Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Post by Peggy Sue »

Julia-Klara wrote:
Peggy Sue wrote:
storm wrote: valja otići malo dalje od Zenice :pusi
Nikad mi nećemo otić dalje od Zenice. U smislu da nikada nećemo biti manje konzervativni, tako da će izbušeni frajer za šalterom ostati samo misaona imenica. Znaju to dobro i ovi što su otišli iz BiH pa postali tolerantni do korjena, zaboravljajući odakle su.
Zato i spomenuh tipa iz Zenice, koji živi na skejtu, i iako ga viđamo svaki dan, okrećemo se za njim kao da je hodajuća spodoba.
nije do njega, do vas je
Kad god ga sretnem ne pomislim da je ovakav ili onakav, ili da slijedi ili ne slijedu vjeru. Nego pomislim -jadniče, nikad nećeš naći posao.
A uostalom TLC emisija koju sam spominjala snima se u tolerantnoj, demokratskoj i šarolikoj Americi. Tako da, pretjerivanje nije dobro, ni po vjeri ni po razumu...
Image
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija »

Iako je u USA sasvim normalno to tetoviranje mnogi tetovirani kriju svoje tetovaze kada idu na intervju za posao
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

komsija wrote:Iako je u USA sasvim normalno to tetoviranje mnogi tetovirani kriju svoje tetovaze kada idu na intervju za posao
That's my point! :aplauzz
Image
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

komsija wrote:Iako je u USA sasvim normalno to tetoviranje mnogi tetovirani kriju svoje tetovaze kada idu na intervju za posao
That's my point! :aplauzz
Image
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

Samo jos recite da bi vam bilo normalno da moras na operaciju i dodjes hirurgu koji je sav istetoviran, izbusen nos, usi, obrva, nausnica itd. i bilo bi ti to normalno.
Ja bih, iskreno gledala da ga zaobidjem.
A mozete pricati sta hocete, svugdje u svijetu u drzavnoj sluzbi izbjegavaju zaposljavati "slobodnoumne".
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

ovde bogami ima tetovaza svugdje.
na salterima, u parlamentu, na policajcima/policajkama :bali , i da ne nabrajam dalje ali ima ih svugdje i to je licni izbor ljudi.
za divno cudo bozje, na salterima se ne ceka da ti neka zatucana, ali ne istetovirana, seljancura kaze da ti fali ovaj ili ovaj papir i da boli nju sto vec cekas 4 sata i sto ti je neko drugi reko da ti treba ovaj papir.
policija, cak i oni s tetovazama, su jako uljudni i pristupacni i ne gledaju kako da odvale pola glave zato sto ih ometas ili pitas gdje je ta i ta ulica.

da ne serem dalje, kako to da je u divnoj bosni gdje je sve 'kak spada po bogu i ljudima' nista ne radi kako treba?
koljaci hodaju gradovima al nema veze, glavno da nisu tetovirani.
posao dobijaju po stricevima i bez ikakvih kvalifikacija al neka, fala bogu da nisu tetovirani.

neka bujrum, okrecite se, pokrivajte se i dobrodosli u 14 stoljece. imata mahanje od spanca :leb
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14520 times
Been thanked: 10031 times

Post by Julia-Klara »

Nela , necu se sloziti jer ovdje sam vidjela i tetoviranih, i "izbusenih" ljudi u drzavnoj sluzbi.
Postoji dress code koji se postuje, ali im niko ne brani da imaju dredlocks ili 30 mindjusa, pirsinge, tetovaze.

Odosmo daleko od teme, ali cu se vratiti na obrve - Blackhawk postavi hadis koji zabranjuje cupanje obrva (prva stranica):

I hadis
„Allah je prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. To je doprlo do jedne žene iz plemena Benu Esed po imenu Ummu Jakub, a učila je Kur'an, pa mu je došla i rekla: Kakva je to priča što je doprla do mene da si ti prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. Pa je Abdullah rekao: Zašto da ne proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem. Proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer Allah Uzvišeni kaže: "Ono što vam Poslanik da, to uzmite a klonite se onoga što vam zabrani!"
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Pokrivanje i ocuvanje svoga tijela onakvog kakvog je bog stvorio nije jednakost za zatucanost.
Znaci da svi koji nisu iscrtani ili su pokriveni su zatucani.
Istina je u Bosni ima najvise zaposljavanja po stricevima, tetkama i dr. rodbinskim linijama ali to nikako ne znaci da zivimo u 14. stoljecu, da smo redom zatucani, glupi i nesposobni.
Kod nas hodaju koljaci po ulicama a kod vas intelektualci. Pa de mi onda objasnite kako to da svako malo neki "neuracunljivi" jadnik koji ima porodicnih problema raznosi bombama sebe i sve okolo sebe, svako mao ulijecu u skole i pucaju itd. Bas neki visok nivo osvijestenosti i inteligencije.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

ontopic, berberska plemana koja su uz arapa osvojili pola spanije u ime islama imaju tradiciju tetoviranja i muskaraca i zena.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9746 times
Been thanked: 11483 times

Post by Krokodil Behko »

vila wrote:
Krokodil Behko wrote:

Jel ima negdje neki link o tome, pa ti znaš da su se tetovirale samo žene i to samoinicijativno? Šta ako su roditelji tetovirali djecu iz nekih razloga?
jebo te link :ooo

pa u nekom periodu su se i tetovirala djeca...
ali ja više govorim o nekoj bližoj povjesti u kojoj se taj običaj naslijedio i postao dio neke tradicije....tako da su se tetovirale samo žene..tj djevojke

čisto sumnjam da se moja baba tetovirala zbog prava prve bračne noći :cudi

kako si ti meni nekad zanimljivo smišan....po tebi su postojali Iliri i onda Bošnjaci..točka
sve ono između zanemarimo...i običaje i baštinu i isprepletenost kultura
E pa jeblo i tebe pišanje uz vjetar :)

Nema linka - nema potkrijepe. Pričaš neke izmišljotine i oduzimaš mi vrijeme, jer sad moram da pišem post.

Tetovaže postoje i kod muškaraca. I kod muških i kod ženskih, isključivo iz razloga, da ne bi promijenili vjeru. Kod ženskih više iz razloga što Islam ne priječi ženidbu pripadnice druge vjere, pa su tako katoličke djevojčice bile tetovirane još kao djeca, da ne bi bile zanimljive muslimanskim momcima.

Postoji i mit da su i muškarci to radili, da ih ne bi odvodili u janjičare, ali to je samo mit. Katoličke dječake, ionako nisu ni odvodili u janjičare. Samo muslimanski i pravoslavni dječaci i to ne iz svih naroda.

kako si ti meni nekad zanimljivo smišan....po tebi su postojali Iliri i onda Bošnjaci..točka
I gdje sam ja to tvrdio? Slobodno me podsjeti :)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Čini mi se da Ulema može srediti da to ne bude zabranjeno..nema frke.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Klaro, ja licno nemam nista protiv tetovaza, cak mi se neke i svidjaju ali ja se ne bih nikad tetovirala. Nemam nista protiv pirsinga i sama sam imala jedan, ali sam protiv pretjerivanja.
Zamisli da odes zubaru, on se nagne iznad tebe a ono kobra mu nacrtana na vratu :bjezi
Neka njemu karburatora preko cijelih ledja kad ja to ne vidim.
Ima i ovdje raje koja je tetovirana i radi u javnoj sluzbi ali je sve to diskretno.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Lebowski wrote:Čini mi se da Ulema može srediti da to ne bude zabranjeno..nema frke.
Pa i meni to sve upravo tako izgleda :cudi
Pitas "ucenije" jer znaju bolje od tebe, i onda se oni nekad mogu sloziti da to ipak nekad bude dozvoljeno
Kao i mnoge druge stvari ...
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Nela wrote:Klaro, ja licno nemam nista protiv tetovaza, cak mi se neke i svidjaju ali ja se ne bih nikad tetovirala. Nemam nista protiv pirsinga i sama sam imala jedan, ali sam protiv pretjerivanja.
Zamisli da odes zubaru, on se nagne iznad tebe a ono kobra mu nacrtana na vratu :bjezi
Neka njemu karburatora preko cijelih ledja kad ja to ne vidim.
Ima i ovdje raje koja je tetovirana i radi u javnoj sluzbi ali je sve to diskretno.
Iskreno , jedva bih se suzdrzala da je ne liznem ili ujedem :bali
Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak »

Evo ja malo ''googl'o'' po francuskim internet portalima i nađoh ovo. Čini mi se zanimljivim, te ga stoga i prevodim; da dodam jedno zrnce u mozaik mišljenja na datu temu, ne opredjeljujući se vrijednosno ni ''za'' ni ''protiv'' onoga što monoteističke religije kažu o tetoviranju .

Que dit la Bible des tatouages / des piercings ?

Question : "Que dit la Bible des tatouages / des piercings ?"

Réponse : La loi de l'Ancien Testament commandait aux Hébreux, “Vous ne ferez point d'incisions dans votre chair pour un mort, et vous n'imprimerez point de figures sur vous. Je suis l'Éternel.” (Lévitique 19:28). Ainsi, bien que les croyants ne soient plus soumis aujourd’hui à la loi de l'Ancien Testament (Romains 10:4; Galates 3:23-25; Éphésiens 2:15), le fait qu'il y avait un commandement contre les tatouages devraient nous pousser à la réflexion. Le Nouveau Testament ne dit pas si un croyant devrait ou ne devrait pas se faire tatouer.

Par rapport aux tatouages et aux piercings, un bon test serait de déterminer si nous pouvons honnêtement, en toute bonne conscience, demander à Dieu de bénir et d’utiliser cette activité particulière pour Son propre bon but. "Soit donc que vous mangiez, soit que vous buviez, soit que vous fassiez quelque autre chose, faites tout pour la gloire de Dieu." (1 Corinthiens 10:31). La Bible ne donne pas d’ordres contre les tatouages ou les piercings, mais elle ne nous donne pas non plus de raison de croire que Dieu aimerait que nous ayons des piercings ou des tatouages.

Une autre question à considérer est la décence. La Bible nous recommande de nous habiller décemment (1 Timothée 2:9). Un des aspects d'un habillement décent est de faire en sorte que tout ce qui devrait être couvert par des vêtements soit bien couvert. Cependant, la signification essentielle de la décence est de ne pas attirer l'attention sur vous. Les gens qui s’habillent modestement s’habillent de façon à ce qu'ils n'attirent pas l'attention sur eux. Les tatouages et les piercings attirent fortement l'attention. En ce sens, tatouages et piercings ne sont pas des signes de décence.

Un principe important des Ecritures saintes quand la Bible ne mentionne pas spécifiquement quelque chose est que s'il y a une place pour le doute quant à savoir si cela plaît à Dieu, alors il est préférable de ne pas s'engager dans cette activité. "Tout ce qui n'est pas le produit d'une conviction est péché." (Romains 14:23). Nous devons nous rappeler que nos corps, aussi bien que nos âmes, ont été rachetées et appartiennent à Dieu. Bien que 1 Corinthiens 6:19-20 ne s'applique pas directement aux tatouages ou aux piercings, il nous donne par contre un principe, "Ne savez-vous pas que votre corps est le temple du Saint Esprit qui est en vous, que vous avez reçu de Dieu, et que vous ne vous appartenez point à vous-mêmes ? Car vous avez été rachetés à un grand prix. Glorifiez donc Dieu dans votre corps et dans votre esprit, qui appartiennent à Dieu." Cette grande vérité devrait avoir un effet réel sur ce que nous faisons et où nous allons avec nos corps. Si nos corps appartiennent à Dieu, nous devrions nous assurer que nous avons Sa "permission" claire avant que nous "ne le marquions" avec des piercings ou des tatouages.

En savoir plus: http://www.gotquestions.org/Francais/ta ... z36rwBE5ex

''Šta kaže Biblija o tetoviranjima i pirsinzima ?''

Odgovor: Zakon Starog Zavjeta naređivaše Jevrejima, '' Nećete praviti nikakve ureze u vašim tijelima, za umrlog i nećete utiskivati nikakve likove po vama. Ja sam Vječit.'' (L evitique 19:28). Tako premda vjernici danas više nisu podložni zakonu Starog Zavjeta (Rimljanima 10:4; Galaćanima 3: 23 - 25; Efežanima 2:15), činjenica da postoji zapovijed o tetovažama, trebala bi da nas pokrene na razmišljanje. Novi Zavjet ne kaže bi li se vjernik ili ne bi trebao tetovirati.

Vezano za tetovaže i pirsinge, dobar test bio bi da odredimo možemo li časno i čiste savjesti tražiti od Boga da blagoslovi i da koristi takvu posebnu aktivnost, za Njegovu vlastitu dobru svrhu. '' Bilo to, dakle, ono što jedete, bilo to ono što pijete, bile to druge stvari koje činite, radite sve to u slavu Boga.'' (1 Korinćanima 10:31). Biblija ne daje naređenja protiv tetovaža ili pirsinga, ali nam ne daje ni razlog da vjerujemo kako bi Bog volio da imamo pirsinge ili tetovaže.

Jedno drugo pitanje za razmotriti, jeste pristojnost. Biblija nas upućuje da se odijevamo pristojno. ( 1 Timotije 2:9). Jedan od aspekata pristojnog odijevanja je, postići da sve što bi trebalo biti pokriveno odjećom, bude pokriveno. Ipak je osnovno značenje pristojnosti , da ne privlačite pažnju na sebe. Ljudi koji se skromno oblače, oblače se na način da ne skreću pažnju na sebe. Tetovaže i pirsinzi, snažno skreću pozornost. U tome smislu, tetovaže i pirsinzi, nisu znaci pristojnosti.

Jedan od važnih principa Svetih spisa, kada Biblija nešto ne spominje specijalno, jeste , da li ima mjesta sumnji, hoće li se to dopasti Bogu, te je,ako ima, dakle, preporučljivo ne angažirati se u takvoj aktivnosti. ''Sve što nije rezultat ubjeđenja, grijeh je.'' (Rimljanima 14:23). Trebamo se prisjetiti da su naša tijela, jednako kao i naše duše bili otkupljeni i da pripadaju Bogu. Iako se 1 Korinćanima 6: 19 - 20, ne odnosi direktno tetovaže i pirsinge, daje nam, ipak, jedan princip, '' Zar ne znate da je vaše tijelo hram Svetoga Duha koji je u vama, kojeg ste primili od Boga i da ne pripadate ni najmanje vama samima ? Jer, bili ste otkupljeni uz veliku cijenu. Veličajte, dakle, Boga u vašem tijelu i vašem duhu, koji pripadaju Bogu.'' Ova velika istina trebalo bi da ima realnog učinka na ono što radimo i gdje idemo sa našim tijelima. Ako naša tijela pripadaju Bogu, trebalo bi da smo sigurni da imamo Njegovo jasno ''odobrenje'', prije već ''ga obilježimo'' pirsinzima ili tetovažama.

Saznajte više: http://www.gotquestions.org/Francais/ta ... z36rwBE5ex

:ha Prijevod - Seljakov. Htjedoh samo podijeliti svoju znatiželju sa meni sličnima. Nije mi namjera bila da tumačim bilo šta bilo kome, ovim prevedenim tekstom. :naklon .
Nemojte šta zamjerit. :ha
Ruana

Post by Ruana »

A jeste navalili, podsjecate me na moju rahmetli mama "vidi ga kakav je ko manijak, ko razglednica" ne volim tetovaze, gadi mi se, ruzan mi osjecaj dirnuti do onoga, pa kad imas averziju cini ti se da si u krevetu sa cijelim fudbalskim timom ili nekom zivinom. Ali covjeka tetovaza me cini manje covjekom. Moja djeca ako mene budu pitali nece se tetovirat, tesko mi je to objasniti njima sa vjerske strane kad imaju slike cacine. Ja muz mi je za 10 godina braka ispunio zivotnu zelju i skinuo tetovazu. Lagani nije biko ime zene nego Hajduka, i nije mu u Dretelju pomogla.
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale
Ako može izvor stranica ovog ajeta, ovaj dio mi je nejasan pravo pa je vjerodostojnost bitna :) LP

Čisto sumnjam da se neko zbog tradicije danas tetovira
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Nela wrote: Kod nas hodaju koljaci po ulicama a kod vas intelektualci. Pa de mi onda objasnite kako to da svako malo neki "neuracunljivi" jadnik koji ima porodicnih problema raznosi bombama sebe i sve okolo sebe
Bas obratno, nisu intelektualci ali svako se trudi gledati svoja posla a ne prozivati ljude koji odskacu od ‘normale’.
A normala je itekako bolja, mozda bas zbog toga sto se malo bolje razumije sta je u interesu javnosti a sta je privatna stvar :ok
A za ove sto se raznose, velika vecina njih to cine iz ljubavi prema bogu koliko sam ja ubro :cudi

Sto se tice zaposlenja ako Forbes magazin smatra da su u modernom drustvu tetovaze prihvatljive na random mjestu onda nemamo sta puno raspravljat o tome.
Normalno da postoji razumna doza diskrecije kao u svemu ostalom.

De se ne obazirem na druge stvari u tvom postu jer spadaju pod osobni ukus i nema smisla raspravljati o tome.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Forbez magazin inace kad nesto kaze to je amin, je li?
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

pa nije amin ali mi nekako ima jaci uticaj nego tvoje misljenje :cudi

znaci ovo ostalo se razumijemo, samo je forbes bio upitan? super.
Post Reply

Return to “Religija”