Odakle ovo izvlace samo da mi je znati.. pa gdje to ima obrok za 2 osobe 44 KM... mozda u nekom najluksuznijem restoranu....Kada je u pitanju Banjaluka, podaci Numbea pokazali su da je obrok za dvije osobe, koji košta 44 KM, dosta skuplji nego u Japanu, gdje dvije osobe mogu ručati za 27,8 KM, ili na primjer u italijanskom gradu Vilikidro, gdje dvoje mogu da ručaju za 19 KM.
Plate,nameti na platu,porezi i slicno..
Moderator: Krokodil Behko
-
Blackhawk
- Status: Offline
Re: Režije u Sarajevu skuplje nego u Madridu
-
Ruana
Vala bas, zar obrok za dvoje ne moze biti dva bureka i dva jogurta.
I kaze u "u Japanu moze dvoje jesti za 27,8 KM" a u Banjaluci 44 KM
Cega, sta? E jes im poredjenje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10301 times
- Been thanked: 12177 times
Možda su kod Muje digli cijene. Šta te čudi? ja prošle godine u/oko centra SARuana wrote:Vala bas, zar obrok za dvoje ne moze biti dva bureka i dva jogurta.
istresoh 20 maraka za kilu pite. E jesam i ja neki apetitlija. Od tada za vapaće na
Baščaršiji ne smijem ni da pitam. Samo znam da im je šišanje još prije deset godina
bilo oko sedam maraka. A onu buregdžinicu u glavnoj ulici zaobilazim ko baru.
-
Ruana
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ne kupujem smoki pa ne bih ti znao reći. Kao što se vidi iz priloženog nije taj članak što se tiče cijena hrane ni tako nerealan. Glupost je očekivati da turisti na primjer idu na Dobrinju na bureke. Veća je vjerovatnoća da bi ih naručili na Baščaršiji a to će ih npr za 2 osobe koštati minimum 20 maraka. I uz to salata i jogurt...i eto tih 40 maraka.
-
Ruana
Behko jesti svaki dan vani je luksuz i ovdje i dolje i svugdjeKrokodil Behko wrote:Ne kupujem smoki pa ne bih ti znao reći. Kao što se vidi iz priloženog nije taj članak što se tiče cijena hrane ni tako nerealan. Glupost je očekivati da turisti na primjer idu na Dobrinju na bureke. Veća je vjerovatnoća da bi ih naručili na Baščaršiji a to će ih npr za 2 osobe koštati minimum 20 maraka. I uz to salata i jogurt...i eto tih 40 maraka.
Turistima nije skupo, posto sebe u Sarajevu smatram turistom meni to nije skupo, to je 80 kruna a ja zato ovdje ne mogu ni sama da jedem a ne dvoje. Dok mi je recimo skupo da platim 200 kr. dvije pizze. Nije ponekad ali cesto se ne bi isplatilo. Tako vama dolje dodje burek. Onaj sto drzi buregdzincu ne pravi burek od have i magle nego od mesa ulja i brasna.
Kao sto rekoh luksuz kosta a opet nedavno kad sam bila sve puno.
pa hraniti se vani je u vecini zemalja skupo, ali ako gledamo rezije i racune... Bgm kao da smo metropola nad metropolama, a standard malo veci nego u Svici. Uzas, ne moze kuja zeca da stigne ni pod razno.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Očevi i majke u BiH ravnopravno dijele porodiljsko odsustvo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Cilj izmjene i dopuna je da se uskladi ovaj zakon sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i odgovarajućim međunarodnim dokumentima u oblasti ravnopravnosti spolova i omogući pristup ovom pravu za sve zaposlenike u BiH na način da se zakonom utvrdi pravo na roditeljsko odsustvo, i za majku, i za oca djeteta.
Ovom izmjenom i dopunama uvodi se model neprenosivog prava na porodiljsko odsustvo za majku djeteta koje traje 60 dana od rođenja djeteta i prenosivog roditeljskog odsustva koje traje nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, o čijem se trajanju roditelji sporazumijevaju.
Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je predložio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Izmjenom i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH uvodi se model neprenosivog prava na porodiljsko odsustvo za majku djeteta koje traje 60 dana od rođenja djeteta i prenosivog roditeljskog odsustva koje traje nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, o čijem se korištenju i trajanju roditelji sporazumijevaju, pa je potrebno utvrditi pravo na naknadu plaće u slučaju korištenja roditeljskog odsustva.
(fena)
Re: Očevi i majke u BiH ravnopravno dijele porodiljsko odsus
Ja ne skontah al et...
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Valjda piše da majka ima pravo na 60 dana porodiljskog bolovanja a nakon isteka ima pravo na još neko bolovanje oko kojeg se roditelji mogu govoriti...ali mislim da ni ja nisam razumio dobro 
pa majka ima godinu dana
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
muzevi idu na trudnicko od sad,eto jel' vam jasnije 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
jasno mi je da idu ali mi nije jasno da li otac u svakom slucaju ide na odsustvo od 60 dana ili samo ako se majka vrati na posao
Ovdje gdje sam ja zena ima pravo na 9 mjeseci porodiljskog, prije je bilo godinu dana, sada su to izmjenili te je podjeljeno na 9 majci i 3 mjeseca ocu. Ne mogu da vjerujem da majke u BIH dobijaju samo 60 dana, ili sam ja polupala loncice?
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 5 times
Pa sve zavisi gdje je žena zaposlena, negdje ima godinu dana bolovanja (npr znam za doktorice da je toliko), a negdje par mjeseci..Bonaqua wrote:Ovdje gdje sam ja zena ima pravo na 9 mjeseci porodiljskog, prije je bilo godinu dana, sada su to izmjenili te je podjeljeno na 9 majci i 3 mjeseca ocu. Ne mogu da vjerujem da majke u BIH dobijaju samo 60 dana, ili sam ja polupala loncice?
Mislim da je više od 60 dana
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
Da, zakon jako rastegljiv. Zagarantovana je naknada za par mjeseci od firme (cini mi se 3) u kojoj si zaposlen, do 12 mjeseci te ne mogu otpustiti, samo naknadu dobijas regulisanu internim pravilnikom u prevodu kako im se cefne. U drzavnom sektoru snose svih 12 mjeseci. Privatnici cesto nogiraju nakon par mjeseci.gejsha wrote:Pa sve zavisi gdje je žena zaposlena, negdje ima godinu dana bolovanja (npr znam za doktorice da je toliko), a negdje par mjeseci..
Mislim da je više od 60 dana
Ovaj novi zakon nije los, ako zena zaradjuje vise, onda muze kod kuce pa nek se snalazi. Naravno majku ne moze nista zamjeniti, ali nek su ostavili ovu opciju.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Vlada FBiH sprema povećanje poreza!

Radna grupa koju je imenovala Vlada Federacije BiH sve je bliža sačinjavanju prijedloga koji imaju za cilj povećanje poreza u ovom entitetu, saznaje „Dnevni avaz“. Naime, gotovo neodrživa situacija, kako zbog nagomilanih obaveza tako i zbog nedostatka vizije federalnih vlasti da se uhvate ukoštac s ekonomskim problemima, mogla bi rezultirati povećanjem poreznih stopa na dohodak, kao i na dobit.
Javni prihodi
Kako saznajemo, stopa poreza na dohodak građanima, koja je trenutno u FBiH jedinstvena i iznosi 10 posto, mogla bi se povećati progresivno u zavisnosti od kategorizacije mjesečnih plaća. Ona bi se trebala popeti na 20 i više posto!
Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra u sektoru za poreznu politiku i javne prihode Federalnog ministarstva finansija, potvrdio nam je informaciju da se razmatra mogućnost povećanja poreza na dohodak po vertikalnom principu.
- Oni koji primaju više, plaćat će veći porez. To je jedan socijalni pristup. Međutim, još je u fazi analize. Mi imamo različite vrste tekstova, a uvažavamo sugestije poslodavaca i sindikata. Svaki prijedlog poreznog zakona ići će tek kada se postigne konsenzus - kazao je Hadžimehanović.
On nam je potvrdio da se razmatraju i opcije povećanja poreza na dobit koji trenutno iznosi 10 posto, no dodaje da je i ovo još u fazi analiza. To će najviše pogoditi uspješne kompanije koje u skladu sa zakonom prijavljuju dobit svake godine. Hadžimehanović tvrdi da radna grupa kontinuirano radi na predlaganju mjera vezanih za rasterećenje privrede te smanjenju parafiskalnih davanja.
Drugi porezi
Nezvanično saznajemo da se čak razmatra i uvođenje poreza na dobit od kamata te ukidanje poreznih olakšica poreza na dobit za preduzeća. Navodno je ovo naišlo na žestok otpor poslodavaca iz FBiH, a i strani investitori su, kako nam je preneseno, prilično razočarani prijedlozima.
Podsjetimo, naš list je još krajem 2011. godine upozoravao da aktuelne vlasti pripremaju nove namete u vidu povećanja poreza. Od ove nakane se, očigledno, do danas nije odustalo, a, s druge strane, Porezna uprava FBiH poreznim dužnicima je na različite načine opraštala višemilionske dugove.
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 168 times
- Been thanked: 394 times
Re: Vlada FBiH sprema povećanje poreza!
zbog ovakvi poteza mrzim izraze i titule kao "ekonomski strucnjak" ili "politicke nauke".
kakvi jebeni strucnjaci kakve jebene nauke,prije 1500 godina kmet morao rintat ko konj i placat vladaru koji ni kurcom ne mrda
danas isto tako samo sto ovi danas bar mrdaju kurcom pa nas jebu redom,cista otimacina ,najveci debil zna otmes nekom i onda ti imas ,ajde politicki i ekonomski strucnjaci smislite samo jedan jebeni plan u svom zivotu kako da zaradite nest osim da uzmes meni