Dugovječnost
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39594 times
- Been thanked: 25603 times
- Status: Offline
Re: Ako radite neke od ovih stvari, žao nam je - službeno ste ostarjeli
Jedino mi zao ostaviti silne zene
Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 8824 times
- Been thanked: 7645 times
Što džaba?
Baš je lijep osjećaj utješiti se.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2505 times
- Been thanked: 7682 times
Nemam ove navedene simptome.Dori wrote: 13 Apr 2024, 11:55Izvor:https://www.index.hr/
MILENIJALCE ćete na društvenim mrežama prepoznati po nostalgičnim i "blast from the past" objavama. Često se prisjećaju dana kad su bili mlađi i dijele situacije zbog kojih se sada osjećaju staro. Osuđuju generaciju Z i pišu da je "u njihovo vrijeme bilo bolje". Ako radite neke od stvari u nastavku teksta, žao nam je - i službeno ste ostarjeli.
Osuđivanje roditelja ako im djeca ne nose jakne
Ispuštanje zvukova kad sjednete ili ustanete
Printanje karte za avion
Živciranje kad je TV glasan
Gledanje vremenske prognoze
Ako vam je uvijek hladno
Korištenje fraze: "U moje vrijeme..."
Spavanje nakon ručka
Telefoniranje na razglas
Započinjanje razgovora sa strancima
Buđenje rano bez alarma
Izjavljujete "kuda ide ovaj svijet" svaki put kada gledate vijesti
Ispitivanje mlađih: "Kako ide u školi?"
Vidno čuđenje svaki put kad ljudi rade neobične stvari u javnosti
Znaci imam SVE osim pricanja na telefon na razglas![]()
Imam druge

- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15049 times
- Been thanked: 14783 times
Auuuuu!Duminjo wrote: 14 Apr 2024, 16:01Nemam ove navedene simptome.Dori wrote: 13 Apr 2024, 11:55
Izvor:https://www.index.hr/
Znaci imam SVE osim pricanja na telefon na razglas![]()
Imam druge![]()

”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 8824 times
- Been thanked: 7645 times
- ironman
- sirius
- Has thanked: 22585 times
- Been thanked: 23150 times
Re: Dugovječnost
Iskreno ,ne radio ja nista na tome.
Volim pjesacit i hocu ako budem mogao ovo ostalo..nek radi ko hoce stotu dozivjet
Volim pjesacit i hocu ako budem mogao ovo ostalo..nek radi ko hoce stotu dozivjet

dream of spring.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3682 times
- Been thanked: 3405 times
Radije bih umro u 55. godini a da imam zdrav i ispunjen život, nego da dočekam 85. a da tih preostalih 30 godina prođu u svakakvim bolestima.
Znam ljude koji imaju čak skoro 90 a šetaju, drže se, idu pješke po penziju i kupovinu, ne daju da se tijelo opusti, a znam i neke koji imaju 20-30 godina a samo hodaju po doktorima.
Dok mi život predstavlja radost i nisam nikome na teretu, neka doživim i 120 godina, čim krene nizbrdo i to postane briga moje cijele porodice, neka odmah umrem.
Znači nevažno da li imam 20, 50 ili 80 godina, sve dok se može super je, čim tome dođe kraj, neka me Allah odmah uzme, bez obzira da li sam penzioner ili tinejdžer.
Znam ljude koji imaju čak skoro 90 a šetaju, drže se, idu pješke po penziju i kupovinu, ne daju da se tijelo opusti, a znam i neke koji imaju 20-30 godina a samo hodaju po doktorima.
Dok mi život predstavlja radost i nisam nikome na teretu, neka doživim i 120 godina, čim krene nizbrdo i to postane briga moje cijele porodice, neka odmah umrem.
Znači nevažno da li imam 20, 50 ili 80 godina, sve dok se može super je, čim tome dođe kraj, neka me Allah odmah uzme, bez obzira da li sam penzioner ili tinejdžer.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3682 times
- Been thanked: 3405 times
Mada, sa očeve familije kod 90% muškaraca je od 70. godine dobilo rak debelog crijeva, i ubrzo su umrli, a po genima i svemu ostalom vučem više na očevu nego na materinu familiju.
Ove godine punim 52 godine.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20496 times
- Been thanked: 18511 times
- Status: Online
I kod mene sa očeve strane postoje genetske predispozicije za rak debelog crijeva. Otac nije imao evo gazi već u sedamdesetim, ali njegov otac i djed su umrli od toga poprilično mladi. Nijedan nije doživio šezdesete. Baš su se patili. Mada obojica su volili da jedu baš masnu hranu... sudžuke, suho meso, sušare imali... pa to se jelo svaki dan, pa masna teletina i ostalo puno masnoća. Nisu se pazili.Naseef Mushroom wrote: 09 Sep 2024, 05:26 Mada, sa očeve familije kod 90% muškaraca je od 70. godine dobilo rak debelog crijeva, i ubrzo su umrli, a po genima i svemu ostalom vučem više na očevu nego na materinu familiju.
- ironman
- sirius
Zato kazem bice sta ce bit.
Dje a.r. od mozdanog umro nije 70 dozivio,otac imao dvaput al ziv je i oporavio se da moze kola vozit.
Onda sam ja nekad ono pocetkom godine imao probleme s pritiskom..a nikad me nije zezao do tad. I glava par mjeseci,mislili od sinusa pa unutrasnje uho pa na kraju i glavu morao na snimanje. Pijen neke lijekove za cirkulaciju u glavi
od tad. I u oktobru opet magnet. Za pritisak nemam terapiju .
Bijeli luk kaze jedi cesto..a ja ne mogu,muka mi od njeg bude.
Najbolje ne pricat.
Dje a.r. od mozdanog umro nije 70 dozivio,otac imao dvaput al ziv je i oporavio se da moze kola vozit.
Onda sam ja nekad ono pocetkom godine imao probleme s pritiskom..a nikad me nije zezao do tad. I glava par mjeseci,mislili od sinusa pa unutrasnje uho pa na kraju i glavu morao na snimanje. Pijen neke lijekove za cirkulaciju u glavi
Bijeli luk kaze jedi cesto..a ja ne mogu,muka mi od njeg bude.
Najbolje ne pricat.
dream of spring.
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9348 times
- Been thanked: 15688 times
Zato ti preventivno obavljaj preglede, svaki je rak izljeciv kad se na vrijeme otkrije.Naseef Mushroom wrote: 09 Sep 2024, 05:26 Mada, sa očeve familije kod 90% muškaraca je od 70. godine dobilo rak debelog crijeva, i ubrzo su umrli, a po genima i svemu ostalom vučem više na očevu nego na materinu familiju.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1266 times
- Been thanked: 4269 times
Kod mene majka, od mame mama cuvala se, nije jela svasta, nije pila, pusila, bila u formi, sad je tamo sad ovamo, imala 72g. Imala 4 mozdana.
Cetvrti je dokrajcio, bila je 6mj u komi. Hranili smo je na sondu.
A otac je umro sa 65, sve je jeo i radio sto ne treba, nikad nije htio doktoru.
I na kraju bilo mu gasenje mozdanih celija. Znaci to ne bi nikom pozelila da ima u kuci. Sad zna ko je, sad ne zna ko smo mi. 6 mj pakla u kuci.
Lijepa smrt s nogu.
Cetvrti je dokrajcio, bila je 6mj u komi. Hranili smo je na sondu.
A otac je umro sa 65, sve je jeo i radio sto ne treba, nikad nije htio doktoru.
I na kraju bilo mu gasenje mozdanih celija. Znaci to ne bi nikom pozelila da ima u kuci. Sad zna ko je, sad ne zna ko smo mi. 6 mj pakla u kuci.
Lijepa smrt s nogu.
Life's a game made for everyone and love is a prize
Skyfall is where we start
A thousand miles and poles apart
Skyfall is where we start
A thousand miles and poles apart
-
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 1338 times
- Been thanked: 1318 times
Ja svake godine radim pregled dojki (ultrazvuk) s obzirom da je moja mama imala rak i rekli su mi da trebam jednom godisnje taj pregled raditi. Mamografiju ne radim jer to valjda moze tek od 40. godine.spacebound wrote: 09 Sep 2024, 10:46Zato ti preventivno obavljaj preglede, svaki je rak izljeciv kad se na vrijeme otkrije.Naseef Mushroom wrote: 09 Sep 2024, 05:26 Mada, sa očeve familije kod 90% muškaraca je od 70. godine dobilo rak debelog crijeva, i ubrzo su umrli, a po genima i svemu ostalom vučem više na očevu nego na materinu familiju.
Inace u mojoj porodici je bilo raznih bolesti ali su svi uglavnom dozivjeli duboku starost. Samo je dajdza umro mlad, 56. godina od leukemije..
- ironman
- sirius
Kontam ja sve ovo. I inace te matre o samosvjesnosti i ono " rjesenje je u tebi"..
Da,sve je meni jasno.
Al de uspostavi balans u sebi i budi jedno s prirodom kad npr. zaustavi te bizon na cesti i napravi ti belaj samo zato sto moze.
Kakav balans i samosvjesnost?
Ponekad mi se cini da ovi jogiji i inace mudraci ovi se obracaju samo ljudima koji zapravo i nemaju problema nikakvih nego ne znaju sta ce sa sobom pa onda slusaj sta ce ti rec neko od ovih..
Neam pojma.
dream of spring.
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2674 times
- Been thanked: 2989 times
...ovdje je zivot prilicno bezvrijedan, i velika borba. ali eto ima dijelova svijeta gdje ovo nije smijesno, nego lesson..howto 

- Zanki
- saudade
- Has thanked: 25181 times
- Been thanked: 28903 times
Znanstvenici tvrde da jednostavna aktivnost poboljšava zdravlje mozga
Gubitak pamćenja, posebno do te mjere da se razviju demencija ili Alzheimerova bolest, zastrašujuća je pomisao. Međutim, dobra je vijest da postoje jednostavni koraci kojima možemo smanjiti rizik od ozbiljnog kognitivnog pada. Novo istraživanje pokazuje da samo 30 minuta kardio treninga dnevno može poboljšati pamćenje, što je korisno za sve koji brinu o zdravlju svog mozga.
Studija s University College London iz prosinca ove godine pratila je 76 sudionika u dobi od 50 do 83 godine, bez dijagnoze demencije, tijekom osam dana. Sudionici su nosili uređaje za praćenje aktivnosti i spavanja te su svakodnevno rješavali kognitivne testove.
Rezultati su pokazali da za svakih dodatnih 30 minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti dnevno dolazi do poboljšanja od dva do pet posto u radnom i epizodnom pamćenju. No, isto istraživanje upozorava da povećanje sjedilačkog načina života može uzrokovati blagi pad radnog pamćenja.
San je također bio ključan za održavanje ovih poboljšanja. Sudionici koji su spavali barem šest sati noću, zadržali su prednosti tjelesne aktivnosti.
Vježbanje značajno koristi zdravlju mozga
"Poruka je jasna: tjelesna aktivnost dobra je za vaš mozak, a kvalitetan san dodatno pojačava te učinke", rekla je autorica studije, dr. Mikaela Bloomberg, za The Guardian, dodajući kako čak i mala poboljšanja kognitivnih sposobnosti mogu značajno utjecati na svakodnevni život osoba s blagim kognitivnim oštećenjima.
Stručnjaci se slažu da vježbanje koristi zdravlju mozga. "Istraživanja pokazuju da najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno poboljšava zdravlje mozga tijekom starenja", kaže neuropsihologinja dr. Jessica Caldwell, ističući kako za mlađe osobe ili one koje su redovito aktivne tijekom života, čak i 300 minuta ili intenzivniji trening mogu biti još korisniji.
Za kraj, naglasila je važnost ravnoteže između tjelesne kondicije i prevencije ozljeda kako bi se postigle maksimalne koristi za zdravlje mozga i srca.
Gubitak pamćenja, posebno do te mjere da se razviju demencija ili Alzheimerova bolest, zastrašujuća je pomisao. Međutim, dobra je vijest da postoje jednostavni koraci kojima možemo smanjiti rizik od ozbiljnog kognitivnog pada. Novo istraživanje pokazuje da samo 30 minuta kardio treninga dnevno može poboljšati pamćenje, što je korisno za sve koji brinu o zdravlju svog mozga.
Studija s University College London iz prosinca ove godine pratila je 76 sudionika u dobi od 50 do 83 godine, bez dijagnoze demencije, tijekom osam dana. Sudionici su nosili uređaje za praćenje aktivnosti i spavanja te su svakodnevno rješavali kognitivne testove.
Rezultati su pokazali da za svakih dodatnih 30 minuta umjerene do snažne tjelesne aktivnosti dnevno dolazi do poboljšanja od dva do pet posto u radnom i epizodnom pamćenju. No, isto istraživanje upozorava da povećanje sjedilačkog načina života može uzrokovati blagi pad radnog pamćenja.
San je također bio ključan za održavanje ovih poboljšanja. Sudionici koji su spavali barem šest sati noću, zadržali su prednosti tjelesne aktivnosti.
Vježbanje značajno koristi zdravlju mozga
"Poruka je jasna: tjelesna aktivnost dobra je za vaš mozak, a kvalitetan san dodatno pojačava te učinke", rekla je autorica studije, dr. Mikaela Bloomberg, za The Guardian, dodajući kako čak i mala poboljšanja kognitivnih sposobnosti mogu značajno utjecati na svakodnevni život osoba s blagim kognitivnim oštećenjima.
Stručnjaci se slažu da vježbanje koristi zdravlju mozga. "Istraživanja pokazuju da najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno poboljšava zdravlje mozga tijekom starenja", kaže neuropsihologinja dr. Jessica Caldwell, ističući kako za mlađe osobe ili one koje su redovito aktivne tijekom života, čak i 300 minuta ili intenzivniji trening mogu biti još korisniji.
Za kraj, naglasila je važnost ravnoteže između tjelesne kondicije i prevencije ozljeda kako bi se postigle maksimalne koristi za zdravlje mozga i srca.
- Zanki
- saudade
- Has thanked: 25181 times
- Been thanked: 28903 times
Zatvorilo mi teretanuod jos dva dana prie bozica do tam pravoslavnog
bokte stvarno su ne znam
nema sanse da na zoomu vjezbam
bokte stvarno su ne znam
nema sanse da na zoomu vjezbam

- Skin
- Inventar foruma
- ironman
- sirius
Rekoh neki dan.
Cesto cujem "nemoj se ba samo sikirat".
Samo kad cujem to uznemirim se.
Cuj..ko da ja to ne znam.
Ali de ...daj mi gurua ili nekog mislioca da je uz sve obaveze to usavrsio.
Obuc one gace ponjave i pustit bradu te palamudit moze svako
dream of spring.
- Skin
- Inventar foruma

ma problem je kako nosimo terete i brige, ne mozemo ih se rijesiti, to je zivot. tesko je to nauciti, ali nije nemoguce.