Poligamija

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Poligamija

Post by Peggy Sue » 19 Jun 2013, 09:17

mirallem wrote: Zanimljivas i ti (meni) Pegi Sju.
Iakosi jel (s drugim) blagoslovljena. :pivo
:pusa

Ja cu :kafa , znas vec... :)
Image

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 19 Jun 2013, 10:52

Ruana wrote: cajkavskim akcentom.
Čajka? To je nestalo s KGB-om :DD

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 19 Jun 2013, 22:42

Katja wrote:
otkud zensko znade za cajku? da ne mislis na cavku, to ti je ko blize......

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 19 Jun 2013, 22:45

Alexandar wrote:
Katja wrote:
otkud zensko znade za cajku? da ne mislis na cavku, to ti je ko blize......
Mislim na GAZ.
Možda ćeš jednom vidjeti šta sve žensko zna, ako ikad uspiješ prići kojoj...

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 19 Jun 2013, 22:50

Katja wrote: šta sve žensko zna..

ehej.....polako, ne pred svima
napisi mi sta sve znades na pp

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14167 times
Been thanked: 9771 times

Post by Julia-Klara » 19 Jun 2013, 22:58

a jesu se svi pomamili za oviJEM PePetom...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9254 times
Been thanked: 10992 times
Status: Online

Poligamija pobijedila na američkom sudu

Post by Krokodil Behko » 16 Dec 2013, 09:29

Image

unaci rialitija “Sister Wives”, poligamna porodica koju čine Kodi Braun, njegove četiri žene i njihovo sedamnaestoro djece, od premijernog prikazivanja na kanalu TLC 2010. godine ne prestaju da privlače pažnju javnosti.

Image

U namjeri da pokažu nesvakidašnju bračnu zajednicu, oni su došli u sukob i sa zakonom. Ipak, od poligramije ne odustaju.
Život poligamne porodice iz Jute od tada se tri godine odvija na malim ekranima, posljednja četvrta sezona rialitija počela je prije pet mjeseci i njeni članovi šokiraju svakim detaljem.

Prvo, broj supružnika je veći od uobičajenog. Tu su, u ulozi muža, Kodi Braun (44), i njegove žene Meri (42), Džanel (44), Kristin (41) i Robin (34).
Sa prvom suprugom Meri ovaj muškarac ima jedno dijete, sa drugom i trećom dobio je po šestoro djece,

Njegova četvrta supruga je prije dvije godine rodila dječaka. Robin, koja se posljednja pridružila ovoj porodici, iz prvog braka ima troje djece, koje takođe žive u domu Kodija Brauna.

Svojim načinom života ova porodica je došla u sukob sa zakonom Jute po kojem je poligamija zabranjena. Samo dan nakon premijere rialitija policija je saopštila da je pokrenula istragu o ovoj porodici. Saopšteno je da Kodiju prijeti zatvorska kazna od 20 godina zbog krivičnog djela poligamije trećeg stepena, a njegovim partnerkama po pet godina zatvora.

Braun je izjavio da je bio svjestan rizika i da se hrabro uspustio u rialiti šou kako bi se izborio za prava poligamnih porodica u SAD. Kako je naglasio, samo u Juti njih ima na desetine hiljada.

Uslijedila je tužba državnog tužioca, a zatim i kontratužba Kodija Brauna koji je pokušao da ospori zakon. Svoje zajedništvo sa četiri žene pravdao je vjerskim ubjeđenjima, i za svaki brak je imao objašnjenje.
Prvi, sa Meri, je jedini zvaničan, ostala tri spadaju u “njegove obaveze prema Džanel, Kristin i Robin”.

Dok su čekali odluku Suda, Kodi Braun i njegova porodica su se iz Jute preselili u Nevadu. Mogućnost da zbog toga budu krivično gonjeni nije im smetala.

Njegova borba je prije nekoliko dana uspješno završena. Sudija Američkog okružnog suda Klark Vadups odredio je da suživot sa drugom osobom nije protivzakonit. Zabrana bi značila prekršaj Prvog amandmana američkog Ustava koji se zalaže za slobodu vjeroispovijesti.

Ana Vajld, osnivač grupe “Principle Voices” u Solt Lejk Sitiju koja se zalaže za poligamiju, izjavila je da je ova odluka ohrabrujuća i da omogućava Kodiju, njegovim ženama i djeci da žive bez straha.
(Doznajemo.com/zena.blic.rs)

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Re: Poligamija pobijedila na američkom sudu

Post by Luna. » 16 Dec 2013, 09:46

ne znam sta bi na ovo rekla...
neobicno jest, ali ako njima to odgovara i dobrovoljno zive u takvoj vezi, eto im...
ne bi ovo mijesala sa poligamnim vezama u svijetu, gdje su takvi brakovi ugovoreni ( pretezno islamski svijet), gdje zene udaju, bez da to one zaista zele. gdje one trpe takvu zajednicu ili je shvataju normalnom, jer se tako vec generacijama prakticira...

ovi su sebi valjda dobrovoljno tako izabrali... da li ce djeca iz takvih veza nuzno u sama biti takva, da propagiraju poligamiju - ne znam...
mislim da ne mora bit tako ali ce se prikazivanjem takvih emisija na tv razbiti tabuiziranje poligamije...
ja se ne bi mogla naci u tome
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 16 Dec 2013, 11:53

Krokodil Behko wrote:
Braun je izjavio da je bio svjestan rizika i da se hrabro uspustio u rialiti šou kako bi se izborio za prava poligamnih porodica u SAD. Kako je naglasio, samo u Juti njih ima na desetine hiljada.
A o tome se radi. Hajmo osmijeh za kamere i da zaradimo šta para, valja izdržavati 17-ero djece. :oo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 16 Dec 2013, 19:28

Ovdje se ne zna ko je ko :sok :D.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 03 Jan 2014, 11:21

jako rjetka privilegija malog broja bogatih i sposobnih muskaraca ,gdje zena u ovom slucaju dode kao najveci statusni simbol i kao alternativni dokaz moci i dominacije muskarca(muska verzija opisa)
Poligamni muskarci ne moraju skrivati svalerke kao sto to moraju monogamni muskraci :respekt

a ruku na srce izdrzavati samo jednu od nase vrste zahtijeva zavidnu psihofizicku kondiciju ,
a sad zamislite da imate nas cetiri ili sedam koja se tu volja i kondicija mora odviti sa muske strane ,ekonomski kapacitet i dan od 35 h :lud :oo
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Žene kažu NE životu u monogamiji

Post by Krokodil Behko » 13 Jan 2014, 10:51

Šta je "u skladu sa načelima"? Serijska monogamija ili poligamija sa muškarcima

Image

Naše četiri sugovornice otkrivaju vjeruju li u monogamiju i mogu li se zamisliti sa samo jednim muškarcem do kraja života.

O monogamiji se posljednjih godina mnogo govori. Je li njezino vrijeme prošlo? Je li ikada doista i postojala? Ovoga puta nećemo se baviti antropološkim pristupom, nego ćemo pustiti naše sugovornice da same daju svoj sud o monogamiji.

Laura ima 38 godina, razvedena je već četiri godine, a trenutno je u monogamnoj ljubavnoj vezi s nešto mlađim muškarcem: 'Ja bih rekla da vjerujem u serijsku monogamiju. Od svojih tinejdžerskih godina sam u monogamnim ljubavnim vezama. Sve su trajale po dvije i više godina, a najdulje je trajao brak – šest godina. Dok sam u vezi, ne varam i ponašam se kao prava odana žena. No ne vjerujem da jedan čovjek i jedna žena mogu čitav život provesti u vezi i ne biti ni s kim drugim. Ja definitivno ne mogu zamisliti da cijeli život prakticiram seks s jednim te istim muškarcem. I mislim da to uopće prirodno nije moguće.'

Sličan stav dijeli i 32-godišnja Anja koja trenutno uživa u solo životu: 'Sad sam sva u karijeri, ima muškaraca koji mi se sviđaju, malo se ljubim s njima, ali ne prakticiram seks. Moja najdulja veza trajala je četiri godine, a nakon dvije godine seks nam je postao totalna monotonija. Tada sam prvi puta razmišljala o konceptu monogamije i zaključila sam da je to nemoguće. Prva ja priznajem da se ne bih mogla seksati samo s jednim muškarcem cijeli život. Svog tadašnjeg dečka sam prevarila, to je i dovelo do prekida, ali do prevare je dovela dosada. Ne znam, možda za ženu nije pristojno da tako govori, ali ja mislim da je monogamija prošlo svršeno vrijeme, ako je zapravo ikada i postojala.'

Za razliku od Laure i Anje, 34-godišnja Dijana vjeruje u monogamiju: 'Danas to nije popularno reći, ali ja ću svejedno priznati da vjerujem u monogamiju. Mogu zamisliti da upoznam muškarca kojeg ću htjeti za cijeli životu u svakom smislu, pa tako i seksualnom. Voljela bih da i on to misli za mene. Iza sebe imam dvije duge veze u kojima sam bila vjerna, ali nažalost nisu potrajale. No svejedno vjerujem da ću upoznati muškarca s kojim ću uspjeti ostvariti zdravu i funkcionalnu monogamnu vezu. Ima li išta ljepše od toga?'

Sandra ima 39 godina, u braku je dvije godine, ali unatoč tome ne vjeruje u monogamiju: 'Monogamija je fantazija, nikada nije postojala, niti hoće. Ljudi varaju u vezama – i muškarci i žene. Ne kažem da je to lijepo, ali to je realnost. I ja sam varala, i mene su varali. Nije prirodno da jednakim intenzitetom želite istu osobu desetljećima. Ljudi su po prirodi znatiželjni, vole nove stvari i vole nove ljude. I mene su kao djevojčicu učili bajkama i onoj famoznoj rečenici – živjeli su sretno do kraja života. Ali toga nema u stvarnom životu. Naučila sam to na bolan način, ali s vremenom sam to prihvatila. Život je kratak, treba uživati. Sada sam u braku, ali nemam iluzija, varanje se događa svima.'

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Žene kažu NE životu u monogamiji

Post by Lebowski » 13 Jan 2014, 11:18

Strašno. :sok

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 13 Jan 2014, 12:09

Pa mislim da i nije bas tako strasno,ali za koliko ljudi mozes reci da su cijelog zivota bili 100% monogamni, cijeli zivot samo sa jednom osobom i ljubav i veza?
tesko...cak ni sa roditleje nisam sigurna (tata je cesto bio na terenu,ponekad i 6 mjeseci odvojen od nas)

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 13 Jan 2014, 12:25

Ma dobro, to je onako radi reda komentar. :oo
Sad sam sva u karijeri, ima muškaraca koji mi se sviđaju, malo se ljubim s njima, ali ne prakticiram seks. Moja najdulja veza trajala je četiri godine, a nakon dvije godine seks nam je postao totalna monotonija. Tada sam prvi puta razmišljala o konceptu monogamije i zaključila sam da je to nemoguće. Prva ja priznajem da se ne bih mogla seksati samo s jednim muškarcem cijeli život. Svog tadašnjeg dečka sam prevarila, to je i dovelo do prekida, ali do prevare je dovela dosada.
Da nije problem u njoj? Ne prakticira trenutno seks u vezama, samo se ljubi. Možda je tako "teška" bila i u prijašnjim vezama, normalno da će joj biti dosadno. Nije joj 17 godina pa da je neko tjera CIJELI život da bude sa jednom osobom, mijenjala ih je valjda. :cudi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 13 Jan 2014, 13:10

aha..ja mislila ti ozbiljan :hihi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Naučno dokazano: Monogamija nije prirodna!

Post by Krokodil Behko » 04 May 2015, 17:48

Image
Iako je u društvu monogamija općeprihvaćena, u prirodi stvari ne idu ovim tokom. Mnogi muškarci se za svoje nevjerstvo pozivaju na to kako monogamija nije prirodna, a sada su naučnici odlučili da im svojim mišljenjem osnaže ovu teoriju.

Ima mnogo toga lijepog kada ste u vezi sa jednom osobom do kraja života, ali naučnici su se zapitali koliko je monogamija zapravo prirodna.

Prema nauci, monogamija nije prirodna, a ova tri razloga to objašnjavaju.

1. Muškarci i žene vremenom gube interes za seksom

Za mnoge žene veza s jednim muškarcem se vremenom pretvara u prijateljstvo i iz strastvene ljubavi dobijamo prijateljsku ljubav, dok kod muškaraca seksualna želja za jednom osobom opada vremenom, ali čim pronađe novu ljubav, sve se vraća.

2. Monogamija narušava najbolje godine seksualnosti jedne žene

Najjači seksualni nagon muškarca je u njegovim dvadesetim godinama, dok je kod žena to slučaj u tridesetim i četrdesetim.

Iako u tim godinama žene kažu da imaju manju želju za seksom, u realnosti bi trebalo da najviše uživaju.

3. U prirodi nam je da varamo

Prema National Science Fonudationu samo je tri do pet procenata sisara monogamno. Neke studije su objasnile da se seksualna monogamija bazira na hormonima i receptorima koje otpušta mozak.

Ti receptori variraju od čovjeka do čovjeka, rezultirajući da neki ljudi više streme poligamiji od drugih.

Izvor: B92

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Naučno dokazano: Monogamija nije prirodna!

Post by Bla » 04 May 2015, 18:37

Naučno je dokazano da su neke studije naučno dokazale da neke studije koje kažu da su naučno dokazane studije te da su dokazale da neke studije koje tvrde da su naučno dokazale da neke studije koje naučno dokazuju nešto nisu uopšte naučne studije.

Zapetljah se :123
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 04 May 2015, 18:51

mislila i ja reci,ali ti to slikovitije opises
:hihi
sve neki naucni dokazi :rol

REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB » 04 May 2015, 18:51

Pun vrag ovih naučnika i strucnjaka

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”