Ljiljan, heraldistički simbol koji proteklih 20 godina svakodnevno susrećemo i sa različitim osjećajima doživljavamo, nesuđeni simbol moderne europske Bosne i Hercegovine, simbol o kojemu obični puk gotovo ništa ne zna.Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 00:03posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:00Nisi procito kako treba, kad procitas, nacicu ja jos izvora.Krokodil Behko wrote: 10 Aug 2017, 23:58posmatrac wrote: 10 Aug 2017, 23:56
Sta cu ti stavljati linkove kada citas samo ono sto ti odgovara.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Heraldi%C4%8Dki_ljiljan
http://poskok.info/wp/ljiljan-simbol-ka ... osti-papi/
Link za sveto trojstvo koje si pominjao?
Nešto se ne pominje na toj amaterskoj stranici?![]()
A koje su to prave stranice, izricito one koje "uredjuju" proBosnjacki istoricari?
Eto tebe, citiraj mi to sveto trojstvo, sa tog linka kojeg si okačio.
Izvoli, baš me zanima kako ćeš se sada izvuči, a bez nekih mahalskih ponašanja.
Ljiljani se u europskoj plemićkoj heraldistici javljaju 1211. godine na pečatu francuskog princa Luja, kasnije poznatog kao kralj Luj VIII. Sin pomenutog kralja Karlo I. Anžuvinac osnivač je dinastije Anžuvinaca , čiji su potomci uz blagoslov rimskih papa vladali diljem katoličke Europe, pa tako i ovim našim prostorima u vidu hrvatsko-ugarskih kraljeva Karla Martela i njegovog sina Karla I Roberta.
Godine 1376 francuski kralj Karlo V uveo je novi grb sa tri zlatna ljiljana na plavom štitu, što je simboliziralo Presveto Trojstvo, a često se drži i marijanskim znakom.
Na prostoru Bosne prvi poznati vladar koji je imao tri ljiljana u grbu bio je Hrvoje Vukčić Hrvatinić iz okoline Jajca, veliki vojvoda Bosne, Splita, te ban Dalmacije i Hrvatske. Grb obitelji Hrvatinić sastojao se od crvenoga polja na kojemu je koso udesno bila zlatna greda s tri srebrna ljiljana, a njoj sa svake strane po jedan srebrni križ. Iznad grba bila je kaciga sa zlatnom krunom nad kojom oklopljena ruka drži zaltni mač. Desno su bila dva lebdeća crvena križa, a lijevo tri lebdeća zlatna ljiljana.
Od 13., pa sve do sredine 15. stoljeća ljiljane u svom grbu je nosila poznata vladarska obitelj Kotromanića, Grb te obitelji, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana. Ljiljani kao oznaka vladajuće kaste u Bosni nestaju padom Bosne pod osmanlijsku vlast.
Stilizirani grb Kotromanića
Heraldističke ljiljane nalazimo u svim državama od Atlantika do istočne Europe, odnosno do granica koje su bile pod jurisdikcijom rimskih papa, kao jedinim europskim autoritetom u to vrijeme. Na Balkanu granica papinskog utjecaja završavala je na rijeci Drini. Sa povijesnog konteksta razumljivo je da se najviše ovih oznaka javlja u današnjoj Francuskoj, u našem okruženju ljiljani se pojavljuje u povijesnom grbu hrvatskog grada Karlovaca, te u nekoliko mađarskih gradova i provincija.
Ljiljani su treći najvažniji znak rimokatoličke crkve, poslije križa i ribe, kao što je rečeno u uvodu predstavljaju Presveto Trojstvo ili Mariju. Gotovo sve papinske krune i oznake imaju stilizirane ljiljane, ali i krune i oznake vladara koji su iskazali vjernost papi odnosno Vatikanu, samim time i pripadnost katoličkoj crkvi. Ljiljani se u crkvenoj ikonografiji obvezno vežu i za velikog katoličkog sveca Svetog Antu Padovanskog koji se neizostavno prikazuje sa malim Isusom i ljiljanima u rukama. itd itd...
Ja jesam mahalas, ali nikad ne uvazavam samo ono sto mi odgovara, i iz mene ne progovara kada je u pitanju politika ponos, nego racio.