Niko ti ne brani .... treba nahraniti gladne i proklete u IZ ... sevap jebosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:30naravn da hocemo,eto ide ramazan opet se spremam za vitre i zekjat..crknite![]()

Niko ti ne brani .... treba nahraniti gladne i proklete u IZ ... sevap jebosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:30naravn da hocemo,eto ide ramazan opet se spremam za vitre i zekjat..crknite![]()
ne treba,nego je to za odrzavanje medresa itdedo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:32Niko ti ne brani .... treba nahraniti gladne i proklete u IZ ... sevap jebosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:30
naravn da hocemo,eto ide ramazan opet se spremam za vitre i zekjat..crknite![]()
![]()
džaba vitre, džaba zekjat, džaba sve kad je duša otrovana .... al hajd ti to objasni vama bosnjacima i vjernicimabosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:30naravn da hocemo,eto ide ramazan opet se spremam za vitre i zekjat..crknite![]()
hajde bogati sacekaj malo prije nego sto odgovoris,dodala sam jos komentaraaedo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:41džaba vitre, džaba zekjat, džaba sve kad je duša otrovana .... al hajd ti to objasni vama bosnjacima i vjernicimabosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:30
naravn da hocemo,eto ide ramazan opet se spremam za vitre i zekjat..crknite![]()
![]()
Polako sestro naravno da hoćeš ja ću dati sve što sljeduje i treba .bosnjakinja wrote: 15 Mar 2021, 08:33ne treba,nego je to za odrzavanje medresa itdedo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:32
Niko ti ne brani .... treba nahraniti gladne i proklete u IZ ... sevap je![]()
a za sevape imam sadaku,redovno i to udjeljujem
jesu ljudi cudni,ono sto je naredjeno nije SEVAP ..to je naredjeno,naredjeno je dat zekat,naredjeno je dat vitre
a sevap je sto ne moras ali zelis...poput sadake
Vidim usmjerili su mašala i djecuXoKli wrote: 15 Mar 2021, 00:27 Naslov je tendeciozan.
Halo, tamo neki u vrhu hijerarhije IZ BiH ima platu 4 milje i to kao problem.
Ja sam fakat mislio da su mnogo veće plate, iznenadiše me cifre.
Eto navedoh primjer mog tetka, pa oni dok djeca nisu odrasla krpili kraj s krajem da odu na more u Ulcinj, smještaj od 5 eura dnevno po osobi. Ne liči ni našta.
Djeca odrasla, jedan mašinski inženjer,drugi u farmaciji, kćerka u prosvjeti. Šalju ih gdje im se ćefne, ha Turska ha Egipat.
Nije to neka selendra već poveće mjesto u KS.
Da prostiš, ne seri.edo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:25Ma jašta ... od džemata kuća, auto, plaćeno što pojede i popije, svako malo de sergiju za ovo de sergiju za ono i još milja i po plate .... malo li je ...XoKli wrote: 15 Mar 2021, 00:05
Što ne može? Mislim da je Papa više figurativa,ali plate u IZ zaista nisu bezobrazne. Sasvim normalne.
Tetak mi glavni imam bio u jednom većem mjestu, plata 1500 KM.
U manjim mjestima su i duplo manje.
Jedino taj nesrazmjer im zamjerim.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I osnovne neke stvari nabrajaju ,tipa dobije imamsku kucu.Pa jesul svjesni da imam napusta cesto mjesto odakle dolazi da bi zivio u drugom dzematu gdje ce da bude hodza? sta treba,kupiti sam kucu sebi? ko bi onda bio imam? a nikada imam tu kucu ne dobije vec je njegova dok radi kao imamHurija wrote: 15 Mar 2021, 09:07Vidim usmjerili su mašala i djecuXoKli wrote: 15 Mar 2021, 00:27 Naslov je tendeciozan.
Halo, tamo neki u vrhu hijerarhije IZ BiH ima platu 4 milje i to kao problem.
Ja sam fakat mislio da su mnogo veće plate, iznenadiše me cifre.
Eto navedoh primjer mog tetka, pa oni dok djeca nisu odrasla krpili kraj s krajem da odu na more u Ulcinj, smještaj od 5 eura dnevno po osobi. Ne liči ni našta.
Djeca odrasla, jedan mašinski inženjer,drugi u farmaciji, kćerka u prosvjeti. Šalju ih gdje im se ćefne, ha Turska ha Egipat.
Nije to neka selendra već poveće mjesto u KS.,meni je najgore kada neko umre i pocnu da strane brojati koliko je zvato Hodža ,počnu naprđivati koliko im je dato novaca u kovertama ,šta je u kesama,ljudi moji to je stvar od porodice ,osim toga ima i privatnost.
Vjerski radnici definitivno ne trebaju da traže Sadaku ,imaju predviđena izdvajanja za njih i ja ih dajem sa halalom .![]()
U današnje vrijeme, vjerski službenici koji žive od koverti i nagrada od naroda mogu biti samo gladni, što je rezultiralo sve nasovnijom pojavom dodatnih poslova, obrta i sl. kod efendija.edo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:28I kad izbiješ poreze i doprinose opet je previše .... samo što niko ne računa sergije, koverte i ostalo što ide uz to ....Chloe wrote: 15 Mar 2021, 00:40
Ne da mi se gledati video, tekst sam is preskakala samo,
Ovo su iznosi bruto, što znači od izračunatih prosjeka plata treba oduzeti poreze, mirovno, zdravstveno itd odnosno umanjiti za nekih 30 %, doći do neta i onda komentarisati visinu LD-a.
Alejkum selam Beni,da se ti to nisi otobio.
Dođeš u određene krajeve BiH pa vidiš kako vjerski službenici žive i sve ti se samo kaže .... a ta paralela sa državnim institucijama i drugim ustanovama, ako to porediš sa radničkom platom .... onda su radničke plate sadakaChloe wrote: 15 Mar 2021, 09:43U današnje vrijeme, vjerski službenici koji žive od koverti i nagrada od naroda mogu biti samo gladni, što je rezultiralo sve nasovnijom pojavom dodatnih poslova, obrta i sl. kod efendija.edo_79 wrote: 15 Mar 2021, 08:28
I kad izbiješ poreze i doprinose opet je previše .... samo što niko ne računa sergije, koverte i ostalo što ide uz to ....
Plate jesu visoke, al' uzimajući u obzir i druge državne institucije i ustanove, posebno rukvodstvo ( u ovom slučaju je to taj level ), nisu ništa posebno.
Osim ako ćemo omaložavati profesiju i struku, onda je to druga tema.
Jesam 3 put sam klanjo dzumu prosli petak
Dovoljno obilazim BiH i trudim se u svakom mjestu ući bar u jednu džamiju, što rezultira i poznavanjem velikog broja vjerskih službenika tako da sam dovoljno informirana.edo_79 wrote: 15 Mar 2021, 09:48Dođeš u određene krajeve BiH pa vidiš kako vjerski službenici žive i sve ti se samo kaže .... a ta paralela sa državnim institucijama i drugim ustanovama, ako to porediš sa radničkom platom .... onda su radničke plate sadakaChloe wrote: 15 Mar 2021, 09:43
U današnje vrijeme, vjerski službenici koji žive od koverti i nagrada od naroda mogu biti samo gladni, što je rezultiralo sve nasovnijom pojavom dodatnih poslova, obrta i sl. kod efendija.
Plate jesu visoke, al' uzimajući u obzir i druge državne institucije i ustanove, posebno rukvodstvo ( u ovom slučaju je to taj level ), nisu ništa posebno.
Osim ako ćemo omaložavati profesiju i struku, onda je to druga tema.![]()
Niko ovdje ne omalovažava struku, ali nemojmo je ni dizati u nebesa previše ...
Zato ti kažem .... ako povlačiš paralelu između primanja imama i državnih službenika povlačiš je u pogrešnom pravcu ... treba radnik da zaradi za državne službenike, pa za budžet, pa za imame, pa za hodžarine i njemu ako šta ostane dobro i jest a ako ne ostane .... šuti budi skroman i vjernik .... jer pohlepa je grijeh .... za vjernike samo ...Chloe wrote: 15 Mar 2021, 09:54Dovoljno obilazim BiH i trudim se u svakom mjestu ući bar u jednu džamiju, što rezultira i poznavanjem velikog broja vjerskih službenika tako da sam dovoljno informirana.edo_79 wrote: 15 Mar 2021, 09:48
Dođeš u određene krajeve BiH pa vidiš kako vjerski službenici žive i sve ti se samo kaže .... a ta paralela sa državnim institucijama i drugim ustanovama, ako to porediš sa radničkom platom .... onda su radničke plate sadaka![]()
Niko ovdje ne omalovažava struku, ali nemojmo je ni dizati u nebesa previše ...
Da, radničke plate su nula a privatni sektor se bogati brzinom munje, dok Švabi treba 10. godina da postigne materijlano, naši postignu za od 3 do 5 godina ... Čast pojedinima koji svoje radnike cijene i poštuju njihov rad.
Users browsing this forum: Masamune and 8 guests