Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?

Kolači, torte, zimnice, pića
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4441 times
Been thanked: 3396 times
Status: Offline

Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?

Post by Melek »

Neki tvrde da je svinjsko meso po ukusu i konsistenciji vrlo slicno ljudskom zbog toga sto i svinja i covjek u principu imaju podudarne probavne sisteme, svezderi su a i genetski su dosta kompatibilni. Svima su nam poznati eksperimenti uspjesnog presadjivanja organa sa svinja na ljude. Jasno je napisano u Bibliji sta vazi za svinjsko meso za krscane tako da ovo danas sto ima je daleko, daleko od krscanstva i neki je vid vjerske hipokratije. Jednom prilikom mi je jedan imam zdrobio jednu legendu po kojoj je Bog davno pretvorio neke ljude u svinje a neke u majmune po kazni. Ne vjerujem ni usta od toga ali vjerska hipokratija u danasnjem tzv "krscanstvu" je vise nego evidentna.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Jeste, ali pogledaj i nas, Muslimane Balkana i Islam.Hipokrati i sami. U kolikoj je mjeri alkohol u upotrebi? Sto se tice svinje, zabranjeno je njeno meso, sto se tice alkohola proklet je i ko ga toci i ko ga pravi i ko ga prodaje i ko ga nosi i ko ga pije itd.
Muslimani ga kod nas i prave i prodaju i toce i nose i piju. Hipokratija je i to. Bila sam u situaciji kad covjek naginje pivu i govori - gledaj onog nevjernika, svinjetinu jede :cudi
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Da ali ima tu jedna druga stvar. Islam to propisuje kao sto jest i nije sad do Islama ako se pojavljuju tu i tamo lokalni vjerski "paganizmi" dok je u kriscanstvu jedenje svinjetine preinaceno u ponosno pravilo svugdje u skoro svim pravcima i sektama.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

U pravu si, nije vjera, vec ljudi odstupili od vjere. Samo kod Kriscanstva zapocelo davno i uzelo maha. Gledala sam neka predavanja gdje njihovi vjerski ucitelji pozivaju izvornoj vjeri a fokus je bio upravo na tom svinjskom mesu. Poziva se da se prestane s tim, jer u vrijeme Isaovog zivota to nije smatrano izvorom hrane.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

navika wrote:U pravu si, nije vjera, vec ljudi odstupili od vjere. Samo kod Kriscanstva zapocelo davno i uzelo maha. Gledala sam neka predavanja gdje njihovi vjerski ucitelji pozivaju izvornoj vjeri a fokus je bio upravo na tom svinjskom mesu. Poziva se da se prestane s tim, jer u vrijeme Isaovog zivota to nije smatrano izvorom hrane.
Naravno,krmak je vrlo pogana životinja.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9941 times
Been thanked: 11794 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Terasa svjesti wrote:mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje .
Kako objašnjavaš bošnjačkih 52% na popisu stanovništva, iliti 99.9% muslimana u BiH koji su se tako izjasnili?
Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja »

navika wrote:
Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso . :roll
Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.
:D. Jes, jes, a manje od 5% ljudi muslimana tamo kod vas konzumira alkohol.
Ovako ja isto kad zatvorim oči i pobjegnem u svoj mali svemir u kojem je sve po mom. A tamo okolo, e bome i tamo je sve onako kako ja to želim da bude ...
Teško mi povjerovati da ne znaš baš nikog. Doduše, oni koji se izjašnjavaju kao muslimani a konzumiraju svinjetinu, uglavnom to kriju od drugih.

Elem Terasinih 30% možda nije tačno ali razlike između regija teško da su velike. Možda je on čak mislio samo na opšte konzumiranje svinjetine gdje je obuhvatio i prerađevine a ti se ograničila samo na čisto meso.

Ah, svinjetina... teletina, piletina, štagod, definitivno jedemo previše mesa. Tješi me samo što prodavnice postaju sve krcatije proizvodima za vegetarijance i vegane.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
supersonic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by supersonic »

Zato sto su svrbi..
Are u player or pretender..
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

Krokodil Behko wrote:
Terasa svjesti wrote:mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje .
Kako objašnjavaš bošnjačkih 52% na popisu stanovništva, iliti 99.9% muslimana u BiH koji su se tako izjasnili?

Gledaj Behko ne zanima me politika . Mislim da neke stvari moraš imati sa sobom u srcu i da budeš PONOSAN.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Veca wrote::djed ih,da mi sad jednu pecenicu! :zubi

:plavi
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25100 times
Been thanked: 6580 times

Post by Veca »

Mala_Mu wrote:

...jbg. nemerem protiv sebe! :cudi :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

E da sam znao nebi ništa komentarisao . :grana
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Veca wrote:
Mala_Mu wrote:

...jbg. nemerem protiv sebe! :cudi :D

Dobro Biba rece ne ide grijeh u usta nego iz usta :djed

A slanine i bijelog luka :obrve
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25100 times
Been thanked: 6580 times

Post by Veca »

...nisam otaj specijalitet jos probala :plavi :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Ja jedem ono sto ulovim (osim vuka, jazavca i lisice) :cudi

Storm zna vise ... :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Ideja wrote:
navika wrote:
Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso . :roll
Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.
Ovako ja isto kad zatvorim oči i pobjegnem u svoj mali svemir u kojem je sve po mom. A tamo okolo, e bome i tamo je sve onako kako ja to želim da bude ...
Teško mi povjerovati da ne znaš baš nikog. Doduše, oni koji se izjašnjavaju kao muslimani a konzumiraju svinjetinu, uglavnom to kriju od drugih.

Elem Terasinih 30% možda nije tačno ali razlike između regija teško da su velike. Možda je on čak mislio samo na opšte konzumiranje svinjetine gdje je obuhvatio i prerađevine a ti se ograničila samo na čisto meso.

Ah, svinjetina... teletina, piletina, štagod, definitivno jedemo previše mesa. Tješi me samo što prodavnice postaju sve krcatije proizvodima za vegetarijance i vegane.
Realista sam velki, i govorim ono sto vidim, svidjalo mi se to ili ne:) Kad je rijec o alkoholu, na zalost, njegova upotreba je jako velika, i u stalnom je porastu poslije rata.
A sto se tice svinjetine, zivjela sam u sredini gdje je bilo skoro 90% Muslimana, i sa svinjskim mesom sam se prvi put srela u Americi. Veliku fameliju imam, rasirunu srednjom Bosnom, i mnogo sam boravila u Visokom, Kaknju, Zenici, Busovaci, Fojnici, Travniku, Kacunima, poznajem dobro taj narod i ne grijesim mnogo kad kazem da ces tu u vrh glave nacii 5% ljudi koji jedu svinjsko meso i njegove preradjevine.
Mozes vjerovat da ne poznajem nikog, a i ne moras :)
Last edited by navika on 09 Aug 2015, 20:00, edited 2 times in total.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

navika wrote:
Ideja wrote:
navika wrote:

Realista sam velki, i govorim ono sto vidim, svidjalo mi se to ili ne:) Kad je rijec o alkoholu, na zalost, njegova upotreba je jako velika, i u stalnom je porastu poslije rata.
A sto se tice svinjetine, zivjela sam u sredini gdje je bilo skoro 90% Muslimana, i sa svinjskim mesom sam se prvi put srela u Americi. Veliku fameliju imam, rasirunu srednjom Bosnom, i mnogo sam boravila u Visokom, Kaknju, Zenici, Busovavi, Fojnici, Travniku, Kacunima, poznajem dobro taj narod i ne grijesim mnogo kad kazem da ces tu u vrh glave navi 5% ljudi koji jedu svinjsko meso i njegove preradjevine.
Mozes vjerovat da ne poznajem nikog, a i ne moras :)
U Kaćunima ni alkohol ne konzumiraju.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Na zalost, nisi u pravu.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

:ovaj ...pa ja ne znam zašto Srbi jedu tolko, al sjećam se jedne zgode s našim hodžom - Nazvao ga netko telefonski da je član obitelji loše i da če umrijet pa da dođe...otišo hodža a oni zaklali svinju i izvjesili...ma šašavo ...al hodža je pametan ...skonto da je zahebancija,,,mislim da dosta njih u tom selu jede svinjetinu...osobno sam poznavala muslimanku koja me molila čvaraka i slanine...obožavala je to ali ne i meso...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Gdje to Bibo?
Locked

Return to “Kulinarstvo”