Stavovi IZ BiH
Re: IZ BiH: Šta treba uraditi da vam bog oprosti preljubu
A probaj, neće odbiti uplatu.
Išla grupa ljudi iz džamije sa džume nazad u selo i prelaze preko mostića. Oklizne se hodža i upadne u rijeku. Počnu pružati ljudi ruke prema hodži da ga izvuku vičući "Daj efendija ruku". Hodža ništa. I traje to neko vrijeme kad naiđe jedan. Vidi šta se dešava i poviče, "Ljudi neće vam to uspjeti, ovako se to radi". Pruži i on ruku i poviče "Efendija, evo ruka, uzmi je".
Zgrabi hodža ruku i ovaj ga izvuče.
Išla grupa ljudi iz džamije sa džume nazad u selo i prelaze preko mostića. Oklizne se hodža i upadne u rijeku. Počnu pružati ljudi ruke prema hodži da ga izvuku vičući "Daj efendija ruku". Hodža ništa. I traje to neko vrijeme kad naiđe jedan. Vidi šta se dešava i poviče, "Ljudi neće vam to uspjeti, ovako se to radi". Pruži i on ruku i poviče "Efendija, evo ruka, uzmi je".
- prog321
- Aktivni forumaš
- Mood:
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Dorian wrote: 22 Jan 2020, 11:52 A probaj, neće odbiti uplatu.
Ovo ne kontam.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13653 times
- Been thanked: 22490 times
- Status: Online
Daj/uzmiprog321 wrote: 22 Jan 2020, 12:02Dorian wrote: 22 Jan 2020, 11:52 A probaj, neće odbiti uplatu.
Ovo ne kontam.
Dozvolite da se obratimo
- prog321
- Aktivni forumaš
- Mood:
Aaaaaa.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Lako ću s bogom, znam klanjati sve pet vakata, ali kako ću s andrijom...

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1190 times
- Been thanked: 3707 times
Ono što ne zna neće ga dotaknut.Zagorka wrote: 23 Jan 2020, 13:16 Lako ću s bogom, znam klanjati sve pet vakata, ali kako ću s andrijom...![]()

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- Zagorka
Ma ovo je u slucaju da sazna....srela bi se s bogom brzo....bar bi saznala je li namaz upalio

- prog321
- Aktivni forumaš
- Mood:
@zagorka.
samo nijeci.
nitam ja titam. i to
samo nijeci.
nitam ja titam. i to
- Zagorka
Eo vježbam pred špiglom
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1599 times
- Been thanked: 2990 times
Re: Stavovi IZ BiH
SVRHU ZAŠTITE 614
Islamska zajednica BiH: Broj vjernika na džumi će biti ograničen zbog koronavirusa
To znači da će se sva okupljanja organizovati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno da će se obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizovati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.
Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.
Također u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.
Na kraju se još jednom apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i slično, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.
Islamska zajednica BiH: Broj vjernika na džumi će biti ograničen zbog koronavirusa
To znači da će se sva okupljanja organizovati prema instrukcijama nadležnih državnih organa, odnosno da će se obustaviti svi masovni skupovi, a da će se džuma-namaz organizovati samo u onim brojevima koje preporučuju nadležni organi svake države pojedinačno.
Iz Islamske zajednice apeluju na sve osobe iz rizičnih skupina, koje su kao takve definisane u preporukama nadležnih državnih vlasti da dnevne namaze obavljaju u kući, i da u domovima umjesto džuma-namaza klanjaju podne-namaz.
Također u instrukciji se apeluje na sve organe Islamske zajednice od džematskih odbora do uprava obrazovnih institucija da osiguraju dodatne sanitarne mjere kako bi se pojačano održavala čistoća kako prostorija tako i posjetitelja.
Na kraju se još jednom apeluje na sve članove Islamske zajednice da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i slično, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9282 times
- Been thanked: 11038 times
- Status: Online
Re: Stavovi IZ BiH
Et, znam da će ovo gledati samo Mutevelija i Podrinjac, ali eto, na mlađima svijet ostaje.Prvog dana ramazana počinje emitiranje televizije Islamske zajednice u BiH
Islamska zajednica (IZ) u BiH će u petak, prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine, u 12.00 sati, početi sa emitiranjem televizijskog programa na kanalu BIR TV, koji će biti dostupan putem BH Telecom i Telemach kablovskih operatera.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7536 times
- Been thanked: 17637 times
Reis Kavazović donio instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je danas instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza.
Prema instrukciji koja će biti dostavljena muftijama, bajram-namaz će se klanjati u nedjelju, 24. maja 2020. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini prema Takvimu IZ u BiH, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.
Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uslovi budu dozvoljavali.
Još jednom su pozvani svi oni iz rizičnih skupina da ne prisustvuju namazu, a da se oni koji klanjaju namaz suzdrže od fizičkog kontakta prilikom čestitanja i izbjegnu bilo kakva nepotrebna zadržavanja prilikom napuštanja džamijskih prostora.
Tog dana, sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima (instrukcijama, odlukama i uputstvima), uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog odbora.
Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.
Snimak tradicionalne bajramske čestitke reisu-l-uleme bit će dostavljen svim zainteresovanim medijima putem Agencije FENA i Media centra Islamske zajednice u BiH u subotu, 23. maja 2020. godine.
Iz Kancelarije reisu-l-uleme su saopćili kako se neće organizovati tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme, kao ni čestitanje u salonu Kancelarije reisu-l-uleme.
Izvor: kljiks
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 47506 times
- Been thanked: 8504 times
Re: Reis Kavazović donio instrukciju o načinu obavljanja bajram-namaza
Znaci ove godine nea bajrama, i ja sam u rizicnoj skupini 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9619 times
- Been thanked: 16162 times
Moji muski ovaj Bajram nece ici na namaz.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7536 times
- Been thanked: 17637 times
Ja cu tati savjetovati isto. A brat kako bude htio.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2190 times
hocel sta krace trajat hutba? udave one hodze jbt, pusti me da idem kuci spavat vidis li kolko je sati brt
🐽
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
Svakako 9 od 10 bajrama klanjam izvan dzamije
Samo sabura
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
A ne prodje bajram da neko ne zakasni i u fazonu je "ja cek'o ezan" 

Samo sabura
Ja sam malom zabranila... Osjećam se grozno zbog toga

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom, a zemlja obnavlja proljećem...
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9619 times
- Been thanked: 16162 times
Nemas se zasto osjecati grozno. Za njegovo je dobro. Sad je tako kako je, ako Bog da vratit ce se sve u normalu.Mozda vec iduci Bajram.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.