Grbovi i zastave Bosne i Hercegovine..

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: "Ljiljan" visok 16 metara izgrađen u čast svim borcima Armije RBiH

Post by posmatrac »

Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 00:03
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:00
Krokodil Behko wrote: 10 Aug 2017, 23:58
posmatrac wrote: 10 Aug 2017, 23:56

Sta cu ti stavljati linkove kada citas samo ono sto ti odgovara.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Heraldi%C4%8Dki_ljiljan

http://poskok.info/wp/ljiljan-simbol-ka ... osti-papi/

Link za sveto trojstvo koje si pominjao?
Nešto se ne pominje na toj amaterskoj stranici? :ovaj
Nisi procito kako treba, kad procitas, nacicu ja jos izvora.

A koje su to prave stranice, izricito one koje "uredjuju" proBosnjacki istoricari?

Eto tebe, citiraj mi to sveto trojstvo, sa tog linka kojeg si okačio.
Izvoli, baš me zanima kako ćeš se sada izvuči, a bez nekih mahalskih ponašanja.
Ljiljan, heraldistički simbol koji proteklih 20 godina svakodnevno susrećemo i sa različitim osjećajima doživljavamo, nesuđeni simbol moderne europske Bosne i Hercegovine, simbol o kojemu obični puk gotovo ništa ne zna.

Ljiljani se u europskoj plemićkoj heraldistici javljaju 1211. godine na pečatu francuskog princa Luja, kasnije poznatog kao kralj Luj VIII. Sin pomenutog kralja Karlo I. Anžuvinac osnivač je dinastije Anžuvinaca , čiji su potomci uz blagoslov rimskih papa vladali diljem katoličke Europe, pa tako i ovim našim prostorima u vidu hrvatsko-ugarskih kraljeva Karla Martela i njegovog sina Karla I Roberta.

Godine 1376 francuski kralj Karlo V uveo je novi grb sa tri zlatna ljiljana na plavom štitu, što je simboliziralo Presveto Trojstvo, a često se drži i marijanskim znakom.

Na prostoru Bosne prvi poznati vladar koji je imao tri ljiljana u grbu bio je Hrvoje Vukčić Hrvatinić iz okoline Jajca, veliki vojvoda Bosne, Splita, te ban Dalmacije i Hrvatske. Grb obitelji Hrvatinić sastojao se od crvenoga polja na kojemu je koso udesno bila zlatna greda s tri srebrna ljiljana, a njoj sa svake strane po jedan srebrni križ. Iznad grba bila je kaciga sa zlatnom krunom nad kojom oklopljena ruka drži zaltni mač. Desno su bila dva lebdeća crvena križa, a lijevo tri lebdeća zlatna ljiljana.

Od 13., pa sve do sredine 15. stoljeća ljiljane u svom grbu je nosila poznata vladarska obitelj Kotromanića, Grb te obitelji, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana. Ljiljani kao oznaka vladajuće kaste u Bosni nestaju padom Bosne pod osmanlijsku vlast.

Stilizirani grb Kotromanića

Heraldističke ljiljane nalazimo u svim državama od Atlantika do istočne Europe, odnosno do granica koje su bile pod jurisdikcijom rimskih papa, kao jedinim europskim autoritetom u to vrijeme. Na Balkanu granica papinskog utjecaja završavala je na rijeci Drini. Sa povijesnog konteksta razumljivo je da se najviše ovih oznaka javlja u današnjoj Francuskoj, u našem okruženju ljiljani se pojavljuje u povijesnom grbu hrvatskog grada Karlovaca, te u nekoliko mađarskih gradova i provincija.

Ljiljani su treći najvažniji znak rimokatoličke crkve, poslije križa i ribe, kao što je rečeno u uvodu predstavljaju Presveto Trojstvo ili Mariju. Gotovo sve papinske krune i oznake imaju stilizirane ljiljane, ali i krune i oznake vladara koji su iskazali vjernost papi odnosno Vatikanu, samim time i pripadnost katoličkoj crkvi. Ljiljani se u crkvenoj ikonografiji obvezno vežu i za velikog katoličkog sveca Svetog Antu Padovanskog koji se neizostavno prikazuje sa malim Isusom i ljiljanima u rukama. itd itd...

Ja jesam mahalas, ali nikad ne uvazavam samo ono sto mi odgovara, i iz mene ne progovara kada je u pitanju politika ponos, nego racio.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

I Srbija ima liljane što je interesantno a nisu bili katolička država nikad, a sad da li ih imaju što žele Stjepana Tvrtka i ostale da prisvoje čak i Stjepana zovu Stefan. A najrealnije je da je bio Stipan , jer je u BOsni ekavica bila dominantna.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Mutevelija wrote: 11 Aug 2017, 00:12 I Srbija ima liljane što je interesantno a nisu bili katolička država nikad, a sad da li ih imaju što žele Stjepana Tvrtka i ostale da prisvoje čak i Stjepana zovu Stefan. A najrealnije je da je bio Stipan , jer je u BOsni ekavica bila dominantna.
Naravno da su imali ljiljane kada je Tvrtko bio i njihov vladar, tj kralj Raske.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9529 times
Been thanked: 11268 times

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:07 Ja jesam mahalas, ali nikad ne uvazavam samo ono sto mi odgovara, i iz mene ne progovara kada je u pitanju politika ponos, nego racio.
Osim što si bio toliko pogan, pa si naknadno ubacio u postove još jedan link, budi iskren?
Zapravo i onaj sa poskoka ali nema veze, na katoličko-četnički portal ne trošim ni vrijeme ni riječi.

Prosto nevjerovatno, kako se neko spusti samo da bi njegova bila zadnja, unutar neke diskusije :lupa

zloćko tokmak wrote: 11 Aug 2017, 00:05 Ljiljan je zapravo stilizirani križ
Link?

Isto tako i muslimani ksažu da im je Jerusalim važan grad, ali ih židovi ne pikaju, pošto su mlađa religija.

Iz tog ugla gledano, ljiljani se mogu vezati samo za Adama i Evu, jer po predanju, ona je nakon izbacivanja iz raja pustila suze i izrasli su ljiljani.

Naknadno je mnogo civilizacija prije kršćanstva uzimalo ljiljan za svoje obilježje, ili jedno od obilježja, pa tako da je ofirno govoriti da je to kršćanski cvijet.. Kužiš?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Image :hm
Stained glass window in the shape of a fleur-de-lys, Bourges cathedral, 15th c. Note the various themes: the Trinity, which the 3 petals were understood to recall, is represented; angels are bearing the shield as they are supporters of the arms of France, the dove descending from heaven recalls the legend of the baptism of Clovis when a dove brought the sacred ointment to Saint Remigius.

Image

Ima logike da simbolizuje trojstvo :cudi

Evo i Kleopatre Image
Last edited by Mutevelija on 11 Aug 2017, 00:30, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 00:18
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:07 Ja jesam mahalas, ali nikad ne uvazavam samo ono sto mi odgovara, i iz mene ne progovara kada je u pitanju politika ponos, nego racio.
Osim što si bio toliko pogan, pa si naknadno ubacio u postove još jedan link, budi iskren?
Zapravo i onaj sa poskoka ali nema veze, na katoličko-četnički portal ne trošim ni vrijeme ni riječi.

Prosto nevjerovatno, kako se neko spusti samo da bi njegova bila zadnja, unutar neke diskusije :lupa

Link?

Isto tako i muslimani ksažu da im je Jerusalim važan grad, ali ih židovi ne pikaju, pošto su mlađa religija.

Iz tog ugla gledano, ljiljani se mogu vezati samo za Adama i Evu, jer po predanju, ona je nakon izbacivanja iz raja pustila suze i izrasli su ljiljani.

Naknadno je mnogo civilizacija prije kršćanstva uzimalo ljiljan za svoje obilježje, ili jedno od obilježja, pa tako da je ofirno govoriti da je to kršćanski cvijet.. Kužiš?
Nije, nego sam u medjuvremenu nasao jos par pa sam ih ubacio, prije nego sto si ti odgovorio na post.

Previse gubis zivce kada pokusavas da istoriju okrenes u kontekstu koji ti odgovara.

To pogan mozes samo ovdje da mi kazes i nigdje vise.

Reci mi ti odakle su na ove prostore dosli ljiljani Fatmire Alispahicu ?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:22

Link?

Nije, nego sam u medjuvremenu nasao jos par pa sam ih ubacio, prije nego sto si ti odgovorio na post.

Previse gubis zivce kada pokusavas da istoriju okrenes u kontekstu koji ti odgovara.

Na ove je prostore došlo sve i odsvuda, kao i na prostore drugih zemalja, pa tako da ti je i ovja upis potpuno besmislen. Znam ja šta ti želiš dokazati, ali ne ide pa bog :perezube
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Joj kad zene pocnu pisati nebuloze, pa logicno da je i u Srbiji prisutan Ljiljan , kada je podrucje istocnog Huma koje je bilo mahom pravoslavno i koje se mijesalo sa katolickim prihvatalo slicne simbole, koji su se kasnije nasli i u Srbiji.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ima ga i po džamijama po arapskom svijetu pa ne mora direktno biti vezan za katoličanstvo
Image

Image U Meki :oo Mesdžidul Haram.
Last edited by Mutevelija on 11 Aug 2017, 00:35, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 00:23
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:22

Link?

Na ove je prostore došlo sve i odsvuda, kao i na prostore drugih zemalja, pa tako da ti je i ovja upis potpuno besmislen. Znam ja šta ti želiš dokazati, ali ne ide pa bog :perezube
Hoces da kazes da je Tvrtkov i grb Hrvoja Hrvatinica( prezime mu pravo bosansko :D. ) imao veze sa politeistickim religijama koje su na ovim prostirima egzistirale prije dolaska Slavena i krscanstva :hihi
I da Ugari koji su preko hrvatskih( katolickih) lokalnih vladara dominirali ovim prostorima( koji su bili povezani sa francuskim Burbonima) nemaju veze sa ljilijanima Kotromanica?

Da nije bugarski pop Bogumil mozda u svojoj crkvi imao grb sa ljiljanima? :hihi

MA nije mi stalo da tebi ista dokazem, rekoh vec da vjerujes samo u ono sto zelis da cujes :ok
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Bijeli badem wrote: 11 Aug 2017, 00:30 Pročitaj malo odakle i kada se prvi put javio ljiljan i u Srbiji...pa onda drugom reci da piše nebuloze. :)
Gdje da procitam, prosvijetli me ?
JA tebi necu lupati minuse, nema lajkova dzaba :D.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Tvrtko se nije krunisao u Mileševi nego u Milama kod Visokog.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:35 Hoces da kazes da je

Ne, nego hoću da kažem da je diskusija s tobom besmislena. Tvoj je lajtmotiv pljuvanje i zbog toga i pišeš uopšte. Idem ja na kupanje.
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Bijeli badem wrote: 11 Aug 2017, 00:38 Ako ćemo pravo...ljiljan postaje zvaničan simbol Kotromanića s krunisanjem Trvtka za kralja, preko krune Stefana Prvovjenčanog, u manastiru Mileševa 1377. godine. Do tada na grbu Kotromanića nije bilo ljiljana, već se prvobitni grb sastojao od trake u heraldičkom polju.

Dalo bi se razmisliti zbog čega? :hm
Procitala si srpsku Wikipediju :D.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Image
OStaci crkve svetog Nikole u Milama.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 00:41
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:35 Hoces da kazes da je

Ne, nego hoću da kažem da je diskusija s tobom besmislena. Tvoj je lajtmotiv pljuvanje i zbog toga i pišeš uopšte. Idem ja na kupanje.
KAda budes poceo uvazavati i razmisljati o misljenjima onih koji se ne moraju obavezno slagati sa tvojim stavovima, onda ces shvatiti da se nekada ne radi o usiljenoj namjeri da te neko uvjeri u nesto sto nevjerujes, nego o potrebi da se kaze istina ma kakva ona bila.
Zasto bi ja kao Bosanac imao razloga da uzdizem katolicku crkvu i uticaj Ugara na ove prostore?

Stvarno nigdje veze, hajde mojne se okliznuti u kadi :hihi
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Bijeli badem wrote: 11 Aug 2017, 00:45
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:36
Bijeli badem wrote: 11 Aug 2017, 00:30 Pročitaj malo odakle i kada se prvi put javio ljiljan i u Srbiji...pa onda drugom reci da piše nebuloze. :)
Gdje da procitam, prosvijetli me ?
JA tebi necu lupati minuse, nema lajkova dzaba :D.
Minus je što ne poštuješ temu već vrijeđaš žensko mišljenje. Ja sam ipak darežljivija kada su lajkovi u pitanju :hihi
Ok, eto ti jedan lajk za darezljivost.
Last edited by posmatrac on 11 Aug 2017, 00:49, edited 1 time in total.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Sad ću unijeti pometnju :sram ali otkud paunovo perje na njegovom grbu?? To me podsjeća na zoroastorizam.
Image
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Istorija se ne piše dokazima nego slatkorječivim pričicama. Zato i ima toliko varijanti. Za svaku mahalu po jedna. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac »

Bijeli badem wrote: 11 Aug 2017, 00:48
posmatrac wrote: 11 Aug 2017, 00:41 Procitala si srpsku Wikipediju :D.
Podatke ne iznosim po Wikipediji....htjedoh naglasiti samo da postoje i druga teorija a ne ona vezana samo za Anžuvince.
Prepisala si orginalni text sa srpske Wikipedije, znam ga napamet :ok

Vlastela u srednjevijekovnoj Bih je bila mahom katolicka ( vecinski) poput Hrvoja Hrvatinica( samo prezime ti kaze) koji je bio sin sestre Stjepana 2 Kotromanica i koji je kao vitez ugarskog kralja Ludovika 1 Anzunivca " donio" ljiljane na prostore Bih.
Post Reply

Return to “Historija”