Zakon o radu.. papir i praksa

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: MOBING: Radnice Konzuma čiste snijeg a šef - šefuje FOT

Post by Major » 17 Jan 2013, 19:09

Valjda ce Dragi Allah tim novonastalim agama i begovima sto izrabljuju, eksploatisu hude insane kad tad milo za drago vratiti. :klanja :oklagija
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9058 times
Been thanked: 10755 times

Tražili bolje uvjete rada, a dobili otkaz

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2014, 09:51

Image

Četrnaest radnika austrijske kompanije "Remus Inovation", koja ima pogon u Sanskom Mostu, dobilo je otkaz a da im nisu uručena nikakva rješenja. Ovi radnici, koji su bili zaposleni u organizacionoj jedinici Polirnica, tvrde da su pokušali razgovarati s direktorom Ahmetom Hadžišehićem Bobanom i poslovođom Adnanom Husakovićem o poboljšavanju uvjeta rada, nakon čega su najureni iz firme. Na njihovim mjestima već rade novi ljudi.

Loša ventilacija

- Poslovođa Husaković odbio je bilo kakav razgovor uz riječi: "Lako je meni za radnike, imam ja 24 koji čekaju na posao." Kada smo u ponedjeljak došli, umjesto razgovora, kazali su nam da smo otpušteni - ispričao je Fehret Krupić, vođa smjene.

Ovi mladi ljudi, od kojih svi imaju kredite, a polovina ih je oženjena, opisali su rad u Polirnici kao izuzetno težak, skoro robovski. I pored toga, niko od njih nije ni pomislio da daje otkaz nego su samo htjeli razgovarati o poboljšavanju uvjeta rada.

- Brusimo rostfrajne dijelove pod maskama, sa slušalicama za uši i zaštitnim odijelima, a sve to nas samo djelimično štiti. Ventilacija je loša, norme su sve veće i veće, a ono zbog čega smo najviše tražili normalan ljudski razgovor su pauze. Svaka dva sata imamo pauzu od 10 minuta, a tražili smo 20, jer se za tih deset minuta ne možemo ni očistiti od prašine - kazali su nam otjerani radnici.

Obuka u Austriji

Uporedili su uvjete rada u Austriji, u istoj firmi gdje su bili na obuci. Tamo, kako su naveli, radnici u polirnici sat rade, a sat se odmaraju.

Hadžišehić: Sami su otišli

U pisanom odgovoru iz firme "Remus Inovation", koja zapošljava 105 radnika, navedeno je da su ovi radnici pred svjedocima sami dali otkaz, ucjenjujući upravu.

- Imamo više od 400 radnika koji čekaju posao tako da nam nije bilo teško nastaviti proizvodni proces bez problema – navodi se u odgovoru direktora Hadžišehića Bobana.

On je, također, naveo da su uvjeti rada u sanskoj firmi identični uvjetima u Austriji za iste vrste poslova.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13849 times
Been thanked: 9591 times

Re: Tražili bolje uvjete rada, a dobili otkaz

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 10:39

pravila:
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominju :lud mogu i ja otici pa reci "hej, ovo sto mi imamo u Pragu nije nista u poredjenju sa uvjetila u Svicarskoj" i isto tako bih dobila nogu... jedini odgovor na to bi bio ili noga ili "ako ti se ne svidja daj otkaz" ... ne znam zasto su ocekivali drugaciji tretman :cudi

2. naravno da uvijek ima ljudi koji smao cekaju na posao tako da je menadzmet to i iskoristio-zasto moljakati i pregovarati kad se proizvodnja moze nastaviti na isti nacin i za mozda i manje pare :cudi

3.traziti pravdu u kapitalistickom svijetu je besmislica, a pogotovo u Bosni ... jedini nacin da nesto promijenih je da zamjenis firmu :cudi

Kod nas ljudi misle da ce im neko izaci u susret jer oni nisu zadovoljni nacinom rada :zeleni proslo je vrijeme i socijalizma i komunizma kada su fabrike pripadale radnicima , pa se pregovaralo i o uslovima, i nacinima rada, poboljsanima i svim stvarima kako bi se poboljsalo zadovoljstvo radnika u kompaniji, kako bi ostali sto duze. Nema toga vise! Za jako kratko vrijeme se novi ljudi mogu osposobiti da rade vas posao, pola stvari je automatizirano, norme su prevelike i tesko izvodljive, ali takvo je trziste :cudi
Nazalost, ali to je tako
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21221 times
Been thanked: 5741 times
Status: Online

Post by Veca » 06 Sep 2014, 11:17

...ma,nabijem im mamu robovlasnicku,a sto je najgore,postali su veci kapitalisti od zapada! :ljut ...meni je zao radnika :tuga ...Julia,ti mozda ne mozes ni zamisliti koliko je taj posao tezak...cuj,10 minuta pauze :sok ...pravo su rekli,ne mozes ni prasinu sa sebe otrest'! ...dzukci! :djed
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 06 Sep 2014, 12:11

radnicka prava moraju biti temelj radnog odnosa i drzava mora uciniti sve da zastiti radnike.
samo to sto ima 3 tone nezaposlenih koji ce rado uletiti na ispraznjeno mjesto je dokaz dokud su divlji kapitalisti spremni ici.
svaka firma koja na prvi pomen promjene radnog okruzenja reaguje otkazima ili 'idi ako ti se ne svidja' ima jako kratkorocne prognoze.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Sep 2014, 14:42

E yebi ga, bar u današnje vrijeme je lako izboriti svoja prava a to bi postigli sa pronalaženjem na Googlu matične firme i putem emaila potpis svih radnika koji su dobili otkaz sa pojašnjenjem šta se radi u firmi u BiH i mislim da bi sadašnji direktor u BiH dobio otkaz a radnici bi bili vraćeni na posao.
Dakle, treba obavijestiti vlasnika i nadležne šefove u Austriji pa bi bilo sve drugačije.
S obzirom da je ovo išlo u medije, trebao bi i zbog toga biti neki efekat.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 16:10

@Spanac - taj slogan sam cula u bivsoj firmi,i to je njihov moto, a firma postoji 100 godina

@mrki - svaka firma koja ima sjediste u drugoj drzavi otvara svoje predstavnistvo po zakonima te zemlje, ne po zakonu u kojoj je sjediste, pa samim tim osim okvirnog plana prozvodnje i profita ne haje plaho o uvjetima rada... mislis da velike svjetske kompanije izmjestaju svoje poslove u Indiju i Kinu zadrzavajuci iste uvjete ? Nemoj biti smijesan :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2014, 17:47

Julia-Klara wrote:pravila:
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominju :lud mogu i ja otici pa reci "hej, ovo sto mi imamo u Pragu nije nista u poredjenju sa uvjetila u Svicarskoj" i isto tako bih dobila nogu...
Pretpostavljam da je samo lapsus u pitanju.

Obratimo pažnju na jedan detalj iz teksta:
Uporedili su uvjete rada u Austriji, u istoj firmi gdje su bili na obuci. Tamo, kako su naveli, radnici u polirnici sat rade, a sat se odmaraju.
Znači, neko je vlasnik ovog postrojenja u BiH ali isti čovjek je vlasnik i onog u Austriji. Ako može onima u Austriji obezbjediti bolje uslove, onda može i našima u BiH.

Želiš reći da su zdravlje i životi naših radnika, tek neki potrošni materijal, kojeg ne treba štediti jer na žalost, pun je biro nezaposlenih?

Žao mi je što nisi radila nigdje u BiH u proizvodnji, da ti loma đale puknu. Ne bi ti ovako pisala, ukoliko imaš takva iskustva.

Iz mog ugla gledano, ovi su radnici izvršili ono što su trebali i morali. Ustali su i borili se za svoja prava. To oduvijek preporučujem svim radnicima u cijeloj BiH. Bez borbe, nema ni prava. Svaka im čast. Ok, dobili su otkaze ali valjda bude nafake, pa se zaposle u nekoj humanijoj firmi, a vlasnicima te fabrike, od sveg srca želim da krepaju do sutra. Treba to dobro nabiti. Ko jebe Austriju i njen profit, skupa s ostatkom EU. Mi bi sebi trebali biti preči.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 06 Sep 2014, 17:51

A zašto mislite da su otvorili postrojenje u bh... Gore se ne mogu tako ponašati s radnicima... Nadju lokalne mufljuze koji če umjesto njih biti prljavi sa radnicima i oni sretni a profit ide...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Sep 2014, 18:46

Julia-Klara wrote:
@mrki - svaka firma koja ima sjediste u drugoj drzavi otvara svoje predstavnistvo po zakonima te zemlje, ne po zakonu u kojoj je sjediste, pa samim tim osim okvirnog plana prozvodnje i profita ne haje plaho o uvjetima rada... mislis da velike svjetske kompanije izmjestaju svoje poslove u Indiju i Kinu zadrzavajuci iste uvjete ? Nemoj biti smijesan :kafa
Ne bih se složio s tobom.
Recimo u Češkoj ima firma sa proizvodnjom Alu pigmenata - alu prah i alu pasta a ta firma se zove Schlenk, vlasnik je švabo, koji također ima firmu u Sloveniji u kojoj sam još uvijek zaposlen i on svakako gleda svoje standarde, čak i svju obuću i odjeću dostavlja nama po ISO standardima a direktor je Slovenac.
Da ne dužim, nadam se da će se još pisati o tome - reakcija vlasnika.

Zašto je otvorena firma u BiH, to je poslovni potez, kao što je Gorenje tiki otišlo za Srbiju iz Slovenije i to iz poslovnih razloga, jer Srbija sa Rusijom posluje bez carine.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 19:48

Krokodil Behko wrote:
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominju :lud mogu i ja otici pa reci "hej, ovo sto mi imamo u Pragu nije nista u poredjenju sa uvjetila u Svicarskoj" i isto tako bih dobila nogu...

Znači, neko je vlasnik ovog postrojenja u BiH ali isti čovjek je vlasnik i onog u Austriji. Ako može onima u Austriji obezbjediti bolje uslove, onda može i našima u BiH.

Želiš reći da su zdravlje i životi naših radnika, tek neki potrošni materijal, kojeg ne treba štediti jer na žalost, pun je biro nezaposlenih?

Žao mi je što nisi radila nigdje u BiH u proizvodnji, da ti loma đale puknu. Ne bi ti ovako pisala, ukoliko imaš takva iskustva.

Iz mog ugla gledano, ovi su radnici izvršili ono što su trebali i morali. Ustali su i borili se za svoja prava. To oduvijek preporučujem svim radnicima u cijeloj BiH. Bez borbe, nema ni prava. Svaka im čast. Ok, dobili su otkaze ali valjda bude nafake, pa se zaposle u nekoj humanijoj firmi, a vlasnicima te fabrike, od sveg srca želim da krepaju do sutra. Treba to dobro nabiti. Ko jebe Austriju i njen profit, skupa s ostatkom EU. Mi bi sebi trebali biti preči.
Pucala su mi ledja i u Njemackoj, i u Bosni, pa i u Ceskoj, ali igrom slucaja iskustva imam sa autorsingom malo vise nego sto mislis.

Izmjestanje pogona se radi iz cisto jednog jedinog razloga a to je USTEDA, koju po bilo kojem osnovu kompanije mogu ostvariti samo ako pogone proizvodnje izmjeste u druge zemlje , gdje mogu preskociti dio vezan i za uslove rada.

Primjera radi - bivsa firma u kojoj sam radila svoj servis iz USA prvo premjesta u Cesku, reze sve sto se srezati moze ukljucujuci i bonove/nadokladu za topli obrok. Timovi prije 6 godina kada sam dosla imaju po 30-40 ljudi, da bi se taj broj bukvalno srezao na polovinu. Norme rastu, pritisak menadzmenta raste, da bi isao u WC moras pitati vodju smjene, svaki prekid se strogo biljezi. Uz to sve kada neko napusti nisu vise dovodili zamjenu nego jednostavno se taj posao apsorbirao u tim od ljudi koji su vec tu. Znaci, svakome od nas je od firme bio propisan plan koji moras ostvariti a to je godisnja apsorbcija od nekih 0,5 FTEa godisnje (1 FTE je 8 sati radnog vremena), znaci posao koji se regularno treba odraditi za 12 sati morao je biti zavrsen za 8. U sustini je svako od nas na kraju radio i pokrivao posao namjenjen za 2-3 osobe. Kvaka u svemu tome je sto kvalitet pruzenih usluga opada, ali to firmu nije zanimalo. Bitna je bila usteda.

E sad, spominjes sefa koji je u Austriji,i on mora imati uvida u desavanja u ispostavi u BiH.
Boli tog sefa klinac za uslove rada dokle god je ostvaren plan. On je zacrtao da porast proizvodnje na kvartalnoj razini bude 10% , i ako bude ostvaren upravnik u BiH dobija bonus. Naravno da ce uraditi sve moguce da bi se norma ispunila, prikazati povecanje glavnom direktoru, i staviti pare u dzep, a radnike ko ebe, koga briga za njihove uslove rada.

Jel mislis da IBM CEO zna sta se radi u Ceskoj ili jos gore u Indiji i Kini? Zivo im se ebe... Bitno je da kompanija ima ime, da koliko toliko drze balans , da cijena dionica raste ili ostaje ista, a to sto Indijci rade ko stoka u nikakvim uslovima, sto u Ceskoj plate rade ljudi koji su u drugim zemljama placeni 6-7 puta vise, nije ih briga.

Sto se tice BiH-vise sam involvirana i informirana nego sto mislis. Sestra mi radi u Njemackoj firmi, plata je redovna, dadzbine uplacene, ali ... Plata nije ni blizu one u njemackoj, uslovi rada nisu jednaki, postoji reginalni menadzer koji jedini ima kontakta da sjedistem firme, tako da se o problemima u podruznicama Balkana ne prica sa onima u HQu nego da gospodjom koja sjedi u Beogradu, i eventualno jednom mjesecno obidje filijale. Kada dodje sve se blista, svi se smjeskaju, jer ako pokazes nezadovoljstvo ne prolazis bas najbolje :cudi

Mama jos uvijek radi u kuhinji, radno vrijeme je oficijelno 9 sati dnevno, ali posto gospoda vlasnici imaju previse posla a nece niko da im radi jer se prema ljudima odnose kako se odnose, moja mama radi po 10-12 sati dnevno, neki dan je radila 13, bez ikakve nadoknade.

Ja joj kazem da je sama kriva,ali nije samo ona u pitanju,nego svi oni koji rade s njom.
Poslodavci su takvi, i koriste sve sto mogu. Zivimo u vremenu kada se ide preko leseva za banku, ljudski faktor je postao nista- NISTA. Samo smo zamjenjive masine, ako necemo mi ima ko hoce.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 19:51

DOPUNA i osvrt na ovo "ista firma" - ista firma u Svicarskoj (za koju sad radim) ima pokretne radne stolove koje mogu po potrebi dizati kako ne bi sjedili po cijeli dan, radni dan im je kraci, imaju vise dana za odmor, bolje uslove pri bolovanju...O platama necu ni da govorim, a ista firma, isti posao radim, ista odgovornost :cudi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 06 Sep 2014, 19:55

Sve je to do države i njene funkcionalnosti... Šta misliš da se oni ne bi isto ponašali u Austriji? Bi ali ne daju... Zato ajmo u hr,bh, srbiju tamo možemo kako nam se hoće... Plan prebačen, troškovi prepolovljeni, san svih industrijalaca... Čemu se čudite.. Država :djed... Dok je državni vrh i cijeli aparat sam sebi svrha, a ne servis građana i birača nema tu ništa...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 19:58

Upravo tako storm... Koja prava kada nemamo ni kolektivne ugovore, zagarantovane plate po poslovima
Odes na austrijski site traziti posao pise ti koja je minimalna plata za tja posao, pa pregovaraj
Kod nas ti kaze 500 km i ti se pusi, hos-nes

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 06 Sep 2014, 20:03

Julia-Klara wrote:
Krokodil Behko wrote:

Pucala su mi ledja i u Njemackoj, i u Bosni, pa i u Ceskoj, ali igrom slucaja iskustva imam sa autorsingom malo vise nego sto mislis.

Izmjestanje pogona se radi iz cisto jednog jedinog razloga a to je USTEDA, koju po bilo kojem osnovu kompanije mogu ostvariti samo ako pogone proizvodnje izmjeste u druge zemlje , gdje mogu preskociti dio vezan i za uslove rada.

Primjera radi - bivsa firma u kojoj sam radila svoj servis iz USA prvo premjesta u Cesku, reze sve sto se srezati moze ukljucujuci i bonove/nadokladu za topli obrok. Timovi prije 6 godina kada sam dosla imaju po 30-40 ljudi, da bi se taj broj bukvalno srezao na polovinu. Norme rastu, pritisak menadzmenta raste, da bi isao u WC moras pitati vodju smjene, svaki prekid se strogo biljezi. Uz to sve kada neko napusti nisu vise dovodili zamjenu nego jednostavno se taj posao apsorbirao u tim od ljudi koji su vec tu. Znaci, svakome od nas je od firme bio propisan plan koji moras ostvariti a to je godisnja apsorbcija od nekih 0,5 FTEa godisnje (1 FTE je 8 sati radnog vremena), znaci posao koji se regularno treba odraditi za 12 sati morao je biti zavrsen za 8. U sustini je svako od nas na kraju radio i pokrivao posao namjenjen za 2-3 osobe. Kvaka u svemu tome je sto kvalitet pruzenih usluga opada, ali to firmu nije zanimalo. Bitna je bila usteda.

E sad, spominjes sefa koji je u Austriji,i on mora imati uvida u desavanja u ispostavi u BiH.
Boli tog sefa klinac za uslove rada dokle god je ostvaren plan. On je zacrtao da porast proizvodnje na kvartalnoj razini bude 10% , i ako bude ostvaren upravnik u BiH dobija bonus. Naravno da ce uraditi sve moguce da bi se norma ispunila, prikazati povecanje glavnom direktoru, i staviti pare u dzep, a radnike ko ebe, koga briga za njihove uslove rada.

Jel mislis da IBM CEO zna sta se radi u Ceskoj ili jos gore u Indiji i Kini? Zivo im se ebe... Bitno je da kompanija ima ime, da koliko toliko drze balans , da cijena dionica raste ili ostaje ista, a to sto Indijci rade ko stoka u nikakvim uslovima, sto u Ceskoj plate rade ljudi koji su u drugim zemljama placeni 6-7 puta vise, nije ih briga.

Sto se tice BiH-vise sam involvirana i informirana nego sto mislis. Sestra mi radi u Njemackoj firmi, plata je redovna, dadzbine uplacene, ali ... Plata nije ni blizu one u njemackoj, uslovi rada nisu jednaki, postoji reginalni menadzer koji jedini ima kontakta da sjedistem firme, tako da se o problemima u podruznicama Balkana ne prica sa onima u HQu nego da gospodjom koja sjedi u Beogradu, i eventualno jednom mjesecno obidje filijale. Kada dodje sve se blista, svi se smjeskaju, jer ako pokazes nezadovoljstvo ne prolazis bas najbolje :cudi

Mama jos uvijek radi u kuhinji, radno vrijeme je oficijelno 9 sati dnevno, ali posto gospoda vlasnici imaju previse posla a nece niko da im radi jer se prema ljudima odnose kako se odnose, moja mama radi po 10-12 sati dnevno, neki dan je radila 13, bez ikakve nadoknade.

Ja joj kazem da je sama kriva,ali nije samo ona u pitanju,nego svi oni koji rade s njom.
Poslodavci su takvi, i koriste sve sto mogu. Zivimo u vremenu kada se ide preko leseva za banku, ljudski faktor je postao nista- NISTA. Samo smo zamjenjive masine, ako necemo mi ima ko hoce.

Pa ti samo potvrđuješ, da te ne zanimaju uvjeti rada u BiH, jer strani kapitalisti eto, imaju pravo da im se "živo jebe" za uslove rada. E pa jbg, zato i radnici imaju pravo da im se živo jebe za sve koji tako misle.

Prošle sedmice, direktor moje ex firme sazvao sastanak svih radnika. Počeo im o ostvarenim planovima, koliko je robe otišlo/koliko će otići i ostale gluposti.
Na kraju ga prekine viljuškarista i pita, đe je moje povećanje plate? Boli me kita za zaradu gazde. A ono što je zanimljivo, odgovor je bio: Nije to do mene, nego do gazde. Misliš da on nema pojma kolike su plate i kakvi su uslovi rada?
Kako to može biti tačno kad je on bio milion puta u firmi?

Isto tako, sve to što ti navodiš kako neki IBM ne zna za uvjete rada u drugim zemljama, tačno je al kad na vrbi rodi grožđe. :rol
Znaju oni to vrlo dobro. Kako ne bi znali, kad su upravo iz tih razloga i otvorili pogone u tim zemljama? Jel ja to ličim na nekog naivčinu?
Tu priču niko neće popušiti.

Pa kako se ti sad ne bi vadila, da si rekla nešto drugo, prisjetimo se tvoje prve rečenice.
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominju
Btw, pa to ni Rock ne bi napisao.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2876 times

Post by Pasaga » 06 Sep 2014, 20:03

Julia-Klara wrote:Upravo tako storm... Koja prava kada nemamo ni kolektivne ugovore, zagarantovane plate po poslovima
Odes na austrijski site traziti posao pise ti koja je minimalna plata za tja posao, pa pregovaraj
Kod nas ti kaze 500 km i ti se pusi, hos-nes
Da bi jedna firma postojala,startovala.....egzistirala,mora potpisati to kod registracije u komuni
da ce postovati taj kolektivni ugovor i prava koja nalaze sindikat.
To imaju i sve firme ovdje.
Sta se desava....ja......
Postuju se ti kolektivni ugovori u segementima koji odgovaraju firmi,ne radniku.
Sto se tice plata.....
Ima i ovde pregovaranja za platu,poslodavac ti kaze koliko dobivas za ovu godinu
...ti....hos-neces......imaju vrata.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 06 Sep 2014, 20:15

rekla sam ovo:

I mislila sam da je jasno da je akcent stavljen na "zivo im se jebe", ne da bukvalno ne znaju sta se radi, nego da ih se ne tice, o tome se radi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2876 times

Post by Pasaga » 06 Sep 2014, 20:17

Julia-Klara wrote:rekla sam ovo:

I mislila sam da je jasno da je akcent stavljen na "zivo im se jebe", ne da bukvalno ne znaju sta se radi, nego da ih se ne tice, o tome se radi
..ja opisah sit. kako je ovdje.... :ljub
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Sep 2014, 20:21

storm wrote:Sve je to do države i njene funkcionalnosti... Šta misliš da se oni ne bi isto ponašali u Austriji? Bi ali ne daju... Zato ajmo u hr,bh, srbiju tamo možemo kako nam se hoće... Plan prebačen, troškovi prepolovljeni, san svih industrijalaca... Čemu se čudite.. Država :djed... Dok je državni vrh i cijeli aparat sam sebi svrha, a ne servis građana i birača nema tu ništa...
Jeste al kad počneš vlast kritikovati onda si protivdržavni elemenat ;)

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 06 Sep 2014, 23:39

Krokodil Behko wrote:Btw, pa to ni Rock ne bi napisao.
Rocka nisi najbolje razumio. Za mene je osnova za prosperitetno društvo, kompaniju, porodicu... da čovjek radi ono što voli. Ukoliko radi posao zbog plate na pogrešnom je putu. Pogrešne vrijednosti. Posao bi se trebao raditi jer ga voliš raditi. I iz ovog se može izvući cijela teorija o kojoj stalno pričam na forumu.

Ontopic: kada imaš toliko ljudi koji jedva čekaju da ih nadomjeste onda je očigledno do države što ne štiti svoje radnike. Ali za mene je u krajnoj liniji do nas, jer smo dopustili da budemo takva vrsta radne snage. Nas, njih, svejedno... Opet, za stare ljude je već relativno kasno, za mlade je da nadju ono što zaista vole da rade. Svi znamo ko iz topa "zakon ponude i potražnje" a niko se ne sjeti da se na njega može djelovati.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”