Kako se rijesiti negativnih misli??

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14838 times
Been thanked: 10352 times
Status: Offline

Re: Kako se rijesiti negativnih misli??

Post by Julia-Klara » 02 Mar 2013, 12:18

sami smo krivi,uglavnom... nase nezadovoljstvo ili nerazumjevanje nekih stvari tjera nas da se durimo, da budemo tuzni jer smo sebicni.
Zasto sebicni? Pa eto, negativne misli jer mi je mala plata, a milioni ljudi nemaju sta da jedu...Pa onda jer nemam auto, ili nemam dobro auto, a djak-pjesak je zaboravljen... Imas sve uslove-porodicu, posao, miran zivot,ali si nezadovoljan jer uvijek hoces jos i jos, i cinjenica da neko drugi ima vise od tebe te izludjuje. Nije to zato sto ti treba, nego sto smo prokleti!
Eto, mnogo je vas ovdje na forumu bilo za vrijeme rata u BiH , i sjetite se koliko je bilo potrebno da covjek bude sretan! Znam da ovdje navodim ekstreman primjer,ali tako je. Ljudi su izgubili osjecaj za vrijetnost sitnice, oci su nam gladne.
Negativne misli su nas proizvod, pustamo da nas obuzmu umjesto da budemo zahvalni sto smo zivi,zdravi, sto svako jutro imamo voljene oko sebe koji su isto tako zivi i zdravi.
I jako bitna stvar koju naucih vremenom-ako te nesto unesreceuje promijeni to!!! Veliki dio rjesenja nasih problema je u nasim rukama! Pronadji ono sto te unesrecuje,i promijeni! Radi na tome da poboljsas!
Najlakse je sjesti u cosak i kukati kako smo nesretni... Ebo to! :vik Cijeli zivot je borba, a mi ratnici... Ili se boris ili prepustis, pa ti "drugi" sude... Do nas je!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 02 Mar 2013, 12:45

julia :ok

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 02 Mar 2013, 13:13

Julija citat:
Najlakse je sjesti u cosak i kukati kako smo nesretni... Ebo to! :vik Cijeli zivot je borba, a mi ratnici... Ili se boris ili prepustis, pa ti "drugi" sude... Do nas je!
nije bas tako Julija,daans ti je hoces-neces stres( a stres je pocetak svih psihoproblema)..eto sad tu gdje radis ti recimo,moras ispunit neku normu a ako je ne ispunis onda nije bas dobro,a to znacenje-"nije dobro",moze se ocitovat na vise raznoraznih nacina po tebe i imat razne konsekvence,manje ili vise...i ti to znas da je tako,zato se i trudis da budes dobra onoliko koliko mozes...ok!......e sad,ovisi kakvog sefa imas(zavisi od srece uglavnom),on ce akceptirat tvoj-za tebe maximalni radni penzum...ok...ali ako imas peh i djubre od sefa ili tvoj sef ima loseg sefa eto problema i to onda moras vise uradit nego si u stanju sa tvojim recimo psihofizickim sposobnostima...na duge staze to je problem(Burn out npr.,sagorijevanje,negativna konstanta itd.)...ovo je smao primjer,ima ih na hiljade i svaki je drugaciji od onog drugoga..

a sad ono-"prepustis,pa ti drugi sudi"!?...nije ni to izlaz,ni slucajno,vecina psihicki bolesnih su radnici a radnici ti koji su se prepustili da im drugi sude...
a neki ljudi ne vole i ne mogu se svakom prepustit...mozda sam dijelom jedan od njih,ne volim da mi svaki gram "drugi sude"...zasto su drugi bolji od mene?! :hm ..postoje stvari koje moramo recimo prepustit da nam drugi sude,ok,to akceptiram do neke "mora se" granice...a sve sto ne mora,ne dam...nismo svi isti..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14838 times
Been thanked: 10352 times

Post by Julia-Klara » 02 Mar 2013, 13:28

eh,druze bureke...
Burn out sam imala prije dvije godine kad anisam znala izaci iz zacaranog kruga ukoji sam bila ubacena, i mislila da mogu spasiti svijet svojim zalaganjem, medjutim nije to bas tako... Kada skontas da je to sto radis SAMO posao, da ti nista NE MORAS, jer s enemozes na glavu nasaditi i ostvariti ciljeve drugih, radi njihovih bonusa, eh zivot postaje laksi. I kod nas u firmi je svaki sef djubre jer i on mora izvrsavati naredbe i "meet the goals" koje mu zacrta njegov sef, a njemu njegov, sve to HQ u USA, koji blage veze nemaju o radnicima i poslu, i kojima je samo bitan profit. Kada naucis da ti 24 sata dnevno nece biti dovoljno da zavrsi posao, onda naucis i raditi 8 sati, koliko si i placen. Svijet postane drugaciji, jer, moje radno vrijeme je skupo, ali moje slobodno je jos skuplje, a ko dnas je overtime placa jednako kao i obican radni sat. Moja odluka je bila da ne radim prekovremeno, ne mogu me natjerati.
Moze ovako- odlicno, ne moze- uvijek postoji druga opcija (zamjena radnog mjesta, firme, pa cak i povratak kuci)... Skoro sve je u mojim rukama,samo treba imati muda
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8534 times
Been thanked: 20244 times

Post by Maja » 06 Apr 2015, 10:45

Lijepo. Kad te uhvati crnjak i samosažaljenje, počneš razmišljati o stvarima s kojima si imao sreće u životu, o onom dobrom što imaš, kao i o ljudima u tvojoj blizini koji su u puno goroj situaciji od tebe i odmah ti bude bolje.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 06 Apr 2015, 15:02

Ja sebe nikad ne samosazalijevam al nke me stvari najpeije jako zdrmaju...a onda zamisljam samo kako je taj probleme vec rijesen...pravih tragedija je ipak malo.. :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

Post by sann » 07 Apr 2015, 22:37

Pozitivno uticati na njih,o lijepim stvarima misliti,a ako je problem u pitanju,pokusati rijesiti,a ne samo razmisljati..
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Dec 2015, 11:59

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Dec 2015, 12:22

:inasab

... razmisljaj pozitivno :cudi
Image

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Dec 2015, 12:28

SPINERKA wrote::inasab

Polako Spinerka.
Jesi ti kad cula da depresija i jest bolest u kojoj je nemoguce razmisljati pozitivno.
Lako je to savjetovati.Naravno to se događa u najtezem klinickom obliku..nije sve tako crno..
Meni najvise pomaze zamisljanje da sam problem vec rijesila jer on se ipak kad tad rijesi..

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 Dec 2015, 12:33

Lako...kad se skupi sve loše ili opizdiš mob o zid ko ja neki dan ili odeš na čardu (kafane na obali Dunava) i uzmeš kilo belog kilo sode i cigane za sto...ujutru svakako glava boli :plavi

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Dec 2015, 12:52

Biba wrote:

Polako Spinerka.
Jesi ti kad cula da depresija i jest bolest u kojoj je nemoguce razmisljati pozitivno.
Lako je to savjetovati.Naravno to se događa u najtezem klinickom obliku..nije sve tako crno..
Meni najvise pomaze zamisljanje da sam problem vec rijesila jer on se ipak kad tad rijesi..

... :( znam Bibo --- izgubila sam --najblizu --od te ''bolesti''. ali zavisi gdje ko ima mogucnosti za lijecenje.
U BIH svi imaju istu dijagnozu --i svi uzimaju iste tablete to su nasi doktori.
Image

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 27 Dec 2015, 12:54

Nametnuti obaveze. :o
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Dec 2015, 13:20

Heidi wrote:Nametnuti obaveze. :o
:aplauzz Upravo to.
Pasivnost pogorsava i fizicko i dusevno zdravlje

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Dec 2015, 13:24

SPINERKA wrote:
Biba wrote:

Polako Spinerka.

... :( znam Bibo --- izgubila sam --najblizu --od te ''bolesti''. ali zavisi gdje ko ima mogucnosti za lijecenje.
U BIH svi imaju istu dijagnozu --i svi uzimaju iste tablete to su nasi doktori.
Znam.
Nije nimdoktorima lako. Jedan lijek razlicito djeluje na ljude.
Mene je doktorica uvjeravala da ne mogu imati nuspojave pd lijeka koje sam joj navela.
Dokazala sam joj da sam u pravu.
Uvjeravala me i da nisam od lijekova izgubila desetak kilograma...a jesam...
Neki doktori kazu da su antidepresivi zlo....meni su pomogli....

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Dec 2015, 13:32

:tjesi

--nisu zlo --ali nisu ni jedino izlecenje.

..mora ici kombinacija lijekova - ostalih popratnih --kao familija , muz , zena .. sistem pomoci tim ljudima

..imam ovdje jedan slucaj -momak preko 20 god , shizofr. ali nevjerovatno kako odrzava to stanje ,

..sam zivi -mada su roditelji u komsiliku.

..samo zbog toga --prava dijagnoza + tablete
Image

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Dec 2015, 15:12

SPINERKA wrote::tjesi

--nisu zlo --ali nisu ni jedino izlecenje.

..mora ici kombinacija lijekova - ostalih popratnih --kao familija , muz , zena .. sistem pomoci tim ljudima

..imam ovdje jedan slucaj -momak preko 20 god , shizofr. ali nevjerovatno kako odrzava to stanje ,

..sam zivi -mada su roditelji u komsiliku.

..samo zbog toga --prava dijagnoza + tablete
Svaka cast momku.
Jos uvijek su ljudi s dusevnim poremecajima stigmatizirani a neki zbog toga i ne traze lijecnicku pomoc.
Ponekad pacijent ne zna dobro ni opisati tegobe a lijecnici daju anksiolitike tj. Ponekad sasvim pogresno lijece pacijenta..
Sa shizofrenijom se moze kvalitetno zivjeti ali moraju uzimati terapiju.
Znammsluvaj lijecnika koji boluje od sizofrenije. Na svoju ruku je prestao uzimati lijekove i u jednoj svađi ubo suprugu nozem..Ubrzo je dosao k sebi i pomogao joj...
Vecina ljudi misli da su svi shizofrenicari agresivni ali to nije istina..
PDaleko vise zloxina pocine ljudi bez dusevnog poremecaja..
Medicinari priznaju da nisu trebali psihijatriju odvajati kao samostalnu...bolest je bolest

Kako psiha utjece na fizixko zdravlje, tako i neke organske bolesti djeluju na psihu..sve je povezano..
Najbitnije je vjerobati u ozdravljenje i boriti se a ne prepustiti i kukati..

brainpower
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by brainpower » 14 Jan 2016, 22:37

lupam šakama od zid

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 14 Jan 2016, 23:05

:medi ponavljam: biće, biće

Kliknuh na prvu stranicu pa pročitah Zagorkin post da ponekad uzme Lexaurin pa ses sjetih da nikad nisam nikakve tablete uzimala pri nekim stresnim situacijama pa ni u depresivnim stanjima, a možda sam trebala. Seka kaže kad je najviše negativne misli obuzmu da zapali. A ja i sa duhanom na Vi. Sad sam malo u strahu...da ne bih :kuku malo ili malo više pukla
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB » 14 Jan 2016, 23:06

Prut je dobar za lopovluk

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”