije ključne teme 'o kojima se ne može raspravljati' su zaštita života od začeća i promicanje heteroseksualnog braka", poručio je Benedikt 2006., podsjeća WP.

Među Franjine "grijehe" konzervativci ubrajaju i što se obraća javnosti, a ne Crkvi kao njegovi prethodnici koji su govorili jezikom katoličke teologije, knjigama i objavljivali pripremljene, službene poruke, a nisu zborili intervjuima kao Franjo.

Na Franjino vođenje Crkve vjernici odgovaraju različito. Neki se mole više da bi ojačali svoju vjeru. Drugi su zbunjeni, treći misle da je Franjo vratio Crkvi "sinove razmetne" koji su "odjednom shvatili da ih Bog voli, da su u Crkvu dobrodošli". Ima ih koji drže da mediji hotimice iskrivljuju Franjine poruke.

Royal odbacuje bilo kakve isprike za Franju i zaključuje da je u povijesti "bilo boljih i lošijih papa i Bog ih sve dopušta... učim živjeti s time. Imamo jednog od najvećih živućih intelektualaca (u Benediktu) i sada imamo čovjeka koji ne misli da je važno jasno se izražavati".

Vrlo oštru ocjenu o Franji izrekao je msgr Bernard Fellay iz krajnje konzervativnog Svećenićkog bratstva sv. Pija X.

U govoru u Kansasu za vikend Fellay je rekao da je "zgranut razvojem Crkve" u kojoj vlada "prava katastrofa, a sadašnji Papa pogoršao je stanje deset tisuća puta", prenosi agencija AFP.

Benedikt XVI. pokušao je "zakočiti pad Crkve, no Franjo je "prerezao svu užad padobrana" i ustanova je na putu da se "razbije kao raketa", sedam mjeseci otkako je Franjo ustoličen, rekao je Fellay.

On zahvaljuje Bogu što Bratstvo nije vraćeno u krilo Katoličke crke kao što je želio i Benedikt XVI. koji je nekoliko puta pokušavao integrirati Bratstvo koje odbacuje reforme II. Vatikanskog sabora (1962-1965), Benedikt je i poništio izopćenje četiri tradicionalistička biskupa koje je 1988., ali bez odobrenja Vatikana, promaknuo utemeljitelj te zajednice, Marcel Lefebvre.

Dva intervjua koje je papa Franjo dao isusovačkom časopisu Civilta Cattolica i dnevniku La Repubblica u kojima je govorio o dijalogu s nevjernicima, bili su kap koja je prelila čašu lefebvreista te su poručili da se "Petrova barka nasukala na podvodno stijenje".

(fena/dh)

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22575 times
Been thanked: 5990 times

Post by Veca » 17 Oct 2013, 08:12

Papa,Franjo je meni,bas, :ok
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Post Reply

Return to “Religija”