Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4441 times
- Been thanked: 3396 times
- Status: Offline
Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
Neki tvrde da je svinjsko meso po ukusu i konsistenciji vrlo slicno ljudskom zbog toga sto i svinja i covjek u principu imaju podudarne probavne sisteme, svezderi su a i genetski su dosta kompatibilni. Svima su nam poznati eksperimenti uspjesnog presadjivanja organa sa svinja na ljude. Jasno je napisano u Bibliji sta vazi za svinjsko meso za krscane tako da ovo danas sto ima je daleko, daleko od krscanstva i neki je vid vjerske hipokratije. Jednom prilikom mi je jedan imam zdrobio jednu legendu po kojoj je Bog davno pretvorio neke ljude u svinje a neke u majmune po kazni. Ne vjerujem ni usta od toga ali vjerska hipokratija u danasnjem tzv "krscanstvu" je vise nego evidentna.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Jeste, ali pogledaj i nas, Muslimane Balkana i Islam.Hipokrati i sami. U kolikoj je mjeri alkohol u upotrebi? Sto se tice svinje, zabranjeno je njeno meso, sto se tice alkohola proklet je i ko ga toci i ko ga pravi i ko ga prodaje i ko ga nosi i ko ga pije itd.
Muslimani ga kod nas i prave i prodaju i toce i nose i piju. Hipokratija je i to. Bila sam u situaciji kad covjek naginje pivu i govori - gledaj onog nevjernika, svinjetinu jede
Muslimani ga kod nas i prave i prodaju i toce i nose i piju. Hipokratija je i to. Bila sam u situaciji kad covjek naginje pivu i govori - gledaj onog nevjernika, svinjetinu jede
- Melek
- Deer Hunter

Da ali ima tu jedna druga stvar. Islam to propisuje kao sto jest i nije sad do Islama ako se pojavljuju tu i tamo lokalni vjerski "paganizmi" dok je u kriscanstvu jedenje svinjetine preinaceno u ponosno pravilo svugdje u skoro svim pravcima i sektama.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
U pravu si, nije vjera, vec ljudi odstupili od vjere. Samo kod Kriscanstva zapocelo davno i uzelo maha. Gledala sam neka predavanja gdje njihovi vjerski ucitelji pozivaju izvornoj vjeri a fokus je bio upravo na tom svinjskom mesu. Poziva se da se prestane s tim, jer u vrijeme Isaovog zivota to nije smatrano izvorom hrane.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Naravno,krmak je vrlo pogana životinja.navika wrote:U pravu si, nije vjera, vec ljudi odstupili od vjere. Samo kod Kriscanstva zapocelo davno i uzelo maha. Gledala sam neka predavanja gdje njihovi vjerski ucitelji pozivaju izvornoj vjeri a fokus je bio upravo na tom svinjskom mesu. Poziva se da se prestane s tim, jer u vrijeme Isaovog zivota to nije smatrano izvorom hrane.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9941 times
- Been thanked: 11794 times
- Status: Online
Kako objašnjavaš bošnjačkih 52% na popisu stanovništva, iliti 99.9% muslimana u BiH koji su se tako izjasnili?Terasa svjesti wrote:mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje .
navika wrote:Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso .
Ovako ja isto kad zatvorim oči i pobjegnem u svoj mali svemir u kojem je sve po mom. A tamo okolo, e bome i tamo je sve onako kako ja to želim da bude ...
Teško mi povjerovati da ne znaš baš nikog. Doduše, oni koji se izjašnjavaju kao muslimani a konzumiraju svinjetinu, uglavnom to kriju od drugih.
Elem Terasinih 30% možda nije tačno ali razlike između regija teško da su velike. Možda je on čak mislio samo na opšte konzumiranje svinjetine gdje je obuhvatio i prerađevine a ti se ograničila samo na čisto meso.
Ah, svinjetina... teletina, piletina, štagod, definitivno jedemo previše mesa. Tješi me samo što prodavnice postaju sve krcatije proizvodima za vegetarijance i vegane.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- supersonic
- Poneki mu pročitamo

- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Krokodil Behko wrote:Kako objašnjavaš bošnjačkih 52% na popisu stanovništva, iliti 99.9% muslimana u BiH koji su se tako izjasnili?Terasa svjesti wrote:mi u suštini nemamo svoje ja i ne poštujemo svoje .
Gledaj Behko ne zanima me politika . Mislim da neke stvari moraš imati sa sobom u srcu i da budeš PONOSAN.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25100 times
- Been thanked: 6580 times
Mala_Mu wrote:Veca wrote:ih,da mi sad jednu pecenicu!
...jbg. nemerem protiv sebe!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

E da sam znao nebi ništa komentarisao . 
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Veca wrote:Mala_Mu wrote:Veca wrote:ih,da mi sad jednu pecenicu!
...jbg. nemerem protiv sebe!![]()
Dobro Biba rece ne ide grijeh u usta nego iz usta
A slanine i bijelog luka
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25100 times
- Been thanked: 6580 times
...nisam otaj specijalitet jos probala

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
- Melek
- Deer Hunter

Ja jedem ono sto ulovim (osim vuka, jazavca i lisice) 
Storm zna vise ...
Storm zna vise ...
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
Realista sam velki, i govorim ono sto vidim, svidjalo mi se to ili ne:) Kad je rijec o alkoholu, na zalost, njegova upotreba je jako velika, i u stalnom je porastu poslije rata.Ideja wrote:navika wrote:Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso .
Jes, jes, a manje od 5% ljudi muslimana tamo kod vas konzumira alkohol.
Ovako ja isto kad zatvorim oči i pobjegnem u svoj mali svemir u kojem je sve po mom. A tamo okolo, e bome i tamo je sve onako kako ja to želim da bude ...
Teško mi povjerovati da ne znaš baš nikog. Doduše, oni koji se izjašnjavaju kao muslimani a konzumiraju svinjetinu, uglavnom to kriju od drugih.
Elem Terasinih 30% možda nije tačno ali razlike između regija teško da su velike. Možda je on čak mislio samo na opšte konzumiranje svinjetine gdje je obuhvatio i prerađevine a ti se ograničila samo na čisto meso.
Ah, svinjetina... teletina, piletina, štagod, definitivno jedemo previše mesa. Tješi me samo što prodavnice postaju sve krcatije proizvodima za vegetarijance i vegane.
A sto se tice svinjetine, zivjela sam u sredini gdje je bilo skoro 90% Muslimana, i sa svinjskim mesom sam se prvi put srela u Americi. Veliku fameliju imam, rasirunu srednjom Bosnom, i mnogo sam boravila u Visokom, Kaknju, Zenici, Busovaci, Fojnici, Travniku, Kacunima, poznajem dobro taj narod i ne grijesim mnogo kad kazem da ces tu u vrh glave nacii 5% ljudi koji jedu svinjsko meso i njegove preradjevine.
Mozes vjerovat da ne poznajem nikog, a i ne moras
Last edited by navika on 09 Aug 2015, 20:00, edited 2 times in total.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
U Kaćunima ni alkohol ne konzumiraju.navika wrote:Realista sam velki, i govorim ono sto vidim, svidjalo mi se to ili ne:) Kad je rijec o alkoholu, na zalost, njegova upotreba je jako velika, i u stalnom je porastu poslije rata.Ideja wrote:navika wrote:Kod vas u krajini mozda. U srednjoj Bosni stvari ne stoje tako. Nevjerujem da ih postoji ni 5%, osobno ne poznajem nikog.Terasa svjesti wrote:Ne znam zašto je ova tema namjenjena isključivo za srbe , pa kod nas i cirka i preko trideset odsto muslimana jede isto meso .
Jes, jes, a manje od 5% ljudi muslimana tamo kod vas konzumira alkohol.
A sto se tice svinjetine, zivjela sam u sredini gdje je bilo skoro 90% Muslimana, i sa svinjskim mesom sam se prvi put srela u Americi. Veliku fameliju imam, rasirunu srednjom Bosnom, i mnogo sam boravila u Visokom, Kaknju, Zenici, Busovavi, Fojnici, Travniku, Kacunima, poznajem dobro taj narod i ne grijesim mnogo kad kazem da ces tu u vrh glave navi 5% ljudi koji jedu svinjsko meso i njegove preradjevine.
Mozes vjerovat da ne poznajem nikog, a i ne moras
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim.