Izrael

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times
Status: Offline

Re: Izrael

Post by Lavlje_srce » 06 Nov 2023, 11:51

Tierra Caliente wrote: 06 Nov 2023, 06:54 Ove slike ubijene djeca gledao sam i ja uživo. Kad je ubijen rahmetli Adnan Kasapović(15) sa Alipašina polja na Vojničkom Polju. Tad su pucali i po nama, koga god su vidjeli iz Doma Slijepih, posebno iz spavaone, danima su po nama puškarali vikendaši. Nisu znali kako da iz bestrzajnog topa gadjaju četnike snajperiste u spavaoni, a da ih četnici ne pobiju. Iz našeg stana u kojem smo bili gledali smo ih durbinom viri li ko iz rupa na zidu na spavaon. Iz kuhinje Đure Jakšića 11 - prvi sprat smo ih gledali. Nema 150-200 metara zracne linije. Bestrzajni top je zarobljen na brdu Mojmilu kad su polupali transportere i oklopna vozila naši iz PO. Sa vozila su skinuli bestrzajni top. Fikret, Nazim... naši iz PO čete. Osim bestrzajnih topova, gore je zarobljeno i par patova. Jedan je bio na cosku gdje je danas Teheranski Trg, tamo iza garaze, jos jedan su vozikali zbog morala dole na Dobrinji i cuvali za nedaj Boze.

https://n1info.ba/vijesti/price-iz-opsa ... stu-mrtav/
I znas sta je od svega najstrasnije? I sad nam na celu stoje mete.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2566 times
Been thanked: 7927 times

Post by Duminjo » 06 Nov 2023, 12:40

Nije tema gdje je ko bio kod nas u ratu.
Nije tema kaci li neko klipove ili ne kaci.

Izrael

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9160 times
Been thanked: 9006 times

Post by Zana » 06 Nov 2023, 13:02

Lavlje_srce wrote: 06 Nov 2023, 11:48
Zana wrote: 06 Nov 2023, 09:22

Ne razumiiem te. Šte predlažeš? Da šutimo? Hiljade ljudi prosvjeduje čak i u zemljama gdje je to zabranjeno ali eto ti si dokučila tajne svemira i shvatila da svi to rade da bi umirili savjest a da je jedino pametno proračunato ćutati? Ili ruke nizase i čekati da mi umremo i da ih sve pobiju? Jbg, štaš, dešava se.
Koga briga kako se ti osjećaš kada vidiš slike ubijenih ljudi, djece? Koga briga kako se ja ili bilo ko osjeća ako se tamo genocid dešava?
Ništa ja ne idealiziram od svoje 15-e godine. Ali ako je očekivati da se djeca ne ubijaju idealiziranje onda stvarno ... ne sluti na dobro.
I ...nije svijet loše mjesto jer se zlo dešava nego jer ljudi šute na zlo koje se deśava....
Da, ti si visoko moralna sto tu stavljas potresne TikTok klipove, a ja sam proracunata sto ti kazem da od toga nema nista. Meni je muka od same sebe koliko puta sam na ovom forumu napisala da se trebamo pozabaviti sami sobom i ojacati vlastitu drzavu, da bi nas glas (o BILO CEMU) imao bilo kakav odjek. Umjesto toga se komentarisu dnevnopoliticki dogadjaji, a od promisljanja nista, ne samo na forumu nego u kompletnoj drzavi. Tri decenije su propustene. Psi laju, karavane prolaze. Zivis u protektoratu i ti bi nesto? Bjezi ba.

Ti čekaj da ti ojačaju odnosno osposobe državu da bi imala pravo na mišljenje i emocije, ja fakat ne mogu.
Bježi ti.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 06 Nov 2023, 13:04

Duminjo wrote: 06 Nov 2023, 12:40 Nije tema gdje je ko bio kod nas u ratu.

Izrael
Meni je zanimljivo koliko pojedini prigovaraju samo za klipive sa tiktoka.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2566 times
Been thanked: 7927 times

Post by Duminjo » 06 Nov 2023, 14:54

Zana wrote: 06 Nov 2023, 13:04
Duminjo wrote: 06 Nov 2023, 12:40 Nije tema gdje je ko bio kod nas u ratu.

Izrael
Meni je zanimljivo koliko pojedini prigovaraju samo za klipive sa tiktoka.
Izrael :djed

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21015 times
Been thanked: 18995 times
Status: Online

Post by Masamune » 06 Nov 2023, 15:06

Pogotovo za one koji su fake :mmm

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 210 times
Been thanked: 143 times

Post by rocko » 06 Nov 2023, 15:22

Tierra Caliente wrote: 06 Nov 2023, 09:48 rocko

Dijete sa puškom u mojoj ulici na prvoj liniji - ulica Đure Jakšića - danas Adija Mulabegovića - ŠEHER SARAJEVO
Inače troje izbušeno u ovom žutom mercedesu. Pola godine, možda malo više umalo i nas sve ne pobiše garonjom iz Radione Doma Slijepih. Ovako ce i djeca iz Gaze imati ovakva iskustva samo umjesto garonja ce biti avio bombe ili rakete.
Komšija Vuković Mišo...Srbin, žena mu je bila Snježa...iz haustora izletio ispred auta da bogara da ne idemo autom na radionu... :hihi
Na Raskrsnici Ante Babića/Đure Jakšića negdje 1993-ce ubijen je pripadnik MUP-a snajperom iz Doma slijepih. Do kraja rata nikad više MUP nije slao nikoga da čuva rasprsnicu. Poslije su kontejnere staviti da narod može normalno da prolazi. Bio je samo jedan iz MUP-a dole kod studentskih domova na raskrsnici. A na studenskim domovima je bio naš snajperski položaj od Armije sa pogledom prema Nedzaricima i kasarni. Bila tabla i kreda na zidu i tamo ti napisu ime ko je na smjeni na snajperu. ;) Inače je na studenskom domu ubijen komšija Goljan ili Holjan snajperom dok je skidao drvene štokove od prozora da ima šta da naloži da mu se u kući ugriju. Inače su moji skidali cijevi od plina iz podruma studenskih domova da se proda da se neka para zaradi da se prezivi. Inače mi ovu ulicu i ulaz od haustora nismo ni koristili već na drugoj strani je prokopan podrum od zgrade i tranše do garaže, pa ulazi kao krtica kao Hamas u ovim tunelima.
Image

rocko da vidis kako se u zgradu ulazi kroz tranše, a tamo 20-30 metara sa lijeve strane od tranšea četnici te gledaju i dovikuju balije...balije...hocete li rakije?! Inače su ovi sa lijeve strane pobili preko 400-500 ljudi iz Nedzarica i hiljade osakatili. Moju koleginicu zveknuli snajperom sa Teologije u prsa, probili joj plucnu maramicu na Dobrinji dok je pomagala ranjenim. Srecom ostala ziva.
Image

Još djece na prvoj liniji udaljeni 30 metara od četnika kod Doma Slijepih

Inače zgrada u kojoj djeca čuvaju stražu izgleda ovako - Razvaljena tenkovima iz Nedzarica, Boforsima i Patovima sa Teologije i iz BVP-M80
Image

Dijete Goran 18 godina sa Dobrinje - snajperista MUP-a. Inače mu ubijena dijevojka u redu za vodu kod osnovne škole skender kulenović u Dobrinji 2. Živjela je gore u ulici Emila Zole kod okretaljke. Ukupana na mezarju Vrbanjuša. Poslije rata je postao placenik po Iraku, Bliskom Istoku. Dobar momak. Od toliko mudonja, boraca, ovih onih, sve djeca po prvim linijama koja ne znaju sta je granata, tenk, pat. Tako je najvjerovatnije i u Gazi.

Image

Ja nigdje ne procitah gdje su ostali forumaši bili tokom rata ? U kojim ste jedinicama bili, gdje ste živjeli i kako ste živjeli (vojska civili nebitno) i vi i vaše porodice ? Na kojim ste linijama bili i tako to ? Mene nije ni stid ni strah reci gdje sam ja bio, sa kim sam bio. Ni o imenima ni prezimenima ovdje govoriti. Gdje ste vi bili i vase porodice ? Drago mi je što sam JA i moja porodica bili sa onima kad je trebalo i kad je najteze bilo kao sto je na primjer danas ovom narodu u Gazi. Poslije rata ima masu boraca, ratnika, nema šta nema. Vecinu boraca koje ja poznajem zive jako tesko, skromno, siromasno. Dok forumasi borci zive jako lijepo. Imaju jako lijep zivot i oni i njihove porodice. Pa mi nije jasno kako se ovi borci koje ja poznajem nisu snasli u zivotu vec su sirotinja, ptsp-ovci, invalidi, a ovi forumski borci svi se snasli i lijepo zive. medjutim prica im je totalno suplja kad je ovaj ratni period u pitanju. zbog cega je to tako vjerovatno oni sami znaju. Ako lazu druge, neka barem sebe ne lazu i uvjeravaju.

Još vezano za temu. Bila je jedna djevojka iz komšiluka koja je ranjena ili ubijena. Nakon nekog vremena ako ovo potraje ljudi ce upasti u neku apatiju neko psihicko stanje da ce im biti totalno svijedno da li ce biti ubijeni ili osakaceni. Jednostavno kad je covjek 0-24 sata pod stresom za goli zivot postane mu sve svijedno. Nemaju hrane, vode, puca se po njima. Oni imaju da dobiju svi teski oblik PTSP-a znaci bolest idelano za buduce ubice i psihopate i sociopate. Mi smo iz dnevne sobe gledali četnike na Nedzaricima kod osnovne škole Aleksa Santic odakle je puskomitraljezom sa optikom gadjano u ljude kao snajperom, neko kao primirje bude i oni najnormalnije setaju ma nista gledas ih najnormalije, boli koga briga izasta. Jos jednom isto tako dolazili četnici na izvidjanje, najnormalnije hodaju haha nema saginjanja i puzanja.Hodaju. ja mislim da ce im sad bacati bojne hemijske otrove suzavce i da ce ih sa tim pocistiti u tunelima. Kao sto su srebrenicanima bacali.
Nisi ti bio ni sa kim , ti si imao nesrecu da si tu zivio sticajem okolnosti , kao sto sam rekao bezbroj puta do sada hoce oni sto su bili maksumi u toku rata da nama objasne kako se ratovalo, po onoj nasoj neznas ti babo kako je dici dijete.
To sto nisu sredjeni ti je poznato svakom ko je nosio pusku devedestih godina proslog stoljeca, 80% nase vojske su bili seoska i gradska sirotinja ,radnici i seljaci i njhova djeca, Ono drugih 20% ili su bili jako moralni ljudi ili su bili u onoj skupini udario nam cetnik na kuce pa i onaj izbor da predjes u Hrvatsku vise nije bio izbor, nego ili poginuti ili ostati a nema logistike i pozadine da se sakrijes. A to ja bio u 3 razredu osnovne i poslije gledo na internetu okaci macku za rep.
Forum ti nije uzorak prosjecnih Bosanaca jer prosjecni imaju onu svaku drugu nedelju slobodnu ili su napokon shvatili gdje zive pa grade zivote po Njemackoj ispocetka pa nemaju vremena forumat.

Dumke izvini znam da je tema Izrael,

Na tu temu izgleda slabo ide pjesacki napad.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13515 times
Been thanked: 22238 times

Post by Fuddo » 06 Nov 2023, 16:12

Izgleda im stvarno ne ide pjesadijski, gube ljude i oklop, povkace se iz onog sjevernog dijela.
Na snimku frajer ko u rambo filmovima, pope se na tenk i onom gore na kupoli prosvira glavu tetejcom.
Muda ko lubenice
Dozvolite da se obratimo

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 431 times
Been thanked: 940 times

Post by baton » 06 Nov 2023, 16:26

Imal video
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 06 Nov 2023, 16:27

A nedje sam sinoc natrapao
Al bio sam pjan
Sad ne znam dje sam vidio
Dozvolite da se obratimo

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 06 Nov 2023, 16:27

Fuddo wrote: 06 Nov 2023, 16:27 A nedje sam sinoc natrapao
Al bio sam pjan
:uh

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 06 Nov 2023, 16:29

Sta ti kolutas ocima
Ti ne treba da gledas scene nasilja, jer si previse emotivna
Pajel
Dozvolite da se obratimo

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 06 Nov 2023, 16:30

Lavlje_srce wrote: 04 Nov 2023, 19:01
Chloe wrote: 03 Nov 2023, 09:29

Da se u nekom gradu preko noći ubilo 100 pasa, pokazali bi više osjećaja nego što pokazuju na hiljade ubijene djece u Gazi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja sam glupa, to je već općepoznato na ovom forum.... :oo .... pa je sasvim očekivano da se zgražam, plačem, psujem, gadi mi se svijet .... salva emocija boli i tuge izazvano dešavanjima u Gazi.

Svaki normalan čovjek se zgraža, svako normalan na ovoj planeti je digao glas zbog dešavanja u Palestini. Pljujem i Saudiju i sve okolne države i komplet svijet koji nijemo ili proračunato posmatra zlo koje se dešava, i politiku, i korporacije i sav svjetski materijalizam koji nas je pretvorio u egoiste, sebičnjake, zvjeri i prodane duše pred kojima se dešava GENOCID jednog naroda.

Svijet jeste hladno gledao dok je moj narod ubijan i mučen godinama, ( kako li smo uopće opstali Allahu dragi )... može se povući paralela između BiH/ Palestine, masovno smo ubijani, silovani, raseljeni, bilo smo u logorima, genocid smo doživjeli .... borili se za svoju državu, svoj pun identitet i nakon 30 godina se borimo ..... šaka nepoželjnog naroda u srcu Evrope, zašto li?!

Volim godinu živjeti kao insan, ne srameći se svog identiteta,
nego 10 plašeći se svjetskih sila, biti prodana duša jadnicima i bezdušnicima.

:hm doduše, obratila si se Bosancima, a ja sam Bošnjakinja, mi smo svakako nepoželjni pa možemo biti i "nesabrani" . :ok

Kako god, ima Boga, jedini u čiju pravdu se pouzdam i ne sumnjam,

#freepalestine
E neka si se ti istresla na meni i stavila mi ovaj prestrasni video, bravo. Usput, ko ga je snimio?

Ja sam o ovome pisala s tvojom zestinom prije jedno 10-12 godina. Promijenilo se - nista. Valjda je kod mene doslo do zamora materijala, a prije svega zasicenosti razlicitim formama i oblicima licemjerja. Nego, osim hastagova, sta ces ti i slicni konkretno uraditi za Palestinu?

Tako sam i mislila. Haj' vozdra.
Lavlje_srce wrote: 04 Nov 2023, 20:56
Chloe wrote: 04 Nov 2023, 11:33

1992. godine nije bilo podrške Palestini, nije bilo "vehabije", nije bilo intreresovanja Arapa za investicije niti kao turista itd itd pa smo ubijani. Bili smo isti kao Pero, Marko, Zoran itd. al Mujo, Haso su ubijeni.

Život u strahu i dokazivanju susjedima nije život, nego kukavičluk, nepoštivanje sebe i licemjerje. Takve osobine niko ne poštuje, ni prijatelji ni neprijatelji.
Bome si ti ozbiljno krenula u oslobadjanje Palestine. Samo floskule i poklici se ne pikaju. Sta ces konkretno uciniti u svom oslobodilackom zanosu?
Tako je. Sve si u pravu.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 06 Nov 2023, 16:31

A u vezi naseg rata što počinju ovde pisati ..ima li otvorena tema ko je gdje bio u ratu 92-95 god.

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 06 Nov 2023, 16:32

Al bio sam pjan
Ajd naletiču negdje kasnije na to..sad dodjo sa vikendice

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 06 Nov 2023, 16:55

baton wrote: 06 Nov 2023, 16:31 A u vezi naseg rata što počinju ovde pisati ..ima li otvorena tema ko je gdje bio u ratu 92-95 god.
Koliko se sjećam, ratnih temi ima, da li baš ima izjašnjavanje gdje je ko bio ne znam.
Osobno mi ne pada na pamet nikom se dokazivati.
Nek' mi peru grijehe. Lajkam to. 👍
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 06 Nov 2023, 17:02

Fuddo wrote: 06 Nov 2023, 16:29 Sta ti kolutas ocima
Ti ne treba da gledas scene nasilja, jer si previse emotivna
Pajel

To bih voljela vidjeti. Pošalji link ako naletiš.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9206 times
Been thanked: 10937 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 06 Nov 2023, 17:05

baton wrote: 06 Nov 2023, 16:31 A u vezi naseg rata što počinju ovde pisati ..ima li otvorena tema ko je gdje bio u ratu 92-95 god.

viewtopic.php?t=23971

viewtopic.php?t=30619

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 210 times
Been thanked: 143 times

Post by rocko » 06 Nov 2023, 17:54

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1169 times
Been thanked: 3606 times

Post by Laser » 06 Nov 2023, 18:28

Al bio sam pjan
Zar opet? :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Post Reply

Return to “Svijet”