tuzlak1212 wrote: 20 Nov 2025, 17:55
Matan wrote: 20 Nov 2025, 17:47
Prvo, govoriti da ljudi nece morati raditi, i da ce za njih roboti sve obavljati je nemoguca misija..
moguce je za jedan manji broj ljudi, kao sto smo to imali i kroz citavo postojanje ljudskog roda..
roboti su bili robovi ili poslije radnici..
a kraljevi ili politicari nisu radili..
evo radis u firmi i imas citav niz masina ili robota koji zamjenjuju ljude, to stoji..
ali zato taj broj koji nedostaje u produkciji je se prebacio u menadzment, operatore i slicna zanimanja
koja su nastala digitalnom revolucijom...
a to da je on mislio da ljudi nece morati raditi, i da ce uzivati dok roboti rade, neko je pogresno protumacio..
Grijesis, prvo menadzeri su potrebni da menadzuju ljude, poslu ko poslu ne treba nikakav menadzer, manje ljudi - manje menadzera
Drugo
1800tih je hiljade ljudi radilo da se napravi jedan brod, bolji brod od tog tad se danas napravi s par desetina ili stotina radnika i masinama
Plus prije je hiljade ljudi dugo pravilo jedan brod, tako da su dugo imali egzistenciju, danas manje ljudi prima manje plata po jednom brodu
Tako da po jedinici vremena, hiljade radnih mjesta je nestalo s dolaskom masina samo na brodogradnji po jedinici napraljevljenih brodova
Ista je prica za gradjevinu, kopanje rudnika, tunela i jos mnogo mnogo toga, radna mjesta su nepovratno nestala
E to sad sta je npr moderno jeste sto se sad zaposljavaju estetski dizajneri za brod i tako te budalastine, to je stvar kica i pojedinih brodova daleko je da se to zaposljava na serijskoj proizvodnji a i daleko je to od hiljada radnih mjesta, nije ni priblizan broj zadovoljen da se kaze isto je to samo se mjenjaju dresovi
Evo ti primjer moje firme..
masina kao roboti..
nekad je ko da nas
na masini radilo 15 ljudi, sada dvojica..
od toga ima bravare, elektricare, operatore, sefove masina, i tako nas ima u proizvodnji oko 360..
a u menadzmentu i upravi ima 500 ljudi..znaci, ti 13 sto fali na masini, radi druge poslove..
e sad nisi me skontao, jesu nestala neka radna mjesta, a stvorila su se nova..
znaci, opet se radi, samo drugaciji posao..
znaci, nas 360 radi pola fizicki, pola koristimo digitalizaciju, jer su masine digitalizirane, sve same rade..
ali ne mogu same bez nas..mora neko robota upaliti, pokrenuti i popraviti i svasta nesto..
ja sam samo htio reci, da nece nestati posla, vec ce se roditi nova zanimanja, koja nisu nista laksa nego ona i prije hiljadama godina..
ona su bila fizicki teza, a ova su psihicki..
pitaj ljude koji sjede pred kompjutorom cijeli dan, koliko je to zabavno..
a ovdje u naslovu stoje , da nece raditi, vec samo uzivati i roboti ce nas posluzivati, to ce biti samo za rijetke..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..