Islam - Pitanja i odgovori

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4107 times
Been thanked: 2993 times
Status: Offline

Re: Islam - Pitanja i odgovori

13 Oct 2024, 22:43

:hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 352 times

14 Oct 2024, 07:47

Islam ima detaljne zakone,savjete,obaveze.
I tu rasprave ili misljenja su nebitni,samo ispunjavanje obaveza i postivanje zakona.
O krscanstvu mozes raspravljat,je li ok molit se kamenom kipu ili proglasit nekog dedicu svecem kojem se mole.
U Islamu postoji Bog i svi drugi ali bas svi i sve mu sluzi ili gori ako ne zivis po njegovim propisima i zakonima
Et,nema rasprave ajmo kljucaj temu :kafa

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20529 times
Been thanked: 18538 times

14 Oct 2024, 08:06

Da je to tako lako ne bi bilo toliko različitih tumačenja u Islamu, razne sekte od Kur'anija do svih drugih itd.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4530 times
Been thanked: 6036 times

14 Oct 2024, 10:11

ironman wrote: 13 Oct 2024, 19:28 Jel ko dao odgovor na the pitanje.
Pitanje mi se navelo poslije čitanja one vijesti Bosanskog oficira što se odbio rukovati sa ministricom odbrane Austrije.
A može se komotno svrstati u širi spektar sličnih situacija.. koje postoje i u svakodnevnom životu nekog Muslimana ili Muslimanke u BIH.
A uz to na poslovnim državnim funkcijama koje zahtjevaju kontakte s različitim ljudima i religijama.

Ako nisam bila dovoljno jasna.. da pokušam trunčicu (bolje trenutno ne znam) drugačije..

Je li veći grijeh.. za muškarca muslimana rukovati se sa ženskom osobom, iako to ne priželjkuje jer je uvezi posla.. i ne samo njegovog interesa nego i državnog.. i za vlastiti narod..

Ili.. odbiti rukovanje od žene drugačije vjere i običaja koja je na neki način pomogla i "tebi" da rasteš profesionalno a i državi da pridobije sposobniju vojnu protetivnu snagu?

Da mi je nena bliže, pitala bih i nju.. ali nije. :(
A pitati ću prve prilike jednog dedu kad dođem tamo. :D
Svijest ima sidrište.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 22665 times
Been thanked: 23235 times

14 Oct 2024, 10:25

ina wrote: 14 Oct 2024, 10:11
ironman wrote: 13 Oct 2024, 19:28 Jel ko dao odgovor na the pitanje.
Pitanje mi se navelo poslije čitanja one vijesti Bosanskog oficira što se odbio rukovati sa ministricom odbrane Austrije.
A može se komotno svrstati u širi spektar sličnih situacija.. koje postoje i u svakodnevnom životu nekog Muslimana ili Muslimanke u BIH.
A uz to na poslovnim državnim funkcijama koje zahtjevaju kontakte s različitim ljudima i religijama.

Ako nisam bila dovoljno jasna.. da pokušam trunčicu (bolje trenutno ne znam) drugačije..

Je li veći grijeh.. za muškarca muslimana rukovati se sa ženskom osobom, iako to ne priželjkuje jer je uvezi posla.. i ne samo njegovog interesa nego i državnog.. i za vlastiti narod..

Ili.. odbiti rukovanje od žene drugačije vjere i običaja koja je na neki način pomogla i "tebi" da rasteš profesionalno a i državi da pridobije sposobniju vojnu protetivnu snagu?

Da mi je nena bliže, pitala bih i nju.. ali nije. :(
A pitati ću prve prilike jednog dedu kad dođem tamo. :D
Prezivjeti je farz .
Toliko znam.
I svaki korak u tome je farz.
Put na kojemu se kreces a znas da od ishoda putovanja ovisi sudbina tvog naroda je isto farz.
Koristiti mozak i razmisljati trezveno je isto farz.
Slijepo se drzati knjige ne razmisljajuci o okolnostima i momentu u vremenu.
Jel to farz?
Mislim da nije.
Moglo se to odigrat na drugi nacin.
Ali sad je gotovo.
Naucit nesto iz ovog i idemo dalje.
dream of spring.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20529 times
Been thanked: 18538 times

14 Oct 2024, 12:07

Čovjek je najobčniji zelot. Vjerski fanatik. Ti su ljudi obično ograničeni da valja da ne vide suštinu svojih postupaka ili postupaka drugih.
E tako i taj što je odbio rukovanje. Ograničene i glupe osobe... nema tu posebne filozofije.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 252 times
Been thanked: 398 times

16 Oct 2024, 18:53

Aksem hajrullah

Pitanje: ako nekoga voda odnjela i nemoze se naci,kome je dodatna legitimacija odluciti i proglasiti da je pogino ?

Drugo: dali je dozvoljena dzenaza sa praznim sandukom ?

znaci zakopati nekoga bez mrtvog

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 46 times
Been thanked: 106 times

15 Jan 2025, 22:44

Masamune wrote: 14 Oct 2024, 08:06 Da je to tako lako ne bi bilo toliko različitih tumačenja u Islamu, razne sekte od Kur'anija do svih drugih itd.
a poslanik je rekao, sve muslimanske sekte ce u vatru Dzehennema, njih 72 dok 1 ce uci u Raj/Dzennet.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

15 Jan 2025, 22:44

Remzudin wrote: 16 Oct 2024, 18:53 Aksem hajrullah

Pitanje: ako nekoga voda odnjela i nemoze se naci,kome je dodatna legitimacija odluciti i proglasiti da je pogino ?

to prvi put cujem, niti sam cuo da se uopste dzenaza radi praznom sanduku.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1772 times
Been thanked: 927 times

16 Jan 2025, 00:21

Remzudin wrote: 16 Oct 2024, 18:53 Aksem hajrullah

Prvo, legalne vlasti imaju proceduru kada nekoga proglasavaju mrtvim.
Drugo, dzenaza se moze klanjati za nekoga ko nije tu fizicki(dzenaza u odsustvu) ali bez tabuta ili sanduka.

Zakopati se ne moze prazan sanduk ili tabut.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1505 times
Been thanked: 2829 times

19 May 2025, 09:17

Postavio sam efendiji pitanja jedno iz sure, ali mi nije još ništa odgovorio...
Bojim se da me ne proglasi ćafirom..
"
i kada iziđe na vidjelo ono što je u srcima,
Gospodar njihov Dan taj, sigurno, sve o njima znati?!"

Pa Allah zna i prije Sudnjeg dana Jel se radi o pogrešnom prevodu sure Al Adiyat?

Dao mi čovjek seen, a poslao mu pitanje još sinoć.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 527 times
Been thanked: 770 times

19 May 2025, 11:54

Mutevelija wrote: 19 May 2025, 09:17 Postavio sam efendiji pitanja jedno iz sure, ali mi nije još ništa odgovorio...
"

Pa Allah zna i prije Sudnjeg dana Jel se radi o pogrešnom prevodu sure Al Adiyat?

evo otvorio sam prijevod po Ibn Kesirovom tefsiru i tamo isto pise
citam tefsir, citava sura je vezana za nijet i lakse je povezat ako ide u kombinaciji sa Ez-Zelzele surom, prvo ide sura o o dijelima a onda o nijetu i to je ova
vjerovatno je jezicki izrazaj kod arapa a lose izgleda na nasem jeziku

kao sto se nekad Allah spominje kao Mi, ili se o Sudnjem Danu nekad prica u proslom vremenu, kao da je gotovo cisto da se istakne vaznost i da se ne sumnja u Sudnji Dan kao sto ne sumnjas da je bio jucerasnji dan

a nije to jedini primjer koji lici da Bog nesto ne zna pa sazna, u pitanju je vjerovatno uspostavljanje dokaza a negdje procita il cuh da ce se na Sudnjem Danu namjere materijalizovat pored dobrih djela, pa ce tamo munaficima se uspostavit dokaz protiv njih
kaze onaj Mrkonjic ako klanjas i neko udje u sobu i ti zbog tog ulaska bilo sta uljepsas u namazu uradio si djelo munafikluka i moze se umanjit vrijednost namaza il ne do Allah da bude dokaz protiv nas bas taj trzaj
al ko se moze oduprijet, nismo meleci
eh et ja to tako gledam, uspostavljanje dokaza

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1505 times
Been thanked: 2829 times

19 May 2025, 12:30

tuzlak1212 wrote: 19 May 2025, 11:54
Mutevelija wrote: 19 May 2025, 09:17 Postavio sam efendiji pitanja jedno iz sure, ali mi nije još ništa odgovorio...
"

evo otvorio sam prijevod po Ibn Kesirovom tefsiru i tamo isto pise
citam tefsir, citava sura je vezana za nijet i lakse je povezat ako ide u kombinaciji sa Ez-Zelzele surom, prvo ide sura o o dijelima a onda o nijetu i to je ova
vjerovatno je jezicki izrazaj kod arapa a lose izgleda na nasem jeziku

kao sto se nekad Allah spominje kao Mi, ili se o Sudnjem Danu nekad prica u proslom vremenu, kao da je gotovo cisto da se istakne vaznost i da se ne sumnja u Sudnji Dan kao sto ne sumnjas da je bio jucerasnji dan

a nije to jedini primjer koji lici da Bog nesto ne zna pa sazna, u pitanju je vjerovatno uspostavljanje dokaza a negdje procita il cuh da ce se na Sudnjem Danu namjere materijalizovat pored dobrih djela, pa ce tamo munaficima se uspostavit dokaz protiv njih
kaze onaj Mrkonjic ako klanjas i neko udje u sobu i ti zbog tog ulaska bilo sta uljepsas u namazu uradio si djelo munafikluka i moze se umanjit vrijednost namaza il ne do Allah da bude dokaz protiv nas bas taj trzaj
al ko se moze oduprijet, nismo meleci
eh et ja to tako gledam, uspostavljanje dokaza
Ja sam to shvatio kao da ćemo biti sigurno svjesni bez sumnje da Allah zna šta je u našim prsima , jer piše sigurno o njima znati
Ovako mogu kao Musa a.s sumnjati u ono što se objavljuje i sve se svodi na vjerovanje , Musa a s je bio poslanik pa rekao Bogu , de da te vidim, vjerujem ja sve je to tako, ali eto opet bi da te vidim, kao što Adem a s vjerovao u Boga, i Iblis lanetullah neka je Božije prokletstvo na njega vjeruje u Boga ali ne dokazuje tu vjeru pokajanjem.
Jest doduše tražio od Boga da ga poživi, ali opet iz svog ega da bi napakostito Ademi a s i njegovim potomcima nije se iskreno pokajao, kao Adem a.s

Ta ti je analogija onda ista kao da melekima
Šta će Allahu meleki da mu služe kad je Svemoguć?
Da mu nose arš tj prijesto, da Israfil puhne u rog, da Ridvan čuva kapiju na onom svijetu, da Kiramun Katibin plemeniti pisari koji stoje do čovjeka pišu sve .
Allah to zna i bez njih .
Pitanje je bil ljudski um mogao to shvatiti da nema tih uloga meleka?
Ili npr Munk I Nekir, pa Allah zna to sve , ali čovjek ne zna i nema dokaza protiv sebe, ali kad te Munk I Nekir ispitaju u kaburu , onda imaš dokaz protiv sebe, a dali im Plemeniti Pisari Kiramun Katibin.

I dalje šta će Mikail da upravlja prirodom? I to Allah može, inače u kršćanstvu je to Mihajlo ili Mihovil.

Ja mislim da je uloga tih stvorenja da svojom pojavom veličaju Boga kao dokaz njegove Uzvišenosti Stvaranja , jer On je sam po sebi Svemoguć.
Ne čine mu nikakvu uslugu kao ni ljudi u smislu da to ne bi bilo obavljeno da njih nema .
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 527 times
Been thanked: 770 times

19 May 2025, 12:39

pa dobro covjek razumom svakako ne moze dokucit nutrinu ni jednog od Imanskih sartova, zato i jesu Imanski sartovi tj idu na vjerovanje, na skakiljanje i izazivanje
a ti si sad haman zagrebo sve sartove samo jos nisi Knjige spomeno :D.
bilo il ne bilo meleka mi ne moze shvatit Odredbu niti ijedno Allahovo svojstvo il osobinu a ni te meleke ne mozemo shvatit, taj svijet gajba je potpuno drugacije fizike, zakona, reda, nemoj dzaba lupat glavom o zid oko tog

ja meleke u tom tvom kontekstu gledam kao definitivno iskrene svjedoke koji mogu svjedocit za mene il protiv mene, oni se mogu cak uz Allahovu dozvolu zauzimat za nekog covjeka, ali tu su najvise da svjedoce, naravno da Bog nije njih potreban, kao sto Bog nije ni u potrebi ni za kim drugim da bi uradio ono sta hoce
Bog posredstvom stvorenja radi sta hoce tamo gdje hoce tako da bude, i to je njegov red i pravo da radi ako hcoe tako, on moze covjeka izlijecit sa qun feya qun, al ako covjeka izlijeci poresredstvom rada i truda doktora, tad On istovremeno ce iskusat doktora hocel se uzoholit a i pacijenta hocel bit zahvalan doktoru ili Njemu

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

19 May 2025, 12:46

"

a sta je tacno pitanje ovdje???

na sudnjem danu se pokaze vidljivo i tebi sta je tacno u srcu, a to je Bogu lahko, nije to da se pokaze Allahu nesto sto vec ne zna, nego pokaze se vidljivo i tebi

da niko ne sumnja da ce Allah znati sve o ljudima sta su cak i sanjali a kamoli sta su radili na ovom svijetu

znat ce sve na sudnjem danu kao sto i sad zna....

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2348 times
Been thanked: 874 times

19 May 2025, 20:46

ina wrote: 13 Oct 2024, 19:27 Čekam i da čujem šta.. i da li će išta reći i Quds..
Ina, sa velikim zakašnjenjem. Sorry.

Ovo bi trebalo biti jednostavno, ali, zbog okolnosti baš i nije. Najjednostavnije bi bilo reći da je on samo izbjegao ono što mu vjera zabranjuje, i da ako je nekome krivo, to ne bi trebao biti njegov problem. I tako bi ugodili svim onim koji će za sebe reći da su konzervativni muslimani. Ali, ovdje nije baš tako jednostavno.

U ovom slučaju, iako je taj čovjek počinio grijeh prema islamskim propisima - što je nešto što bi se apsolutno trebalo izbjegavati - ova situacija nije izuzetak, već faktor koji može drugačije definisati ozbiljnost tog postupka. Pošto on nije djelovao u kapacitetu predstavnika bilo koje muslimanske zajednice, već kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u takvom kontekstu njegova lična vjerska uvjerenja treba staviti u ravnotežu s većim diplomatskim i državnim interesima i javnoj percepciji.

Smatram da on snosi najveći dio odgovornosti za to što se našao u toj situaciji. Mogao je unaprijed obavijestiti svoje nadređene o svojim vjerskim ograničenjima i eventualno zamoliti da ga neko drugi zamijeni u tom konkretnom susretu. Isto tako, možda je bilo moguće je da naši zvaničnici informišu gospođu o takvim kulturnim i vjerskim osjetljivostima - možda bi izostavila rukovanje sa njim kako bi se izbjegla neprijatna situacija (iako je ovo prvo bilo daleko lakše i realističnija za svakog, jer, umjesto njega je mogao biti bilo ko).

Nadalje, (iako znam da ovo može izazvati kritike kod ultra-konzervativnih muslimana), osnovni princip u islamu jeste izbjegavanje većeg zla, čak i ako to znači da se u određenim slučajevima prave izuzeci od pravila i propisa. Islamski propisi poznaju olakšice u situacijama gdje je u pitanju zaštita života, dostojanstva ili međuljudskih odnosa.

U ovom slučaju, pošto ta osoba nije predstavljala vjersku zajednicu, eventualni grijeh bi bio lične prirode. S druge strane, odbijanje rukovanja moglo je imati određene diplomatske nepoželjnosti i uticati na to kako nas vidi jedna prijateljska i važna zajednica (čak i ako govorimo samo o muslimanima u BiH jer su oni jako važni i za nas, koliko godneko mislio suprotno).

On se je doveo u situaciju koja je bila vrlo izvjesna i predvidiva. Ako je već imao namjeru odbiti rukovanje zbog vjerskih propisa (a ovdje govorimo o propisu za koji zaista ne postoje izuzeci, osim u situacijama koje sam prethodno naveo - teško mi je zamisliti scenarij u kojem bi takav čin bio neophodan) — onda je imao strogu obavezu da učini barem minimalan napor da se takva situacija izbjegne. Kada već nije, trebao je da shvati da svojim odbijanjem rukovanja širu zajednicu stavlja u negativno svjetlo.

Ponavljam, jako je važno ovo što sam već pomenuo, da ovo nije bila posjeta islamske ili muslimanske prirode, u kojoj bi se onda očekivalo da se i Evropljani (bez obzira o kome se radilo i koliko visoko je ta osoba u evropskoj zemlji ili zajednici), bar minimalno edukuju i da na takvom susretu ne traže od predstavnika islamske zajednice da krše islamkse propise (u takvom slučaju, ja bih "branio" svoju zajednicu jer tu se onda radi o sasvim drugim okolnostima).

Pošto nije uradio ni minimum da da izbjegne ono što je kao musliman trebao da izbjegne, mogao je onda bar bar da ne podbaci da bude ono u kom svojstvu je tu i bio - vojnik. Podbacio je u oba aspekta, i sve je samo njegova individualna krivica.

P.S.

I sam sam konzervativan po neki jako važnim islamksim pitanjima (većinom oko same teologije), ali Bog nam je podario i razum, koji se mora koristiti. Brzo sam sve ovo napisao, pa ako sam nešto izostavio, neće mi biti teško da dopunim.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39612 times
Been thanked: 25615 times

19 May 2025, 22:32

Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4530 times
Been thanked: 6036 times

20 May 2025, 11:05

Pošto on nije djelovao u kapacitetu predstavnika bilo koje muslimanske zajednice, već kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u takvom kontekstu njegova lična vjerska uvjerenja treba staviti u ravnotežu s većim diplomatskim i državnim interesima i javnoj percepciji.

Smatram da on snosi najveći dio odgovornosti za to što se našao u toj situaciji. Mogao je unaprijed obavijestiti svoje nadređene o svojim vjerskim ograničenjima i eventualno zamoliti da ga neko drugi zamijeni u tom konkretnom susretu. Isto tako, možda je bilo moguće je da naši zvaničnici informišu gospođu o takvim kulturnim i vjerskim osjetljivostima - možda bi izostavila rukovanje sa njim kako bi se izbjegla neprijatna situacija (iako je ovo prvo bilo daleko lakše i realističnija za svakog, jer, umjesto njega je mogao biti bilo ko).

👍👍

Ne sjećam se baš tačno čitave situacije.. ali čini mi se da je obavijestio.. Samo što je nekom trećem ili desetom tu godilo da tako rezultira..

I nema veze što kasniš, hvala 😊ipak na širokom odgovoru.
Svijest ima sidrište.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2348 times
Been thanked: 874 times

20 May 2025, 16:12

ina wrote: 20 May 2025, 11:05
Pošto on nije djelovao u kapacitetu predstavnika bilo koje muslimanske zajednice, već kao pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u takvom kontekstu njegova lična vjerska uvjerenja treba staviti u ravnotežu s većim diplomatskim i državnim interesima i javnoj percepciji.

👍👍

Ne sjećam se baš tačno čitave situacije.. ali čini mi se da je obavijestio.. Samo što je nekom trećem ili desetom tu godilo da tako rezultira..

I nema veze što kasniš, hvala 😊ipak na širokom odgovoru.
Pamtim šta je bilo. Ipak, nije učinio dovoljno, po mom ličnom mišljenju. A, odgovor je morao biti širi jer si ti postavila pitanje koje je zaista na mjestu, ali, odgovor je zahtijevao malo više od pukog "jest ili nije". :cvijece

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3065 times

30 May 2025, 18:33

Može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati za muslimana? Ja mislim da ne može, sta vi kažete?
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Post Reply

Return to “Religija”