Moderator: Krokodil Behko
Pretpostavljam da je samo lapsus u pitanju.Julia-Klara wrote:pravila:
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominjumogu i ja otici pa reci "hej, ovo sto mi imamo u Pragu nije nista u poredjenju sa uvjetila u Svicarskoj" i isto tako bih dobila nogu...
Znači, neko je vlasnik ovog postrojenja u BiH ali isti čovjek je vlasnik i onog u Austriji. Ako može onima u Austriji obezbjediti bolje uslove, onda može i našima u BiH.Uporedili su uvjete rada u Austriji, u istoj firmi gdje su bili na obuci. Tamo, kako su naveli, radnici u polirnici sat rade, a sat se odmaraju.
Ne bih se složio s tobom.Julia-Klara wrote:
@mrki - svaka firma koja ima sjediste u drugoj drzavi otvara svoje predstavnistvo po zakonima te zemlje, ne po zakonu u kojoj je sjediste, pa samim tim osim okvirnog plana prozvodnje i profita ne haje plaho o uvjetima rada... mislis da velike svjetske kompanije izmjestaju svoje poslove u Indiju i Kinu zadrzavajuci iste uvjete ? Nemoj biti smijesan
Pucala su mi ledja i u Njemackoj, i u Bosni, pa i u Ceskoj, ali igrom slucaja iskustva imam sa autorsingom malo vise nego sto mislis.Krokodil Behko wrote:Pretpostavljam da je samo lapsus u pitanju.Julia-Klara wrote:pravila:
1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominjumogu i ja otici pa reci "hej, ovo sto mi imamo u Pragu nije nista u poredjenju sa uvjetila u Svicarskoj" i isto tako bih dobila nogu...
Obratimo pažnju na jedan detalj iz teksta:
Znači, neko je vlasnik ovog postrojenja u BiH ali isti čovjek je vlasnik i onog u Austriji. Ako može onima u Austriji obezbjediti bolje uslove, onda može i našima u BiH.Uporedili su uvjete rada u Austriji, u istoj firmi gdje su bili na obuci. Tamo, kako su naveli, radnici u polirnici sat rade, a sat se odmaraju.
Želiš reći da su zdravlje i životi naših radnika, tek neki potrošni materijal, kojeg ne treba štediti jer na žalost, pun je biro nezaposlenih?
Žao mi je što nisi radila nigdje u BiH u proizvodnji, da ti loma đale puknu. Ne bi ti ovako pisala, ukoliko imaš takva iskustva.
Iz mog ugla gledano, ovi su radnici izvršili ono što su trebali i morali. Ustali su i borili se za svoja prava. To oduvijek preporučujem svim radnicima u cijeloj BiH. Bez borbe, nema ni prava. Svaka im čast. Ok, dobili su otkaze ali valjda bude nafake, pa se zaposle u nekoj humanijoj firmi, a vlasnicima te fabrike, od sveg srca želim da krepaju do sutra. Treba to dobro nabiti. Ko jebe Austriju i njen profit, skupa s ostatkom EU. Mi bi sebi trebali biti preči.
Julia-Klara wrote:Pucala su mi ledja i u Njemackoj, i u Bosni, pa i u Ceskoj, ali igrom slucaja iskustva imam sa autorsingom malo vise nego sto mislis.Krokodil Behko wrote:Pretpostavljam da je samo lapsus u pitanju.Julia-Klara wrote:pravila:
Obratimo pažnju na jedan detalj iz teksta:
Želiš reći da su zdravlje i životi naših radnika, tek neki potrošni materijal, kojeg ne treba štediti jer na žalost, pun je biro nezaposlenih?
Žao mi je što nisi radila nigdje u BiH u proizvodnji, da ti loma đale puknu. Ne bi ti ovako pisala, ukoliko imaš takva iskustva.
Iz mog ugla gledano, ovi su radnici izvršili ono što su trebali i morali. Ustali su i borili se za svoja prava. To oduvijek preporučujem svim radnicima u cijeloj BiH. Bez borbe, nema ni prava. Svaka im čast. Ok, dobili su otkaze ali valjda bude nafake, pa se zaposle u nekoj humanijoj firmi, a vlasnicima te fabrike, od sveg srca želim da krepaju do sutra. Treba to dobro nabiti. Ko jebe Austriju i njen profit, skupa s ostatkom EU. Mi bi sebi trebali biti preči.
Izmjestanje pogona se radi iz cisto jednog jedinog razloga a to je USTEDA, koju po bilo kojem osnovu kompanije mogu ostvariti samo ako pogone proizvodnje izmjeste u druge zemlje , gdje mogu preskociti dio vezan i za uslove rada.
Primjera radi - bivsa firma u kojoj sam radila svoj servis iz USA prvo premjesta u Cesku, reze sve sto se srezati moze ukljucujuci i bonove/nadokladu za topli obrok. Timovi prije 6 godina kada sam dosla imaju po 30-40 ljudi, da bi se taj broj bukvalno srezao na polovinu. Norme rastu, pritisak menadzmenta raste, da bi isao u WC moras pitati vodju smjene, svaki prekid se strogo biljezi. Uz to sve kada neko napusti nisu vise dovodili zamjenu nego jednostavno se taj posao apsorbirao u tim od ljudi koji su vec tu. Znaci, svakome od nas je od firme bio propisan plan koji moras ostvariti a to je godisnja apsorbcija od nekih 0,5 FTEa godisnje (1 FTE je 8 sati radnog vremena), znaci posao koji se regularno treba odraditi za 12 sati morao je biti zavrsen za 8. U sustini je svako od nas na kraju radio i pokrivao posao namjenjen za 2-3 osobe. Kvaka u svemu tome je sto kvalitet pruzenih usluga opada, ali to firmu nije zanimalo. Bitna je bila usteda.
E sad, spominjes sefa koji je u Austriji,i on mora imati uvida u desavanja u ispostavi u BiH.
Boli tog sefa klinac za uslove rada dokle god je ostvaren plan. On je zacrtao da porast proizvodnje na kvartalnoj razini bude 10% , i ako bude ostvaren upravnik u BiH dobija bonus. Naravno da ce uraditi sve moguce da bi se norma ispunila, prikazati povecanje glavnom direktoru, i staviti pare u dzep, a radnike ko ebe, koga briga za njihove uslove rada.
Jel mislis da IBM CEO zna sta se radi u Ceskoj ili jos gore u Indiji i Kini? Zivo im se ebe... Bitno je da kompanija ima ime, da koliko toliko drze balans , da cijena dionica raste ili ostaje ista, a to sto Indijci rade ko stoka u nikakvim uslovima, sto u Ceskoj plate rade ljudi koji su u drugim zemljama placeni 6-7 puta vise, nije ih briga.
Sto se tice BiH-vise sam involvirana i informirana nego sto mislis. Sestra mi radi u Njemackoj firmi, plata je redovna, dadzbine uplacene, ali ... Plata nije ni blizu one u njemackoj, uslovi rada nisu jednaki, postoji reginalni menadzer koji jedini ima kontakta da sjedistem firme, tako da se o problemima u podruznicama Balkana ne prica sa onima u HQu nego da gospodjom koja sjedi u Beogradu, i eventualno jednom mjesecno obidje filijale. Kada dodje sve se blista, svi se smjeskaju, jer ako pokazes nezadovoljstvo ne prolazis bas najbolje
Mama jos uvijek radi u kuhinji, radno vrijeme je oficijelno 9 sati dnevno, ali posto gospoda vlasnici imaju previse posla a nece niko da im radi jer se prema ljudima odnose kako se odnose, moja mama radi po 10-12 sati dnevno, neki dan je radila 13, bez ikakve nadoknade.
Ja joj kazem da je sama kriva,ali nije samo ona u pitanju,nego svi oni koji rade s njom.
Poslodavci su takvi, i koriste sve sto mogu. Zivimo u vremenu kada se ide preko leseva za banku, ljudski faktor je postao nista- NISTA. Samo smo zamjenjive masine, ako necemo mi ima ko hoce.
Btw, pa to ni Rock ne bi napisao.1.uporedjivati uvjete rada sa onima u nekoj drugoj zemlji je cista besmislica, i ne znam otkud im ideja da ih uopste spominju
Da bi jedna firma postojala,startovala.....egzistirala,mora potpisati to kod registracije u komuniJulia-Klara wrote:Upravo tako storm... Koja prava kada nemamo ni kolektivne ugovore, zagarantovane plate po poslovima
Odes na austrijski site traziti posao pise ti koja je minimalna plata za tja posao, pa pregovaraj
Kod nas ti kaze 500 km i ti se pusi, hos-nes
..ja opisah sit. kako je ovdje....Julia-Klara wrote:rekla sam ovo:
Jel mislis da IBM CEO zna sta se radi u Ceskoj ili jos gore u Indiji i Kini? Zivo im se ebe... Bitno je da kompanija ima ime, da koliko toliko drze balans , da cijena dionica raste ili ostaje ista, a to sto Indijci rade ko stoka u nikakvim uslovima, sto u Ceskoj plate rade ljudi koji su u drugim zemljama placeni 6-7 puta vise, nije ih briga.
I mislila sam da je jasno da je akcent stavljen na "zivo im se jebe", ne da bukvalno ne znaju sta se radi, nego da ih se ne tice, o tome se radi
Jeste al kad počneš vlast kritikovati onda si protivdržavni elemenatstorm wrote:Sve je to do države i njene funkcionalnosti... Šta misliš da se oni ne bi isto ponašali u Austriji? Bi ali ne daju... Zato ajmo u hr,bh, srbiju tamo možemo kako nam se hoće... Plan prebačen, troškovi prepolovljeni, san svih industrijalaca... Čemu se čudite.. Država... Dok je državni vrh i cijeli aparat sam sebi svrha, a ne servis građana i birača nema tu ništa...
Rocka nisi najbolje razumio. Za mene je osnova za prosperitetno društvo, kompaniju, porodicu... da čovjek radi ono što voli. Ukoliko radi posao zbog plate na pogrešnom je putu. Pogrešne vrijednosti. Posao bi se trebao raditi jer ga voliš raditi. I iz ovog se može izvući cijela teorija o kojoj stalno pričam na forumu.Krokodil Behko wrote:Btw, pa to ni Rock ne bi napisao.
Users browsing this forum: No registered users and 17 guests