Razvodi..Kako dalje...sta sa djecom ..?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Adam Nišević izgubio svaku nadu

Post by gejsha » 17 Aug 2012, 17:46

Neobično čuti "samohrani otac".
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Adam Nišević izgubio svaku nadu

Post by silence » 17 Aug 2012, 18:00

Čitam i razmišljam... :D

Ovaj je čovjek na dobitku i bez ikakve njene alimentacije. Neka bude sretan da nije djecu povela sa sobom. Šta bi do sada sa njima bilo pored ovakve majke, sami Bog zna. Još ga može ona tužiti da joj ove pare dodijeli za učinjenu uslugu... :hihi
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Razvodi..Kako dalje...sta sa djecom ..?

Post by alma75 » 31 Oct 2012, 13:56

Imamo li pravnika ovdje? Koje uslove majka treba da ispunjava da bi dobila starteljstvo nad djecom? Šta ako ode u podstanare? Šta ako otac podmiti sudiju ili uradi nešto slično?

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 31 Oct 2012, 14:19

alma75 wrote:Imamo li pravnika ovdje? Koje uslove majka treba da ispunjava da bi dobila starteljstvo nad djecom? Šta ako ode u podstanare? Šta ako otac podmiti sudiju ili uradi nešto slično?
sa ovim ti svi zakoni padaju u vodu... toga je bilo i u jugi a u danasnjoj drzavi jos vise.
preije nije bio problem ako mati ode u podstanare, mada se uvijek gledalo ono ko ima bolje uslove. ne znam da li se sta promijenilo. najbolje da se konsi raspita, on je maher za te stvari.. ja ne zivim dole, pa ti ne mogu pouzdano rec. mogu ti reci kako je teorija i sta zakoni kazu, ali ne pije to u nasoj drzavi puno vode :(
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 31 Oct 2012, 14:21

evo ti link sa porodicim zakonom... ne znam koliko se u praksi primjenjuje
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9437 times
Been thanked: 11187 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 31 Oct 2012, 14:50

Pa dobro. Link je detaljan.
Mišljenja sam da je majka tu tradicionalno u prednosti ukoliko dokaže da je psihički i fizički zdrava te da nije kriva za raspad braka. Ovo zadnje možda nije obavezno.

Blackhawk

Post by Blackhawk » 31 Oct 2012, 14:53

ako su djeca manja, majka ima veliku prednost na oca kod dobijanja starateljstva... Jer uvijek se gleda da mladjoj djeci vise treba majka nego otac...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

SUPERMAMA: Samohrana majka Mahira Šljivo

Post by Krokodil Behko » 08 Mar 2013, 09:37

Image

Mahiru Šljivo, prijatelji i poznanici s razlogom zovu “supremama”. Ova žena ima 33 godine i četvero djece koju izdržava praveći kolače kod kuće.

Svako jutro Mahira Šljivo obuče svoje “odijelo superjunaka” i krene u borbu za svoju djecu. Ova 33-godišnja “supermama”, kako je nazivaju malo u šali a više za ozbiljno nazivaju njeni prijatelji i poznanici, odgaja četvero maloljetne djece, priprema ih za sve loše i dobre stvari koje ih čekaju u životu.Desetogodišnja Adla je najstarija, Ahdar ima osam, a blizanci Ahmed i Aiša po dvije godine.

Image

Mahira je prije nepune dvije godine odlučila da se rastavi od supruga i krene sama sa svojom djecom kroz život. Kaže da joj nije bilo nimalo lako.

„Neko vrijeme je bilo fizičkog nasilja, međutim ja sam mislila da će to prestati i da će, bar zbog djece, postati bolji čovjek. Kad i posljednji pokušaj nije uspio da se ta veza održi, odlučila sam da je ipak bolje biti samohrana majka, da živim u miru i sretna sa svojom djecom. Da ih usmjerim u pravom smjeru, nego da cijeli život žive u iščekivanju i trpe nasilje. Nisam njima željela to“, kazala je Šljivo.

Danas se žene teško odlučuju da budu samohrane majke jer je, prema Mahirinom mišljenju, tu odluku najteže donijeti.

„I meni je to bilo teško, s obzirom na to da je njih četvero, a blizanci su bili bebe. Pitala sam se šta ću i kako ću. Ali kad čovjek ima vjeru u to da nismo sami, i vjeru u samog sebe, sve se može. Niko nije stvoren da živi u nasilju ni da bude nasilnik, to je stvar izbora svakog čovjeka. Shvatila sam da je bolje da se sama borim za djecu, nego da moja djeca gledaju i slušaju nasilje“, kaže Šljivo.

-Kolači kao glavni izvor prihoda-

Supermama svoju djecu izdržava od vlastite zarade. Pravi kolače, koje prodaje na bazarima, na predavanjima u udruženjima gdje je član, prima narudžbe za kolače koje potom sprema kod kuće. Kaže kako je kolače oduvijek pravila, a kada je ostala sama sa djecom, shvatila je da bi joj to mogao biti i izvor prihoda.

„Opušta me pravljenje kolača i oduvijek sam ih pravila. Shvatila sam da ne bih mogla ostaviti tako male bebe nigdje. Kad bih radila negdje, ne bih mogla kontrolisati troškove, jer bih morala plaćati i ženu da ih čuva. Onda sam primijetila da svaki dan neko kupuje kolače, i tako sam krenula“, prisjetila se Šljivo.

Image

Zbog djece je odlučila da nastavi dalje sama. Njima je htjela pružiti bolji život, a danas je vjerovatno jedna od najsretnijih mama na svijetu.

„Oni su moja snaga. Kad stvari krenu loše, ja ostavim sve i provodim vrijeme sa njima. Igramo se u kući ili izađemo napolje. Kad čovjek misli da nema izlaza, uvijek se desi nešto. Svaki dan se desi nešto novo ili napraviš nešto dobro za drugoga. I to mi daje snagu da idem dalje“, ispričala je Šljivo ekipi agencije Anadolija.

Osmi mart je Međunarodni dan žena i tog dana slave se i podstilče na ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Mahira Šljivo je dokaz da svaka žena vrijedi i da mora imati samopouzdanje.

„Tako učim i svoju djecu, svi smo isti. Razlikujem ljude samo po dobrom i lošem. Svaka žena može sve što poželi, to je neminovno. Treba samo imati cilj i vjerovati u sebe“, zaključuje supermama Mahira Šljivo.

AA

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: SUPERMAMA: Samohrana majka Mahira Šljivo

Post by Luna. » 08 Mar 2013, 10:38

svaka joj cast, sto je odlucila stvar uzet u svoje ruke i ne pristat citav zivot biti ugnjrtavana od siledzije
Djole

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times

Post by merylin » 08 Mar 2013, 10:58

Eh da,mnogo mi imamo ovakvih supermama i superžena... kapa dole svakoj od njih!
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 08 Mar 2013, 11:01

Svaka joj cast
I hvala mojoj mami koja je bila i jos uvijek je super majka, heroj, borac i uvijek uz mene.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

dacina_curica

Post by dacina_curica » 08 Mar 2013, 11:46

Svaka joj cast na odluci da se (vjerovatno uprkos mahali i njihovim jezicima) skloni i skloni svoju djecu iz pakla fizickog nasilja. Bravo!!! :aplauzz

Divim sa samohranim roditeljima koji se bore kao lavice/lavovi, odgojila me je jedna ovakva (mlada udovica) i dugujem jos sve u zivotu. :klanja

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 09 Mar 2013, 03:16

ovoj zeni treba spomenik podici do nebesa!

Allah joj dragi podario svako dobro, kao i njenim andjelima/melecima! :respekt :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 10 Mar 2013, 08:25

Da drustvo ima imalo sluha,kao sto nema,ova zena je jako blizu potpune samostalnosti
i egzistencije.Njoj treba samo malo pomoci,i da sa isto rada privrjedi duplo vise i sebi i djeci.
Neki poslovni prostor od 30-tak kvadrata,nemora biti na atraktivnom mjestu
ljudi bi dolazili iz solidarnosti,a ta djeca bi mnogo toga shvatila i naucila,dobili
odskocnu dasku,ideju,vjeru i volju.U svemu ovome su najbitnija ova djeca u koje nije nista skupo ulozit
da bi odrasli u zdravoj porodici.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 10 Mar 2013, 13:24

dobro na rijecima "svaka cast" bi ko investirao u nju?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 10 Mar 2013, 15:05

Konsultant wrote:dobro na rijecima "svaka cast" bi ko investirao u nju?

kolega,ljudima trebaju stimulativne mjere.
Ljudi bi radili,treba im pokazati da se rad isplati.
Koliko imamo ovakvih nadarenih koji propadaju,i familije sa njima.
Razvit zanastvo,malu privredu,preko noci...
Sta imamo ovom dinamikom,ovom socijalnom politikom?
Idealno za porast nasilja,kriminala,huliganstva
znaci sve sto unistava drustvo i porodicu.
Zar nije sramota da je niko ne primjecuje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

U BiH mladi se razvode zbog računa za struju i dojenja

Post by Krokodil Behko » 22 Aug 2013, 08:09

Image

Mladi se danas brzo žene i još brže razvode, naveo je u izjavi za „Dnevni avaz“ sarajevski advokat Omar Mehmedbašić govoreći o najčešćim razlozima zbog kojih se bračni partneri razvode.

Prema nekim statistikama, u našoj državi u posljednje vrijeme povećan je broj razvoda, a obrazloženja ponuđena sudovima sve su kreativnija.

Pomoć države

Mehmedbašić kaže da je, ipak, najviše onih koji razvrgavaju brakove zbog teške ekonomske situacije.

- Brak je ekonomska, emotivna i seksualna zajednica muškarca i žene. Stub države je porodica, a kako nam je klimava država, takve su i porodice. Mladi ljudi ovdje nemaju posla, trzavice nastaju i zbog toga ko će platiti struju. Do guše su u dugovima, što im stvara nervozu, i zbog nagomilanih problema odluče se za razvod. Na Zapadu mladi, kada stupaju u brak, imaju pomoć države, a kod nas ni zaposlenje - ističe Mehmedbašić.

No, nisu ekonomski razlozi uvijek krivci za razdor bračne zajednice. Tu je, kaže Mehmedbašić, u deset posto slučajeva i preljuba, ali u 70 posto slučajeva je „ekonomija krivac“. On upozorava da se žene očito lakše odlučuju ući u brak, i to često samo kako bi pronašle partnera za preživljavanje.

- Ljudi previše vjeruju u vjenčani list. Imam jednog klijenta iz Sarajeva kojeg sam sedam puta razveo, a 80 posto djevojaka ne bi s njim kafu popilo. Ali, on dođe s pričom da hoće da ih ženi i one mijenjaju mišljenje. Viška je žena i onda se on ne zabavlja sa ženama, on se ženi i razvodi nakon što dobije što hoće - navodi Mehmedbašić.

Na taj način, pojašnjava advokat, muškarci lakše dolaze do lijepih žena. Podvale im, kako ističe, „priču o braku“ i one padaju na to. A razvod je takvim muškarcima, tvrdi, jeftiniji nego izlasci s tim ženama.

Veliki je broj i onih koji se razvode zbog Facebooka, pokazuju pojedina istraživanja. Društvene mreže, ma koliko ih bračni parovi smatrali bezopasnim, u svijetu prave sve veći broj razorenih brakova. Među najbizarnijim razlozima za razvod braka je i situacija kada se jedan bračni partner u BiH, kako su nam prenijeli upućeni, nije želio odreći kućnog ljubimca, a drugi se na njega nije mogao navići.

Pogledi na život

U Centru za socijalni rad u Banjoj Luci, čiji koordinatori provode postupak mirenja, ističu da su najčešći razlozi za razvod braka službeno - „neprihvatanje odgovornosti i nespremnost za brak i roditeljstvo“.

- Kao razlog za razvod braka najčešće se navode razlike u pogledima na život, međusobno nerazumijevanje, da ne osjećaju više ljubav prema partneru ili emotivna udaljenost. Nerijetko je razlog i nevjerstvo – navode u Centru.

Jedan Banjalučanin angažirao je advokata za razvod braka, a kao razlog naveo je to što supruga nije htjela da doji njihovu bebu. Također, nerijetke su situacije kada se bračni partneri razvode zbog neslaganja sa svekrvom, odnosno punicom.

Papagaj otkrio nevjerstvo

Slučajevi širom svijeta otkrivaju bizarne razloge za razvod. Papagaj je pomogao jednoj ženi da sazna da je muž vara. Kako je već sumnjala u nevjerstvo, dovoljno je bilo da ljubimac počne izgovarati fraze „razvod“ i „budi strpljiva“. Mladenka iz Italije bila je zaprepaštena pošto je mladoženja na njihov medeni mjesec poveo i svoju majku. Nekada „što više, to veselije“ jeste istina, ali medeni mjesec nije jedna od tih situacija.

Ruana

Re: U BiH mladi se razvode zbog računa za struju i dojenja

Post by Ruana » 22 Aug 2013, 08:12

Nije ovo samo u BiH ovako je svugdje i ovdje se brze ravedu nego vjencaju i nasi i danci. Nije ovde do ekonomije, nego danasnja omladina nema odgvornost i ne zna samostalno zivjeti. Navikli da im sve bude servirano.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 22 Aug 2013, 09:28

Ruana, to što ti pojašnjavaš za Dance, to je bilo i prije 20 godina tako u njih, dok u BiH prije 20 godina toga nije bilo :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Ruana

Post by Ruana » 22 Aug 2013, 09:30

Mrle, ne brini znamo mi sta ti hoces da kazes ali nije tako, rekla sam i nasi i danci.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”