Kažem Islam je prešutan na pitanju evolucije kad je u pitanju hajvan, kao i za vanzemaljce , ali kad je u pitanju Insan jasno napisano u KuranuJahja83 wrote: 26 Jan 2025, 15:41Mutevelija wrote: 26 Jan 2025, 15:32 Evoluciju Islam može potvrditi samo u slučaju životinja hajvana.
Adem nije bio majmun jer nije on stvoren na Zemlji već u džennetu kao čovjek .
i kad je melekima Gospodar tvoj rekao: "Stvoriću čovjeka od ilovače, pa kad mu savršen oblik dam i udahnem u njega od Svoga Ruha,[6] vi mu se poklonite!" (38:71,72
Zanimljivo je i ironično da su se neki poklonili Ademu a s i recimo uradili širk, jer su napravili sedždu čovjeku, a Iblis koji je bio džinn, nije jer se uzoholio.
"Mene si stvorio od vatre a Adema od zemlje(opet dokaz da čovjek nije nastao od majmuna ).
I tako Iblis postade šetene-udaljen iz dženneta (vrta) šejtan (koji nije bio na današnjoj Zemlji, već je bio u Džennetu.
Znači Iblis iz nepokoravanja Allahu opet ukazuje na njegovu veličinu , jer je sam rekao da je vatra a Adem Zemlja što da se vatra poklanja zemlji, možda da je rekao , ti si Allahu veći i od Adema , zašto da se poklonim, ali samo iz oholosti nije iako je indirektno on bio pokoran Bogu, već meleki nemaju slobodnu volju.nema problem sa stanovista vjerovati da je Bog evolvirao ili stvarao nove vrste kroz evoluciju, gdje je evolucija vodjena, i onda u tom slucaju nemamo slucajnih dogadjaja sa mutacijama, jer je u tom slucaju Bog evolver.Evoluciju Islam može potvrditi samo u slučaju životinja hajvana.
problem je sto nemamo ni dokaza za evoluciju nikako, tu je problem, jer evoluciji problem zadaju kambrijska explozija, i nedostataka tranzicijskih fosila koji su morali postojati u svim geoloskim stratama zemlje, ako vec evolucija je tacna,. ali nema ni 1 primjera tranzicijskih fosila.
pazi ovo
vidi li iko ovdje evoluciju
![]()
Kako će majmun dobiti objavu?
Kako će majmuna Allah stvoriti u džennetu , iako naučnici vjeruju da je od amebe nastalo sve pa guštera pa kasnije majmun kroz milijarde godina , i eto čovjek i Allah da njemu objavu , to znači da je morao biti na zemlji što nije tačno
Jasno se zna da je Adema s stvoren od ilovače dokaz tome je i sam ibliz koji se protivi klanjati ilovači.