Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

26 Dec 2012, 15:51

Ja vjerujem da ni jedan musliman neće okiti jelku i priuštiti paketić svojoj djeci ili poklon svojim najmilijim iz religioznih pobuda, nego čisto iz pobude da učini radost sebi i svojim najmilijim... da označi kraj i početak jedne Nove godine.
Ne želim nikako ovu naviku pomješati sa vjerom i umanjiti vrijednost Bosanskih muslimana. Mislim da to nije moj posao, da se mješam kako će neko da uređuje svoj život, da li će da slavi ili ne slavi bilo koji praznik ili rođendan.

Samo ću kazati da je lijepo radovati se... i ne dozvoliti da tuđe kritike pokvare radost.
Na kraju će svako da odabere onako kako to želi.

Na ovim našim prostorima se Nova godina uvjek slavila... slavila je većina... Danas mi je jedina tuga što mnogi, bez obzira o kojoj se vjeroispovjesti radilo, neće moći sebi priuštiti svečanu večeru i lijepo druženje... To je tuga...
:(
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

dacina_curica

26 Dec 2012, 16:24

Maja wrote:
Nego, pade mi na pamet kako agnostike i ateiste nimalo ne dirne božićna, uskršnja, bajramska atmosfera, božićne pjesme i ilahije :D Kako mogu ostati hladni na sve to.

Majo - Maksime :ble Otkud ti ovo? :oo Pa nismo svi isti, cemu stereotipi?

Vec sam se u vise navrata izjasnila po pitanju religije i religioznosti, Boga i Bozanstava, no manjak moje vjere u "Stvaratelja" ili neko superiorno bice ne oduzima moj pristup emocijama. Na mora covjek biti religiozan da bi imao reakciju na napisanu/izrecenu/otpjevanu rijec niti se mora vjerovati u Boga da bi se osjetio "duh praznika".

Natrag na temu....U mojoj kuci se slave svi praznici. Mi smo jedna malo blentava familija ateista koja jednostavno voli praznike, voli okupljanje u kuci, dorucke, rucke, vecere, razmjenjivanje poklona sa dragim ljudima, sto sa familijom to i sa bliskim prijateljima. Meni licno nema nista draze. :srce.

To sto ja imam "muslimansko" prezime ne znaci da i jesam Muslimanka isto kao ni to sto su covini roditelji pobozni ne znaci da jeste i on. Ipak u nasoj kuci se slave i Bajrami i prave iftari uz Ramazan, slavi Bozic, Uskrs i uz njih jos mali milion praznika, sto paganskih, sto drzavnih itd. Ne idem u dzamiju mada ako mi neko trazi donaciju za obnovu iste u mom rodnom gradu naravno da cu dati. Ne idemo u crkvu ali ako se neko od nasih prijatelja vjencava u istoj ili krsti dijete onda cu otici, zasto da ne. Na sahrane isto tako, idem, ne gledam cija je.

Neka ljudi rade sta im je volja, neka slave sta, kako i koliko zele, nije moja stvar. Ja jednostavno zelim da ovaj ionako kratak zivot provedem uz ljude koje volim, a kojem Bogu ce se oni moliti i hoce li se moliti je najmanje vazno. Mnogo vise vjerujem u uzajamno postovanje, ljubav, prijateljstvo nego sto bih ikada mogla vjerovati u neko bozanstvo. :)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Dec 2012, 17:06

Image
Image
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

26 Dec 2012, 18:20

silence wrote:Ja vjerujem da ni jedan musliman neće okiti jelku i priuštiti paketić svojoj djeci ili poklon svojim najmilijim iz religioznih pobuda, nego čisto iz pobude da učini radost sebi i svojim najmilijim... da označi kraj i početak jedne Nove godine.
Ne želim nikako ovu naviku pomješati sa vjerom i umanjiti vrijednost Bosanskih muslimana. Mislim da to nije moj posao, da se mješam kako će neko da uređuje svoj život, da li će da slavi ili ne slavi bilo koji praznik ili rođendan.

Samo ću kazati da je lijepo radovati se... i ne dozvoliti da tuđe kritike pokvare radost.
Na kraju će svako da odabere onako kako to želi.

Na ovim našim prostorima se Nova godina uvjek slavila... slavila je većina... Danas mi je jedina tuga što mnogi, bez obzira o kojoj se vjeroispovjesti radilo, neće moći sebi priuštiti svečanu večeru i lijepo druženje... To je tuga...
:(

E ovako silence sto se tice jelke ne kitim nikada..Ja mislim da je nova godina za svakoga,jer mi kao djeca smo se radovali uvijek novoj godini i paketicima moji roditelji su zaista veliki vjernici ali uvijek su nas znali da obraduju novogodisnjim paketicima,,,dali nama je dozvoljeno da mi slavimo novu god neznam......evo jedan primjer ,,jucer je bio veliki katolicki praznik...muslimanka sam ali imam mnogo brojne prijatelje druge vjere...sinoc su imalu party posebno za svoje slavlje za koje sam i ja bila pozvana tu su bile jalke i sve njihovi obicaji sem molbe,,,,naravno da sam rado se odazvala njima i otisla i skupa proslavila bozic pruzila im to zadovoljstvo..bez obzira sto sam ja muslimanka...jer istom mjerom oni to rade kad su kod nas nasi praznici (Bajrami) bez obzira sto to nije njihov praznik....Kako kazu voli svoje postuj tudje
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Dec 2012, 19:16

Lanci wrote:
E ovako silence sto se tice jelke ne kitim nikada..Ja mislim da je nova godina za svakoga,jer mi kao djeca smo se radovali uvijek novoj godini i paketicima moji roditelji su zaista veliki vjernici ali uvijek su nas znali da obraduju novogodisnjim paketicima,,,dali nama je dozvoljeno da mi slavimo novu god neznam......evo jedan primjer ,,jucer je bio veliki katolicki praznik...muslimanka sam ali imam mnogo brojne prijatelje druge vjere...sinoc su imalu party posebno za svoje slavlje za koje sam i ja bila pozvana tu su bile jalke i sve njihovi obicaji sem molbe,,,,naravno da sam rado se odazvala njima i otisla i skupa proslavila bozic pruzila im to zadovoljstvo..bez obzira sto sam ja muslimanka...jer istom mjerom oni to rade kad su kod nas nasi praznici (Bajrami) bez obzira sto to nije njihov praznik....Kako kazu voli svoje postuj tudje
Ispravno si učinila... Pročitaj cijeli članak sa linka.... Ovako moramo i trebamo da živimo. Tolerancija i uzajamno poštovanje je bit svega... :ok

http://dnevnik.ba/novosti/bih/sarajevo- ... -i-dijalog
(Arapska poslovica)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7727 times
Been thanked: 18212 times
Status: Online

26 Dec 2012, 21:56

Major wrote:
Maja wrote:
Major wrote: U sustini ateisti i agnostici su dabome u velikoj prednosti od pojedinih ogranicenih.
A sa cime bi bio jedan agnostika ili ateista opterecen, sa obadvije noge i cvrsto stoje na zemlji, nisu skloni bilo kakvom vidu iluzionarstva.

Respektujemo mi i druge, nije li to sasvim razumljivo
Ovo mi je totalno nelogično. Prvo kažeš da su vjernici ograničeni i iluzionisti, a onda da vi ateisti poštujete vjernike. Hebo ti takvo poštovanje gdje se časti raznim epitetima.

A ne mogu shvatiti ni ovo -
Ateisti ili agnostici su ite kako cestiti slavljenici, gdje se slavi tu smo u prvim redovima.
smjesta bi ih ustrijelio da kada bih znao da me nece iza resetaka strpati.
Tih naime vjernika, dvolicnost i sa ljudske i humane i eticke strane neoprostivi postupci, nema tu ni grama vjere, biti u toliko mjeri ignorantni prema roditeljima.
Eto ti bi ustrijelio ove jer ne posjećuju dovoljno roditelje, a usuđuju se slaviti Božić.
Pa što ćete onda vi u prvim redovima?
Vidis Majo,
ja to malo drugim ocima gledam.
Ogranicenost ili iluziornost je privatna stvar svkog insana, vjera je takodje nasa privatna stvar, ali sta me remeti u mojoj nakani odati respekt i
postovanje svim insanima, sve toliko dugo koliko ne narusavaju moja prava, mislim da to oni ne cine niti bi trebali ciniti.

Ni jednom rijecju niti bih si i u snu zabranio slaviti bilo kakve vjerske praznike, moja sugestija odnosila se na ravnodusnost insana koji su vise nego
ravnodusni, vise nego hladni, rekao bih odbojni prema svojim najblizima, vjera im nalaze nesto sasvim drugo.

U vjernicima iako sam sklon agnosticizmu gledam i dolikuje im da su primjer od insana i nista drugo, ako to nisu, onda neznam gdje ih svrstati.

Vjera, ljubav i paznja je najprioritetnija prema svojim najblizima, nije li to slucaj, tada posjedujemo manju vrijednost.
Ja samo kažem da ne požeš pisati da poštuješ vjernike i u istom postu tvrditi da su ograničeni.
I ne znam zašto stalno pišeš "oni kao vjernici trebali bi"....može li se i za nevjernike reći..."moral im nalaže da..."
Ispade da se nevjernicima tolerišu mnoge stvari, samo zato što su nevjernici tj od njih se ne očekuje da budu savršeni, pa je se ista greška vjernika i nevjernika vrednuje drugačije.
To za obilaženje roditelja jednom godišnje...pa možda ih ne obilaze zbog Božića, nego zbog neradnog dana.
Kao da među ateistima nema onih koji slabo drže do roditelja.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

27 Dec 2012, 01:32

jasmin je to sve jako lijepo u dva posta opisao. mogu samo da potpisem svaku njegovu rijec. sve je do roditelja kako ce pristupiti svemu tome i samom djetetu. ako se na vrijeme postavi i postupi kako treba, nikakvih negativnih posljedica za dijete nece biti, niti ce cega biti uskraceno. istina je da to nije nas praznik, niti obicaj. to sto su mnoge nase generacije to preuzele, kao i druge stvari, i praktikovale, ne znaci da je ispravno. nemam nista protiv toga, niti mi smeta. svako onako kako zeli. meni je ostala lijepa uspomena, ali kod svoje djece, ako Bog da, zelim to ispraviti (ovdje ne mislim na lijepu uspomenu :D. ).
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

27 Dec 2012, 01:47

a nevidim nista neispravno
neispravno bi bilo trovati djecu nekim ,za mene, glupostima
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

jasmin05
Na probnom
Na probnom

27 Dec 2012, 18:47

I nema nista neispravno, Bosnjaci koji kupuju jelke, kite ih, i kupuju djeci poklone bilo to za bozic ili novu godinu, necine nista lose mislim nevrjedzaju nikog, ne nanose nikom zlo, bol ili sta ja znam ..
Meni roditelji nisu punili glavu glupostima, objasnili su mi neke stvari, i ja sam neke prihvatio, druge nisam odma jel mi je trebalo vremena da skontam da su u pravu, i ja sam bio kao mnogi unazad nekoliko godina bila mi je bitna nova godina i kad se priblizi jedva sam ceko kad ce taj datum biti, da se proveselim, ali sam tek kasnije svatio neke stvari, jel postujem puno starije osobe a i pobozne, svakim sam se druzio, svakog sam sluso kad prico, i poslje sam isto prihvatio neke stvari zato sto su za mene u pravu .
Meni danas netreba nova godina da obradujem djecu, ko ima mogucnost i to svakom zeli, moze svaki dan u godini da djeci kupuje poklone ako zeli, ako ti je familija ili najmiliji blizu, mozes se svake sedmice ili noci sastati snjima i proveseliti, pojesti, popiti, obradovati sve je stvar o vremenu i mogucnosti a naravno i volji . I zbog toga odkad znam da jelke, djeda mraz, nova godina koju cjeli svjet slavi nepostoji u nasoj vjeri, te stvari mi uopste nisu potrebne pogotovo da bi obradovo djete ili se sasto mojima kad to ako mogu ucinicu bilo kad ima dana zivot je predamnom .
Vjeruj te mi unazad par godina da je meni neko ovako nesto reko, ja priznam pomislio bi sto ovaj pametuje, posluso bi al bi uslo kroz jedno uho a izaslo kroz drugo, a zbog cega to ? Jedini razlog je sto eto bas tu novu godinu slavice moje drustvo, moja tetka, moja strina, moj amidza i kako da ja to prepustim, ma nema smisla, danas mislim da i te jelke i pokloni za novu godinu ako mnogi pratikuju to je bas zbog razloga, vecina djece ce dobiti paketic, i hvali ti se jedni drugima kad se vide, a moje ce biti tuzno sto nije dobilo naprimer, eh pa kod mene je drugacije, svom cu djetetu uzeti neki poklon i prije i poslje nove godine, svaki mjesec ako treba, obradovacu ga, ali necu bas za taj dan i moje djete nece biti tuzno, objasnicu mu da to nepratikujemo jel nije nas praznik ali da ce dobiti neku igracu sto bi najvise zelilo da ima za par dana, sedmicu nebitno kad i opet bice veselo rece drugoj djeci meni babo nije nista uzeo ali za to cu dobiti kasnije ono sto bi najvise volio imati .
Dosta bi ja toga reko ali nije ovdje mjesto, nista ovo nije slucajno, evropa se boji muslimanskog naroda, a pogotovo muslimanske zemlje u centru evrope, zbog toga su nas svugdje po svjetu razbacali, i mnogima dali papire, jel znaju da vecina kad odu iz svog rodnog kraja, mozda taj ko je doso vratice se ali djeca nece, i djeca rastu u tudzoj zemlji, prihvataju lakse tudze obicaje, cak ce ih siriti u svoju zemlju kad odu i nakon par koljena uopste nece znati za porjeklo ... eto da neulazim vise u detalje, nisam doso ovdje da nikog ocjenivam, svak zivi kako god hoce i zna svoje, nek se narod veseli i obradzuje svoje kako i kad god zele !

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Dec 2012, 20:15

Ma mene nervira proslavljanje Bajrama na netradicionalan način...:lupa ..upravo onako kako se slavi Nova godina. Ovo muslimanima ne prilići. To je za osudu! Bajrami se nikada ovako nisu proslavljali, a Nove godine jesu... Tu treba staviti primjedbu.

[ytube]http://www.youtube.com/watch?v=HSbU7YkqXoI[/ytube]
(Arapska poslovica)

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40439 times
Been thanked: 26607 times

27 Dec 2012, 21:07

Sta ima veze sto je popila ,meni bas simpa kako zbori :djed
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Dec 2012, 22:04

:grana

A šta ako joj babo ovo vidi... :DD
(Arapska poslovica)

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40439 times
Been thanked: 26607 times

27 Dec 2012, 22:10

Pa bilo je vec babo joj covjek kaze sta ima veze popijem i ja 20 jegera :djed
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Dec 2012, 22:11

:DD

Na Bajram?... :sok
(Arapska poslovica)

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

27 Dec 2012, 22:17

silence wrote::grana

A šta ako joj babo ovo vidi... :DD
A sta sada znaci: ako joj babo vidi ?
Vratimo se na prilozeni video snimak sa propratnim komentarom: "svi oni koji ovako izlaze iz kuce (u minicima) sram ih bilo".
Ok. nije za opravdati konzumiranje alkoholnih pica, ali kako punoljetnim insanima zabraniti ?
Ili pak, u cemu se ovo gore razlikuje sa polugolim na Neumskim i drugim plazama, ako ce mo se pridrzavati pak vjerskih pravilnika ?
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Dec 2012, 22:27

Pa upravo sam sjetila novokomponovanih proslava Bajrama i pronašla onaj video snimak.
A znaš li kada sam se toga sjetila... :DD . Prepala me petarde na vini, puca, pa se sjetih da je pucalo i kada je bio Bajram :DD .

Ljudi se vesele Novoj godini, upriliće proslavu onako kako ko može i kako kome paše, ali Bajram se slavi na jedan sasvim drugi način, skladno vjeri, bez alkohola i slobodne odjeće.
Ali...opet razmišljam, zašto se protiviti proslavi Nove godine, ako se ne protivimo ponašanju muslimana tokom cijele godine... :grana
(Arapska poslovica)

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Dec 2012, 00:26

meni ovo pomalo slici opravdavanju ...pred kim i zasto....a veli jasmin i ja sam bio a sad nisam...pa koji si pravi sadasnji ili ondasnji....i veli ja mogu svojoj djeci kupit poklon za novu godinu cijele godine...matereti mores li im sabah u podne ucinit....stvari se cine zbog sebe ne zbog ljudi.....a ko se raduje zlo ne misli....a nemores vala ni mimo svijeta zivit....

i sve me ovo podsjeca na jednog muslimana koji je četrdeset godina na postekiji proveo u molitvi.....alah mu po tici slao grozdje da ne umre i da ga podrzi u vjeri...kad je umro odredise mu dzehenem.....vrisnu on kako dragi alahu pa jesam li ceteres godina ibadet cinio....odgovorise mu......a sjecas li se one tice sto te u zivotu drzala....nijednom joj nisi ni bobu grozdja pustio....... ko razumije njemu dosta .....
Our solution mind revolution

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Dec 2012, 01:00

Dosta bi ja toga reko ali nije ovdje mjesto, nista ovo nije slucajno, evropa se boji muslimanskog naroda, a pogotovo muslimanske zemlje u centru evrope, zbog toga su nas svugdje po svjetu razbacali, i mnogima dali papire, jel znaju da vecina kad odu iz svog rodnog kraja, mozda taj ko je doso vratice se ali djeca nece, i djeca rastu u tudzoj zemlji, prihvataju lakse tudze obicaje, cak ce ih siriti u svoju zemlju kad odu i nakon par koljena uopste nece znati za porjeklo ... eto da neulazim vise u detalje, nisam doso ovdje da nikog ocjenivam, svak zivi kako god hoce i zna svoje, nek se narod veseli i obradzuje svoje kako i kad god zele !
Kolega Jasmine05, na ovom dijelu tvog posta si mi totalno nejasan:
1.-evropa se boji muslimanskog naroda ?
2.-djeca rastu u tudjoj zemlji, prihvataju lakse tudje obicaje ?

1.-U Evropi imamo u medjuvremenu, ne racunajuci Balkan ca. 12 miliona Muslimana
2.-Gdje je uloga roditelja, ti si nam upravo tvojim primjerom docarao, da si djecu usmjerio u onom drugom pravcu.

De nam malo obrazlozi sa tvoje tacke gledista, zbog cega nije moguce da Evropski Muslimani zive u mirnoj koegzistenciji sa ostalim Evropljanima.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

28 Dec 2012, 01:03

paparaci wrote:jasmin je to sve jako lijepo u dva posta opisao. mogu samo da potpisem svaku njegovu rijec. sve je do roditelja kako ce pristupiti svemu tome i samom djetetu. ako se na vrijeme postavi i postupi kako treba, nikakvih negativnih posljedica za dijete nece biti, niti ce cega biti uskraceno. istina je da to nije nas praznik, niti obicaj. to sto su mnoge nase generacije to preuzele, kao i druge stvari, i praktikovale, ne znaci da je ispravno. nemam nista protiv toga, niti mi smeta. svako onako kako zeli. meni je ostala lijepa uspomena, ali kod svoje djece, ako Bog da, zelim to ispraviti (ovdje ne mislim na lijepu uspomenu :D. ).
Nista licno, ne bih voljela da to tako protumacis...ALI...
Zao mi je danas mladih ljudi, koji su tek rodjeni u toku rata ili poslije rata, sto breme ratnih dogadjanja u BIH " moraju " ponijeti na svojim ramenima. Danas su vjeroucitelji " Bog i batina !"
Eh...koliko je samo puta Marx ponovio svoju parafrazu : " Religija je opijum za narod !"
Opustite se ljudi...Uzivajte u zivotu, ovaj zivot je samo jedan !

PS: Muslimanka sam, moji su roditelji divni ljudi bili...nikad niko nije u mene upro prstom ni zbog cega, da li je bitno koje obiljezje moj muz nosi ( a ne nosi ) oko vrata ? Jesam li nevaspitana ?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

28 Dec 2012, 13:58

Jarane Jasmine ,dobri naš ahbabu iz daleke Francuske ,da ti kaže forumski "hodža" nešto
Ovakve priče ,akcije ,teme i slično tome oko proslave nove godine ,jelki ,deda Mraza itd nemaju nikakvog smisla ,a sad ću ti reći i zašto.
Onaj musliman koji se drži vjere i recimo klanja i posti ,on uopće neće ni razmišljati o tome jer njega to ne zanima ,to nije njegov svijet .
S druge strane muslimani koji recimo dođu samo ponekad na džumu ili uz Ramazan klanjaju neki vakat i znači ignoriše farzove koji stoje u Kur'anu ,zašto misliš da neće ignorisati i to što mu tamo neki hodža ili reis priča o novoj godini i načinu obilježavanja iste.
Normalno da će ignorisati i čak će mu onaj ko ga forsira oko tih pitanja omrznuti vjeru .
Dakle to je potpuno besmisleno oko toga se i truditi jer možeš postići kontraefekat.
Osim toga ,jelke ,pokloni,nova godina i tako to ,to samo po sebi nije haram
već je haram ono što je uvjek haram ,a to je alkohol, prejedanje ,nedolično ponašanje na ulici
i to je ono što nažalost prati takve događaje i čini ih nespojivim sa nekom islamskom kulturom ponašanja
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Post Reply

Return to “Religija”