Mjesoviti brak?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1659 times
Been thanked: 3125 times
Status: Offline

Re: Mjesoviti brak?

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 14:17

Nora Ibsenova wrote: 30 Jul 2025, 08:49
Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28

Baška politika baška religija hoces dda idem dalje , smio bi ozeniti četnikinju koja negira genocid u Srebrenici a ne bi smio ozeniti neku Nepalku koja vjeruje u Budu.

Pa zna se da je ubistvo veliki grijeh i nije u rangu sa teskim grijehom kufra i širka.
E brao.
Jedno su teski grjesi, a drugo su grjesi koji te izvode iz vjere.
Teški grijesi izvode iz vjere , veliki kao blud ne izvode .

Zapravo nije to nikakvo aminovanje ako muslimanka se uda za kjafira isto kao da se nikad nije udala, svaki seksualni odnos joj je blud.

Zapravo i mali su grijesi kobni kao NPR pričanje kad ili Kur'an ili ezan jer se grijesi gomilaju.
I na Mizanu kasnije bude kobno kad se zbraja, na vagi i malo Moze da prevagne .
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22377 times
Been thanked: 20449 times

Post by Masamune » 30 Jul 2025, 14:36

Laser wrote: 30 Jul 2025, 12:11
Masamune wrote: 30 Jul 2025, 10:01 Zapravo se vidi koliko je redukcionizam u Islamu uticao na muslimane.
Danas je izgleda mainstream Islam strogi taklid, a ne suština koja je bitnija većini Bošnjaka... bar još uvijek.
Mada uticaj iz Saudije preko njenih satelita u BiH raste sve više i to se vidi najviše po omladini koja je u vjeri. Vjerovatno jer su lakše mete od starijih Bošnjaka muslimana.
Nije to tako.. Malo je tako zatucanih likova, a zatucani su samo kad treba piskarat gluposti na raznim platformama ili blebetati onako u prazno.

U RL nije ni iz daleka tako.

A da su glasni, da glasnija su trojica takvih od stotine onih koji su drugačiji.

Evo kod nas u Tešnju, koji slovi za "muslimanski kraj" nema nikakvih ekscesa koji ukazuju da je rigidno tumačenje islama u porastu, naprotiv, vehabije padaju iz godine u godinu zato što je uglavnom presušio dotok novca iz njihovih misionarskih centara.

Ne može se živjeti od folklora koji se sastoji od zapuštene brade, avganistanskih tola, sandala u januaru mjesecu itd. :D.
Moguće mada u Tuzli ih je sve više. I ja sam vrlo često odem sa jaranima u na kafu u Prinčevu džamiju, tj. restoran u sklopu džamije. Stvarno ih nikad više nije bilo i to i oni sami govore koji jesu u vjeri. Mahom su to ljudi od 20-40 godina. Može biti da im je tu negdje centar pa je to zato tako, a da dalje od toga opada.

Mada kad se pogleda i sama Prinčeva džamija zna se kako je sagrađena i ko je bio investitor ili bar djelomično.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 718 times
Been thanked: 1101 times

Post by tuzlak1212 » 30 Jul 2025, 14:51

Joj lasera hahah :plavi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14548 times
Been thanked: 10052 times

Post by Julia-Klara » 30 Jul 2025, 15:04

Rum wrote: 29 Jul 2025, 11:25 "Prodo vjeru za ženu, i na kraju ni nju nije ponio pod zemlju."

Ona nastavila sa životom. A on… otišao bez duše i bez dženaze.
Jazuk :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 30 Jul 2025, 15:14

Nora Ibsenova wrote: 30 Jul 2025, 08:42
tuzlak1212 wrote: 29 Jul 2025, 10:24

pa ne slazemo se
ok je to

sliakt cu iz knjige buharija hadis sta je musliman, samo da mi ne bude mrsko nac knjigu
ustv mogu naguglat sto bi knjigu trazio

znaci nemos izbacit namaz ko sto nemos izbacit vjerovatnje u poslanika
izbaci bilo sta, ti nemas Islam
tawhid je samo jedan od 5 stvari
Znaci bukvalno ni po jednoj skoli iz vjere te ne zvodi nista drugo sem nevjerovanje u sehadet, nemamo se mi sta ne slagat po tom pitanju.

I kao sto je laser rekao, nije poslanik zabranio da se covjeku sa dugom klanja dzenaza nego je on nije klanjao da posalje poruku vaznosti duga. Da je smatra da osobi koja je umrla s dugom ne treba klanjati dzenazu, ne bi nikom dao da je klanja.

Kod nas se dzenaza klanja cak i samoubicama, jer ti je mozes znat da li je neko u tom momentu bio neuracunljiv, da li je otisao u psihozu, ili je svjestan digo ruku na sebe, to samo Bog zna.

Ko su ljudi da vagaju ko zasluzuje a ko ne zasluzuje da mu se klanja dzenaza..

OVO!
Ali ljudi ko ljudi, moraju zabati nos u tudji zivot, poslove, osudjivat, tracat, optuzivat, uzimati sebi za pravo reci nekome da nije "ispravan'...
Sve vas svidi, sve vam zapisuje, i samo ce ON na kraju znati i odluciti jeste li ili niste.

A ovi kvazi vjernici, propovjednici, tumaci, "siritelji vjere", pogotovo ovi forumaski, neka s epokriju usima i cekaju, pametnije im je, da ne bi bili iznenadjeni na kraju kada odluka padne.

:hoi

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41112 times
Been thanked: 27723 times

Post by Rum » 30 Jul 2025, 15:42

Znaš da je otišlo predaleko kad ti rođeni brat kaže: "Ma ove godine neću na Bajram, žena radi, djeca kod njenih, nema smisla pravit frku."
Al’ Božić? Božić se slavi punim plućima – drvce, lampice, pokloni, "deda mraz za djecu", pa i on obuče onu crvenu kapu ko da mu je djed bio pravoslavac iz Like.

Na Bajram ne zna ni tekbir proučit, al’ na Badnjak zna kad se loži panj i kad se pjeva "Tiha noć".

Kaže: "Ne radi se o vjeri, nego o poštovanju."
A ja ga gledam i mislim –
A gdje je tvoje poštovanje prema roditeljima, prema djedovima koji su klanjali po snijegu, postili pod bombama, koji nisu jeli ni kiflu ako je bila iz harama?

Zar se tebe treba stidit za sofrom, jer ti je lakše da se praviš da Bajram ne postoji?

Kažeš: "Djeca su mala, ne želim da ih zbunjujem."
A šta ćeš kad odrastu i pitaju te: "Tata, što nam niko nikad nije rekao šta je Bajram? Zašto djed plače sam dok klanja u ćošku kuće?"

Neće te tada više moći opravdat ni žena, ni punica, ni "mir u kući". Jer nećeš više imat kuću – imat ćeš praznu ljušturu, bez teme
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 30 Jul 2025, 16:01

Julia-Klara wrote: 30 Jul 2025, 15:14
Nora Ibsenova wrote: 30 Jul 2025, 08:42

Znaci bukvalno ni po jednoj skoli iz vjere te ne zvodi nista drugo sem nevjerovanje u sehadet, nemamo se mi sta ne slagat po tom pitanju.

I kao sto je laser rekao, nije poslanik zabranio da se covjeku sa dugom klanja dzenaza nego je on nije klanjao da posalje poruku vaznosti duga. Da je smatra da osobi koja je umrla s dugom ne treba klanjati dzenazu, ne bi nikom dao da je klanja.

Kod nas se dzenaza klanja cak i samoubicama, jer ti je mozes znat da li je neko u tom momentu bio neuracunljiv, da li je otisao u psihozu, ili je svjestan digo ruku na sebe, to samo Bog zna.

Ko su ljudi da vagaju ko zasluzuje a ko ne zasluzuje da mu se klanja dzenaza..

OVO! (negdje se obatalio quote pa moram naglasiti da je ovo moje)
Ali ljudi ko ljudi, moraju zabati nos u tudji zivot, poslove, osudjivat, tracat, optuzivat, uzimati sebi za pravo reci nekome da nije "ispravan'...
Sve vas svidi, sve vam zapisuje, i samo ce ON na kraju znati i odluciti jeste li ili niste.

A ovi kvazi vjernici, propovjednici, tumaci, "siritelji vjere", pogotovo ovi forumaski, neka s epokriju usima i cekaju, pametnije im je, da ne bi bili iznenadjeni na kraju kada odluka padne.

:hoi

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 30 Jul 2025, 17:36

sve je ovo od predznaka sudnjeg dana

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 3901 times

Post by Laser » 30 Jul 2025, 17:51

tuzlak1212 wrote: 30 Jul 2025, 17:36 sve je ovo od predznaka sudnjeg dana
Jedan od predznaka je taj da će se odnekud pojaviti glupi mladići koji će mnogo ibadetiti, ali taj ibadet neće stići nikuda dalje od njihovih usana.

Ne znam da li je to tačno, ali uklapa se. :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 30 Jul 2025, 17:53

Laser wrote: 30 Jul 2025, 17:51
tuzlak1212 wrote: 30 Jul 2025, 17:36 sve je ovo od predznaka sudnjeg dana
Jedan od predznaka je taj da će se odnekud pojaviti glupi mladići koji će mnogo ibadetiti, ali taj ibadet neće stići nikuda dalje od njihovih usana.

Ne znam da li je to tačno, ali uklapa se. :D.
krupne rijeci, blago meni :D.
trebam te castit

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 3901 times

Post by Laser » 30 Jul 2025, 17:56

Masamune wrote: 30 Jul 2025, 14:36
Laser wrote: 30 Jul 2025, 12:11

Nije to tako.. Malo je tako zatucanih likova, a zatucani su samo kad treba piskarat gluposti na raznim platformama ili blebetati onako u prazno.

U RL nije ni iz daleka tako.

A da su glasni, da glasnija su trojica takvih od stotine onih koji su drugačiji.

Evo kod nas u Tešnju, koji slovi za "muslimanski kraj" nema nikakvih ekscesa koji ukazuju da je rigidno tumačenje islama u porastu, naprotiv, vehabije padaju iz godine u godinu zato što je uglavnom presušio dotok novca iz njihovih misionarskih centara.

Ne može se živjeti od folklora koji se sastoji od zapuštene brade, avganistanskih tola, sandala u januaru mjesecu itd. :D.
Moguće mada u Tuzli ih je sve više. I ja sam vrlo često odem sa jaranima u na kafu u Prinčevu džamiju, tj. restoran u sklopu džamije. Stvarno ih nikad više nije bilo i to i oni sami govore koji jesu u vjeri. Mahom su to ljudi od 20-40 godina. Može biti da im je tu negdje centar pa je to zato tako, a da dalje od toga opada.

Mada kad se pogleda i sama Prinčeva džamija zna se kako je sagrađena i ko je bio investitor ili bar djelomično.
Vi Tuzlaci kasnite u svemu, u svim procesima, pa tako i u islamijetu. :D.

Dok su drugdje skoro pa istrijebili te nesretnike, kod vas su sad u punom zamahu.

Osaburi malo, ispihat če i kod vas.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14153 times
Been thanked: 23503 times
Status: Online

Post by Fuddo » 30 Jul 2025, 18:06

Laser bi zenio cafirku, Mute vice da je haram.
Tuzla zbunjena, nece na dobro.
Dozvolite da se obratimo

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 18:07

Ne izvodi možda iz vjere ali da je je Allah zadovoljan osobom koja krši njegove propise ???

Polahko se ide kršćanskim i hebrejskim stopama dobro reče Tuzlak pred smak svijeta.

I oni su tako odobravali zabranjeno, a zabranjivali dozvoljeno.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 18:09

Šta fali što čovjek malo sa ženom okiti jelku, a što je to do slijedenje običaja nemuslimana a ima hadis ko oponaša jedan narod njemu i pripada

Sklizav teren je.

A u Islamu i a pravilo ako je nešto mnogo sumnjivo ostavlja se

Isto kao što sam ja efendiju pitao mogu li postiti i skidati kamenac, neću vaditi i poroavljati zub.
Samo bi kamenac skinuo ali postoji mogućnost da se proguta voda kad se ispire, i kaze nije preporučljivo ja bi odgodio.

Gubi li se post skidanjem kamenca ne gubi ?
A šta ako bi nehotice progutao vodu ili kamenac e to više nije nehotice jer se svjesno išlo na taj zahvat.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 18:15

islamska zajednica je smislila lukavi fetvu, nema braka izmedju muslimana i nemuslimanke čak i ehlul kitabijke razlog je to je teritorij koji ima dovoljno muslimanki i da se ne bi te muslimanke udavale kao za nemuslimanke.
Tako da nemoguće je da te hodza vjenča u dzamiji sa Ivanom ili Jelenom iako je u Islamu dozvoljeno.

"
Šerijatsko vjenačnje i ženidba nemuslimankom
Published in Septembar 13, 2013Kategorija: Bračno pravo
Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj sin se ženi u augustu u Kanadi, gdje živimo. Njegova izabranica nije muslimanka i pošto će vjenčanje biti šerijatsko, sa imamom koji će ih vjenčati, koji je iz Egipta, smo razgovarali da prije samog vjenčanja mlada imenom Malia (rodom iz Malezije) izgovori Šehadet i tako pređe na Islam. Nemalo sam se iznenadio kada je taj imam rekao da se šerijatsko vjenčanje može obaviti i kad mlada ne pređe na Islam. Iako je mlada pristala i prije ovoga da pređe na Islam i ona će se kao muslimanka udati za mog sina, želim od vas čuti stručno mišljenje. Da li je ovaj imam u pravu?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Spomenuti imam (Egipćanin) je upravu, gledajući na spomenuto pitanje općenito, pod uvjetom da je žena kršćanka ili jevrejka. Međutim, kada je riječ o nama (bosanskim muslimanima), propis je drugačiji. Kod nas važi fetva o zabrani sklapanja tzv. mješovitig braka pred organom koji obavlja šerijatsko vjenčanje. Ova fetva je donesena tridesetih godina prošlog stoljeća (fetvu je donio Širi savjet reisu-l-uleme) nakon što su se pojavili brojni problemi u tzv. mješovitim brakovima u vezi odgajanja i skrbništva nad djecom, posebno nakon razvoda braka. Također, kako muslimankama nije dozvoljeno da se udaju za inovjerce, one ostaju neudate u slučaju masovnije pojave ženidbe muslimana inovjerkama. Zato, dobro je što je mlada dragovoljno pristala da primi islam. Nek"a im je, a i Vama, hairli i mubarek!
Last edited by Mutevelija on 30 Jul 2025, 18:17, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41112 times
Been thanked: 27723 times

Post by Rum » 30 Jul 2025, 18:17

FB_IMG_1753892203554.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 30 Jul 2025, 18:18

Mutevelija wrote: 30 Jul 2025, 18:07 Ne izvodi možda iz vjere ali da je je Allah zadovoljan osobom koja krši njegove propise ???

Polahko se ide kršćanskim i hebrejskim stopama dobro reče Tuzlak pred smak svijeta.

meni su ove stvari skroz jednostavne, nezz sto se komplikuje
dzenazu klanjas Bogu a ne umrlom, ne odlucujemo mi ni mjesto ni formu namaza kojeg upucujemo Njemu nego je On odlucio
a jasni su hadisi koji je status ostavljaca namaza, kakva je ta osoba kod Boga mi ne znamo al znamo sta je nama propis po pitanju takve osobe

ima skupina koja kaze da ostavljac nije kafir al ce se zatvorit pa il ce proklanjat il ce umrijet od gladi, i ima skupina koja kaze da nije kafir al mora kadija presudit njegov status i najcesce je smrtna kazna opet za odmetnistvo, al ove 2 skupine su manje
svi ostali kazu kafir i pusti ga tamo nek zivi kako hcoe i nek umre kako hoce, ne treba ga mjesat s muslimanima

edit. naravno ako je osoba naucena vjeru pa onda odbaci, drugacije je kad neko u 1700tim nije naucio sve ovo pa nije ni mogao ispotovat, al mi zivimo u 2025. nema stvari koju nemos naucit
Last edited by tuzlak1212 on 30 Jul 2025, 18:20, edited 1 time in total.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 18:19

Šta ti mislis rumče na ovu fetvu Iz djeluje mi feministički i kontra islamski :oo

Jesu naše hodze mudre bile , da ne bi Bošnjakinje progovorila een oni mogu a mi ne možemo .
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 30 Jul 2025, 18:21

tuzlak1212 wrote: 30 Jul 2025, 18:18
Mutevelija wrote: 30 Jul 2025, 18:07 Ne izvodi možda iz vjere ali da je je Allah zadovoljan osobom koja krši njegove propise ???

meni su ove stvari skroz jednostavne, nezz sto se komplikuje
dzenazu klanjas Bogu a ne umrlom, ne odlucujemo mi ni mjesto ni formu namaza kojeg upucujemo Njemu nego je On odlucio
a jasni su hadisi koji je status ostavljaca namaza, kakva je ta osoba kod Boga mi ne znamo al znamo sta je nama propis po pitanju takve osobe

ima skupina koja kaze da ostavljac nije kafir al ce se zatvorit pa il ce proklanjat il ce umrijet od gladi, i ima skupina koja kaze da nije kafir al mora kadija presudit njegov status i najcesce je smrtna kazna opet za odmetnistvo, al ove 2 skupine su manje
svi ostali kazu kafir i pusti ga tamo nek zivi kako hcoe i nek umre kako hoce, ne treba ga mjesat s muslimanima
Ja mislim mada nisam ali čovjek koji nekad klanja 5 namaza nebitno sad Jel klanjao jučer i kroz mjesec nije negirao da klanjati treba ali je preskočio sabah, klanjao ga nekad na Bajramu ali ga je klanjao.
Nije skroz ostavio ga je upitno da li je kjafir, ali je 100% kjafir ako kaže da namaz nije potreban u Islamu da ima dobro srce.
Da nije grijeh ostavljanje namaza.
To već prelazi u negiranje samog Kurana.

A dženaza je vise kao dova, jer se Moze klanjati u odsustvu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma