Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, zašto Jugoslavija nije?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1276 times
Been thanked: 4094 times
Status: Offline

Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Laser » 17 Apr 2025, 12:07

ironman wrote: 17 Apr 2025, 11:32 Otprilike je to na tragu opravdanja za zelje nekih za buduce poklapanje BiH.
Ne mislim na tvoj post Laser nego na uvodni.
Pricati o poveznicama stvari koje imajuj razliku od recimo 600 godina je u najmanju ruku sumanuto.
Ovdje msm .
Jer ne mozes a da ne ocekujes da proradi ptsp i slicne emocije kod ljudi kojima pokusavas implicirat da BiH zapravo nije sposobna funkcionisat jer eto vazda je uvlace u nesto..
Fakat je a bolan za neke da je BiH postojala prije dolaska turaka te i prije svih jebenih jugoslavija a evo je i nakon svega tu.
A moze pitat i chat gpt da mu objasni bez da nama pici po zivcima :D.
Ništa ja ne impliciram, samo iznosim povijesne fakte koji su dosta složeniji od mog kratkog osvrta u prethodnom postu. Sve je bilo mnogo komplikovanije, ali to se ne da objasniti jednim postom ma koliko dug bio.

To je nešto što se uči, ne objašnjava se.

Pitanje je slijedeće:

Kakva je suštinska razlika između Fatihovog ulaska u Bisnu i ulaska trupa srbijanskog kralja?

Ja sam na stanovištu da nema suštinske razlike.

Prema današnjim kriterijima i jedno i drugo je ništa drugo do osvajanje i pokoravanje slabijeg od sebe. Ali, u to vrijeme su to bili prihvatljivi običaji.

Koje je tvoje mišljenje? Možeš li dati neki odgovor umjesto što mi imputiraš sabotiranje Bosne?

Jel moguče da mi još nisi zaboravio što sam bio pristalica Nerkinog minimalca pa me pokušavaš tako seljački blatiti? :D.

Na ovo drugo pitanje ne moraš odgovoriti. :D.

Ne moraš ni na prvo, slobodno ga eskiviraj i nastavi me blatiti.
Klanjam džematile po parkovima.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26189 times
Been thanked: 26816 times

Post by ironman » 17 Apr 2025, 12:16

Laser wrote: 17 Apr 2025, 12:07
ironman wrote: 17 Apr 2025, 11:32 Otprilike je to na tragu opravdanja za zelje nekih za buduce poklapanje BiH.
Ne mislim na tvoj post Laser nego na uvodni.
Pricati o poveznicama stvari koje imajuj razliku od recimo 600 godina je u najmanju ruku sumanuto.
Ovdje msm .
Jer ne mozes a da ne ocekujes da proradi ptsp i slicne emocije kod ljudi kojima pokusavas implicirat da BiH zapravo nije sposobna funkcionisat jer eto vazda je uvlace u nesto..
Fakat je a bolan za neke da je BiH postojala prije dolaska turaka te i prije svih jebenih jugoslavija a evo je i nakon svega tu.
A moze pitat i chat gpt da mu objasni bez da nama pici po zivcima :D.
Ništa ja ne impliciram, samo iznosim povijesne fakte koji su dosta složeniji od mog kratkog osvrta u prethodnom postu. Sve je bilo mnogo komplikovanije, ali to se ne da objasniti jednim postom ma koliko dug bio.

Pitanje je slijedeće:

Kakva je suštinska razlika između Fatihovog ulaska u Bisnu i ulaska trupa srbijanskog kralja?

Prema današnjim kriterijima i jedno i drugo je ništa drugo do osvajanje i pokoravanje slabijeg od sebe. Ali, u to vrijeme su to bili prihvatljivi običaji.

Koje je tvoje mišljenje? Možeš li dati neki odgovor umjesto što mi imputiraš sabotiranje Bosne?

Jel moguče da mi još nisi zaboravio što sam bio pristalica Nerkinog minimalca pa me pokušavaš tako seljački blatiti? :D.

De bolan procitaj moj post.Vidis li da sam napisao da ne mislim na tvoj nego na uvodni post.
De sad se samokazni i editiraj ovo sranje gore.
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 865 times
Been thanked: 1297 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 17 Apr 2025, 12:18

Pitanje je slijedeće:

nije isto bit pokoren i poklonjen

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2816 times
Been thanked: 5046 times

Post by Nora Ibsenova » 17 Apr 2025, 12:23

ironman wrote: 17 Apr 2025, 12:16

Pitanje je slijedeće:

De bolan procitaj moj post.Vidis li da sam napisao da ne mislim na tvoj nego na uvodni post.
:torbice :DD

Koji ima crvenu torbicu
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal » 17 Apr 2025, 12:27

Laser wrote: 17 Apr 2025, 12:07 Pitanje je slijedeće:

Evo jedne razlike: Fatihu se niko nije radovao, a Drugoj armiji i vojvodi Stepi Stepanoviću jesu (pa makar bh pravoslavci). Čak i naš najznačajniji reis dosad (prema mišljenju velikog broja učenih bh. muslimana) Džemaludin ef. Čaušević.

Zašto i reis Čaušević? Zato što je on tokom Velikog rata - dakle puno prije nego što se mogao znati ishod rata - bio na poziciji Majske deklaracije, odnosno podržavao je ideju da u jednoj, zajedničkoj državi žive južnoslavenski narodi. Iskreno je to smatrao najboljom opcijom.

Dočekao je vojvodu Stepu u Sarajevu, i s njim se družio u šetnjama i ugodnim razgovorima, uz Miljacku.

Ali, nije prošlo ni mjesec-dva, a pokaza se lice "srpskih oslobodilaca i ujedinitelja", pa je razočarani i osviješteni reis Čaušević pisao u Beograd, već u novembru ili decembru:"Mogu da razumijem bijes srpskih kmetova kada ubiju i opljačkaju begove i begovska imanja, ali ne razumijem kada to rade muslimanskim seljacima koji su u istoj situaciju kao i oni." Za te zločine širom Bosne niko nije odgovarao, kao što na Zapadnoj Obali ne odgovara nijedan jevrejski doseljenik... Impunity.

Počela je srbizacija Bosne i Hercegovine i suzbijanje "muslimanskog faktora". Čak je politika bila da se činovnici dovlače iz Srbije i CG, a nisu ih uzimali od bh Srba.

Dakle, bh muslimani su imali priliku da vide kako su se zajebali u dočeku srpske braće... I to nastavili ponavljat, jbg...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1708 times

Post by Sioux » 17 Apr 2025, 12:29

Austro-ugarska vojska počela je nadirati u Bosnu 29. jula 1879. i nakon krvavih bitaka sa fanatičnim muslimanskim braniocima zauzela utvrde u Bihaću i Kladuši, da bi do kraja oktobra došla do novopazarskog Priboja i Prijepolja.[1]

Dogovorom od 21. aprila 1879. sklopljenim u Istanbulu između Osmanskog Carstva i Austro-Ugarske, sultanu je i nadalje (nominalno) priznat suverenitet nad Bosnom. Posebno je naglašeno da okupacija neće utjecati na vjerske slobode muslimana, da će se prihodi iz Bosne isključivo koristiti za dobrobit njezinih stanovnika, kao i to da će i nadalje vrijediti osmanski novac.[1]

Nakon okupacije Bosna i Hercegovina je uključena u austro-ugarsku carinsku zonu, a u zemlju je uvedena uprava na čelu sa ministrom financija kao civilnim upraviteljem i guvernerom kao predstavnikom cara i vojske. Od 1881. počela je regrutacija na temelju Zakona o odbrani, nastalom po austro-ugarskom modelu opće vojne obaveze, a od 1882. profunkcionirala je građanska uprava. I pored napretka i reformi koje je provodila nova vlast, izbijale su česte bune, naročito je bila žestoka ona iz 1883.[1]

Nakon tog se rasplamsao pokret među muslimanima sa centrom u Mostaru, koji su možda bili pod utjecajem Crne Gore i Srbije. Oni su podigli čitav niz oštrih optužbi protiv ministra financija Kallaya, i zahtjevali prekid nasilne katolizacije i hrvatske propagande, kao i povratak vakufa za financiranje svojih vjerskih institucija i smanjenje porezne presije.[1] Kallay je u više navrata branio svoje postupke pred njihovim delegacijama, pa je 1900. objavio i studiju o tome, ali su se u maju 1901. i aprilu 1902., stare optužbe ponovno rasplamsale. Nakon tog je 1908. uslijedila Aneksiona kriza, kulminacija je bio atentat na Nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914., koji su izveli srpski nacionalisti, nakon kojeg je uslijedio Prvi svjetski rat.[1]
Pogled Joca Vujičića

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 17 Apr 2025, 12:33

ironman wrote: 17 Apr 2025, 12:16

Pitanje je slijedeće:

Ništa ne editujem, drugi put piši jasno kao što ja pišem. :D.

A tema je baš dobra, ne vidim u njoj nikakva zla, ona zahtijeva pretresanje događaj u kontekstu vremena i okolnosti u kojima su se događali.

Btw, nisi odgovorio na pitanje. :D.

Evo, malo ćuga šire definisati:

Uvriježeno je mišljenje da su Osmanlije okupatori, a da srbijanski kralj to nije.

Sultan Fatih je porobljivač Bosne, dok je Jugoslavija nastala voljom naroda, a ne odlukom sila pobjednica.

Da li je to tako, da li je Jugoslavija nastala legalno i bez prisille, pa je tako Bosna legalno uvučena u njen sastav?

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55430 times
Been thanked: 9882 times

Post by ElTriconi » 17 Apr 2025, 12:43

Laser wrote: 17 Apr 2025, 09:23 Šta ste se koji klinac zakačili za Broza.

Jugoslavija je nastala 1918, a njegova Jugoslavija je samo nastavila postojati sa drugačijim uređenjem.

De malo se informišite kako je nastala prva Juhoslavija, tačnije kraljevina SHs, pa ćete vidjeti kolika je tu bila volja naroda, a koliko smo svi natjerani u tu tvorevinu.
Vices pajdo ispasce da je draza mihajlovic ubaceni element, i oni njegovi domoljubi 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 17 Apr 2025, 12:50

arzuhal wrote: 17 Apr 2025, 12:27
Laser wrote: 17 Apr 2025, 12:07 Pitanje je slijedeće:

Evo jedne razlike: Fatihu se niko nije radovao, a Drugoj armiji i vojvodi Stepi Stepanoviću jesu (pa makar bh pravoslavci). Čak i naš najznačajniji reis dosad (prema mišljenju velikog broja učenih bh. muslimana) Džemaludin ef. Čaušević.

Zašto i reis Čaušević? Zato što je on tokom Velikog rata - dakle puno prije nego što se mogao znati ishod rata - bio na poziciji Majske deklaracije, odnosno podržavao je ideju da u jednoj, zajedničkoj državi žive južnoslavenski narodi. Iskreno je to smatrao najboljom opcijom.

Dočekao je vojvodu Stepu u Sarajevu, i s njim se družio u šetnjama i ugodnim razgovorima, uz Miljacku.

Ali, nije prošlo ni mjesec-dva, a pokaza se lice "srpskih oslobodilaca i ujedinitelja", pa je razočarani i osviješteni reis Čaušević pisao u Beograd, već u novembru ili decembru:"Mogu da razumijem bijes srpskih kmetova kada ubiju i opljačkaju begove i begovska imanja, ali ne razumijem kada to rade muslimanskim seljacima koji su u istoj situaciju kao i oni." Za te zločine širom Bosne niko nije odgovarao, kao što na Zapadnoj Obali ne odgovara nijedan jevrejski doseljenik... Impunity.

Počela je srbizacija Bosne i Hercegovine i suzbijanje "muslimanskog faktora". Čak je politika bila da se činovnici dovlače iz Srbije i CG, a nisu ih uzimali od bh Srba.

Dakle, bh muslimani su imali priliku da vide kako su se zajebali u dočeku srpske braće... I to nastavili ponavljat, jbg...
Bez obzira na stajalište Čauševića i dalje ne vidim bitnu razliku između uvlačenja Bosne u sastav Osmanskog carstva, Austrougarskog carstva i Kraljevine Jugoslavije.

Ni prvi, ni drugi, ni treći put Bosna nije ni za šta pitana, uvijek su drugi odlučivali o njenoj sudbini.

Ne očekujem da je neko tada trebao raspisivati referendume, kao što je to bilo 1992, samo konstatujem da smo svaki put bili posve ignorisani, kao što je i većina naroda tada bivala ignorisana.

Uostalom, narodi su i danas ignorisani, zar ne?

Nije ni Garibaldi raspisivao referendum za formiranje Italije, izborio se za nju rušenjem gradova-državica ( koje su btw stekle legitimitet višegodišnjim postojanjem i funkcionisanjem kao takve) kao i proljevanjem italijanske krvi do koljena, pa je danas Italija posve legalno jedinstvena. :D.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2921 times
Been thanked: 24207 times

Post by HAVANA » 17 Apr 2025, 14:29

Sve u svemu pusimo ga vazda.Do kad cemo ,ne zna se.Nije ni svijet nista bolji,sve je ovo u qrcu.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4300 times
Been thanked: 2112 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 17 Apr 2025, 21:45

ElTriconi wrote: 17 Apr 2025, 06:33 Prodase vam bratstvo i jedinstvo 😂
Ja ba, al samo nama naivnima
Oni malo pametniji nisu nikad ni skinuli uniformu
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14439 times
Been thanked: 24323 times

Post by Fuddo » 17 Apr 2025, 21:49

Realno, da zivim u Bosni sad, u okolnostima kakve jesu,
Meni bi bilo drago da odnekud izbije Erdogan sa trupama.
Dozvolite da se obratimo

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 17 Apr 2025, 21:52

Interesantno je kako mi nemamo viziji. Nismo je imali ni kad je bila Yuga ni kad je Tito umro. Nismo znali kako se dalje organizovati ko ljudi, a ne znamo ni danas. Takva zemlja se razorila i sve sto se gradilo, opet se moralo nanova graditi. Zamisli taj mentalni sklop.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 17 Apr 2025, 22:16

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 17 Apr 2025, 21:45
ElTriconi wrote: 17 Apr 2025, 06:33 Prodase vam bratstvo i jedinstvo 😂
Ja ba, al samo nama naivnima
Oni malo pametniji nisu nikad ni skinuli uniformu
Pametniji? Uzivam u svojoj gluposti,lijep mi odraz u ogledalu.I zivot.A imam i s kim.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 17 Apr 2025, 22:20

Vadis iz konteksta. Mi nismo bili spremni, a oni jesu.
Iskreno, stariji su trebali znati sta se sprema.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 17 Apr 2025, 22:26

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 17 Apr 2025, 22:20 Vadis iz konteksta. Mi nismo bili spremni, a oni jesu.
Iskreno, stariji su trebali znati sta se sprema.
Znas li ti danas sta se sprema svijetu sutra? Da kazem djeci.

sehohari
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 113 times

Post by sehohari » 01 May 2025, 12:15

Ekonomija SR BiH tokom SFRJ u brojkama.

Jedine republike/AP sa ozbiljnim padom GDP naspram drugih su Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Image

Image
È solo una questione di tempo...

Di molto tempo...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2816 times
Been thanked: 5046 times

Post by Nora Ibsenova » 01 May 2025, 12:35

Meni je i dalje fascinantno da je propaganda tako jako i kvalitetno isprala ljudima mozak, da misle da je drzavica u kojoj se kafa kupovala na tacke bila neka svjetska velesila. Najjaci pasos koji 90% ljudi nije nikad izvadilo, a 95% ljudi nikad nije ni doslo u priliku da negdje ode.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 865 times
Been thanked: 1297 times

Post by tuzlak1212 » 01 May 2025, 16:26

ovi slovenci su ko neki jugoslavenski jevreji
vazda puni para a nemas ih sta vidjet

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3976 times
Been thanked: 7354 times

Post by Matan » 01 May 2025, 19:53

sehohari wrote: 16 Apr 2025, 19:30 Evo malo detaljnije:

"Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, prema čemu Jugoslavija, prva i (ili) druga, nije predstavljala isto?"

Užasno kontroverzno pitanje, možda za neke i provokativno, ali mislim da pogađa srž dviju strana u ovoj vječnoj diskusiji.
Budalestina..
Kolonizator osvaja, a Juguslavija je nastala udruzivanjem, Slovenaca , Srba i Hrvata..
niko nikog nije kolonizovao..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Post Reply

Return to “Historija”