Viber ili WhatsApp
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20980 times
- Been thanked: 18933 times
- Status: Online
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7446 times
- Been thanked: 17305 times
- Status: Offline
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Re: Viber ili WhatsApp
Viber je sranje nevidjeno. Samo Whatsapp
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Bego
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 1513 times
- Maja
- Administrator
Zasto mi, svaki put, kad sam na mobilnom internetu ovako dolazi obavijest o porukama. Znaci, ne pise ime ili naziv grupe kao inace
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- uvijek_kontra
- zmajček
- Mood:
- Has thanked: 2728 times
- Been thanked: 2730 times
- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15060 times
- Been thanked: 14798 times
Oboje….I Signal…
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12339 times
- Been thanked: 13043 times
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20980 times
- Been thanked: 18933 times
- Status: Online
- Maja
- Administrator
Nisam prije skontala da na viberu ima sazetak razgovora. Ovo je dobro za grupe kad se nakupi vise poruka
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2002 times
- Been thanked: 990 times
I jedno i drugo i nista drugo. Sve izbrisao.
Kako mi je fino.
Kako mi je fino.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9160 times
- Been thanked: 10878 times
WHATSAPP UVEO AI CHATBOT: Tvrde da nije obavezan, ali ne može se ugasiti
Whatsapp tvrdi da je njegov novi AI alat "nije obavezan" iako ga korisnici ne mogu isključiti niti ukloniti iz aplikacije. Riječ je o novom chatbotu pod nazivom Meta AI, koju u aplikaciji označava plavi krug s ružičastim i zelenim detaljima u donjem desnom kutu ekrana s razgovorima.
Dodirom na ikonu otvara se chatbot osmišljen za odgovaranje na korisnička pitanja, no mnogi korisnici su frustrirani činjenicom da ga ne mogu ukloniti. Situacija podsjeća na nedavni slučaj Microsoftove značajke Recall, koja je također bila automatski uključena , sve dok tvrtka, suočena s kritikama, nije omogućila njeno isključivanje.
"Vjerujemo da je dobro korisnicima ponuditi opcije i uvijek pažljivo slušamo njihove povratne informacije", poručili su iz WhatsAppa za BBC.
Meta AI koristi model umjetne inteligencije Llama 4, jedan od velikih jezičnih modela koje razvija Meta. Na WhatsAppovoj stranici navodi se da alat "može odgovarati na pitanja, poučiti vas nečemu ili pomoći u smišljanju novih ideja".
"Opcionalan", ali neizbježan u korisničkom sučelju
Novi AI chatbot još nije dostupan u svim državama. Ako korisnik ne vidi plavi krug, to znači da mu alat još nije aktiviran. U vrhu aplikacije također se može pojaviti traka za pretraživanje s tekstom "Pitajte Meta AI ili pretražujte".
Isti alat već je integriran u Facebook Messenger i Instagram, također u vlasništvu Mete.
Kada prvi put otvorite Meta AI, prikazuje se poduži uvod s objašnjenjem funkcionalnosti. Iako se ističe da je "opcionalan", korisnici ga ne mogu isključiti niti maknuti iz korisničkog sučelja.
Greške u odgovorima i sumnje u privatnost
BBC je testirao funkciju tako što je pitao AI kakvo je vrijeme u Glasgowu. Odgovor je stigao u nekoliko sekundi, s detaljima o temperaturi, oborinama i vjetru, ali jedan od ponuđenih linkova vodio je na vremensku prognozu za Charing Cross u Londonu, a ne u Glasgowu.
Osim korisničkih kritika, mnogi upozoravaju i na moguće kršenje privatnosti. Savjetnik za AI i privatnost dr. Kris Shrishak optužio je Metu da "koristi ljude za testiranje" te da "eksploatira svoje postojeće tržište".
"AI modeli Mete predstavljaju kršenje privatnosti po samom dizajnu. Tvrtka je pri treniranju koristila osobne podatke ljudi i piratizirane knjige. Budući da su njihovi pravni temelji dovedeni u pitanje, sada traže druge izvore podataka, a ova značajka može biti jedan od njih", rekao je za BBC.
Problem s piratiziranim sadržajem
The Atlantic je nedavno objavio da je Meta za treniranje svog modela vjerojatno koristila milijune piratiziranih knjiga i znanstvenih radova s platforme Library Genesis (LibGen). Meta nije komentirala te navode.
Autorske udruge u Velikoj Britaniji i drugim zemljama pokrenule su pravne postupke protiv Mete zbog korištenja zaštićenih sadržaja, a više autora trenutačno vodi parnicu protiv tvrtke.
Što WhatsApp kaže o porukama?
WhatsApp naglašava da Meta AI može čitati samo poruke koje korisnik izravno podijeli s chatbotom. Sve ostale poruke, navode iz tvrtke, i dalje ostaju enkriptirane i nisu dostupne Meti.
"Ne zaboravite da s druge strane nije vaš prijatelj, već Meta", navodi dr. Shrishak, koji upozorava da iako razmjena poruka s prijateljima ostaje zaštićena, kod razgovora s AI-jem korisnici komuniciraju izravno s Metom. "Ne dijelite informacije o sebi ili drugima koje ne biste htjeli da AI sustav zadrži ili iskoristi", poručuju i iz same tvrtke.
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3064 times
Samo Viber i to ne s GooglePlay ili Apple platforme, jer je privatnost korisnika ipak zaštićena.
WhatsApp nikad ne bih koristila. Ne svidja mi se ideja da mi je komplet familija i prijatelji u Google cloudu.
WhatsApp nikad ne bih koristila. Ne svidja mi se ideja da mi je komplet familija i prijatelji u Google cloudu.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 560 times
- Been thanked: 817 times
pa moras dozvolit isto ko s Viberom, i kod vibera je google cloudLavlje_srce wrote: 24 Apr 2025, 13:09 Samo Viber i to ne s GooglePlay ili Apple platforme, jer je privatnost korisnika ipak zaštićena.
osim ako se nesto nije promjenilo, al backup je samo ako dozvolis u obje aplikacije
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
- Has thanked: 6482 times
- Been thanked: 4490 times
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3064 times
Nisam dozvolila.tuzlak1212 wrote: 24 Apr 2025, 13:14pa moras dozvolit isto ko s Viberom, i kod vibera je google cloudLavlje_srce wrote: 24 Apr 2025, 13:09 Samo Viber i to ne s GooglePlay ili Apple platforme, jer je privatnost korisnika ipak zaštićena.
osim ako se nesto nije promjenilo, al backup je samo ako dozvolis u obje aplikacije
Memento Mori