Da li znate...
Re: Da li ste znali....???
da je sivi soko najbrže živo biće na planeti? Pri obrušavanju dostiže brzinu do 320 km/h.
... da je prva zvanična košarkaška utakmica odigrana 20. januara 1892?
... da su šah u Evropu doneli Arapi koji su 711. godine zagospodarili Pirinejskim poluostrvom?
... da je časopis Tajms 1816. godine proglasio valcer za nemoralnu igru?
... da se ćeten alva pravi od jedne vrste lana?
... da je Egipat osvojio Evropsko prvenstvo u košarci 1949. godine?
... da se u SAD svakoga dana u proseku pojede 720 ari pice?
... da slonove kljove spadaju u sekutiće?
... da je pravo ime glumca Džona Vejna bilo Merion Morison?
... da je prva zvanična košarkaška utakmica odigrana 20. januara 1892?
... da su šah u Evropu doneli Arapi koji su 711. godine zagospodarili Pirinejskim poluostrvom?
... da je časopis Tajms 1816. godine proglasio valcer za nemoralnu igru?
... da se ćeten alva pravi od jedne vrste lana?
... da je Egipat osvojio Evropsko prvenstvo u košarci 1949. godine?
... da se u SAD svakoga dana u proseku pojede 720 ari pice?
... da slonove kljove spadaju u sekutiće?
... da je pravo ime glumca Džona Vejna bilo Merion Morison?
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Re: Da li ste znali da...
Najduži zabilježeni period nespavanja (deprivacije) je 18 dana, 21 sat i 40 minuta
-Većina ljudi spava blago otvorenih očiju. Ovo se dešava tokom veoma kratke utonulosti u san (kunjanje) koje traje tek nekoliko milisekundi
-Odrasle osobe sanjaju prosječno 1.5 do 3 sata ukupno tokom svake noći
-Ako vam treba više od 5 minuta da zaspite to je pokazatelj da ste neispavani. 10 do 15 minuta se smatra idealnim
-Kvalitet sna zavisi, barem djelimično od faze spavanja u kojoj se san javlja. U REM fazi, snovi su bizarniji i detaljniji i imaju fabulu. Snovi u prvoj i drugoj fazi spavanja su kraći i jednostavniji. Snovi u dubokom spavanju obično su difuzniji i tu je često u pitanju sanjanje samo neke boje ili emocije
-Ljudi koji su od rođenja slijepi nemaju nikakve slike u snovima, ali imaju povišen osjet ukusa, dodira i mirisa. Osobe koje oslijepe nakon svoje 7.godine i dalje imaju vizuelne predstave u snovima koje tokom godina postaju sve bljeđe.
-Iz nepoznatih razloga, dokazano je da muškarci češće sanjaju muškarce nego što to čine žene. Ova sexualna asimetrija je univerzalna i pojavljuje se u 30ak poređenja muških i ženskih snova različitih uzrasta i kultura.
-Neispavanost izaziva iritiranost, dezorjentisanost, halucinacije i simptome psihičkih poremećaja, a s prvom REM fazom, javljaju se obimni i burni snovi
-Mladi roditelji izgube 400 do 750 sati sna tokom prve godine njihovog djeteta
-Sanjaju i životinje, i to svi sisari osim delfina
-Četvrt životnog vijeka prođe u spavanju, a 1/16 u sanjanju, što znači da ako živite 100 godina, 6 godina vam prođe u snovima koji se uglavnom nikad ne sjetite od momenta buđenja.
-Postoji pretpostavka da REM faza utiče na razvoj djetetovog mozga
-Ljiekovi koji se koriste za regulisanje rada žlijezda i lučenja hormona (endokrini sistem), krvnog pritiska i za neurološke poremećaje poput Parkinsonove bolesti, mogu izazvati (havoc) oblik, sadržaj ili frekvencu snova.
-Procesi pamćenja kao da se isključe u mozgu tokom sanjanja. Kod tzv.ne-spavača, gašenje ove memorije je potpunije nego kod ostalih. Snovi se zaboravljaju uglavnom zato što su nepovezani (inkoherentni) i/ili zato što sadrže potisnuti materijal koju podsvijest želi zaboraviti
-Epileptičari imaju ekstremno žive i uznemiravajuće košmare nakon kojih istovremeno slijede epileptični napadi tokom noći.
-Moderne studije pokazuju da djeca više od odraslih sanjaju životinje, i to najčešće pse, konje, mačke, zmije, medvjede, lavove i mitološka stvorenja i čudovišta.
-Istraživanja pokazuju da usljed 17 sati nespavanja, dolazi do smanjenja psihofizičke spretnosti jednake onoj sa 0.05% alkohola u krvi
-Nakon izuma štamparija, prvi sanovnik „Oneirokritika“ (Tumačenje snova) autora Artemidorusa Daldianusa, izdat je u II vijeku ove ere i bio je jedan od prvih best-selera, a po popularnosti se mogao uporediti jedino s Biblijom!
-Prosječna osoba sanja oko 1460 snova godišnje, što je otprilike 4 sna tokom jedne noći.
-Moderna istraživanja pokazuju da nagli pad dnevnog unosa kalorija ima za posljedicu smanjeni broj noćnih polucija kod muškaraca, kao i manji broj snova sa erotskim sadržajem
-Neki ljudi imaju „prirodni budilnik“ koji ih budi u tačno određeno vrijeme, naučnici ovu pojavu prirpisuju adrenokortikotropinu, hormonu stresa koji je pkazatelj da snivač reaguje na stres koji se javlja buđenjem
-Generalno, trudnice se više sjećaju snova od ostatka populacije što se pripisuje hormonalnim promjenama u organizmu za vrijeme trudnoće
-Uzimanje tableta tableta za spavanje može istisnuti REM fazu, što može imati dugoročne štetne posljedice
-Pokušaj “liječenja” nesanice nastale u žalosti za gubitkom voljene osobe, tako što se konzumiraju tablete za spavanje, ometa se prirodni tok procesa njenog tugovanja
-Vitamin B (B6) I kantarion povećavaju živost snova
-Tokom REM faze, povećavaju se dotok krvi u mozak i tjelesna temperatura. Isto tako, polni organi se uzbuđuju odnosno doživljavaju erekciju
-Padanje u san koje se odvija na početku noći, tokom I faze spavanja, često je praćeno trzanjem mišića jer spavanje prvo pokreće fizičko a tek potom psihičko opuštanje.
-Postoji veza između tjelesne temperature i ciklusa moždane aktivnosti u snu. Krvožilni sistem koji provodi tjelesnu toplotu do kože najbolje funkcioniše između 18 i 30 stepeni. Kasnije, tokom života, ovaj omjer se sužava na 23 – 25 stepeni, što je jedan od razloga zašto stariji ljudi imaju više problema sa spavanjem.
-Istraživanja pokazuju da ukoliko navijete svoj sat 60 minuta unazad od svitanja, smanjićete vjerovatnoću javljanja saobraćajne nezgode
-Stručnjaci tvrde da je 24-satni pristup Internetu jedan od najvećih uzroka poremećaja sna u moderno doba
-Jedno zapadnoafričko pleme, Ašanti, tako ozbiljno shvata snove da dozvoljava čovjeku da legalno kazni čovjeka koji je sanjao erotski san sa njegovom ženom
-Studije pokazuju da je žena potrebno najmanje 1 sat više sna dnevno nego muškarcima. Smatra se da je vjerovatnoća javljanja depresije kod žena veća upravo zbog nedostatka ovog sata spavanja.
-Hrkanje se ne može javiti u REM fazi.
-Ukoliko 5 dana zaredom trpite nedostatak sna, onda će 3 alkoholna pića imati jednak efekat kao 6 pića koje biste popili u naspavanom i odmornom stanju
-Planeta Neptun (otkrivena 1856, a ime dobila po rimskom bogu mora) se smatra planetom snova, pošto poput vode, snovi razvodnjavaju i magle slike i značenja. Voda predstavlja dubinu nesvjesnog i naše emotivne nivoe u slikama i mjestima gdje nas naši snovi odvode
-Većina ljudi spava blago otvorenih očiju. Ovo se dešava tokom veoma kratke utonulosti u san (kunjanje) koje traje tek nekoliko milisekundi
-Odrasle osobe sanjaju prosječno 1.5 do 3 sata ukupno tokom svake noći
-Ako vam treba više od 5 minuta da zaspite to je pokazatelj da ste neispavani. 10 do 15 minuta se smatra idealnim
-Kvalitet sna zavisi, barem djelimično od faze spavanja u kojoj se san javlja. U REM fazi, snovi su bizarniji i detaljniji i imaju fabulu. Snovi u prvoj i drugoj fazi spavanja su kraći i jednostavniji. Snovi u dubokom spavanju obično su difuzniji i tu je često u pitanju sanjanje samo neke boje ili emocije
-Ljudi koji su od rođenja slijepi nemaju nikakve slike u snovima, ali imaju povišen osjet ukusa, dodira i mirisa. Osobe koje oslijepe nakon svoje 7.godine i dalje imaju vizuelne predstave u snovima koje tokom godina postaju sve bljeđe.
-Iz nepoznatih razloga, dokazano je da muškarci češće sanjaju muškarce nego što to čine žene. Ova sexualna asimetrija je univerzalna i pojavljuje se u 30ak poređenja muških i ženskih snova različitih uzrasta i kultura.
-Neispavanost izaziva iritiranost, dezorjentisanost, halucinacije i simptome psihičkih poremećaja, a s prvom REM fazom, javljaju se obimni i burni snovi
-Mladi roditelji izgube 400 do 750 sati sna tokom prve godine njihovog djeteta
-Sanjaju i životinje, i to svi sisari osim delfina
-Četvrt životnog vijeka prođe u spavanju, a 1/16 u sanjanju, što znači da ako živite 100 godina, 6 godina vam prođe u snovima koji se uglavnom nikad ne sjetite od momenta buđenja.
-Postoji pretpostavka da REM faza utiče na razvoj djetetovog mozga
-Ljiekovi koji se koriste za regulisanje rada žlijezda i lučenja hormona (endokrini sistem), krvnog pritiska i za neurološke poremećaje poput Parkinsonove bolesti, mogu izazvati (havoc) oblik, sadržaj ili frekvencu snova.
-Procesi pamćenja kao da se isključe u mozgu tokom sanjanja. Kod tzv.ne-spavača, gašenje ove memorije je potpunije nego kod ostalih. Snovi se zaboravljaju uglavnom zato što su nepovezani (inkoherentni) i/ili zato što sadrže potisnuti materijal koju podsvijest želi zaboraviti
-Epileptičari imaju ekstremno žive i uznemiravajuće košmare nakon kojih istovremeno slijede epileptični napadi tokom noći.
-Moderne studije pokazuju da djeca više od odraslih sanjaju životinje, i to najčešće pse, konje, mačke, zmije, medvjede, lavove i mitološka stvorenja i čudovišta.
-Istraživanja pokazuju da usljed 17 sati nespavanja, dolazi do smanjenja psihofizičke spretnosti jednake onoj sa 0.05% alkohola u krvi
-Nakon izuma štamparija, prvi sanovnik „Oneirokritika“ (Tumačenje snova) autora Artemidorusa Daldianusa, izdat je u II vijeku ove ere i bio je jedan od prvih best-selera, a po popularnosti se mogao uporediti jedino s Biblijom!
-Prosječna osoba sanja oko 1460 snova godišnje, što je otprilike 4 sna tokom jedne noći.
-Moderna istraživanja pokazuju da nagli pad dnevnog unosa kalorija ima za posljedicu smanjeni broj noćnih polucija kod muškaraca, kao i manji broj snova sa erotskim sadržajem
-Neki ljudi imaju „prirodni budilnik“ koji ih budi u tačno određeno vrijeme, naučnici ovu pojavu prirpisuju adrenokortikotropinu, hormonu stresa koji je pkazatelj da snivač reaguje na stres koji se javlja buđenjem
-Generalno, trudnice se više sjećaju snova od ostatka populacije što se pripisuje hormonalnim promjenama u organizmu za vrijeme trudnoće
-Uzimanje tableta tableta za spavanje može istisnuti REM fazu, što može imati dugoročne štetne posljedice
-Pokušaj “liječenja” nesanice nastale u žalosti za gubitkom voljene osobe, tako što se konzumiraju tablete za spavanje, ometa se prirodni tok procesa njenog tugovanja
-Vitamin B (B6) I kantarion povećavaju živost snova
-Tokom REM faze, povećavaju se dotok krvi u mozak i tjelesna temperatura. Isto tako, polni organi se uzbuđuju odnosno doživljavaju erekciju
-Padanje u san koje se odvija na početku noći, tokom I faze spavanja, često je praćeno trzanjem mišića jer spavanje prvo pokreće fizičko a tek potom psihičko opuštanje.
-Postoji veza između tjelesne temperature i ciklusa moždane aktivnosti u snu. Krvožilni sistem koji provodi tjelesnu toplotu do kože najbolje funkcioniše između 18 i 30 stepeni. Kasnije, tokom života, ovaj omjer se sužava na 23 – 25 stepeni, što je jedan od razloga zašto stariji ljudi imaju više problema sa spavanjem.
-Istraživanja pokazuju da ukoliko navijete svoj sat 60 minuta unazad od svitanja, smanjićete vjerovatnoću javljanja saobraćajne nezgode
-Stručnjaci tvrde da je 24-satni pristup Internetu jedan od najvećih uzroka poremećaja sna u moderno doba
-Jedno zapadnoafričko pleme, Ašanti, tako ozbiljno shvata snove da dozvoljava čovjeku da legalno kazni čovjeka koji je sanjao erotski san sa njegovom ženom
-Studije pokazuju da je žena potrebno najmanje 1 sat više sna dnevno nego muškarcima. Smatra se da je vjerovatnoća javljanja depresije kod žena veća upravo zbog nedostatka ovog sata spavanja.
-Hrkanje se ne može javiti u REM fazi.
-Ukoliko 5 dana zaredom trpite nedostatak sna, onda će 3 alkoholna pića imati jednak efekat kao 6 pića koje biste popili u naspavanom i odmornom stanju
-Planeta Neptun (otkrivena 1856, a ime dobila po rimskom bogu mora) se smatra planetom snova, pošto poput vode, snovi razvodnjavaju i magle slike i značenja. Voda predstavlja dubinu nesvjesnog i naše emotivne nivoe u slikama i mjestima gdje nas naši snovi odvode
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
........

Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
... da je trenutno najbolje placen otkup lomljenog zlata, ikad'?
E sad necu ni kako ja hocu
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10160 times
- Been thanked: 12023 times
- Status: Offline
Sta mi vrijedi, kad nemam zlataIM_ex wrote:... da je trenutno najbolje placen otkup lomljenog zlata, ikad'?
a i lopatanje snijega, je poprilicno placeno ovih dana.
Pogotovo ako je u pitanju lopatanje na krovu.
Da li znate da je nemoguce poljubiti vlastiti lakat.
Probajte....
Probajte....
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Ulje u tavi ce manje frcati ako se prije glavnog sastojka ubaci malo soli (:
draze su mi korisne informacije od silovanja mozga zivotno nebitnim informacijama
draze su mi korisne informacije od silovanja mozga zivotno nebitnim informacijama
IM_ex wrote:Ulje u tavi ce manje frcati ako se prije glavnog sastojka ubaci malo soli (:
Ulje u tavi će da "trči" tj. prska ako se u vrelo ulje ubaci vlažan, mokar sastojak
Koristan savjet vezano za so u tavi bio bi:
Ako ne želite da vam se za tavu zalijepi ono što pržite, posolite malo ulje prije nego započnete sa prženjem.
Ja obavezno koristim morsku so, krupnija je. I ne dogodi mi se da se nešto za tavu zalijepi.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Vlazan il kakav god; prethodno posolite ulje i spaseni ste frcanja ulja;silence wrote:
Ulje u tavi će da "trči" tj. prska ako se u vrelo ulje ubaci vlažan, mokar sastojak, bez obzira na so.
Jeste li znali da u prosjeku čovjek izgovori skoro 5.000 riječi dnevno, ipak 80% od toga priča sam sa sobom?

(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Ne vjerujem u ovo......im_ex,zlato je malo "palo"silence wrote:Jeste li znali da u prosjeku čovjek izgovori skoro 5.000 riječi dnevno, ipak 80% od toga priča sam sa sobom?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Madam, ipak je ovo za povjerovati. Po ovom ispada da je prosječan čovjek saslušan samo onih 20%, a da je 80% ostalo samo njemu, bez komentara i reakcije... moguće da je tako...madam Bovary wrote:Ne vjerujem u ovo.....silence wrote:Jeste li znali da u prosjeku čovjek izgovori skoro 5.000 riječi dnevno, ipak 80% od toga priča sam sa sobom?
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Jaca
- Inventar foruma

ja sam iznad tog prosjeka ...ja se sita izrazogovaram sama sa sobom 
bolje biti malo lud nego malo pametan
- Zagorka

odbijam vjerovati u tosilence wrote:Madam, ipak je ovo za povjerovati. Po ovom ispada da je prosječan čovjek saslušan samo onih 20%, a da je 80% ostalo samo njemu, bez komentara i reakcije... moguće da je tako...madam Bovary wrote:Ne vjerujem u ovo.....silence wrote:Jeste li znali da u prosjeku čovjek izgovori skoro 5.000 riječi dnevno, ipak 80% od toga priča sam sa sobom?
Hahahah... i bolje ti je. Ti zamisli da te svi pozorno slušaju i učestvuju u razgovoru.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Zagorka

od sad pozorno pratim ko me slusa,a ko ne....skrivenu kameru postavim....ulovim li koga da u bilo kojem trenutku zijeva,jaoj mu jesilence wrote:![]()
Hahahah... i bolje ti je. Ti zamisli da te svi pozorno slušaju i učestvuju u razgovoru.
btw jeste li znali da madam od kad je na forumu ide lijegati kasnije...i uvijek kaze nocas necu a dodje na forum
- Anonimus 9
- Poneki mu pročitamo

Da li ste znali da... je malo bezveze stavljat copy paste postove
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine
Cuj to?! Sad mi vec nije ni vaznomadam Bovary wrote: Ne vjerujem u ovo......im_ex,zlato je malo "palo"
+1Anonimus 9 wrote:Da li ste znali da... je malo bezveze stavljat copy paste postove
Da li znate da prosječna žena priča 7000 riječi dnevno,a prosječan muškarac 2000. 
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
To je zato sto moramo sve tri puta da ponovimo.silence wrote:Da li znate da prosječna žena priča 7000 riječi dnevno,a prosječan muškarac 2000.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora