Vjeronauka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Hrvatska vjeronauka: Zločine rade isključivo ateisti

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:08

Mutevelija wrote:
Vladimir RUS wrote:
Nice try wrote:Druge su to potrebe.
To bi trebalo biti izborni predmet,da roditelji mogu birati,ali...
Te opcije nema.
U vrijeme kad sam ja išao u školu (od 1995 do 2007) te je opcije bilo. Mogao si da biraš Za ili Protiv.

Ja sam Vladimire od 2002 do 2012 inao je u 2013 smo dobili Demokratiju i ljudska prava.
Imao sam i ja taj predmet jednu godinu, kao i časove seksologije u okviru biologije. Od znanja glava ne boli. Osim toga, što više znaš, to više vrijediš i to je manje lakše manipulisati tobom od strane države, radikalnih fanatika ili još gore radikalnih ljevičara koji su još opasniji kada ti se naklate na mozak. :oo

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 350 times

Post by Mirelam » 31 Jan 2017, 21:09

Vladimir RUS wrote:
Nešto ne vidim na forumu vjerske velikodostojnike, samo gomilu radikalnih ateista koji ispiraju mozak kako vjera nije važna. Nije da je sve na svijetu, ali nije ni nebitna.

Postoji više stepena religioznosti. :djed
Valjda su vjerski velikodostojnici zauzeti pripremanjem nastave za sutra, a radikalni ateeisti nemaju pametnija posla, sta li ? :cudi
Tvoje je da biras prioritete.
Last edited by Mirelam on 31 Jan 2017, 21:12, edited 1 time in total.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:09

Vladimir RUS wrote:
posmatrac wrote:
Vladimir RUS wrote:
Nice try wrote:Vjeronauci nije mjesto u školama.
Na stranu radna mjesta vjeroučitelja,dnevnice i sl. :zubi

Kome je do vjere i da nešto nauči imaju ustanove predviđene za to.
Nešto ne znam da vjerske institucije prisiljavaju djecu da uče vjeronauku? :cudi
To nisu vjerske nego religijske institucije, koje za clj imaju da zagljupljuju mase ili da vec postojece glupane jos vise zakoce u razmisljanju :oo

Zamisli i ja sam vjernik, a nisam religiozan :hm
Jeste, samo pitanje je ko zaglupljuje masu? O tome bismo mogli diskutovati naširoko i nadaleko. :123

Nešto ne vidim na forumu vjerske velikodostojnike, samo gomilu radikalnih ateista koji ispiraju mozak kako vjera nije važna. Nije da je sve na svijetu, ali nije ni nebitna.

Postoji više stepena religioznosti. :djed
Zaglupljuju mase oni koji su osmislili religijska pravila i price " brace Grim" da preko njih manipulisu povodljivim i lakovjernim umovima, pa sve u savezu sa kriminalnom svjetovnom vlastelom, sto je slucaj od kad je svijeta i vijeka.

Vjera je apstraktan pojam, ne moze biti nauka, posto logicno nije u mogucnosti da icim dokaze ono sto se u nauci zovu hipoteze, a u religiji Dogme koje su naucno mogu osporiti na milion nacina.

Ne moze niko nikome zabraniti potrebu da vjeruje, ali slijepo shvatanje da je neka od religija koja je na ove prostore dosla iskljucivo preko davnog politickog uticaja, jedina ispravna, je idiotluk tako potreban za manipoulisanje ogranicenim umovima.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:13

posmatrac wrote:Nasi poreski obveznici pune budzet jedne od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Evropi( zbog tih sposobnih i vrijednih poreznika), pa je jako znacajno sto oni podrzavaju Vjeronauku :grana

I bas 90% ih podrzava, ni manje ni vise :D.
Propašće zemlja zbog toga što se u školama izučava vjeronauka. :grana

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:15

Hajde neka si i ti ispao zacudjen napokon, pa makar na silu :D.

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:16

Mirelam wrote:Tvoje je da biras prioritete.
Tačno. Moje je da biram. To i jeste suština.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3198 times

Post by Mutevelija » 31 Jan 2017, 21:18

Vladimire nisam mislio da ću ti ovo reći ali po nekim pitanjima se slažem satobom, i izgledaš mi normalnije u dijalogu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 31 Jan 2017, 21:18

Vladimir RUS wrote:
posmatrac wrote:Nasi poreski obveznici pune budzet jedne od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Evropi( zbog tih sposobnih i vrijednih poreznika), pa je jako znacajno sto oni podrzavaju Vjeronauku :grana

Pa eto platis iz svog djepa vjeroucitelje i rijesis problem +vjersku zajednicu.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:20

Mutevelija wrote:Vladimire nisam mislio da ću ti ovo reći ali po nekim pitanjima se slažem satobom, i izgledaš mi normalnije u dijalogu.
TAko ste se povezali i 1992 :oo

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:21

Vladimir RUS wrote:
Mirelam wrote:Tvoje je da biras prioritete.
Tačno. Moje je da biram. To i jeste suština.
Dovedes kuci popa i uci te vjeronauku, lijepo mu platis ;)

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3198 times

Post by Mutevelija » 31 Jan 2017, 21:23

Ali zašto da uči evoluciju u školi?
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:29

Zato sto evolucija ima dokaze za 99% svojih hipoteza, pa cak i za onu da u vrijeme nastanka ovoh nasih monoteistickih religija, njihovi prvaci nisu znali cak ni da je Zemlja okrugla, ni da se okrece oko Sunca , a kamo li sta vise :D

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 31 Jan 2017, 21:34

Kod nas je u osnovnoj vjernonauka bila izborni predmet nije se moralo ici ali nas je vecina isla. A u srednjoj se moglo birati izmedju islamske vjeronauke i kulture religija na kojoj se ucilo o svim religijaama
🐽

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:34

posmatrac wrote:Zaglupljuju mase oni koji su osmislili religijska pravila i price " brace Grim" da preko njih manipulisu povodljivim i lakovjernim umovima, pa sve u savezu sa kriminalnom svjetovnom vlastelom, sto je slucaj od kad je svijeta i vijeka.

Vjera je apstraktan pojam, ne moze biti nauka, posto logicno nije u mogucnosti da icim dokaze ono sto se u nauci zovu hipoteze, a u religiji Dogme koje su naucno mogu osporiti na milion nacina.

Ne moze niko nikome zabraniti potrebu da vjeruje, ali slijepo shvatanje da je neka od religija koja je na ove prostore dosla iskljucivo preko davnog politickog uticaja, jedina ispravna, je idiotluk tako potreban za manipoulisanje ogranicenim umovima.
I kakve ja veze imam sa tim?

Mene kao što vidiš, teško ko može da izmanipuliše, ako uopšte može da me izmanipuliše. Može samo da mi se popne na vrh mozga i to je sve što može sa mnom i mojim razmišljanjem, kao i razmišljanjem većine ljudi na ovoj planeti.

Osim toga, pod tim pravilima funkcioniše svijet. Nije valjda da su svima vrane mozak popile pa da svi žive u bajkama, a samo pojedinci da su u pravu. ;)

Onda i nauka je apstraktan pojam jer nije dokazano da je tako kako piše u knjigama pošto zna se desiti da ono što sam učio u školi kad sam išao, nije više tako (primjer periodnog sistema elemanata koji sada ima više elemenata nego kad sam ja išao u školu i naše galaksije o kojoj sam ja učio da je Pluton njen dio, a danas više nije i mnogo drugih primjera. Ovo su samo neki od njih). Nauka je relativan pojam. Danas jeste tako, a sutra nije dok božija pravila su jasna (u hrišćanstvu kroz 10 božijih zapovijesti) tako da u pravu si za vjeru, jer ona nije nauka, već vjeronauka. ;)
Last edited by Vladimir RUS on 31 Jan 2017, 21:35, edited 1 time in total.

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 31 Jan 2017, 21:35

..onima koji ne viruju u boga je ubit čovika ko reć dobar dan.. :ok

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:39

Mutevelija wrote:Vladimire nisam mislio da ću ti ovo reći ali po nekim pitanjima se slažem satobom, i izgledaš mi normalnije u dijalogu.
Hvala na komparaciji. :grana

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 31 Jan 2017, 21:40

Mirelam wrote:
Vladimir RUS wrote:

Pa eto platis iz svog djepa vjeroucitelje i rijesis problem +vjersku zajednicu.
Isplati i ti iz svog džepa svoje matematičare. :oo

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 31 Jan 2017, 21:42

Ustase i cetnici su bili veoma bogobojazni :nokti
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 31 Jan 2017, 21:43

Vladimir RUS wrote:
posmatrac wrote:Zaglupljuju mase oni koji su osmislili religijska pravila i price " brace Grim" da preko njih manipulisu povodljivim i lakovjernim umovima, pa sve u savezu sa kriminalnom svjetovnom vlastelom, sto je slucaj od kad je svijeta i vijeka.

I kakve ja veze imam sa tim?

Mene kao što vidiš, teško ko može da izmanipuliše, ako uopšte može da me izmanipuliše. Može samo da mi se popne na vrh mozga i to je sve što može sa mnom i mojim razmišljanjem, kao i razmišljanjem većine ljudi na ovoj planeti.

Osim toga, pod tim pravilima funkcioniše svijet. Nije valjda da su svima vrane mozak popile pa da svi žive u bajkama, a samo pojedinci da su u pravu. ;)

Onda i nauka je apstraktan pojam jer nije dokazano da je tako kako piše u knjigama pošto zna se desiti da ono što sam učio u školi kad sam išao, nije više tako (primjer periodnog sistema elemanata koji sada ima više elemenata nego kad sam ja išao u školu i naše galaksije o kojoj sam ja učio da je Pluton njen dio, a danas više nije i mnogo drugih primjera. Ovo su samo neki od njih). Nauka je relativan pojam. Danas jeste tako, a sutra nije dok božija pravila su jasna (u hrišćanstvu kroz 10 božijih zapovijesti) tako da u pravu si za vjeru, jer ona nije nauka, već vjeronauka. ;)
Jeste u matematici 1+ 1 mogu da budu 3 :D.

Pluton je i dalje na kraju Suncevog sistema, samo je zbog otkrivanja novih slicnih "tijela " iznad ustanovljeno da se radi o planetoidu, znaci nauka nije mnogo omanula.

Jesi li svjestan da su sve monoteisticke religije na ove prostore dolsle politickim osvajackim putem, a ne zato sto je u to vrijeme mahom nepismeni narod analiticki spoznao istinu u tim ucenjima.

Lijepo je kad je covjek istinski Bogobojazan, kada ima potrebu za visim duhovnim moralnim autoritetom( da bi jacao svoju samosvijest), ali slijepo formalno prihvatanje religijskih nacela, bez istinske potrebe za istinom i pravdom je ubleharenje, glupost i licemjerje.

Kako je katolicka crkva u srednjem vijeku ubijala sve napredne umove cija razmisljanja su se kosila sa njihovim manipulativnim?
Eto koliko su bili istinski vjernici (iako su bili religiozni) i koliko im je "religijsko stivo" otvorilo put ka znanju.

Ili Ustase u Jasenovcu, sve mahom vjernici ;)

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 31 Jan 2017, 21:46

Vladimir RUS wrote: Isplati i ti iz svog džepa svoje matematičare. :oo
Vec uradjeno :ooo

Post Reply

Return to “Religija”