jasmin05
27 Dec 2012, 18:47
I nema nista neispravno, Bosnjaci koji kupuju jelke, kite ih, i kupuju djeci poklone bilo to za bozic ili novu godinu, necine nista lose mislim nevrjedzaju nikog, ne nanose nikom zlo, bol ili sta ja znam ..
Meni roditelji nisu punili glavu glupostima, objasnili su mi neke stvari, i ja sam neke prihvatio, druge nisam odma jel mi je trebalo vremena da skontam da su u pravu, i ja sam bio kao mnogi unazad nekoliko godina bila mi je bitna nova godina i kad se priblizi jedva sam ceko kad ce taj datum biti, da se proveselim, ali sam tek kasnije svatio neke stvari, jel postujem puno starije osobe a i pobozne, svakim sam se druzio, svakog sam sluso kad prico, i poslje sam isto prihvatio neke stvari zato sto su za mene u pravu .
Meni danas netreba nova godina da obradujem djecu, ko ima mogucnost i to svakom zeli, moze svaki dan u godini da djeci kupuje poklone ako zeli, ako ti je familija ili najmiliji blizu, mozes se svake sedmice ili noci sastati snjima i proveseliti, pojesti, popiti, obradovati sve je stvar o vremenu i mogucnosti a naravno i volji . I zbog toga odkad znam da jelke, djeda mraz, nova godina koju cjeli svjet slavi nepostoji u nasoj vjeri, te stvari mi uopste nisu potrebne pogotovo da bi obradovo djete ili se sasto mojima kad to ako mogu ucinicu bilo kad ima dana zivot je predamnom .
Vjeruj te mi unazad par godina da je meni neko ovako nesto reko, ja priznam pomislio bi sto ovaj pametuje, posluso bi al bi uslo kroz jedno uho a izaslo kroz drugo, a zbog cega to ? Jedini razlog je sto eto bas tu novu godinu slavice moje drustvo, moja tetka, moja strina, moj amidza i kako da ja to prepustim, ma nema smisla, danas mislim da i te jelke i pokloni za novu godinu ako mnogi pratikuju to je bas zbog razloga, vecina djece ce dobiti paketic, i hvali ti se jedni drugima kad se vide, a moje ce biti tuzno sto nije dobilo naprimer, eh pa kod mene je drugacije, svom cu djetetu uzeti neki poklon i prije i poslje nove godine, svaki mjesec ako treba, obradovacu ga, ali necu bas za taj dan i moje djete nece biti tuzno, objasnicu mu da to nepratikujemo jel nije nas praznik ali da ce dobiti neku igracu sto bi najvise zelilo da ima za par dana, sedmicu nebitno kad i opet bice veselo rece drugoj djeci meni babo nije nista uzeo ali za to cu dobiti kasnije ono sto bi najvise volio imati .
Dosta bi ja toga reko ali nije ovdje mjesto, nista ovo nije slucajno, evropa se boji muslimanskog naroda, a pogotovo muslimanske zemlje u centru evrope, zbog toga su nas svugdje po svjetu razbacali, i mnogima dali papire, jel znaju da vecina kad odu iz svog rodnog kraja, mozda taj ko je doso vratice se ali djeca nece, i djeca rastu u tudzoj zemlji, prihvataju lakse tudze obicaje, cak ce ih siriti u svoju zemlju kad odu i nakon par koljena uopste nece znati za porjeklo ... eto da neulazim vise u detalje, nisam doso ovdje da nikog ocjenivam, svak zivi kako god hoce i zna svoje, nek se narod veseli i obradzuje svoje kako i kad god zele !