Zivotne namirnice..

Naši ljubimci, priroda, čuvanje okoliša.

Moderator: spacebound

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1050 times
Status: Offline

Re: Zivotne namirnice..

Post by Hurija » 06 May 2018, 21:58

:aplauz Nijr bas za ovu temu vjerovatno ali danasnje generacije imaju losiji imunitet, recimo sada je aktuelna alergija na polen kod djece kad smo.bili mali rijetki su bili alergicni
Ostalo je cutanje.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 06 May 2018, 23:48

Hurija wrote: 06 May 2018, 21:58 :aplauz Nijr bas za ovu temu vjerovatno ali danasnje generacije imaju losiji imunitet, recimo sada je aktuelna alergija na polen kod djece kad smo.bili mali rijetki su bili alergicni
Znam da su negdje napisali da alergija ko biva ima veze s imunitetom, e pa to je mit.

Ja ti imam npr dobar imunitet, pijem vitamine, uzimam med s polenom i maticnom mlijeci, pijem prirodne sokove, setam na cistom zraku i radim na imunitetu vise nego ikad u zivotu.

A alergija jača nego ikad.

Nama je zlatica na krompiru poslana pa se pedeset godina kupuju prahovi protiv iste, super posao.

I ovo je lijepo poslano. Odjednom smo svi na sve postali alergicni. Imam u familiji i komsiluku zene koje napune 50 godina, uvijek isto jedu piju, nikad nisu bile alegicne, baste imale, sad niko ne smije ni prici travki bez paketa tableta (prva sam ta), znaci neprirodno curenje hektolitara vode iz očiju, nosa.

Znaci nije to samo sadasnje bebe sto ti kazes.

Prije rata niko ziv nije bio alergican, nije se znalo sta su te tablete, odjednom smo preko noci postali svi.

Pa nije valjda da je citavoj naciji odjedanput pao drasticno imunitet, kao da su se nekad radničke klase hranile bolje, iz smjene u smjenu, jeftini naresci, puno cigara, smeće od soka...

I čim su se pojavile alergije, odjedanput imas hrpu proizvoda, ma preplavili trziste, kao da su imali spremni i iz coska iskocili s bombardovanjem sprejeva, tableta, sve papreno a sve se prodaje ko halva, nista esencijalna lista samo keš. Milioni dok trepnes okom.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 07 May 2018, 00:12

Sheval wrote: 07 May 2018, 00:00
Zagorka wrote: 06 May 2018, 23:48 I čim su se pojavile alergije, odjedanput imas hrpu proizvoda, ma preplavili trziste, kao da su imali spremni i iz coska iskocili s bombardovanjem sprejeva, tableta, sve papreno a sve se prodaje ko halva, nista esencijalna lista samo keš. Milioni dok trepnes okom.
Ima i te.
Ali ima i do samih ljudi koji su se navukli na tu dostupnost svega.
Gledam ljude tu...pa to su mahom hodajući zombiji ovisni o kofeinskim dizalicama. Samo se termoske i solje nose, piju se litri kafe dnevno, Red Bull i ostali energetski napitci su nesto bez cega se ne može zamisliti dan.
Treba biti budan za skolu, za učenje, za posao...konstantno se traži ta dodatna energija. Unatoč zdravoj prehrani i zdravom načinu života kakav se tu uglavnom preferira.
O antihistaminicima na zalost, moras ovisiti ili nema funkcionisanja.
Generalno energija pada s padom vitamina. Ali mogu ljudi biti i super zdravi a imati ludi tempo (kakav nas vecina ima danas) i onda se javlja hronican umor i onda neko ponudi super rjesenje za vas, i mase hrle kupovati a ti enerdziji stvarno imaju uzasne posljedice, kao i previse kofeina uostalom, a rjesenje je da se tijelo posluša i kad se više ne može, da se stane, prilegne.
Čisto zivjeti u skladu sa nekim prirodnim tempom, osluškivati ga i ne pretjerivati.
To je doduše luksuz, pa ko ga ima trebao bi ga i cijeniti.
(Mislim na vrijeme).
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7510 times
Been thanked: 17557 times

Post by Maja » 07 May 2018, 00:24

Tek si došo. Polako.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen