Nasilje na ulicama BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Putnici se potukli u tramvaju na Pofalićima

Post by Taare »

Lavlje_srce wrote: 15 Nov 2020, 10:26 Barem 5 forumasa od sinoc tvrdi da data pojava nema veze s vlascu i vlastima. Uzasno je sto je to jedino preostalo obicnim gradjanima, ne samo u ovom primjeru. Lako je ako si muskarac od 195 cm, kao od brda odvaljen. Sta cemo kada su im meta sitne djevojke i starije zene koje se ne mogu odbraniti? Forumasi kazu da je sve to normalna pojava, jer zaBoga miloga moze se desiti i u Melbournu i New Yorku. Mozda svi trebamo nositi cakije u dzepu, pa ko prezivi pricace? :grana
Naravno da je vlast glavni krivac, tu si u pravu, bez daljnjeg, samo moraš objasniti kako je to vlast kriva za situaciju u kojoj se nalazimo.
Narod ne konta jer ne razmišlja. Ok, neki jednostavno nemaju kapacitet za tu složenu radnju, ali većina jednostavno ne želi.
Dakle, moraš im pojasniti.
Svi mi se morete obratit
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

zvrk wrote: 15 Nov 2020, 10:37
Lavlje_srce wrote: 15 Nov 2020, 10:26 Sta cemo kada su im meta sitne djevojke i starije zene koje se ne mogu odbraniti?
Razumijem te... ne boj se, ima masa raje okolo tebe koje ne vidis, koji bi one sve polomili koji te (vas) maltetiraju...
Hvala ti @zvrk. Nazalost nije bas tako, govorim o napadima na meni bliske ljude od strane migranata i narkomana koji su se vec desili (ali ne u tramvaju) nego na mjestima gdje nije bilo mnogo svjedoka. Niko nije reagovao niti se to sudski isprocesuiralo.

Tebi hvala jos jednom.
Last edited by Lavlje_srce on 16 Nov 2020, 23:05, edited 1 time in total.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

Prije nekih pola godine, ovdje u Švedskoj tako jedan jadan čovjek poginu pokušavajući da spriječi pljačku restorana u kojem je sjedio. Inače bio ljudina i po. Privatnik, zaradio dobru lovu i otišao u ranu penziju, uvijek bio na dobrom glasu. Ali eto, zadesio se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, naletilo jato drogeraša da opljačka, isukalo jatagane a on kao da spriječi. Nije to baš pametno.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by jelena... »

Lavlje_srce wrote: 15 Nov 2020, 10:26
jelena... wrote: 15 Nov 2020, 09:37NN lica mjesecima hodaju slobodno gradom, naoružani nekim čudnim predmetima, premlate se u gradskom prevozu, ugroze život običnih građana i raziđu prije nego što policija stigne na lice mjesta.

Kako ih osigurati s druge strane brave?

Ko to treba da uradi?

Obični građani?
Barem 5 forumasa od sinoc tvrdi da data pojava nema veze s vlascu i vlastima. Uzasno je sto je to jedino preostalo obicnim gradjanima, ne samo u ovom primjeru. Lako je ako si muskarac od 195 cm, kao od brda odvaljen. Sta cemo kada su im meta sitne djevojke i starije zene koje se ne mogu odbraniti? Forumasi kazu da je sve to normalna pojava, jer zaBoga miloga moze se desiti i u Melbournu i New Yorku. Mozda svi trebamo nositi cakije u dzepu, pa ko prezivi pricace? :grana
Ćakija obavezna....ko modni detalj...nakit.

A čim vidiš tuču na ulici....moraš uletit drito glavom u naoružanog idiota i naučit ga pameti. Valjda... :cudi

Šalu na stranu...sistema nema i svako može da radi šta god hoće.
Last edited by jelena... on 15 Nov 2020, 10:54, edited 1 time in total.
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

:lupa
11/11/22
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

jelena... wrote: 15 Nov 2020, 10:52Ćakija obavezna....ko modni detalj...nakit.

A čim vidiš tuču na ulici....moraš uletit drito glavom u naoružanog idiota i naučit ga pameti. Valjda... :cudi

Ma da. Zombi times. Bitno je da vecina forumasa kaze da je to ok i da nema mjesta zabrinutosti.
Last edited by Lavlje_srce on 15 Nov 2020, 11:03, edited 2 times in total.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

😂
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

Elvis J. Kurtovic - DABOGDA CRK'O ROCK AND ROLL
KIAORA
prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 »

Pa tukli su se mladi junci. Bez cakije.
Mozda polome par kostiju. Ocesu glezanj , ogrebotine na licu i to je to.
No big deal.
Svidjat ce se djevojkama vise kad imaju oziljke. :oo
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 »

Ps.

Jutros mi ptice pokakile auto.
Sve je kriva SDa !
:ha
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21799 times
Been thanked: 19851 times

Post by Masamune »

jelena... wrote: 15 Nov 2020, 10:42 Ne znam šta je tu nekima nejasno i otkud ova priča da građani ne reaguju i da samo snimaju kad to s ovim slučajem nema nikakve veze. Ovdje je i više nego očigledno da su građani bili prepušteni sami sebi i odreagovali na više načina...kako su znali i umjeli.

Vikali, zvali policiju....da je samo to - od njih je dovoljno.
Uglavnom ne reaguju iako ovdje na snimku ipak koliko toliko djeluju i osuđuju. Ali ovo je rijetkost i stvarno jeste. Sam sam nebrojeno puta svjedočio sličnim događajima, a jednom sam i ja mogao izgubiti glavu kad se naša grupa umiješala da odbrani jednog momka od naleta više narkomana. To je problem i to treba da bude prvobitna linija odbrane i djelovanja. Pa ovo se dešavalo i u vrijeme Juge sa onakvom policijom koja je prvo tukla pa onda ispitivala. Nema te vlade ili tog uređenja koje bi spriječilo ova dešavanja osim eventualno nekog totalitarnog sistema, ali to opet nosi neka druga zla sa sobom.

Treba imati i dozu hrabrosti, kao i svijest da bi i ti mogao sutra biti žrtva ili tvoje dijete od tih istih narkomana. Ako vidiš da hoće nekog da prebiju ili gore uletiš i jebeš im mater ako ocijeniš da vrijedi rizikovati ili uz nagovor i ostalih oko sebe da pomognete, a policija neka kasnije riješava druga pitanja - samo da ne bude kasno.

Zbog naprijed navedenog ne shvatam toliko pljuvanje po SDA. Slažem se da mogu više činiti, kao i svi prije njih, ali ovaj problem se prvo riješava na prvom frontu.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

To bi se jedino moglo spriječiti da se postave naoružani žandari u prevozna sredstva. Inače je fenomen tog sranja globalno rasprostranjen na kugli zemaljskoj i grihota je to svaliti na SDA.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 3827 times

Post by Laser »

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Lavlje_srce wrote: 15 Nov 2020, 11:01
jelena... wrote: 15 Nov 2020, 10:52Ćakija obavezna....ko modni detalj...nakit.

Ma da. Zombi times. Bitno je da vecina forumasa kaze da je to ok i da nema mjesta zabrinutosti.

Zombi times traju već decenijama...nije ovaj slučaj ni jedini ni posljednji u ovoj zemlji, nažalost.

U malim gradovima problem sa migrantima je neuporedivo veći nego u Sarajevu, ali tamo tek niko ne reaguje, nego ćuti i trpi.

Sve do jednom...i upravo zbog toga itekako ima mjesta zabrinutosti.

Uopšte nije bitno šta na forumu kaže većina. To se uvijek može pobiti u par rečenica ako znamo da nisu u pravu.

I to će uvijek neko vidjeti i ispravno protumačiti, ne vodeći se emocijama prema učesnicima u raspravi i mišljenjem o istima.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49492 times
Been thanked: 8799 times

Post by ElTriconi »

jelena... wrote: 15 Nov 2020, 11:35
Lavlje_srce wrote: 15 Nov 2020, 11:01

Zombi times traju već decenijama...nije ovaj slučaj ni jedini ni posljednji u ovoj zemlji, nažalost.

U malim gradovima problem sa migrantima je neuporedivo veći nego u Sarajevu, ali tamo tek niko ne reaguje, nego ćuti i trpi.

Sve do jednom...i upravo zbog toga itekako ima mjesta zabrinustosti.

Uopšte nije bitno šta na forumu kaže većina. To se uvijek može pobiti u par rečenica ako znamo da nisu u pravu.

I to će uvijek neko vidjeti i ispravno protumačiti, ne vodeći se emocijama prema učesnicima u raspravi i mišljenjem o istima.
Vidis kad spominjes emocije mislim da je najbolje rotiranje zaposlenih u kriticnim granama, znaci dobije policajac jednogodisnji mandat u sarajevo a on iz mostara ili bilo kuda.

Mozda bi se malo objektivnije ophodili prema poslu 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

ElTriconi wrote: 15 Nov 2020, 11:39
jelena... wrote: 15 Nov 2020, 11:35

Sve do jednom...i upravo zbog toga itekako ima mjesta zabrinustosti.

Vidis kad spominjes emocije mislim da je najbolje rotiranje zaposlenih u kriticnim granama, znaci dobije policajac jednogodisnji mandat u sarajevo a on iz mostara ili bilo kuda.

Mozda bi se malo objektivnije ophodili prema poslu 🤔
Pametna ideja. :ok Pogotovo mlađu ekipu, one koji tek počinju s radom. I po pitanju objektivnosti u radu, ali i sticanja šireg spektra radnog iskustva.

I meni je, u mom poslu, neprocjenjivo bilo to što sam nekoliko godina radila na različitim lokacijama i ne samo na jednom radnom mjestu u okviru struke. Svjedočim tome svakodnevno.
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag »

I ti mijesas ljudsku narav sa vlast. Hajd sto je ona slijepa, ali sto ti? Niti ko branit vlast, niti ko opravdava slucaj, niti ko gleda da je normalno. Vlast kriviti mozes za nesto sto jeste u njihovoj nadleznosti. Krenuli ste od klosara pa nabacaj jos stvari da budem u pravu. Pusti to, mogu i ja nabacati stvari na temu gdje ce pokazati kontra situaciju. Pa cemo u nedogled ici.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Melek wrote: 15 Nov 2020, 11:22 To bi se jedino moglo spriječiti da se postave naoružani žandari u prevozna sredstva. Inače je fenomen tog sranja globalno rasprostranjen na kugli zemaljskoj i grihota je to svaliti na SDA.
Nije potrebno. Dovoljno je pooštriti kazneni zakon.
Ove "razbijače" naoružati pincetama i dječijim kanticama i lopaticama i poslati u rudnik ili kamenolom. Norma, tona dnevno.
Isto tako, nastalu štetu naplatiti iz imovine činilaca tog djela.
Zašto je kriva vlast?
Neki dan čitam da je ubica gospođe dovadžija, izvjesna "nabubrena glava" rastoder, još uvijek na slobodi.
Kakvu poruku to neljudsko djelo šalje ostalim rastoderima?
ili kad pročitam kako su učesnici nekog krivičnog djela nakon saslušanja pušteni na slobodu :bua
ili da nijednom potencijalnom ubici koji se trka po gradu nikad nije oduzeto vozilo ili trajno oduzeta vozačka dozvola.

Da će se zlodjela dešavati, definitivno hoće i to se nikad ne može spriječiti u potpunosti.
Ali, ono što može i što je izvodljivo jeste smanjenje istih na najmanju moguću mjeru.
Osim toga, građani žele sigurnost i garanciju da će se kompletna sila zakona sručiti na počinioca, a ne da isti prolaze nekažnjeno.
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Ne znam. Ja bih se pricuvo
Image
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Vrag wrote: 15 Nov 2020, 11:50 I ti mijesas ljudsku narav sa vlast. Hajd sto je ona slijepa, ali sto ti? Niti ko branit vlast, niti ko opravdava slucaj, niti ko gleda da je normalno. Vlast kriviti mozes za nesto sto jeste u njihovoj nadleznosti. Krenuli ste od klosara pa nabacaj jos stvari da budem u pravu. Pusti to, mogu i ja nabacati stvari na temu gdje ce pokazati kontra situaciju. Pa cemo u nedogled ici.
Ni ti ne čitaš pažljivo šta sam napisala, pa nikom ništa...nigdje nisam napisala da neko ovo opravdava, brani vlast, kaže da je normalno.

Ko u svemu navedenom vidi samo...''krivite vlast''...samom sebi skače u usta ako nekog drugog naziva slijepim.
Post Reply

Return to “BiH”