Partizani/NOB - istina i mit?
Moderator: Krokodil Behko
-
Spanac_113
- Inventar foruma

- Status: Offline
Re: Partizani i ostale vojske-istina i mit?
Ne znam ni ja koji se vrag cudim.
Isto kao i sa poslije u vezi JNA, partizanski pokret je bio masivno jak u obavjestajnim i kontraobavjestajnim krugovima.
Ostalo je samo sluzilo utvrdjivanju pozicija. Pa posto ga ni Staljin nije uspio dohvatit, a nije da se nije pokusavalo, mislim da je neispricani mit o Titu upravo uspostavljanje nejvjerovatno jake obavjestajne zajednice. Sjetimo se Golog Otoka, tamo je ponajvise zavrsilo prvoboraca iz Crne Gore je su jednostavno imali dosta kadra koji je bio treniran u vojnim skolama u Rusiji.
Isto kao i sa poslije u vezi JNA, partizanski pokret je bio masivno jak u obavjestajnim i kontraobavjestajnim krugovima.
Ostalo je samo sluzilo utvrdjivanju pozicija. Pa posto ga ni Staljin nije uspio dohvatit, a nije da se nije pokusavalo, mislim da je neispricani mit o Titu upravo uspostavljanje nejvjerovatno jake obavjestajne zajednice. Sjetimo se Golog Otoka, tamo je ponajvise zavrsilo prvoboraca iz Crne Gore je su jednostavno imali dosta kadra koji je bio treniran u vojnim skolama u Rusiji.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10187 times
- Been thanked: 12083 times
Pa francuski pokret otpora i nije bio bogzna šta. To je činjenica. Predimenzioran je bar sto puta.Spanac_113 wrote:Jesam Behko, zato i pitam.
Gledaj, Francuzi i sami kazu da je njihov pokret otpora bio sala mala za usporedbu sa titovim partizanima. Vecinom velicanje od strane engleza.
Tu si u pravu i ometanja od strane partizana je bilo a mi samo diskutujemo o njihovom učinku.Sama sustina gerilske borbe i jeste skretanje puno jace sile i ometanje logistike, istovremeno izbjegavajuci direktni sukob.
Valjda su Nedićevci bili otvorene marionete njemaćkih vlasti a Dražini četnici su stvarali poziciju za povratak Karađorđevića. Padom/oslobođenjem Beograda 1944. godine, Nedićevci nisu ni imali izbor. Njihov jedini izbor bio je - partizani.Cijelim tijekom rata se vise radilo na borbi za politicke pozicije i, cini me se, izbjegavanje sukoba sa ce...cima. Od kojih se mnogi pridruzuju partizanskom pokretu, posebno ne-Drazini, Ljoticevi etc..
Handžar divizija je sačinjena skoro pa isključivo od Bošnjaka koji su preživjeli genocid u Istočnoj Bosni a kojeg su počlinlili Dražini četnici. Izbjegli su dublje u Bosnu i tražili od Nijemaca da ih zaštite. Nijemci su jedva dočekali i naoružali ih te posali u Francusku na obuku. Komandni kadar, mahom je bio njemački a bilo je i nešto malo Hrvata među vojnicima. Pobunu su napravili jer nisu htjeli ići na Istočni front kako sam razumio. Nema tu nekih vrlo idealističnih razloga. Htjeli su se boriti u Bosni i protiv četnika i protiv partizana. Povratkom u BiH, negdje u 1944-oj godini, to su i učinili. Vjerovatno su najorganiziranija vojna jedinica na YU području, ne samo u 2.ww nego uopšte. Bili su užasno efikasni. Negdje na Majevici i Konjuhu, u jednom danu, smaknuli su 2000 partizana.Isto tako me malo zbunjuje kako niko ne spominje infiltraciju od strane bosanskih muslimana i pobunu u kasarni
Handjar Divizije u Francuskoj. Prije neki dan sam procito kako francuzi u tom gradicu slave taj dan kao dan ustanka Hrvata. Opet, niko se od nasih ne javlja.
Pa naravno. Ne bi Nijemci tako efikasno ni vladali, kako kod nas tako i u Evropi, da se nisu oslanjali na razne kvislinge kojih je svugdje bilo.Najvise se tuklo izmedju sebe na sto su svabe i racunale.
Izvinjavam se zbog skakanja po temama al ima dosta gradiva za preci.
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Sori, trebo sam napisat punu misao. Na poslu jbg. Bio sam pod uticajem da je pobuna planirana i sprovedena od strane infiltratora komunista. To sto su iskoristili njihovu zelju da ne idu na ruski front, to je samo poluga.Krokodil Behko wrote:Handžar divizija je sačinjena skoro pa isključivo od Bošnjaka koji su preživjeli genocid u Istočnoj Bosni a kojeg su počlinlili Dražini č....... Izbjegli su dublje u Bosnu i tražili od Nijemaca da ih zaštite. Nijemci su jedva dočekali i naoružali ih te posali u Francusku na obuku. Komandni kadar, mahom je bio njemački a bilo je i nešto malo Hrvata među vojnicima. Pobunu su napravili jer nisu htjeli ići na Istočni front kako sam razumio. Nema tu nekih vrlo idealističnih razloga. Htjeli su se boriti u Bosni i protiv ....... i protiv partizana. Povratkom u BiH, negdje u 1944-oj godini, to su i učinili. Vjerovatno su najorganiziranija vojna jedinica na YU području, ne samo u 2.ww nego uopšte. Bili su užasno efikasni. Negdje na Majevici i Konjuhu, u jednom danu, smaknuli su 2000 partizana.Spanac_113 wrote:Isto tako me malo zbunjuje kako niko ne spominje infiltraciju od strane bosanskih muslimana i pobunu u kasarni
Handjar Divizije u Francuskoj. Prije neki dan sam procito kako francuzi u tom gradicu slave taj dan kao dan ustanka Hrvata. Opet, niko se od nasih ne javlja.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Lebowski wrote:Deset utakmica kazne! FIFA zbog ustaškog pozdrava izbacila Šimunića sa SP
Nakon velikog odugovlačenja, Fifa je napokon objavila kaznu za Josipa Šimunića.
Zbog skandiranja "Za dom spremni" nakon utakmice dokvalifikacija između Hrvatske i Islanda, hrvatski reprezentativni branič kažnjen je s deset utakmica suspenzije.
U obrazloženju piše da je Šimunić, zajedno s grupom navijača, koristio pozdrav kojeg su tijekom Drugog svjetskog rata koristili fašisti pod imenom "u.....". Disciplinski odbor Fife zaključio je kako je Šimunićev pozdrav bio diskriminirajući te je uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i entičkoj razini.
Joe tako ne može igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, niti smije ući u prostor nogometnog stadiona tijekom trajanja suspenzije. Ovisno o tome koliko utakmica će Hrvatska odigrati na SP-u, suspenzija se nastavlja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016.
Šimunić će uz to biti i novčano kažnjen, a mora platiti 30 tisuća švicarskih franaka.
Josip Šimunić nakon ovakve odluke vjerojatno će završiti reprezentativnu karijeru...
Historiju pišu pobjednici.
Srpski je tradicionalni pozdrav "pomoz bog-bog ti pomogao". Taj pozdrav koristili su i chetnici u 2ww ako se ne varam? Srbi ga i dana koriste svakodnevno i nesmetano.
Imajući u vidu ovo navedeno, ukoliko kažete da je ovaj hrvatski pozdrav fašistički onda je i srpski pozdrav isti takav. Ukoliko kažete da je srpski pozdrav samo tradicionalni pozdrav tog naroda, onda je i hrvatski pozdrav takav. Nekako mi ovo logično i da mi je da prestanu već jednom preseravanja oko ovog pozdrava.
Zaključak je isti kao i uvod. Historiju pišu pobjednici a u ovom slučaju, Srbi su se na vrijeme preturili u partizane, oslobodili Srbiju uz "neznatnu" rusku pomoć pa smo učili krivu historiju.
Pomoz bog je Pravoslavni pozdrav - dakle , vjerski pozdrav. kao Katolci što imaju Hvaljen Isus a za dom spremni je izravno us*aški
Evo i slika, kao dokaz

Evo i slika, kao dokaz

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Mrki, očito nisi razumio moj post. Nema teorije da sam govorio o suštini.
Govorio sam o formi i isključivo o formi. Ako su fašisti u 2ww koristili jedan tradicionalni pozdrav kao svoj a drugi isto tako koristili tradicionalni pozdrav svog naroda kao pozdrav svog pokreta, logično je da tu dođe znak jednakosti.
I da, Pavelić nije izmislio taj pozdrav, nego je on star...ček da izračunam.. aha, 453 godine!
Govorio sam o formi i isključivo o formi. Ako su fašisti u 2ww koristili jedan tradicionalni pozdrav kao svoj a drugi isto tako koristili tradicionalni pozdrav svog naroda kao pozdrav svog pokreta, logično je da tu dođe znak jednakosti.
I da, Pavelić nije izmislio taj pozdrav, nego je on star...ček da izračunam.. aha, 453 godine!
Jedno je ko ga je prvi koristio i čemu je taj pozdrav bio namijenjen u prvotnom smislu a drugo je zašto ga je Pavelić koristio i to je zbog Židova tako napravljeno.
Dakle, izjednačiti il pravdati, to ne ide.
A ako ima neko da u BiH zatraži od UN da se uzdignuta tri prsta i uzdignuta desnica ( Hitlerova ) izjednači, to je već hvale vrijedno al pošto nema, ostaje da bude tako - kako je.
A ako ima neko da u BiH zatraži od UN da se uzdignuta tri prsta i uzdignuta desnica ( Hitlerova ) izjednači, to je već hvale vrijedno al pošto nema, ostaje da bude tako - kako je.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pa jeste ali ja nisam židov i nešto su mi malo preća sjećanja na izvjesne pokolje u Podrinju tokom 1941. i 1942 godine. Zato i govorim. Nek židovi brane svoje a mi svoje žrtve i čist račun.mrki62 wrote:Jedno je ko ga je prvi koristio i čemu je taj pozdrav bio namijenjen u prvotnom smislu a drugo je zašto ga je Pavelić koristio i to je zbog Židova tako napravljeno.
Behko , Židovi jako uspješno brane svoje i za to imaš dokaz, jer zbog njih je to za dom,..... zabranjeno, nije zbog tebe il mene.
A to što oni, koje ja kritikujem, ne zagovaraju to što tebe muči, pa nisu Židovi za to krivi, krivi su oni što im se yebe za to što ti želiš.
Paparaci nek se pozanima kakva danas prava imaju Židovi i Romi u Njemačkoj - čini mi se da još uvijek ne plaćaju porez a šta rade ovi koji bi trebali tvoje želje da uvažavaju,....... povećavaju ti porez.
Gdje je problem ?
A to što oni, koje ja kritikujem, ne zagovaraju to što tebe muči, pa nisu Židovi za to krivi, krivi su oni što im se yebe za to što ti želiš.
Paparaci nek se pozanima kakva danas prava imaju Židovi i Romi u Njemačkoj - čini mi se da još uvijek ne plaćaju porez a šta rade ovi koji bi trebali tvoje želje da uvažavaju,....... povećavaju ti porez.
Gdje je problem ?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Eto, nadam se da si shvatio zašto me boli tukica za ovom frkom oko pozdrava.
Jer ja nisam židov i ne zanima me. Njih ne zanima naša muka pa prema tome, ni mene ne zanima njihova muka, pogotovo ako imam u vidu da im je država fašistička. Mislim na Izrael. Ionako su mi postali patetični s tim pričama o 2ww, koji se završio negdje nekih trista godina prije potopa.
Njemačka je minulih godina itekako drmnula šakom o stol tom istom Izraelu i rekla im, dosta je više tog sranja. Njemačka vlada Evropom pa će se cijela Evropa u svakom slučaju, složiti s tim.
Jer ja nisam židov i ne zanima me. Njih ne zanima naša muka pa prema tome, ni mene ne zanima njihova muka, pogotovo ako imam u vidu da im je država fašistička. Mislim na Izrael. Ionako su mi postali patetični s tim pričama o 2ww, koji se završio negdje nekih trista godina prije potopa.
Problem je u tome što pričaš napamet.Paparaci nek se pozanima kakva danas prava imaju Židovi i Romi u Njemačkoj - čini mi se da još uvijek ne plaćaju porez a šta rade ovi koji bi trebali tvoje želje da uvažavaju,....... povećavaju ti porez.
Gdje je problem ?
Njemačka je minulih godina itekako drmnula šakom o stol tom istom Izraelu i rekla im, dosta je više tog sranja. Njemačka vlada Evropom pa će se cijela Evropa u svakom slučaju, složiti s tim.
Možda ne pričam napamet i zato sam pomenuo Paparacija, nek on pojasni kakva prava imaju Židovi a i Romi.
Više ljudi mi je to reklo i ne tvrdim da je istina al bi svakako bilo zanimljivo čuti šta oni znaju ,koji su u Njemačkoj.
Židovi još uvijek imaju izuzetno jake lobiste i za to odvajaju mnoge novce, svakako , od toga imaju i koristi.
Više ljudi mi je to reklo i ne tvrdim da je istina al bi svakako bilo zanimljivo čuti šta oni znaju ,koji su u Njemačkoj.
Židovi još uvijek imaju izuzetno jake lobiste i za to odvajaju mnoge novce, svakako , od toga imaju i koristi.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Govorim o Izraelu kao o židovskoj državi koja provodi neke politike a ne o tu i tamo ponekom židovu u svijetu. Navest ću najsvježiji primjer. U Minhenu je još prije više od godinu dana otkrivena velika kolekcija slika koje je skrivao sin jednog od Hitlerovih procjenitelja umjetnina. Naravno da su židovi skočili i graknuli u glas da je to sve njihovo. Ali malo morgen, slike su ipak završile u njemačkim državnim službama te će porijeklo svake slike da se utvrđuje pojedinačno.
Grdno se varaš ako misliš da su židovi dovoljno jaki da pritisnu Njemačku koja je jača nego ikada i iz dana u dan dodatno ojačava. Pričaš priče iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Po svemu sudeći, ako neki židovi zaista tvrde da su slike njihove, morat će to dokazati i pismenim putem.
Grdno se varaš ako misliš da su židovi dovoljno jaki da pritisnu Njemačku koja je jača nego ikada i iz dana u dan dodatno ojačava. Pričaš priče iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Po svemu sudeći, ako neki židovi zaista tvrde da su slike njihove, morat će to dokazati i pismenim putem.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

U Zagrebu održana misa za Antu Pavelića

U samom centru Zagreba, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, i ove je godine održana misa zadušnica za ustaškog zločinca, poglavnika NDH Antu Pavelića.
Aktivisti Građanske akcije, njih 30-ak, okupilo se ispred crkve u Palmotićevoj s ciljem sprečavanja održavanja mise. Svojim tijelima pokušali su blokirati ulaz u crkvu. Na misi se, prema procjenama aktivista, okupilo stotinjak ljudi, a cijela akcija Građanske akcije protekla je mirno.
"Nije bilo većih incidenata, bilo je naguravanja, dovikivanja i vrijeđana od strane fašista, ali policija nije morala intervenirati", kažu iz Građanske Akcije. Njihov cilj danas bio je poslati jasnu poruku - Ante Pavelić ne pripada u javni prostor Hrvatske!
"Ne dozvoljavamo da se u centru Zagreba odvija protuzakonito veličanje fašističkih zločinaca. NE fašizmu u mome gradu! Ukoliko se ljudi žele moliti za dušu Ante Pavelića, mogu to raditi u tišini svoga doma", poručili su aktivisti Građanske Akcije i Antifašisti Hrvatske.
Nakon akcije, aktivisti su na Facebook stranici Građanske akcije objavili:
"Akcija hakiranje mise u čast Ante Pavelića je uspješno završena i ustašoidi su primili težak udarac, a njihova "svetinja", pokojni krvnik i zločinac sad se od muke okreće u grobu. Naravno, naši kolege su išli u miran prosvjed kojim su željeli skrenuti pozornost javnosti da katolička crkva podržava ovakvo slavljenje zločinca kao i dio građanstva što još uvijek veliča zločinačku NDH-a no ipak bilo je manjih incidenata", piše Index.
(Vijesti.ba)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Re: U Zagrebu održana misa za Antu Pavelića
Samo tridesetak aktivista protiv mise?Krokodil Behko wrote:
U samom centru Zagreba, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, i ove je godine održana misa zadušnica za ustaškog zločinca, poglavnika NDH Antu Pavelića.
Aktivisti Građanske akcije, njih 30-ak, okupilo se ispred crkve u Palmotićevoj s ciljem sprečavanja održavanja mise. Svojim tijelima pokušali su blokirati ulaz u crkvu. Na misi se, prema procjenama aktivista, okupilo stotinjak ljudi, a cijela akcija Građanske akcije protekla je mirno.
"Nije bilo većih incidenata, bilo je naguravanja, dovikivanja i vrijeđana od strane fašista, ali policija nije morala intervenirati", kažu iz Građanske Akcije. Njihov cilj danas bio je poslati jasnu poruku - Ante Pavelić ne pripada u javni prostor Hrvatske!
"Ne dozvoljavamo da se u centru Zagreba odvija protuzakonito veličanje fašističkih zločinaca. NE fašizmu u mome gradu! Ukoliko se ljudi žele moliti za dušu Ante Pavelića, mogu to raditi u tišini svoga doma", poručili su aktivisti Građanske Akcije i Antifašisti Hrvatske.
Nakon akcije, aktivisti su na Facebook stranici Građanske akcije objavili:
"Akcija hakiranje mise u čast Ante Pavelića je uspješno završena i ustašoidi su primili težak udarac, a njihova "svetinja", pokojni krvnik i zločinac sad se od muke okreće u grobu. Naravno, naši kolege su išli u miran prosvjed kojim su željeli skrenuti pozornost javnosti da katolička crkva podržava ovakvo slavljenje zločinca kao i dio građanstva što još uvijek veliča zločinačku NDH-a no ipak bilo je manjih incidenata", piše Index.
(Vijesti.ba)
Zna li se koliko je poglavnikovih bilo na misi?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Eto, piše da ih je bilo stotinjak. Nisu se proslavili u masovnosti ni jedni ni drugi.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Nije svih stotinu poglavnikovih.Bezbeli je bilo i stalnih (neutralnih) vjernika?Krokodil Behko wrote:Eto, piše da ih je bilo stotinjak. Nisu se proslavili u masovnosti ni jedni ni drugi.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
..da mi je vidit jednog ustašu u rvatskoj...zadnjeg kojeg sam viddio je bio moj pokojni stari..a i on 43 oša u partizane..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

..ma kakvi zarobili ga..Krokodil Behko wrote:Na vrime se preturija.
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Misa je bila idealna prilika a propustio si je.laganini wrote:..da mi je vidit jednog ustašu u rvatskoj...zadnjeg kojeg sam viddio je bio moj pokojni stari..a i on 43 oša u partizane..
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.